Președintelele Belarusului, Alexandr Lukașenko

Video: Lukașenko, învestit în funcția de președinte - detalii

119
(reînnoit 13:21 23.09.2020)
Lukașenko a preluat oficial noul mandate de președinte. La Minsk a avut loc ceremonia de inaugurare a șefului statului. Câteva sute de persoane au fost invitate la ceremonia de inaugurare, printre care înalți oficiali, oameni de știință, cultură și din lumea sportului.

CHIȘINĂU, 23 sept – Sputnik. Șeful ales al statului, Aleksndr Lukașenko, a preluat funcția de președinte al Belarusului. Ceremonia de învestire a avut loc la Palatul Independenței, transmite Sputnik Belarus.

Inaugurarea a fost ținută în secret, iar secretarul de presă al șefului statului Natalia Eismont  a spus astăzi într-un comentariu pentru RIA Novosti că „mai aproape de momentul inaugurării, vă vom informa cu siguranță”.

Aleksandr Lukașenko
Пресс-служба президента Республики Беларусь

Distinși oaspeți au fost invitați la reședința președintelui belarus în ultimul moment. La ceremonie au participat membri ai Parlamentului, oficiali, precum și reprezentanți ai mass-media de stat și ai societății civile.

Conform Constituției țării, Alexander Lukașenko a depus jurământul în limba belarusă, jurând „să servesc cu fidelitate poporul Republicii Belarus, să respect și să protejez drepturile și libertățile omului și cetățenilor, să respect și să protejez Constituția Republicii Belarus, să îndeplinesc cu sfințenie și conștiinciozitate îndatoririle înalte care mi-au fost încredințate”.

După aceea, șeful statului a semnat actul depunerii jurământului, după care șeful CEC Lidia Ermoșina i-a înmânat lui Alexandru Lukașenko adeverința de președinte al Republicii Belarus.

În discursul rostit în cadrul ceremoniei de inaugurare, Lukașenko a declarat că belarușii nu au ales doar un președinte, ci și-au apărat pacea socială și suveranitatea. De asemenea, el a menționat că prea funcția cu un sentiment de mândrie pentru poporul său, care “a trecut cu succes un test al rezistenței convingerilor lor”.

“E o zi a victoriei noastre și a voastre”, a subliniat șeful statului, adăugând că nu poate și nu are dreptul “să-i abandoneze pe belaruși”.

De asemenea, Lukașenko a promis că politica socială va rămâne o carte de vizită a țării, susținând că ”revoluția colorată” a eșuat, în pofida „unor provocări fără de precedent” și „a unor incitări diabolice din afară”.

Principala campanie electorală din Belarus s-a încheiat pe 9 august. Potrivit datelor oficiale, 80,1% dintre alegători au votat pentru Lukașenko. Rata de participare a fost de 84,28%, peste 40% dintre bieloruși au votat anticipat.

După anunțarea rezultatelor, au început protestele cetățenilor din Belarus, care își exprimă astfel dezacordul cu rezultatele alegerilor prezidențiale din țară.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

119
Tagurile:
Belarus, Lukașenko
Tematic
Dmitri Peskov a oferit detalii despre negocierile dintre Putin și Lukașenko
Heiko Maas

Germania va susţine încheierea unui pact european privind emigrația

32
Berlinul va susține pe deplin încheierea unui pact european privind migrația, a declarat ministrul german de Externe Heiko Maas pentru cotidianul italian La Repubblica într-un interviu publicat luni.

BUCUREŞTI, 22 iun – Sputnik, Doina Crainic. Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a declarat, într-un interviu pentru cotidianul italian La Repubblica publicat luni, că Germania va susține pe deplin încheierea unui pact european privind migrația, precizând în același timp că este necesar un progres în împărţirea eforturilor.

„Ar trebui să găsim o cale pentru redistribuirea refugiaților”, a spus Heiko Maas, adăugând că țările care nu doresc să participe ar trebui să contribuie într-un alt mod, de exemplu prin oferirea de sprijin financiar pentru protejarea frontierelor externe ale EU. „Trebuie să progresăm, în cele din urmă, în distribuția sarcinilor”, a adăugat ministrul.

Heiko Maas a mai spus că au loc discuţii pentru a se găsi, până în august, o soluție în ceea ce priveşte conducta de gaz Nord Stream 2, care va permite Rusiei să ocolească Ucraina pentru a transporta gazul către Europa.

Maas a mai afirmat că sunt necesare alternative la Drumul Mătăsii dinspre China pentru a limita influența puterii asiatice în lume.

Premierul italian Mario Draghi urmează să se întâlnească luni cu Angela Merkel.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

32
Tagurile:
Uniunea Europeană, Germania, emigrarea tinerilor, emigrarea în masă, emigrare


Загрузка...

Naționala Rusiei a pierdut în fața Danemarcei la EURO 2020

113
Echipa națională a Danemarcei într-un duel încrâncenat a învins echipa Rusiei în meciul din runda a treia din grupele EURO 2020.

CHIȘINĂU, 22 iun - Sputnik. Naționala Rusiei a pierdut în fața echipei daneze în meciul din turul al treilea din grupele Campionatul European și nu a putut intra în play-off.

Întâlnirea a avut loc pe stadionul Parken din Copenhaga.

Meciul s-a încheiat cu un scor de 4:1 în favoarea danezilor. Golurile au fost marcate de Mikkel Damsgaard, Yussuf Poulsen, Andreas Christensen și Joakim Mehle.

La echipa rusă a marcat Artem Dzyuba, care a valorificat un penalty.

Potrivit rezultatelor rundei a treia, rușii s-au situat pe ultimul loc în clasamentul grupei B. Danezii au urcat pe poziția a a doua datorită faptului că naționala finlandeză a pierdut în fața Belgiei într-un meci care s-a desfășurat paralel.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

113


Загрузка...
Ambulanță

Un microbuz din Moldova, implicat într-un grav accident în România: Starea pasagerilor