instalație de gaz

Ucraina a redus tranzitul de gaze către Europa cu 38%

138
(reînnoit 12:53 03.01.2021)
Principalii factori care ar sta la baza scăderii volumelor de tranzit către Europa au fost lansarea de noi conducte de gaze ocolind Ucraina, anuță serviciul de presă al operatorului ucrainean GTS.

BUCUREȘTI, 3 ian -Sputnik. Tranzitul de gaze către Europa în 2020 s-a ridicat la 55,8 miliarde de metri cubi, ceea ce reprezintă cu 38% mai puțin decât în ​​2019, Gazprom a plătit deja integral pentru întregul volum de capacități comandate conform contractului, a declarat sâmbătă serviciul de presă al operatorului ucrainean GTS".

La începutul lunii decembrie, șeful operatorului ucrainean GTS, Serhiy Makogon, a declarat că tranzitul de gaze din Rusia prin Ucraina de la începutul anului 2020 se ridica la 50 de miliarde de metri cubi, iar până la sfârșitul anului acesta volum ar putea ajunge la 55,5-56 miliarde. Șeful NJSC Naftogaz Ukrainy, Andriy Kobolev, a declarat în septembrie că Gazprom va plăti Ucrainei aproximativ 2 miliarde de dolari pentru tranzitul de gaze în 2020.

"În 2020, operatorul ucrainean GTS a tranzitat 55,8 miliarde de metri cubi de gaz către Europa (minus 38% față de 2019). Volumul transportului de gaze din Europa către Ucraina pentru aceeași perioadă s-a ridicat la 15,9 miliarde metri cubi (plus 12%) comparativ cu 2019)", se spune în mesaj.

Potrivit serviciului de presă, principalii factori care stau la baza scăderii volumelor de tranzit către Europa au fost lansarea de noi conducte de gaze ocolind Ucraina, precum și o scădere a cererii de combustibil albastru în UE și rezerve semnificative de gaze în instalațiile europene UGS.

„Acordul de tranzit cu Gazprom prevede capacități de rezervare în sumă de 65 miliarde de metri cubi în 2020 și 40 miliarde de metri cubi fiecare în 2021-2024. Anul trecut, tranzitul a fost cu 14% mai mic (sau 9,2 miliarde de metri cubi) decât s-a prevăzut. În același timp, Gazprom a plătit deja integral pentru întregul volum al capacităților comandate conform contractului, care prevede condiția „descărcare sau plată”, a declarat serviciul de presă.

Potrivit companiei, 51,9 miliarde de metri cubi de gaz (minus 32%) au fost transportați în direcția vestică și 3,9 miliarde metri cubi (minus 70%) în direcția sudică.

După cum s-a menționat, de la începutul anului 10,2 miliarde de metri cubi de volume importate au fost trimise către depozitele subterane pentru depozitare în modul „depozit vamal”. Dintre acestea, 60 la sută au venit în modul „shorthaul - depozit vamal” și 40 la sută - în modul „depozit la frontieră”. În noiembrie, a început faza de extracție activă a gazului din depozitul vamal și transportul său ulterior către țările UE. În total, în perioada ianuarie-decembrie, 82 de comercianți au comandat transportul de gaze din UE în Ucraina, dintre care 52 de companii ucrainene și 30 de companii străine.

"În 2020, Operatorul GTS al Ucrainei și-a îndeplinit 100 la sută sarcinile cheie: a asigurat transportul fiabil de gaze pentru consumatorii ucraineni și și-a îndeplinit pe deplin obligațiile de tranzit a gazelor către UE și Moldova", menționează serviciul de presă al Makogon.

Rusia și Ucraina la sfârșitul lunii decembrie 2019 au semnat un pachet de acorduri privind continuarea tranzitului de gaze prin Ucraina, inclusiv un contract de tranzit pe cinci ani, potrivit căruia Gazprom garantează pomparea a 65 de miliarde de metri cubi de gaz în primul an și 40 de miliarde în următorii patru. Aceste acorduri au asigurat continuarea tranzitului de la 1 ianuarie după expirarea contractului anterior.

