Aleksandr Lukașenko

Lukașenko: Protestele sunt dirijate din Cehia - nu vom admite niciun maidan

93
Protestele sunt dirijate din afara țării, iar unul dintre firele păpușarilor este Cehia, a declarat președintele belarus, Aleksandr Lukașenko, care a subliniat că orice scenariu al unui „maidan” în țară este exclus.

CHIȘINĂU, 10 aug – Sputnik. Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, a comentat situația legată de protestele neautorizate, izbucnite după alegerile prezidențiale, declarând că organizarea unui “maidan” în țară este exclusă, indiferent cât și-ar dori unii.

Cuplu pe un scuter în fața polițiștilor în timpul protestelor din Minsk
© REUTERS / Dmitry Brushko/Tut.By

“Se confirmă tot ce am spus mai devreme. Cine nu credea, acum poate să se convingă. Adică, se încearcă să se provoace la noi acest haos. Am avertizat: nu va exista niciun maidan, oricât și-ar dori unii. Iată de ce trebuie să se calmeze”, a declarat șeful statului belarus, citat de agenția Belta.

Potrivit lui Lukașenko, în timpul manifestațiilor, în noaptea de 9 spre 10 august, au avut de suferit „aproximativ 25 de băieți din OMON”.

“Au fracturate mâinile, picioarele. Băieții au fost bătuți premeditat și au reacționat. De ce să mai plângem acum? Iată de ce răspunsul va fi adecvat. Nu vom permite distrugerea țării”, a declarat președintele Republicii Belarus.

Potrivit liderului de la Minsk, dezordinile de stradă sunt organizate din afara țării, “iar unul dintre firele păpușarilor este Cehia”.

“Din una din conversații observăm păpușarii. Unul dintre firele acestor păpușari este Cehia. Astăzi deja din Cehia este dirijat sediul electoral (al opoziției n.r.), unde stau, să mă iertați, aceste oițe, care nu înțeleg ce își doresc. Am dat dispoziție ca această informație să fie transmisă presei, pentru ca lumea să vadă ce își propun ei”, a declarat Lukașenko, care este citat de agenția Belta.

Potrivit lui, aceștia continuă să ceară: scoateți oamenii în stradă și purtați negocieri cu autoritățile pentru cedarea de bună voie a puterii.

“Adică, Lukașenko, care se află în fruntea verticalei puterii, în fruntea statului, având 80 la sută din voturi, trebuie să le cedeze puterea. De acolo (din afara țării) vin comenzile. Cei de pe loc sunt nemulțumiți și spun: e imposibil, în Belarus nu există o situație în care ar fi posibile negocieri... Adică, se încearcă dirijarea acestui proces din afară”, a menționat liderul belarus.

Președintele belarus Alexandr Lukașenko a obținut victoria în alegerile prezidențiale, conform rezultatelor preliminare publicate de Comisia Electorală Centrală a țării. 

El a acumulat 80% din voturi, în timp ce principalul candidat al opoziției, Svetlana Tihanouskaya, a obținut circa 10 la sută din sufragii.

După anunțarea rezultatelor exit-poll-urilor, în mai multe orașe din Belarus au început proteste neautorizate. Oamenii s-au adunat la îndemnul forțelor de opoziție. La Minsk forțele de ordine au folosit grenade flash, gaze lacrimogene și tunuri de apă ca să disperseze mulțimea.

La rândul lor, protestatarii au încercat să opună rezistență poliției - sticlele goale au zburat din mulțime spre forțele de ordine. Mai multe persoane au fost reținute în urma confruntărilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

93
Tagurile:
Maidan, Cehia, proteste, Lukașenko
Tematic
Putin a discutat cu Lukașenko despre reținerea celor 33 de ruși în Belarus
Lukașenko învinge în alegerile prezidențiale din Belarus - rezultate preliminare de la CEC
Emmanuel Macron

Franța: Peste cât timp s-ar putea relaxa restricțiile anti-COVID

38
(reînnoit 09:32 02.03.2021)
În timpul unei vizite la Seine-Saint-Denis, preşedintele francez Emmanuel Macron a respins ideea eliminării interdicţiei de a ieși din case după ora 19:00, cerându-le francezilor să mai aibă răbdare câteva săptămâni.

CHIȘINĂU, 2 mart – Sputnik. Întrebat în timpul unei vizite la Stains despre posibilitatea modificarea interdicţiei de ieşire din case după ora 19:00, Emmanuel Macron a spus că ar fi necesar ca francezii să „mai reziste câteva săptămâni” cu restricțiile legate de sănătate.

