Boris Johnson

Premierul britanic a provocat „prima evacuare a Londrei după 1939” - VIDEO

232
(reînnoit 09:18 21.12.2020)
Johnson a declarat sâmbătă că cei care locuiesc în zona Tier 4 - care include Londra, sud-estul și Peterborough - nu ar trebui să contacteze cu nimeni din afara propriei gospodării, anulând efectiv Crăciunul.

CHIȘINĂU, 21 dec - Sputnik. Londonezii au perceput declarația prim-ministrului Boris Johnson privind lockdown-ul din cauza răspândirii Covid-19, anunțat pentru sărbătorile de Crăciun, drept indicație pentru a fugi din Londra către alte regiuni, ceea ce reprezintă poate opusul ultimului efort de a localiza virusul.

"Felicitări, prim-ministrului și experților voștri", a scris sâmbătă liderul partidului Brexit, Nigel Farage, pe Twitter. „Ați provocat prima evacuare a Londrei din 1939.”

​Videoclipurile postate pe rețelele de socializare au arătat mulțimi de oameni la gări, făcând coadă pentru a scăpa de o zonă desemnată ca fiind de nivelul 4 în conformitate cu regulile Covid-19 din Marea Britanie. Johnson a declarat sâmbătă că cei care locuiesc în zona Tier 4 - care include Londra, sud-estul și Peterborough - nu ar trebui să contacteze cu nimeni din afara propriei gospodării, anulând efectiv Crăciunul. Afacerile neesențiale vor fi închise și restricțiile vor intra în vigoare duminică.

Restricțiile au venit ca răspuns la apariția unei noi tulpini a coronavirusului care se presupune că este mai contagioasă, deși în prezent nu există niciun indiciu că ar fi mai letală sau mai rezistentă la vaccin decât versiunea anterioară a virusului.

Dar dacă scopul a fost acela de a împiedica răspândirea noii tulpini în alte părți ale țării, măsura de lockdown ar putea fi greșită. Anunțul unui blocaj de la miezul nopții la Londra le-a oferit locuitorilor doar aproximativ opt ore să găsească o cale de ieșire din oraș. Videoclipurile de pe Twitter arată o mulțime masivă de călători care încearcă să fugă din Londra, inclusiv un lung șir de oameni care așteaptă să urce în trenul Leeds de la gara St. Pancras.

​Fiecare persoană din acest tren, inclusiv eu, a luat ceea ce este probabil o decizie foarte tâmpită și iresponsabilă de a călători, deși în cadrul legii", a scris pe Twitter jurnalista Harriet Clugston." Dar asta ar fi făcut întotdeauna oamenii pentru a fi împreună la Crăciun. „Ea a adăugat că trenul spre Leeds era întârziat din cauza supraaglomerării.

​Platforma de la St. Pancras a fost atât de aglomerată și haotică încât oamenilor li s-a spus că distanța socială nu ar fi posibilă, a raportat Evening Standard. Se pare că londonezii au ignorat o declarație a medicului-șef pentru Anglia, Chris Whitty, care îi sfătuia pe oamenii ce încearcă să fugă din zonele de nivel 4 să-și despacheteze bagajele și a rămâne acasă.

"Dacă nu doreau ca această nouă variantă (de coronavirus) să iasă din Londra, tocmai a găsit o posibilă nouă rută", a declarat jurnalistul ITF News, Chris Ship. "Se numește linia de tren către East Midlands de la gara St. Pancras în seara asta".

Un alt comentator a trimis pe Twitter o hartă de transport, arătând fluxul intens de trafic într-un moment în care oamenii au fost sfătuiți să rămână acasă. „Haide, Londra”, a spus utilizatorul Twitter. "Dovediți că blocajele funcționează ducând noua voastră plagă mutantă în cele patru colțuri ale țării înainte de miezul nopții".

​Dar fostul lider al Partidului Independenței din Marea Britanie, Henry Bolton, a spus că, având în vedere că noua mutație a coronavirusului se răspândește mai repede cu 70%, Johnson a luat o decizie curajoasă și corectă. „Este extrem de neînțelept, chiar neglijent, să nu vă revizuiți deciziile în lumina informațiilor noi sau a circumstanțelor schimbate”.

​Nu este clar ce fel de probleme Covid-19 i-ar putea aștepta pe evacuați la destinațiile lor. Regulile guvernamentale care permiteau întîlniri ale membrilor din până la trei gospodării, din 23 decembrie până în 27 decembrie, au fost anulate în zonele de nivel 4 și restrânse în alte părți din Anglia. În afara zonelor de nivel 4, reuniunile familiilor din trei gospodării sunt permise doar în ziua de Crăciun, mai puțin decât perioada de cinci zile planificată. Călătoriile neesențiale în și în afara zonelor de nivelul 4 au fost interzise începând cu miezul nopții.