De asemenea, conform protocolului privind cooperarea în domeniul gazelor naturale, Gazprom și Naftogaz pot lua în considerare aprovizionarea directă cu gaze a Ucrainei la o reducere de la prețul hub-ului european (NCG), în funcție de volume. Cu toate acestea, nu au fost raportate încă astfel de negocieri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

138
Tagurile:
Europa, tranzit, Ucraina
Tematic
Rusia și Ucraina au semnat contractul de tranzit a gazelor
Директор Службы внешней разведки РФ Сергей Нарышкин выступает на IX Московской конференции по международной безопасности.

Șeful SVR: De ce UE și SUA vorbesc despre o Rusie “malițioasă”

36
(reînnoit 19:09 24.06.2021)
Problemele dialogului dintre Rusia și Occident sunt cauzate de o diferența a abordărilor valorice, consideră șeful SVR, Serghei Narîșkin.

BUCUREȘTI, 24 iun – Sputnik. Directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR), Serghei Narîșkin, a declarat că o cauză a problemelor în dialogul cu Occidentul este diferența în abordările valorice, iar discuțiile despre o pretinsă activitate distructivă a Rusiei sunt necesare pentru a-și justifica incapacitatea de a-și rezolva problemele, transmite RIA Novosti.

“La o astfel de diferență fundamentală în abordările valorice, oare ar trebui să ne surprindă existența unor probleme în dialogul între Rusia și Occident, precum și tentativele permanente ale SUA și statelor UE de a explica toate problemele interne prin așa-numita activitate malițioasă a Moscovei”, a menționat Narîșkin la Conferința Internațională de Securitate de la Moscova.

Potrivit șefului SVR, spre deosebire de Occident, Rusia susține invariabil valorile generale umane.

“În contrapondere cu pseudovalorile liberale occidentale, Rusia și majoritatea statelor lumii apără adevăratele valori generale umane: respectul față de părinți, grija pentru copii, relația istorică, culturală și spirituală cu locul unde omul s-a născut și trăiește, susținerea virtuților și, în cele din urmă, dreptul popoarelor la o dezvoltare particulară”, a conchis Serghei Narîșkin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

36
Tagurile:
Narîșkin


Загрузка...
Drapelele Federației Ruse și UE

UE vrea iasă din „spirala negativă” în relațiile cu Moscova

36
Șefii de stat și de guvern ai Uniunii Europene vor dedica o parte a summitului care va avea loc joi și vineri la Bruxelles stabilirii unei noi strategii în raport cu Rusia pentru a încerca să iasă din „spirala negativă” în relațiile UE - Moscova.

CHIȘINĂU, 24 iun – Sputnik. La opt zile după ce președinții Vladimir Putin și Joe Biden au avut o întrevedere la Geneva, Franța și Germania au sugerat miercuri organizarea unui summit UE-Rusia ca modalitate de îmbunătățire a relaţiilor afectate de crizele din Ucraina și Belarus, de chestiunea presupusei încălcări a drepturilor omului și de închiderea lui Alexeï Navalnîi.

UE a suspendat reuniunile la nivel înalt cu Moscova de la revenirea peninsulei Crimeea la Rusia în primăvara anului 2014.

În fața Bundestagului, cancelarul german a insistat asupra necesității ca cele 27 de state membre să încerce un contact direct cu Moscova și să creeze un spaţiu pentru dialog.

La reuniunea Consiliului European, care va avea şi o agendă dedicată relațiilor cu Turcia, politicii migraționiste și planului de redresare post-COVID, liderii UE vor lua în considerare un raport al Înaltului Reprezentant al UE pentru Politica Externă, Josep Borrell, cu privire la orientările strategice în viitoarea relaţie cu Moscova.

În acest document, serviciul diplomatic european avertizează cu privire la o „spirală negativă” în care se afundă legăturile dintre Bruxelles și Moscova, cu sancțiuni din partea ambelor părți. El propune ca noua stratege să se bazeze pe trei axe: „a riposta, a constrânge, a se angaja”.