Mai precis, președintele îi îndeamnă pe francezi să mai aștepte încă „patru până la șase săptămâni”, înainte de posibile modificări în ceea ce privește restricțiile.

Președintele francez a participat luni, 1 martie, la un schimb de mentorat cu tineri și lideri de afaceri. De asemenea, a mears la un centru de vaccinare deschis la jumătatea lunii februarie în Bobigny, pentru cei mai vulnerabili seniori. Aceasta este prima sa vizită la un centru de acest tip de la începerea campaniei de vaccinare în Franța, potrivit Sputnik France

Pe 2 ianuarie, interdicţia ieşirii din case a fost mutată cu două ore mai devreme, de la ora 20:00 la 18:00 în aproximativ 15 departamente franceze, după care măsura a fost extinsă pe întreg teritoriul, două săptămâni mai târziu.

Pe 27 februarie, Jérôme Salomon, directorul general al Sănătății, a lăudat eficacitatea măsurii într-un interviu pentru JDD, afirmând că măsura „răspunde eficient la problema ridicată de adunările private”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

38
Tagurile:
COVID-19, restricții, Franța
Tematic
Franţa: modificări în restricţii? „Am putea plăti scump orice formă de relaxare”
De astăzi - regim special de muncă pentru bugetari și cei de la privat


Загрузка...
Vaccinul ”Sputnik V”

Slovacia ignoră EMA și autorizează vaccinul rusesc ”Sputnik V”

58
(reînnoit 09:17 02.03.2021)
Slovacia este cel de al doilea stat din Uniunea Europeană care a autorizat utilizarea vaccinului rusesc Sputnik V, ignorând Agenția Europeană a Medicamentelor.

CHIȘINĂU, 2 mar – Sputnik. Slovacia a autorizat vaccinul rusesc ”Sputnik V”, urmând exemplul Ungariei și ignorând Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA), anunță Fondul Rusesc pentru Investiții Directe (RFPI).

Vaccinul Sputnik V
© Sputnik / Авиакомпания Aerolíneas Argentinas

“RFPI anunță înregistrarea vaccinului rusesc împotriva coronavirusului ”Sputnik V” în Republica Slovacia. Astfel, Slovacia a devenit cea de-a 39 țară din lume și al doilea stat din Uniunea Europeană, care a aprobat utilizarea vaccinului Sputnik V”, a declarat Fondul.

Preparatul a fost autorizat în cadrul unei proceduri de urgență (emergency use authorization, EUA), în baza rezultatelor studiilor clinice ale ”Sputnik V” în Rusia și a unei evaluări multilaterale ale experților din Slovacia.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

58
Tagurile:
UE, Autorizare, Vaccinul Sputnik V, Slovacia
Tematic
Pentru cine poate fi periculos vaccinul AstraZeneca, administrat în Moldova
Va fi permisă intrarea în Europa "cu un vaccin incorect din punct de vedere politic"?


Загрузка...

Live: Vaccinarea la Institutul de Medicină Urgentă

0
(reînnoit 11:52 02.03.2021)
Campania de vaccinare împotriva COVID-19 este lansată în țara noastră marți, 2 martie. Primele persoane care vor fi vaccinate sunt angajații sistemului medical, vaccinarea se va desfășura în câteva etape.

Mai întâi vor fi imunizați cei care lucrează nemijlocit în cadrul secțiilor de reanimare, anestezie și de terapie intensivă, precum și personalul din cadrul secțiilor cu profil COVID-19 din spitale. Ulterior va fi vaccinat întreg personalul medical din instituțiile spitalicești, a precizat anterior Ministerul Sănătății.

Campania a început cu vaccinarea lucrătorilor medicali de la Spitalul Clinic Republican, iar apoi vor fi imunizați angajați ai Institutului de Medicină Urgentă.

În cadrul celei de-a doua etape vor fi imunizate persoanele care au depășit vârsta de 60 de ani, cele care au afecțiuni cronice, precum și angajații din cadrul structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului și lucrătorii din sistemului penitenciar.

Abia la cea de-a treia etapă va fi imunizată toată populația, adică toți cei care nu au fost vaccinați în primele două etape.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Moldova, vaccinare
Tematic
Scăpăm sau nu de pandemie după vaccinarea în masă: Prognoza autorităților - Video


Загрузка...