Lockdown-ul va rămâne în vigoare până pe cel puțin 30 decembrie, când oficialii guvernamentali vor reevalua situația.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

232
Tagurile:
restricții, Boris Johnson, evacuare, Londra
Tematic
Ce spune OMS despre noua tulpină de coronavirus descoperită în Marea Britanie

Coșmarul Occidentului: Vor forma Rusia și China o alianță militară?

79
Rusia și China vor desfășura în curând exerciții militare comune “Vest/Interacțiune 2021”. În ce măsură cooperarea militară între cele două țări poate duce la cristalizarea unei alianțe.

Experiența îndelungată a exercițiilor militare comune ale Rusiei și Chinei trece într-un plan strategic. Manevrele operativ-strategice ruso-chineze “Vest/Interacțiune 2021”, care urmează să aibă loc în nordul Chinei, vor fi integrate cu exercițiile strategice de comandă „Vest 2021” din Federația Rusă și Republica Belarus. Acest lucru arată ca o continuarea formării a unei alianței politico-militare ruso-chineze.

Putin și Merkel, la Forumul Păcii
© Photo : Пресс-служба Президента РФ
Din 22 iunie, la Habarovsk, au loc negocieri pentru organizarea unor exerciții operativ-tactice comune “Vest/Interacțiune 2021”, cu participarea trupelor rusești și chineze în districtul autonom Ningxia Hui, China. Până la finele acestei săptămâni, părțile vor conveni asupra organizării sosirii contingentului militar al Rusiei pe teritoriul Republicii Populare Chineze, componența forțelor și mijloacelor, planul de desfășurare a exercițiilor, organizarea aprovizionării material și tehnice. Deocamdată, s-a decis că din partea Districtului Militar Est al Rusiei vor participa în manevre personalul formațiunii infanteriei motorizate, inclusiv până la un batalion, unitățile aviației operativ-tactice, detașamentul combinat al aviației militare.

A se observa că pentru exersarea acțiunilor comune de către trupele diverselor țări, nu e nevoie de un număr mare de militari, sunt suficiente legăturile de comandă, implicate în controlul asupra unităților și care adoptă decizii operative.

Manevrele “Vest/Interacțiune 2021” va avea loc în a doua jumătate a anului 2021, iar denumirea vorbește despre o probabilă îmbinare a cooperării ruso-chineze în Est cu exercițiile strategice de comandă ale forțele armate ale Rusiei și Belarusului “Vest 2021”, planificate pentru prima jumătate a lunii septembrie. De la poligoanele belaruse și rusești (Districtul Militar Vest), până la poligoanele Armata Populară de Eliberare din China din nordul Chinei e o distanță de peste 5000 de kilometri, cu atât mai mult este interesantă tematica integrării militare și perspectivele de interacțiune.

Cel mai teribil coșmar al Occidentului: Rusia și China semnează un acord de cooperare militară, coaliția ruso-chineză obține o supremație în fața Pentagonului și NATO într-un ipotetic conflict militar, Washingtonul și Bruxelles vor fi nevoite să-și rescrie strategia și tactica de “descurajare” a “regimurilor” indezirabile, de asigurare a “libertății navigației” în Marea Neagră, Azov și mările chineze. Între timp, președintele rus Vladimir Putin admite posibilitatea unei alianței militare între Rusia și China. Și Beijingul este gata să atingă un nou nivel al cooperării strategice în sfera militară – cu o astfel de declarație a venit Ministerul Apărării al Chinei în luna martie. Un document formalizat nu va schimba situația.

Scenarii probabile

Pe teritoriul districtului autonom Ningxia Hui al Chinei, în zona lanțului muntos Helanshan, cu o lungime de peste 250 de kilometri, este amplasat unul din cele mai mari poligoane a armatei chineze (la o altitudine de peste 2000 metri deasupra nivelului mării), care permite exersarea celor mai dificile scenarii a manevrelor ale diverselor grupări militare.

Ideea exercițiilor operativ-strategice ruso-chineze “Vest/Interacțiune 2021” nu e clară, deocamdată, cu toate acestea putem prognoza o coincidență semnificativă cu scenariile manevrelor “Vest 2021”, în cadrul cărora urmează să fie verificate sistemele de control și toate tipurile de aprovizionare, desfășurarea sub acoperire a unor grupuri de trupe, exersarea de către grupurile tactice ale batalioanelor a unor metode non-standard de distrugere a țintelor aeriene la altitudini mici (dronele de asalt) și lupta împotriva vehiculelor blindate de o mare viteză. În cadrul exercițiilor ruso-belaruse, exclusiv defensive, va fi utilizată masiv aviația de luptă și tancurile. Similitudinea scenariilor manevrelor este determinată de existența unor amenințări comune.

