Donald Trump

Cum a comentat Trump cazul Navalnîi

118
(reînnoit 13:23 05.09.2020)
Trump are încredere în concluziile Germaniei cu privire la Navalnîi, dar nu dispune deocamdată dovezi în privința implicării Rusiei în ”otrăvirea” acestuia.

CHIȘINĂU, 5 sept – Sputnik. Statele Unite vor examina cu cea mai mare atenție situația creată în jurul bloggerului Alexei Navalnîi, o declarație în acest sens a făcut președintele SUA Donald Tramp, informează RIA Novosti.

”Cred că trebuie să examinăm foarte serios acest lucru, dacă este așa. Și cred că vom face acest lucru”, a spus el, răspunzând la o întrebare despre ”otrăvirea” lui Navalnîi.

Șeful Casei Albe a menționat că nu dispune deocamdată dovezi în privința faptului că Rusia ar avea vreo implicare în presupusa ”otrăvire” a lui Navalnîi. Totodată, Trump a declarat că dacă se va dovedi că Rusia este implicată în cele întâmplate, el va fi ”tare furios”.

”Nimeni nu a fost mau dur decât mine în privința Rusiei”, a spus președintele american, fiind întrebat ce pași trebuie să întreprindă SUA în situația creată în jurul lui Navalnîi.

Liderul american a comunicat că are încredere în concluziile autorităților germane în privința bloggerului, însă a subliniat că SUA nu au văzut deocamdată aceste date. El a adăugat că nu va obiecta în legătură cu măsurile pe care Berlinul planifică să le aplice în privința Rusiei în acest context.

Anterior, guvernul Germaniei declarase că bloggerul rus ar fi fost otrăvit cu o substanță neurotoxică din așa-numitul “grup Noviciok”, fără a specifica despre ce este vorba. Ulterior, șeful diplomației UE, Josep Borrel, a declarat că Uniunea Europeană își rezervă dreptul de a impune sancțiuni.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reamintit că specialiștii ruși au verificat diverse ipoteze, însă nicio substanță toxică nu a fost detectată în organismul activistului. MAE al Rusiei a declarat că graba cu care SUA și UE au preluat această teorie este una suspectă. Diplomații ruși au admis că declarațiile despre pretinsa otrăvire au menirea să justifice anumite „reacții de răspuns”, elaborate din timp.

Savantul Leonid Rink, care a participat la elaborarea substanței ”Noviciok”, a relatat pentru RIA Novosti că simptomele prezentate de Navalnîi nu au nicio similitudine cu cele care apar în cazul otrăvirii cu această toxină.

Spitalizarea lui Navalnîi

În dimineața de 20 august, avionul cu care Navalnîi zbura din Tomsk la Moscova a aterizat de urgență la Omsk. Activistului i s-a făcut rău în timpul zborului, iar după aterizare acesta a fost internat la secția de terapie intensivă a spitalului de urgență din Omsk.

Medicii din Omsk au declarat că sunt convinși că pacientul nu a fost otrăvit, chiar dacă au examinat inițial o astfel de ipoteză. În sângele și urina lui nu au fost descoperite substanțe otrăvitoare. Potrivit lor, principala diagnoză de lucru este cea de tulburări metabolice, care au provocat o scădere bruscă a concentrației de zahăr în sânge.

Ulterior, opozantul a fost transportat cu avionul în Germania. Chiar în ziua spitalizării acestuia, Poliția și Procuratura au început investigațiile.

Dmitri Peskov a declarat că Rusia este interesată și vrea să clarifice situația, însă pentru asta este nevoie de informație din Germania. Acțiunile de investigație pe cazul Navalnîi de facto se desfășoară, iar dacă se va confirma prezența substanței toxice, ancheta va fi deschisă și de jure, a afirmat purtătorul de cuvânt aș șefului statului rus.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

118
Tematic
Ambasadorul rus în Austria a fost convocat pentru cazul Navalnîi
Expert: Organele interne ale lui Navalnîi nu au fost afectate
Islamiști

Parisul și Moscova: în Karabah au fost trimiși teroriști

26
(reînnoit 20:02 01.10.2020)
Parisul și Moscova susțin că teroriștii din Siria și Libia au fost trimiși în zona conflictului din Karabah pentru a participa la acțiunile militare.

BUCUREȘTI, 1 oct – Sputnik. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, comentat informațiile potrivit cărora insurgenți din Siria au fost trimiși în zona Karabahului de Munte.

