Lukașenko a dezvăluit detaliile tentativei de lovitură de stat

303
Președintele Belarus, Aleksandr Lukașenko, a dezvăluit detaliile tentativei de asasinare a lui și a organizării unei lovituri de stat.

BUCUREȘTI, 25 apr – Sputnik. Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, a declarat că grupul de persoane care planifica realizarea unei tentative de lovitură de stat avea la dispoziție câteva scenarii, inclusiv asasinarea șefului statului în timpul paradei de 9 mai, atacul asupra cortegiului și reședința din afara orașului.

Pe 17 aprilie, Lukașenko a anunțat despre reținerea unui grup de persoane care planificau un atentat la viața lui și a copiilor lui. Potrivit președintelui, în această operațiune au fost implicate și serviciile secrete ale SUA. Din grup făceau parte atât cetățeni belaruși, cât și străini, care, potrivit unei declarații a KGB-ului republicii, pe lângă lichidarea fizică a lui Lukașenko, își propuneau organizarea unei revolte armate cu scopul acaparării puterii prin mijloace violente. Potrivit informațiilor KGB, au fost înaintate acuzații împotriva a patru figuranți, printre care un cetățean al SUA și Belarusului, juristul Iuri Zenkovici, care depun mărturii. Zenkovici și un alt figurant al dosarului, politologul Aleksandr Fedut, au fost reținuți la Moscova, în cooperare cu FSB.

“Complotiștii elaboraseră câteva scenarii. Inițial, planificau lichidarea președintelui în timpul paradei de 9 mai. Însă realizarea unui astfel de plan în condițiile din Belarus s-a dovedit a fi complicat, iată de ce au renunțat la prima idee. Apoi, a fost examinată varianta atacării cortegiului prezidențial. În acest scop, complotiștii au cumpărat și adus în Belarus aruncătoare de mine... Însă nu au reușit să realizeze acest scenariu: din rațiuni de securitate, automobilul cortegiului se deplasează cu o viteză mare, iar probabilitatea de a-l lovi este foarte mică”, a declarat Lukașenko sâmbătă, citat de Sputnik Belarus.

Potrivit președintelui, conform celui de-al treilea scenariu, persoanele înarmate urmau să atace reședința președintelui. Totodată, „pentru distrugerea reședinței cu totul șeful statului, erau alocate 10 milioane de dolari, iar pentru lunetist – un milion de dolari”.

„A mai văzut-o noi. Credeți că această operațiune de la Moscova am organizat-o din întâmplare? I-am filat, urmau să vin în Minsk pentru realizarea acestei operațiuni. Însă odată ce a fost lansat acest film (investigația “Mancurții”, la postul de televiziune belarus ONT n.r.), ei deja sosiseră: “Nu, în Minsk nu merge. Unde? La Moscova”. Le-am controlat orice pas”, a declarat Lukașenko.

De asemenea, el a anunțat că printre complotiști se afla și un colaborator al serviciilor belaruse, care îndeplinea rolul de “general vândut”. “Era un agent de-al nostru. Bravo lui. Îi mulțumesc băiatului, ne-a ajuta, nu i-a fost frică. Prin intermediul lui își propuneau să incite armata la revoltă”, a menționat președintele republicii Belarus.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

303
This artist’s impression shows the first interstellar asteroid: 'Oumuamua. This unique object was discovered on 19 October 2017 by the Pan-STARRS 1 telescope in Hawai`i.

Avertisment NASA: Un asteroid mai mare decât Statuia Libertății, în apropiere de Pământ

91
(reînnoit 16:27 20.06.2021)
Asteroidul, care are o lungime de 187 de metri, va fi cel mai aproape de Pământ vinerea viitoare, pe 25 iunie.

CHIȘINĂU, 20 iunie - Sputnik. Asteroidul, care este de două ori mai lung decât înălțimea Statuii Libertății din New York, se va apropia cel mai mult de Terra pe 25 iunie. Acest lucru este anunțat de Daily Express, care face referire la NASA.

