Aleksandr Lukașenko

Lukașenko: Occidentul aplică în Belarus scenariul „revoluțiilor colorate”

95
Liderul de la Minsk, Aleksandr Lukașenko, a acuzat Occidentul de „implicare directă” în treburile interne ale Belarusului și spune că anumite structuri din exterior ar oferi finanțare pentru destabilizarea situației.

CHIȘINĂU, 22 aug - Sputnik. Aleksandr Lukașenko susține că Occidentul se implică direct în situația care s-a creat în Belarus după alegerile prezidențiale. 

„Vorbim despre finanțare. Ne invită la negocieri cu OSCE - este clar de ce fac acest lucru", a declarat Lukașenko, potrivi agenției RIA Novosti

Liderul de la Minsk susține că împotriva Belarusului se aplică scenariul „revoluțiilor colorate”.

Potrivit oficialului, „factorul extern” a apărut în Belarus pentru că „puterea este pe loc”, anunță Sputnik Belarus.
Anterior, Lukashenko a ordonat să fie aplicate cele mai dure măsuri pentru a proteja integritatea teritorială a Belarusului. Președintele a cerut Ministerului Apărării „să protejeze în primul rând perla de vest a Belarusului cu centrul său din Grodno”.

Înainte de aceasta, la o întâlnire cu muncitorii unei fabrici, el a acuzat Statele Unite și Uniunea Europeană de destabilizare a situației. În special, președintele a anunțat existența unui centru special la Varșovia, de unde ar fi coordonate acțiunile protestatarilor.

Pe lângă finanțare, președintele belarus susține că există „susținere militară” pentru protestatari din partea NATO. 

Procuratura Generală a Republicii Belarus
© Photo : Генеральная прокуратура Республики Беларусь

"Ei fac totul ca să tragă încoace pretinsul nou președinte. Acesta se adresează statelor occidentale, în acest caz NATO, pentru a proteja populația. Aduc trupe - și se poate pune cruce pe Belarus."

După alegerile din Belarus, care s-au desfășurat pe 9 august, în toată țara au început acțiuni de protest. Scrutinul a fost câștigat de actualul președinte Aleksandr Lukașenko, care a acumulat, potrivit CEC, 80,1% din voturi. Opoziția, care o susține pe Svetlana Tihanovskaya, nu recunoaște rezultatele alegerilor. 

În primele zile de proteste forțele de ordine au încercat să disperseze mulțimea, folosind gaze lacrimogene, tunuri de apă și gloanțe de cauciuc. Apoi structurile de forță au încetat să alunge protestatarii. 

Potrivit datelor oficiale, în primele zile de proteste au fost reținute peste 6700 de persoane. Potrivit Ministerului de Interne din Belarus, în timpul confruntărilor cu demonstranții au avut de suferit 120 de angajați ai structurilor de forță, au decedat trei persoane. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

95
Tagurile:
Belarus, Implicare, Occident, Alexandr Lukașenko
Tematic
Lukașenko: Împotriva Belarusului acționează mai multe centre de influență
Merkel s-a plâns că Lukașenko nu i-a răspuns la telefon
Proteste la Minsk

Belarusul a evitat sancțiunile Uniunii Europene

99
(reînnoit 20:43 21.09.2020)
Miniştrii de externe din Uniunea Europeană nu au adoptat astăzi sancțiuni împotriva Belarus, zădărnicind apelurile făcute de Svetlana Tihanovskaia.

BRUXELLES, 21 sept - Sputnik, Daniela Porovăț. Şeful diplomaţiei europene, Joseph Borell, a declarat că există ”o voinţă clară de a adopta sancţiuni”, dar acestea nu au fost adoptate în lipsa unanimității necesare. Desigur că Borell s-a supărat și a amenințat că ”dacă nu vom putea fi în stare (să aprobăm sancţiuni), este în joc credibilitatea noastră”, conform declarațiilor făcute într-o conferinţă de presă.

“Deși există o voință clară pentru sancțiuni, nu a fost posibil să facem asta pentru că unanimitatea nu a fost întrunită. Problema va trebui discutată de șefii de stat sau de guvern la Consiliul European din această săptămână”, a spus Înaltul Reprezentant al UE.

Belarusul a avut noroc cu Ciprul care a insistat că va fi de acord cu sancţiuni doar dacă UE adoptă măsuri similare şi împotriva Turciei, în contextul tensiunilor din estul Mediteranei.

