Presa germană: Cine ar putea deveni cancelar după Merkel

273
(reînnoit 18:34 08.01.2021)
Ministrul Sănătății al Germaniei, Jens Spahn, ar putea pretinde funcția de cancelar federal, chiar dacă nu va deveni președinte al CDU.

BUCUREȘTI, 8 ian – Sputnik. Ministrul Sănătății al Germaniei, Jens Spahn, al cărui popularitate a crescut în contextul pandemiei, examinează posibilitatea de a concura pentru funcția de cancelar al Germaniei în septembrie, anunță publicația Bild cu trimitere la propriile surse.

Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Дружинин

În septembrie 2021 în Germania vor avea loc alegeri legislative. Cancelarul Angela Merkel nu va pretinde la această funcție. În ianuarie va avea loc congresul Uniunii Creștin Democrate (CDU), în cadrul căreia va fi ales noul președinte al partidului. La postul de lider al CDU pretind trei persoane: lobby-istul Friedrich Merz, premierul landului Renania de Nord-Westfalia, Armin Laschet, și șeful comisiei bundestagului pentru afacerile internaționale, Norbert Röttgen.

Ministrul Sănătății, potrivit Bild și Spiegel, în ultimele săptămâni discută foarte activ șansele sale politice cu reprezentanții partidului. Anterior, Spahn a susținut candidatura lui Armin Laschet pentru funcția de șef al CDU. Cu toate acestea, potrivit publicației, chiar dacă ministrul nu mai poate pretinde la funcția de șef al partidului, acesta se vede în funcția de viitor cancelar.

Potrivit surselor Bild din cadrul CDU, în mai multe conversații telefonice Jens Spahn a discutat despre oportunitatea de a candida pentru funcția de cancelar, chiar dacă Laschet va conduce formațiunea.

“Jens Spahn mi-a dat de înțeles că este gata să-ți înainteze candidatura pentru funcția de cancelar, dacă sondajele din martie vor prezenta niște rezultate mai bune decât Laschet”, a declarat publicației un reprezentant al fracțiunii CDU dintr-un parlament regional.

Mai devreme, un sondaj realizat de Bild și centrul Kantar, publicat la sfârșitul lunii decembrie, a arătat că peste 52 la sută din respondenți au răspuns că și-ar dori ca anume Spahn în anul 2021 “să aibă cea mai mare influență asupra politicii”. Totodată, ministrul Sănătății a depășit nivelul de popularitate al Angelei Merkel, care a acumulat 51 la sută. În cadrul sondajului au fost interogate 505 persoane.

Jens Spahn s-a născut în 1980. Este un catolic și homosexual declarat, fiind căsătorit cu jurnalistul Daniel Funke.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

273
Tagurile:
Merkel, german, cancelar
Tematic
De Anul Nou, Merkel cere coeziune pentru a combate pandemia
Liliac

Noi coronavirusuri, descoperite la lilieci în China

86
(reînnoit 18:02 13.06.2021)
Oamenii de știință chinezi au descoperit noi tipuri de coronavirusuri la lilieci, printre aceştia patru sunt asemănători cu SARS-CoV-2.

CHIŞINĂU, 14 iun – Sputnik. Savanții de la Academia de Științe a Chinei și Universitatea din Shandong au efectuat cercetări cu privire la originile evolutive ale SARS-CoV-2 și virusurilor asemănătoare cu acesta. Rezultatele sunt publicate în revista Cell, informează RIA Novosti.

Experții au examinat probe de salivă și produse reziduale de la 342 de lilieci colectați în perioada mai 2019 - noiembrie 2020 și au găsit 24 de genomi ai coronavirusului. Dintre acestea, au fost identificate patru coronavirusuri similare cu SARS-CoV-2, care a provocat pandemia COVID-19.

Totodată, o probă (numită RpYN06) găsită la liliecii cu potcoavă, avea o diferență doar în proteina spike: virusul are nevoie de aceasta pentru a se fixa de peretele celulei gazdă și îi formează „coroana”.

Astfel, oamenii de știință au ajuns la concluzia că virusurile care au o legătură strânsă cu SARS-CoV-2 continuă să circule în populațiile de lilieci, iar în unele regiuni acest lucru se poate întâmpla destul de des.

„Liliecii sunt cunoscuți drept un rezervor natural excelent pentru diverși agenți patogeni care provoacă boli grave la oameni și sunt asociați cu răspândirea virusului Hendra, a virusului Marburg, a virusului Ebola și, mai ales, a coronavirusurilor. Pe lângă lilieci și oameni, coronavirusurile pot infecta o mulțime de animale domestice și sălbatice, inclusiv porci, bovine, șoareci, pisici, câini, găini, căprioare și arici ", au remarcat autorii studiului.

La nivel mondial, conform celor mai recente date ale OMS, numărul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 a depășit 174,5 milioane și, potrivit estimărilor Universității Johns Hopkins, se apropie de 176 de milioane. Peste 3,7 milioane de pacienți nu au putut fi salvați.

Printre savanți încă nu există un consens în ceea ce privește originea coronavirusului SARS-CoV-2. În iunie, cercetătorii de la Universitatea californiană Berkeley au descoperit la acesta o secvență genomică extrem de rară în natură. În condiții de laborator, este utilizat pentru a spori contagiozitatea și letalitatea virusurilor studiate.

La începutul anului, un grup te experți ai OMS s-a deplasat de asemenea la Wuhan. Organizația Mondială a Sănătății a publicat în martie raportul complet al grupului de experți cu privire la vizita în orașul Wuhan, întreprinsă pentru identificarea cauzelor apariției coronavirusului. Experții OMS au considerat că o ”scurgere” a virusului din laborator este „foarte puțin probabilă” și au sugerat că SARS-CoV-2 a fost transmis oamenilor de la lilieci printr-un alt animal.

Nu vă faceți iluzii: Nu vom scăpa de coronavirus – oficial OMS>>>

Statele Unite și alte 13 țări și-au exprimat „îngrijorarea” în legătură cu constatările experților și au declarat că este necesară o „anchetă independentă”.

China a subliniat în repetate rânduri că are o poziție deschisă și responsabilă în ceea ce privește publicarea materialelor cu privire la epidemia COVID-19. După cum a menționat  Ministerul Afacerilor Externe al țării, chiar de la începutul pandemiei Beijingul a început investigația, a identificat agentul patogen și a publicat toate datele cheie. Intenția Statelor Unite de a investiga originile SARS-CoV-2 în China a fost calificată drept un joc politic și o încercare de a pune vina pe alții.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

86
Tagurile:
coronavirus, China
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Savanții americani au dovedit proveniența artificială a coronavirusului


Загрузка...
Mijlocașul danez Christian Eriksen

Antrenorul danezilor a dezvăluit ce i s-a întâmplat lui Eriksen