Emmanuel Macron și Benjamin Netanyahu

Risc de destabilizare: Macron presează Israelul renunțe la anexarea West Bank

54
(reînnoit 23:12 10.07.2020)
Președintele Franței Emmanuel Macron i-a solicitat Israelului să renunțe la planurile privind anexarea teritoriilor palestiniene din West Bank.

BRUXELLES, 11 iul - Sputnik, Daniela Porovăț. Președintele Macron a descris anexarea West Bank drept o violare a legilor internaționale și a atenționat că va dăuna păcii în regiune, relatează RT.

Într-o convorbire telefonică cu premierul Benjamin Netanyahu, Macron a avertizat că intenția declarată a Israelului de a include teritoriile ar ”compromite posibilitatea unei soluții de tipul două state” și ar submina scopul unei ”păci durabile între israelieni și palestinieni”. El i-a reamintit de asemenea liderului israelian că anexarea ar fi ”contrară legii internaționale”, potrivit unui comunicat transmis de Elysee.

Ambasadorul Franței în Israel avertizase anterior că o acțiune unilaterală ar avea consecințe negative pentru relațiile bilaterale.

Protestul lui Macron survine pe fondul unei puternice opoziții internaționale față de planurile de anexare ale lui Netanyahu.

Miniștrii de externe din Egipt, Franța și Germania au spus la începutul săptămânii că inițiativa ar fi un afront la adresa legii internaționale și ar ”pune în pericol fundațiile procesului de pace”.

Declarațiile lor coincid cu un avertisment din partea unui consilier al președintelui Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, care a spus că anexarea West Bank ar isca o revoltă totală printre palestinieni. El a prezis că ”intifada” va primi sprijin din toată lumea arabă.

Luna trecută, mai mult de o mie de parlamentari din Europa au semnat o declarație condamnând anexarea ca fiind ”fatală perspectivelor unei păci israeliano-palestiniene”.

Netanyahu a vrut inițial să demareze anexarea la începutul lunii iulie, dar planurile sale au fost amânate din cauza presiunilor interne și externe.

Anexarea propusă, parte din planul lui Donald Trump pentru pacea în regiune, ar include alipirea a 30 la sută din West Bank.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

54
Tagurile:
destabilizare, risc, West Bank, Israel, Macron
Tematic
Ambasada Republicii Moldova în Israel își reia activitatea: Vezi de când și în ce condiții
Alegeri prezidențiale în Belarus

Alegeri valabile în Belarus: Rata de participare - peste 50 la sută

90
(reînnoit 14:03 09.08.2020)
Președintele Comisiei Electorale Centrale din Belarus anunță că alegerile prezidențiale pot fi considerate valabile - la urnele de vot s-au prezentat peste 50 la sută dintre alegători.

CHIȘINĂU, 9 aug -Sputnik. Peste 54% dintre alegători și-au exercitat dreptul la vot în cadrul scrutinului prezidențial. Astfel, conform datelor de la ora 12, alegerile pot fi considerate valabile, a declarat președintele CEC din Belarus, Lidia Ermoșina.

Alegerile prezidențiale din Belarus sunt considerate valabile dacă mai mult de jumătate din cetățenii țării incluși în lista alegătorilor au participat la scrutin. Președintele este considerat ales dacă mai mult de jumătate dintre cetățenii țării care au participat la vot au votat pentru el.

"Alegerile din țară pot fi considerate valabile. Mai mult de 54% dintre alegători au participat la vot", a declarat Ermoșina.

Votarea anticipată a avut loc în Belarus în ultimele cinci zile. Rata participării a depășit 41%.

În ziua principală de de vot, 9 august, secțiile vor funcționa între orele 8.00 și 20.00. În total, în cadrul acestei campanii electorale au fost constituite 5767 de secții de votare, dintre care 44 în străinătate, vor lucra în ambasadele și consulatele bieloruse din 36 de țări. Pe teritoriul Rusiei, secțiile au fost deschise la Moscova, Sankt Petersburg și Kaliningrad.

Cinci candidați s-au înscris în cursa pentru funcția de șef al statului, inclusiv actualul președinte, Alexander Lukașenko, care conduce țara timp de 26 de ani. În plus, în buletinul de vot este opțiunea de a vota „împotriva tuturor”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

90
Tagurile:
alegeri prezidentiale, Belarus
Tematic
Putin a discutat cu Lukașenko despre reținerea celor 33 de ruși în Belarus


Загрузка...
Confruntări în centrul Beirutului

Dezordine în Beirut: Sute de persoane au avut de suferit - un polițist și-a pierdut viața

47
(reînnoit 13:08 09.08.2020)
Potrivit informațiilor apărute în presă, numărul victimelor, ca urmare a confruntărilor din capitala libaneză constituie aproximativ cinci sute de persoane, inclusiv zeci de angajați ai structurilor de forță.