"Reacția noastră la încălcarea valorilor și principiilor noastre fundamentale ... trebuie să fie consecventă", a declarat la Bruxelles ministrul cipriot de externe Nikos Christodoulidis, aluzie la faptul că unele state UE refuză să fie de acord cu sancțiunile cerute de Cipru împotriva Turciei.

Din nefericire, ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, s-a pronunţat pentru sancțiuni de urgență, ba chiar şi-a anunţat omologii că Bucureştiul sprijină o misiune OSCE pentru medierea dialogului între puterea de la Minsk şi opoziţie.

UE anunţase la sfârşitul lui august că va bloca active şi va interzice deplasările unor oficiali belaruşi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

99
Tagurile:
UE, Belarus
Tematic
Vaccinul rusesc împotriva COVID-19 este testat și în Belarus
În Belarus au demarat exercițiile militare "Frăția Slavă 2020"
Ion Nicolaescu nu va fi golgheter în Belarus: Iată cu cine a semnat


Загрузка...

Exercițiile “Noble Partner 2020”: Ce căută militarii NATO în Georgia

82
(reînnoit 10:34 22.09.2020)
Organizatorii declară că scopul acestor exerciții este sporirea capacității de apărare a Georgiei, SUA și statelor partenere, precum asigurarea stabilității în regiunea Mării Negre. Experții consideră însă că scopul este cu totul altul.

În Georgia s-au încheiat exercițiile internaționale “Noble Partner 2020”. Pentru a participa la manevre, în țară au sosit aproximativ 3 mii de militari din SUA, Polonia, Franța, Marea Britanie. Ambasadorul american a declarat că țările vor să îmbunătățească capacitatea de luptă prin eforturi comune și să susțină securitatea în regiunea Mării Negre. Totuși, ce se ascunde în spatele acestor declarații? De ce militarii NATO au ales anume Georgia pentru manevre? Ce crede Rusia despre aceste exerciții?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

82
Tagurile:
Georgia, NATO, exerciții
Tematic
Expert militar: Reacția Rusiei la provocări irită NATO
Este capabil sistemul unificat de apărare antiaeriană al CSI să se opună provocărilor NATO


Загрузка...
Vaccinul anti-COVID-19 ”EpiVakKorona”

Vaccinului „Vector” anti-COVID-19: Când va fi înregistrat

0
(reînnoit 14:07 22.09.2020)
Ministerul rus al Sănătății a anunțat că înregistrarea preparatului, numit EpiVacCorona, urmează a fi încheiată până pe 15 octombrie.

CHIȘINĂU, 22 sept - Sputnik. Ministerul rus al Sănătății a început procedura de înregistrare a vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat de Centrul Științific ”Vector”, informează serviciul de presă al Rospotrebnadzor, citat de RIA Novosti.

Înregistrarea preparatului, numit EpiVacCorona, urmează a fi încheiată până pe 15 octombrie.

După aceea, studiile clinice ale acestuia vor continua: în special, vaccinul va fi testat pe voluntari care au o vârstă de peste 60 de ani și care suferă de anumite boli cronice. Studiile post-înregistrare controlate cu placebo vor fi, de asemenea, efectuate pe un eșantion de 5000 de persoane de diferită vârstă.

EpiVacKorona va fi produs pe platforma ”Vector”.

Prima fază a studiilor clinice ale acestui vaccin a fost finalizată la sfârșitul săptămânii trecute. Potrivit șefului Departamentului infecții zoonotice și gripă al Centrului ”Vector”, Alexandr Rîjikov, testele au arătat siguranța totală a preparatului creat pe baza agenților peptidici: deși nu conferă imunitate pe tot parcursul vieții împotriva infecției cu coronavirus, el protejează împotriva infecției timp de cel puțin șase luni.

Potrivit omului de știință, nu mai puțin de trei mii de voluntari vor participa la studiul „EpiVacCorona” în cea de-a treia etapă, atunci când este cercetată eficacitatea acestuia. Materialele cu rezultatele testelor vor apărea în publicațiile naționale și de peste hotare în următoarele luni, a asigurat Rîjikov.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
COVID-19, EpiVakKorona
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Pentru a călători vom avea nevoie de pașaport, viză și ... vaccin - detalii


Загрузка...