„Din confruntarea ideilor apare înțelegerea”, a comentat un înalt diplomat european, îndoindu-se în acelaşi timp că o relație bazată pe încredere s-ar putea forma brusc între cele două părți.

Emmanuel Macron încercase fără succes, în septembrie 2019, să promoveze o îmbunătăţire a legăturilor cu Moscova prin primirea lui Vladimir Putin la Fort Brégançon, potrivit Sputnik France. 

Pentru unii diplomați europeni, îmbunătățirea relațiilor cu Moscova este o condiție prealabilă pentru organizarea unui summit cu președintele rus.

Dar chestiunile sensibile rămân. UE urmează să facă publică joi sau vineri o listă detaliată a sancțiunilor economice împotriva Belarusului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

36
Tagurile:
Moscova, relații, Rusia, UE
Tematic
Putin, despre contraproductivitatea sancțiunilor UE împotriva Belarusului
Ce spune Zaharova despre noile principii ale UE în relațiile cu Rusia


Загрузка...
Pumn

Dezvăluiri în exclusivitate pentru Spuntik: Care e motivul real al bătăii în masă la Otaci

175
(reînnoit 01:13 25.06.2021)
Mama fetei din cauza căreia s-ar fi bătut mai mulți tineri din Otaci a făcut dezvăluiri în exclusivitate pentru Sputnik Moldova și a explicat care a fost de fapt motivul real care a dus la dezordinile în masă de joi. Ea afirmă că familia sa este acum amenințată.

CHIȘINĂU, 25 iun - Sputnik. Natalia Druță, mama fetei din cauza căreia a pornit bătaia de pe malul Nistrului, a explicat în exclusivitate pentru Sputnik Moldova ce s-a întâmplat cu adevărat pe 21 iunie și care a fost motivul real al bătăii în masă. 

Natalia Druță
Natalia Druță

Poliția a anunțat că trei reprezentanți ai comunității romillor s-au apropiat de tânăra care se odihnea pe malul Nistrului. Fata s-a speriat foarte tare și și-a sunat repede un prieten și un coleg de clasă. Cei doi au venit într-un suflet să o apere și așa a început conflictul între cele două tabere care a degenerat în bătaie. Natalia Druță afirmă că cei trei tineri au încercat să o curteze insistent pe fiica sa. Ea afirmă că cealaltă parte a conflictului îi amenință copilul. 

„Nu au atacat-o, ci s-au luat de ea. Acum fiica mea este amenințată, precum și mulți oameni care au fost astăzi la întâlnirea de la Otaci. Bătaia a fost de fapt o provocare a reprezentanților comunității romilor”, a declarat pentru Sputnil Natalia Druță. 

Soția lui Petru Druță afirmă că incidentul de la Nistru doar a umplut paharul, însă de fapt conflictul ar fi mocnnit de mult timp.

„Sunt niște reglări de conturi. Ei își permit foarte multe în raport cu localnicii. Nu toți sunt așa, doar anumite persoane. Cu alți ne împăcăm foarte bine de mulți ani. În ultima lună, cazul nostru nu a fost singurul. Adolescenții din sat au fost bătuți. În Calarașeuca au luat telefonul unui ibăiat și l-au bătut. Astfel de cazuri sunt aproape în fiecare zi. Când copii noștri vin de la școală și cineva îi atacă, îi bate pur și simplu, îi bate cu picioarele în burtă, în cap pe copii din clasele a 4-a, a 6-a. Și acestea nu sunt cazuri unice. Se iau și de fete”, susține femeia. 

Natalia a mai spus că bătaia a încetat doar pentru că au intervenit mascații de la „Fulger”, însă conflictul nu este nici pe departe consumat. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

175
Tagurile:
Otaci, în masă, bătaie
Tematic
Video: Ca în vestul sălbatic: Elevi din țara noastră, implicați într-o bătaie în România


Загрузка...