Asteroidul 441987 (2010 NY65), care are o dimensiune de 187 de metri și care, potrivit presei sursei, este de două ori mai mare decât Statuia Libertății din New York, se mișcă cu o viteză de 13,4 kilometri pe secundă.

În punctul cel mai apropiat de Pământ acesta se va afla la o distanță de 15 ori distanța de la Pământ la Lună, adică la mai mult de cinci milioane de kilometri de noi. Cu toate acestea, conform clasificării astronomilor, acesta poate fi considerat un obiect care se apropie de globul pământesc.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

91
Tagurile:
Pamant, NASA, asteroid
Tematic
Scenariu NASA: ce s-ar întâmpla dacă un asteroid mare ar lovi Pământul în 6 luni


Загрузка...
Biserică

Duminica Mare: Care este adevărata semnificație a Rusaliilor

1202
(reînnoit 08:27 20.06.2021)
Cincizecimea, cunoscute în popor ca Duminica Mare, ziua în care a pogorât Duhul Sfânt peste apostoli şi ziua când a fost alcătuită prima comunitate creştină este sărbătorită astăzi.

În fiecare an, la 50 de zile după Învierea Domnului Nostru Iisus Hristos, creștinii ortodocși prăznuiesc sărbătoarea Duminica Mare, Pogorârea Sfântului Duh sau a Rusaliilor, cum mai este cunoscută în popor. Este ziua în care Duhul Sfânt s-a pogorât în limbi de foc peste Sfinţii Apostoli.

Sărbătoarea Rusaliilor constituie cea mai veche sărbătoare la creştini împreună cu cea a Paştilor, fiind prăznuită încă din vremea Sfinţilor Apostoli. Până la sfârşitul secolului IV şi începutul secolului V, Cincizecimea era o dublă sărbătoare: a înălţării Domnului şi a Pogorârii Sfanţului Duh, aşa cum o descrie Eusebiu al Cezareii încă din prima jumătate a secolului IV. Sărbătoarea a fost fixată pe la anul 400, în ziua a 40-a după Paşti, cum este sărbătorită până astăzi, Cincizecimea rămânând numai ca Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh.

Duminica Mare: Ce sărbătorim de fapt la pogorârea Duhului Sfânt

În ziua Cincizecimii S-a pogorât Duhul Sfânt, în chip de limbi de foc, peste Sfinţii Apostoli, în foişorul unde stăteau ei, şi s-a aşezat peste flecare dintr-înşii. Pentru cinstirea Sfântului Duh, dumnezeieştii Părinţi, care pe toate bine le-a tocmit, cu prilejul Cincizecimii, au rânduit o sărbătoare deosebită, în această zi a Rusaliilor.

Pe când Ucenicii se găseau în foişor, în ziua Cincizecimii, cam pe la ceasul al treilea din zi, s-a făcut pe neaşteptate tunet din cer, în aşa fel încât a străbătut mulţimea adunată la Ierusalim, din toată lumea; şi Duhul Sfânt S-a văzut în chip de limbi de foc, pogorând nu numai peste cei doisprezece Apostoli, ci şi peste cei şaptezeci de ucenici; şi aceştia au început să grăiască în limbi străine, fiecare din Apostoli grăind limbile tuturor neamurilor. Astfel, nu numai cel de alt neam auzea pe Apostol grăind în limba sa proprie, ci şi Apostolul înţelegea şi grăia limba fiecărui neam. Din pricina aceasta mulţimea socotea că sunt beţi, că neînţelegând cum fiecare Apostol poate grăi tuturor în limba fiecăruia, îl socotea pe acela beat. Alţii, însă, se mirau zicând: Ce înseamnă aceasta? Mulţimea, adunată la Ierusalim pentru praznic, era din toate părţile pământului: părţi, mezi şi elimiţi, care fuseseră robiţi puţin mai înainte, de Antioh. 

