Foc de artilerie

Agravarea relațiilor azero-armene: Atac asupra punctului fortificat armean - Video

126
Militarii azeri au atacat un punct fortificat al armatei Armeniei, situația de la frontieră rămâne tensionată, potrivit serviciului de presă al Ministerului Apărării din Azerbaidjan.

CHIȘINĂU, 13 iul - Sputnik. Militarii azeri au atacat un punct fortificat al armatei Armeniei, situația de la frontieră rămâne tensionată, a declarat pentru RIA Novosti serviciul de presă al Ministerului Apărării din Azerbaidjan.

”Loviturile exacte ale unităților noastre în luptele din această noapte, fiind folosită artileria, mortiere și tancuri a distrus un punct fortificat, instalații de artilerie, echipamente auto și forță umană a inamicului”, a declarat sursa.

El a spus că locotenentul superior Makhmudov Rashad Rashid Oglu și-a pierdut viața în luptă.

”În prezent, situația operativă se află sub controlul trupelor noastre, sunt întreprinse măsuri decisive împotriva inamicului. Partea inamică ascunde informațiile despre pierderile suferite", a precizat Ministerul Apărării al Azerbaidjanului. Erevanul a declarat anterior că luni dimineață Azerbaidjanul a reluat focul de artilerie asupra pozițiilor armene. Ministrul armean al Apărării a ordonat ca militarii să dea dovadă de reținere.

Agravarea situației

Între Erevan și Baku există un conflict legat de statutul regiunii Nagorno-Karabah, care în februarie 1988 și-a anunțat retragerea din cadrul RSS Azerbaidjană.

Azerbaidjanul a pierdut controlul asupra autonomiei și a celor șapte regiuni adiacente acesteia în timpul confruntării armate din 1992-1994. Negocierile cu privire la o soluționare pașnică s-au purtat din 1992 în cadrul grupului OSCE de la Minsk, condus de trei copreședinți - Rusia, Statele Unite și Franța.
O nouă exacerbare a început duminică la granița regiunii Tovuz din Azerbaidjan cu regiunea Tavuș din Armenia. Ministerul Apărării din Azerbaidjan a anunțat atacarea pozițiilor sale de către armata armenească. Potrivit autorităților de la Baku, trei soldați azeri au murit, armenii au suferit și ei pierderi.

În același timp, Ministerul Apărării din Armenia a declarat că militarii azeri au încercat să ocupe cu ajutorul artileriei capturarea punctului fortificat armenesc. Potrivit Erevanului, Azerbaidjanul a suferit pierderi, dar Armenia nu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

126
Tagurile:
Armenia, Azerbadjan
Tematic
Lavrov: conflictul din Karabah nu poate fi soluţionat pe cale militară
Sean Connery

A murit legendarul actor Sean Connery, primul interpret al lui James Bond

11
(reînnoit 16:05 31.10.2020)
Legendarul actor Sean Connery a murit astăzi la vârsta de 90 de ani. A jucat în mai bine de 70 de filme, dar rolul său de agent MI6, i-a adus marea popularitate.

BUCUREȘTI, 31 oct - Sputnik. Actorul britanic Sean Connery a murit sâmbătă la vârsta de 90 de ani, relatează Independent.

"Legendarul actor Sean Connery, care a jucat rolul lui James Bond, a murit la vârsta de 90 de ani", scrie publicația.

Sean Connery s-a născut pe 25 august 1930 la Edinburgh, Scoția. Și-a început cariera de actorie în anii 1950, după ce a servit în Marina Regală a Marii Britanii. De asemenea, a jucat fotbal și a făcut culturism.

A jucat în mai bine de 70 de filme, dar rolul său ca agent MI6, un personaj din romanele James Bond ale lui Ian Fleming, i-a adus popularitatea. Connery a jucat în șase părți ale celebrului film despre Bond.

În același timp, alte roluri i-au adus premii profesionale. În 1988, Connery a câștigat premiul Oscar și un Glob de Aur pentru rolul său secundar în drama The Untouchables. În total, actorul are la activ trei Globuri de Aur.

În același 1988, academicienii britanici de film (BAFTA) l-au distins pe scoțian pentru rolul principal din filmul „The Name of the Rose”. El a primit al doilea premiu de la ei doi ani mai târziu, pentru cel mai bun actor în rol secundar în Indiana Jones și Cruciada Trecută, iar al treilea - în 1998 - pentru contribuția sa în cinematografie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

11
Tagurile:
James Bond, rol, a murit, actor


Загрузка...
Asteroid and the Earth

Data când un asteroid ar putea lovi Pământul

149
(reînnoit 22:21 30.10.2020)
Impactul acestui asteroid cu planeta noastră poate produce o explozie care ar fi „echivalentul a 1.200 de milioane de tone de TNT sau aproximativ 80.000 de bombe nucleare ca la Hiroshima”.

BUCUREŞTI, 30 oct – Sputnik, Doina Crainic. Se așteaptă ca o roca spațială masivă să treacă pe lângă Pământ în viitorul nu foarte îndepărtat. De asemenea, oamenii de știință avertizează că există o probabilitate, deşi mică, de a se ciocni cu planeta noastră, relatează The Sun.

Asteroidul denumit Apophis, poartă numele vechii zeități egiptene care simbolizează haosul și are aproximativ 370 metri în diametru, fiind puţin mai mare decât înălțimea clădirii zgârie-nori Bank of America din New York; explozia pe care ar produce-o la impact ar putea fi „echivalentul a 1.200 de milioane de tone de TNT sau aproximativ 80.000 de bombe nucleare de la Hiroshima”.

Potrivit ziarului, în timp ce astronomii crezuseră anterior că asteroidul va ocoli Pământul, ulterior ei au descoperit că „se îndepărtează de traiectoria sa și îşi accelerează viteza”.

„Asteroidul se îndepărtează de orbita pur gravitațională cu aproximativ 170 de metri pe an, ceea ce este suficient pentru a face posibil scenariul impactului în 2068”, a spus astronomul Dr. Dave Tholen, potrivit Sputnik News.

După ce se spune că a fost trecută „în jurnalele lor” data de 12 aprilie 2068 drept „zi de coliziune”, astronomii de la Universitatea din Hawaii au spus că traiectoria asteroidului este afectată de așa-numitul efect Yarkovsky care „apare pe măsură ce asteroidul absoarbe și apoi radiază căldura de la Soare”, ceea ce înseamnă că partea laterală a asteroidului care „radiază mai multă căldură” determină devierea acestuia de la cursul său stabilit de forța gravitațională”.

„Este o forță atât de mică, încât nu este vizibilă în cazul obiectelor mai mari, dar, cu cât obiectul este mai mic, cu atât este mai ușor de detectat efectul”, a precizat dr. Tholen, unul dintre cercetătorii care au descoperit Apophis.

Ziarul subliniază că, în timp ce „ultimele calcule” sugerează că șansele ca asteroidul să se ciocnească cu planeta noastră și să provoace „un dezastru global” sunt de aproximativ una din 150.000, dr. Tholen consideră că „șansele reale ale unui impact în 2068” sunt mai aproape de una la 530.000.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

149
Tagurile:
Impact, explozia, Pământ, asteroid
Tematic
Cât de periculos este asteroidul 2009 PQ1 pentru Pământ: Iată ce spune un expert rus


Загрузка...