Siguranța Rusiei și Belarusului este amenințată de infrastructura și prezența trupelor străine ale NATO pe teritoriul statelor vecine din regiunea Baltică și Polonia. Ar părea că regiunea Atlantică este departe geografic de mările chineze, cu toate acestea, recentul summit NATO a alocat o atenție deosebită “pericolului chinez”. Alianța consideră: “Ambițiile declarate și comportamentul agresiv al Chinei reprezintă niște provocări sistemice în adresa ordinii internaționale, bazat pe reguli”. Desigur, e vorba de niște “reguli” comode pentru NATO, inventate de statele blocului, populația cărora reprezintă doar 10 la sută din populația globului (și cedează semnificativ Chinei).

Pe lângă ambițiile declarate, vina Chinei constă de asemenea și în “cooperarea cu Rusia în sfera militară” (punctul 55 a comunicatului din 14 iunie). Statele NATO se pregătesc să susțină Statele Unite în lupta cu China în zona mărilor chineze.

Intensificarea cooperării militare ruso-chineze în acest context este destul de firească și include nu doar manevre comune, achiziții de arme, dar și schimb de tehnologii. În perioada 2014-2018 Rusia a vândut armatei Chinei avioane de luptă Su-27 și Su-35, sistemele de rachetă S-300 și S-400, cele mai noi rachete antinavă.

Achizițiile de arme din Rusia au ajuns în China la aproximativ 70 la sută din volumul total. În consecință, China a contrabalansat supremația forțelor armate ale SUA în domeniul apărării antiaeriene în Strâmtoarea Taiwan și Marea Chinei de Sud.

Operațiunea ruso-chineză

Primele exerciții din istoria contemporană a trupelor Rusiei și Chinei – “Misiunea pașnică 2005” au fost dedicate lichidării unor teroriști convenționali pe pensinsula Peninsula Shandong. Exercițiile militare navale în Marea Galbenă se desfășoară anual, începând cu 2012. Aceste manevre cuprind de asemenea diverse zone ale Oceanului Planetar: de la Marea Chinei de Sud și Japonia până la Marea Mediterană și Marea Baltică.

© Sputnik / Ministry of Defence of the Russian Federation / Vadim Savitskii
Desigur, seria exercițiilor “Interacțiunea Maritimă” nu reprezintă o amenințare în adresa cuiva, însă demonstrează un potențial semnificativ de cooperare a părților în apărarea antiaeriană și antibarcă, în operațiunile de căutare și salvare, alte sfere. Subiectul rachetelor în manevrele defensive nu lasă urme de îndoială că detaliile “Interacțiunii Maritime” sunt adresate forțelor navale ale SUA și NATO și vor răcori cu siguranță mințile înfierbântate de la Washington și Bruxelles.

Pe uscat comandamentul ruso-chinez a elaborate în anul 2016 o modelare computerizată a operațiunilor de consolidare a apărării antirachetă. Conducerea armatei chineze a participat la exercițiile ale comandamentului strategic ale Forțelor Armate ale Rusiei în 2018 și 2019 – în această etapă China a obținut din partea Rusiei informații prețioase despre sistemul de avertizare asupra atacului cu rachete. Manevrele rusești de amplare “Centrul 2019” s-au desfășurat cu participarea a 3500 de militari (brigada de infanterie motorizată), 30 de avioane, 900 de unități ale tehnicii grele chineze.

În august 2019, bombardierele strategice ale celor două țări, în premieră (de după ani 50) au participa la o patrulare aeriană comună deasupra mării Chinei de Est și Mării Japoniei.

Astfel de evenimente demonstrează că Rusia și China tind să contrabalanseze strategic influența SUA și NATO, nu “au grijă” unul de altul (precum interpretează neprietenii occidentali).

Cooperarea militară “informală” între Moscova și Beijing s-a dezvoltat, practice, până la nivelul unei alianței militare. Cele două țări într-o măsură diferită sunt interesate de stabilitate și predictibilitatea spațiului geopolitic din jurul lor. Declarațiile comune ale Rusiei și Chinei din 5 iunie 2019, cu privire la consolidarea stabilității strategice globale și cu privire la dezvoltarea relațiilor în cadrul parteneriatului atotcuprinzător și de interacțiune strategică, determină vectorul politico-militar al celor două state decenii înainte.

Administrația SUA caută breșe în relațiile ruso-chineze, încercând să provoace disensiuni între Rusia și China, în primul rând, în domeniul cooperării militare. Toate aceste eforturi sunt în zadar. Președintele rus, Vladimir Putin, observă: “În ultimii ani am dezvoltat cu China niște relații de parteneriat strategic, pe care nu le-am mai avut niciodată în istoria statelor noastre. Un nivel înalt de încredere și cooperare în toate direcțiile: în politică, economie, tehnologii și cooperare tehnico-militară. China nu reprezintă pentru noi o amenințare. E o țară prietenoasă. Nici ea nu se declară dușmani, așa cum au făcut Statele Unite”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

79
Tagurile:
comune, Baze militare, militare, exerciții, china, Rusia


Загрузка...
Встреча президентов России и США В. Путина и Дж. Байдена в Женеве

Putin: Rusia simte o legătură culturală și istorică cu Europa