Drapelul UE

Știrea nopții! Liderii UE au impus sancțiuni Belarusului

286
(reînnoit 07:57 25.05.2021)
Azi noapte, la reuniunea de la Bruxelles a Consiliului European, liderii UE au stabilit mai multe sancțiuni împotriva Belarus, stat acuzat de ”deturnarea” unui avion de linie al companiei Ryanair

BUCUREȘTI, 25 mai  - Sputnik. Deși au anunțat deschiderea unei anchete privind incidentul cu avionul companiei Ryanair, liderii europeni reuniți la Bruxelles au luat mai multe decizii prin care sancționează Belarusul.

Astfel, la reuniunea Consiliului European s-a decis ca Minskul să fie sancționat pentru ”deturnarea unui avion de linie al companiei Ryanair ce efectua un zbor pe ruta Atena-Vilnius” în scopul arestării jurnalistului online Roman Protasevici.

Prima măsură este închiderea spaţiului aerian al Uniunii Europene pentru avioanele din Belarus. O a doua măsură este, fapt, o solicitare a liderilor celor 27 de state membre către companiile aeriene de a evita survolarea Belarusului. Liderii europeni ”au agreat să impună sancţiuni suplimentare, inclusiv de natură economică”, transmite Agerpres. 

În paralel, liderii CE cer extinderea ”cât mai curând posibil a listei oficialilor şi a entităţilor din Belarus” vizați de sancţiuni europene.

Sursa citată menționează că 88 de persoane din Belarus, printre care și Aleksandr Lukaşenko, precum şi şapte persoane juridice sunt sancţionate cu interdicţia de a călători în UE şi ”îngheţarea activelor pentru reprimarea opoziţiei şi alegerile prezidenţiale din 9 august 2020, ale căror rezultate au fost măsluite, în evaluarea europeană”.

De asemenea, la reuniune CE s-a cerut eliberarea imediată a lui Roman Protasevici şi a partenerei sale, Sofia Sapega, arestaţi duminică.

De remarcat că, deși Consiliul European ”condamnă cu tărie aterizarea forţată a unui avion Ryanair la Minsk care a subminat securitatea aeriană”, acesta a solicitat Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI) să investigheze ”acest incident fără precedent şi inacceptabil”.

Să mai amintim că, la reuniunea CE, liderii europeni şi-au exprimat solidaritatea cu Letonia ”în urma expulzării nejustificate” a diplomaţilor săi acreditaţi la Minsk.

Menționăm că un conflict diplomatic a izbucnit între Letonia și Belarus după ce autorităţile letone au înlocuit drapelul oficial belarus cu cel al opoziţiei, în timpul campionatului mondial de hochei de la Riga.

Belarus a expulzat întregul personal diplomatic leton, iar ca răspuns Letonia a anunțat expulzarea tuturor diplomaților din Belarus.

Aterizarea de urgență a avionului la Minsk și arestarea lui Roman Protașevici, care se afla la bord, nu este prima de acest gen în istoria aviației aeriene.

Agenția Centrală de Informații a SUA a dispus aterizarea la Viena a avionului președintelui bolivian Evo Morales care venea de la Moscova, în legătură cu informații despre posibila prezență a lui Edward Snowden la bord.

În același timp, autoritățile din Franța, Portugalia, Italia și Spania au refuzat acordarea coridorului aerian avionului prezidențial.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

286
Tagurile:
UE, Sancțiuni, Belarus
Tematic
Belarus neagă acuzațiile occidentale la aterizarea de urgență a avionului Ryanair
Fotbalistul danez Eriksen  a leșinat pe teren

UEFA, despre starea fotbalistului danez Eriksen care a leșinat în teren

210
(reînnoit 21:20 12.06.2021)
Fotbalistul danez Christian Eriksen și-a pierdut cunoștința în teren, în minutul 43 al meciului cu Finlanda. UEFA a anunțat că starea lui s-a stabilizat.

CHIȘINĂU, 12 iunie - Sputnik. Mijlocașul danez Christian Eriksen, care s-a prăbușit în timpul meciului din cadrul EURO 2020 împotriva Finlandei, a fost internat și stabilizat. Acest lucru este comunicat într-un mesaj postat de UEFA pe Twitter.

​Meciul Danemarca - Finlanda în grupa B, unde joacă și naționala Rusiei, a început pe 12 iunie la Copenhaga. La sfârșitul primelor patruzeci și cinci de minute, Eriksen și-a pierdut cunoștința.

Timp de câteva minute, medicii i-au acordat primul ajutor jucătorului. Ulterior, fotbalistul a fost dus într-o încăpere de sub tribune. Echipele au mers după el.

Naționala rusă i-a urat lui Eriksen sănătate.

"Gândurile noastre sunt alături de Christian Eriksen, echipa națională daneză și" Inter ul” italian. Sperăm că totul va fi bine", este menționat într-un mesaj al naționalei Rusiei pe Twitter.

​Meciul dintre Danemarca și Finlanda a fost întreruptă de decizia UEFA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

210
Tagurile:
Finlanda, Danemarca, Campionatul European la Fotbal, meci
Tematic
Italienii au debutat cu dreptul în deschiderea Campionatului European de Fotbal - Video


Загрузка...
Dezbateri Donald Trump și Joe Biden

Putin a explicat care este deosebirea dintre Biden și Trump