“Dispunem de astfel de informații. O astfel de informație există și a fost prezentată în presă sub formă de materiale din rețele de socializare și articole, însă făcând un astfel de comentariu, care a fost publicat pe site-ul MAE, noi, desigur, dispunem de propriile informații”, a menționat Zaharova.

Anterior, diplomația rusă a declarat că Moscova este îngrijorată de informațiile despre expedierea în Karabah a insurgenților din cadrul formațiunilor paramilitare ilegale, în special din Siria și Libia. Autoritățile ruse au îndemnat șefii statelor interesate să întreprindă toate măsurile pentru a nu admite participarea în conflict a teroriștilor și mercenarilor străini, precum și să-i retragă imediat din regiune.

Despre expedierea insurgenților din Siria în autoproclamata republică pentru a participa la acțiunile militare a declarat și președintele Franței, Emmanuel Macron, în ajunul summitului UE. Potrivit lui, membrii “grupărilor jihadiste au părăsit teatrul de operațiuni militare din Siria pentru a se alătura acțiunilor din Karabah”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

26
Tagurile:
Siria, teroriști, Karabah
Tematic
CS al ONU, declarație privind situația din Nagorno-Karabah


Загрузка...

Franţa: jumătate dintre francezi se tem vor sărăci

37
(reînnoit 08:21 01.10.2020)
Secours Populaire a publicat barometrul privind sărăcia, care confirmă primele efecte ale crizei din sănătate asupra populației franceze. Aproape o treime dintre francezi declară că au pierdut din venituri.

BUCUREŞTI, 1 oct – Sputnik. Secours Populaire a publicat barometrul sărăciei Ipsos, cifrele indicând o schimbare semnificativă a situaţiei francezilor, mulţi dintre aceştia fiind afectaţi de sărăcie.

Din februarie, începutul crizei din sănătate, o treime dintre francezi recunoaște că a pierdut din venituri, în timp ce 18% şi le-au menţinut.

„43% dintre cei care s-au confruntat cu o scădere a veniturilor lucrează. Unii dintre ei au trecut la lucrul cu program redus, iar companiile nu au compensat pierderea veniturilor”, arată secretarul național al asociației, Jean Stellittano, citat de Sputnik France

Liderii companiilor sunt, de asemenea, îngrijorați, fiind forțați să reducă remunerația pentru a-și salva companiile. Mulți francezi au trebuit astfel să-şi limiteze, uneori drastic, cheltuielile pentru consum. Unii au amânat îngrijirile medicale, în jur de 40% au decis să diminueze calitatea produselor alimentare, 64% sunt obligați să facă acest lucru.

O altă cifră îngrijorătoare: 57% dintre cei chestionați au spus că se tem să cadă în sărăcie. Referindu-se la șomajul parțial și asistența acordată gospodăriilor care beneficiază de ajutoare minime sociale, Stellittano consideră că gospodăriile au reușit, în general, să reziste până acum. „Știm însă că unii au contractat deja împrumuturi de consum sau își pierd locurile de muncă”, a avertizat el.

Numărul celor care recurg la ajutorul Secours Populaire ar trebui să explodeze în 2020, după cum arată cifrele deja publicate de asociație. Aceasta a ajutat 3,3 milioane de oameni în 2019, dar aproape 1,3 milioane au apelat la asociaţie doar în cele două luni de izolare. Dintre aceștia, 45% nu au mai avut nevoie înainte de Secours Populaire.

„Nu am experimentat niciodată o astfel de situație de la cel de-al Doilea Război Mondial și este nevoie urgentă ca toți acești oameni să fie ajutaţi”, a declarat pentru AFP Henriette Steinberg, managerul asociației. „Nu numai că nu mai au de mâncare, dar nu își mai pot plăti chiria sau electricitatea”.

„Familiile monoparentale, persoanele în vârstă, studenții, dar și lucrătorii temporari, lucrătorii independenți, îngrijitorii la domiciliu, meșterii” sunt printre cei care au apelat la asociaţie, potrivit secretarului național, care se teme că vor ajunge mai multe persoane în această iarnă.

Deși asociația a primit 3,3 milioane de euro de la stat în această vară, ea consideră că această sumă nu va fi suficientă pentru a ajuta numărul tot mai mare de beneficiari. „Avem nevoie de un plan real pentru situaţia de sărăcie care să meargă împreună cu planul de redresare”, a mai spus Jean Stellittano.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

37
Tagurile:
temeri, Sărăcie, Franța
Tematic
Putin l-a informat pe Lukașenko despre discuțiile cu Merkel și Macron


Загрузка...