Deci, Duhul Sfânt a venit după ce au trecut zece zile de la înălţare, iar nu îndată după înălţare, spre a face pe Ucenici să-L aştepte cu şi mai multă înflăcărare. Tradiţia zice că în fiecare zi venea să se închine acelui Trup îndumnezeit al lui Hristos câte una din cetele îngerilor. Deci, după împlinirea celor nouă zile, împăcarea fiind săvârşită prin Fiul, în a zecea zi a venit în lume şi Mângâietorul. În ce priveşte Pogorârea Duhului după cincizeci de zile de la Paşti, aceasta ar fi în amintirea Legii Vechi; că Israel a primit cele zece porunci după un timp de cincizeci de zile de la trecerea prin Marea Roşie.

Duhul Sfânt S-a pogorât în chip de limbi de foc, ca să arate că este în legătură cu Cuvântul cel viu; sau pentru că Apostolii trebuiau să înveţe mulţimile şi să le aducă la Hristos şi prin mijlocirea Cuvântului. Duhul nu S-a aşezat pe buzele Apostolilor, ci pe capetele lor, căci capul este ocârmuitorul şi partea cea mai aleasă a trupului şi cuprinde în el mintea, de la care şi limba îşi trage graiul. Pe de altă parte, este ca şi cum Duhul Şi-ar lăsa glasul prin limbă, aşezându-Se asupra capetelor Apostolilor şi rânduindu-i astfel învăţători ai tuturor celor de sub soare. Vuietul care a avut loc şi focul s-a întâmplat din pricină că ele au fost şi în Sinai, arătând prin aceasta, că şi atunci şi acum Duhul este Acelaşi, dând Legea şi orânduind toate.

Rusaliile

Sărbătoarea pogorârii Duhului Sfânt a fost numită în româneşte „Rusalii" de la sărbătoarea trandafirilor din lumea romană, consacrată cultului morţilor. Creştinii au preluat obiceiul roman, făcând din sâmbăta dinaintea Rusaliilor una din zilele de pomenire generală a morţilor. În unele zone ale ţării, în sâmbăta Rusaliilor se împart oale împodobite cu flori şi cu un colac deasupra pentru pomenirea morţilor. În duminica Rusaliilor se împart farfurii frumos împodobite pentru vii. În tradiţia Bisericii Ortodoxe, în ziua imediat următoare marilor sărbători se comemorează persoanele care stau în legătură nemijlocită cu persoana sau evenimentul aflat în centrul respectivei sărbători. Întrucât persoanele Sfintei treimi, Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh, sunt într-o legătură nemijlocită, lunea de după duminica Rusaliilor este consacrată proslăvirii Sfintei Treimi. De fapt, sărbătoarea Rusaliilor are consacrate două zile.

Istoria Bisericii începe la Rusalii

Sărbătoarea cade totdeauna la 10 zile după înălţare sau la 50 de zile după Paşti, când a avut loc evenimentul sărbătorit şi când evreii îşi serbau şi ei Praznicul Cincizecimii. Ε totodată sărbătoarea întemeierii Bisericii Creştine, căci în aceeaşi zi, în urma cuvântării însufleţite a Sfântului Apostol Petru, s-au convertit la creştinism ca la trei mii de suflete, care au alcătuit cea dintâi comunitate creştină din Ierusalim (Fapte 2,41), nucleul Bisericii de mai târziu.

Cincizecimea, adică a 50-a zi de la Învierea Domnului, este ziua voită de Tatăl, făgăduită de Fiul şi împlinită de Sfântul Duh. Este ziua deplinei revelaţii a Sfintei Treimi în lume: crearea, mântuirea şi sfinţirea. În această zi se inaugurează un nou mod de legătură între cei ce cred şi Dumnezeu, mod sau chip nevăzut de ochii noştri, dar simţit de inimă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1202
Tagurile:
cincizecime, semnificatie, Rusalii, Duminica Mare
Тема:
Calendar Creștin Ortodox 2021
Tematic
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna mai
Calendar Ortodox: Sfântul Gheorghe, purtătorul de biruință - istorie și semnificație


Загрузка...
Avertizare: Cei vaccinați împotriva COVID-19 trebuie să evite asta

Avertizare: Cei vaccinați împotriva COVID-19 trebuie evite asta