CHIȘINĂU, 9 aug - Sputnik. Peste 70 de agenți ai forțelor de ordine au fost răniți, iar unul a murit în urma revoltelor din Beirut, informează RIA Novosti, făcând trimitere la Direcția Generală de Securitate a Libanului.

"Sergentul principal Tawfiq al-Dwaihi a fost ucis și peste 70 de angajați ai structurilor de forță au fost răniți în timpul acțiunilor de asigurare a securității și ordinii în timpul manifestațiilor din centrul Beirutului, care au avut loc pe 8 august", precizează autoritățile.

Mii de persoane s-au adunat pe 8 august la Beirut, cerând demisia guvernului și implementarea reformelor. Acțiunea a degenerat în confruntări de masă. Ca urmare, protestatarii au luat cu asalt clădirile a patru ministere și a unei asociații bancare. Acum clădirile care adăpostesc Ministerele Afacerilor Externe, Economiei și Energiei au fost eliberate de protestatari. Potrivit canalului TV Al-Manar, 490 de persoane au fost rănite ca urmare a revoltelor.

Este de remarcat că Ambasada SUA în Liban a susținut protestele din Beirut.

”Susținem dreptul lor de a protesta pașnic",precizează ambasada într-o postare pe Twitter.

​Ambasada a menționat că poporul Libanului „a suferit mult timp” și merită lideri care îi vor asculta și „vor schimba cursul, ținând cont de cerințele populației privind transparența și responsabilitatea [a autorităților]”.

O explozie devastatoare s-a produs pe 4 august în zona portului maritim din Beirut, în apropierea bazei navale libaneze. Valul de explozie a distrus și deteriorat zeci de case și mașini, iar blocurile din mai multe sectoare ale orașului au rămas cu geamurile sparte. Potrivit autorităților locale, explozia a fost provocată de detonarea a 2.750 de tone de azotat de amoniu confiscate de vamă în anul 2014, și care au fost depozitate în port. Explozia a ucis 158 de persoane, peste 6 mii au fost rănite.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

47
Tagurile:
Beirut, Liban
Tematic
Haos în Liban: Proteste violente antiguvernamentale în Beirut - Video


Загрузка...
Spital

Avertisment OMS: Tinerii se pot îmbolnăvi de forme grave ale infecției COVID–19

0
(reînnoit 17:31 09.08.2020)
Organizația Mondială a Sănătății vine cu un îndemn reiterat față de tineră să respecte strict măsurile de protecție împotriva noului coronavirus.

CHIȘINĂU, 9 aug – Sputnik. Chiar dacă cele mai vulnerabile persoane la noul tip de coronavirus sunt vârstnicii, nici tinerii nu sunt scutiți de diferite forme clinice ale infecției. Precizarea a fost făcută recent de directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a îndemnat tinerii să întreprindă măsuri de precauție, precum igiena mâinilor, distanțarea fizică, purtarea măștii, autoizolarea în caz de boală, evitarea locurile aglomerate și adunările în masă pentru a reduce răspândirea infecției COVID – 19.

Potrivit acestuia și tinerii pot suporta forme severe de boală. Mai mult, aceștia sunt o sursă de transmitere a infecției pentru un număr mare de oameni, agravând astfel situația epidemiologică.

În Republica Moldova, conform datelor statistice, cumulativ până la 31 iulie, au fost diagnosticați cu COVID – 19 7616 de persoane tinere, ceea ce constituie aproape o treime din toate cazurile înregistrate.

Astfel, 876 cazuri au fost înregistrate printre adolescenții de 10 – 19 de ani, iar alte 2 627 – printre tineri de  20 – 29 de ani. Printre cei de 30-39 de ani 4 113 persoane au fost confirmate pozitiv la COVID-19. Autoritățile de la Chișinău informează că în rândul tinerilor au fost înregistrate și decese. Patru persoane din grupul de vârstă 20 – 29 ani și 13 persoane au decedat la vârsta de 30 – 39 de ani.

Specialișii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică reitearează îndemnul către cetățenii de toate vârstele să întreprindă măsurile de prevenire necesare pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus;

  • evitați locurile aglomerate și evenimentele cu un număr mare de persoane
  • respectați distanța socială de minim 1 metru față de cei din jur
  • respectați igiena mâinilor și eticheta tusei sau a strănutului
  • spălați-vă frecvent pe mâini cu apă și săpun, sau dezinfectați-le cu soluție pe bază de alcool
  • tușiți și strănutați într-un șervețel de unică folosință sau în cotul îndoit. Șervețelul trebuie aruncat imediat, nu depozitat. La final, nu uitați să vă igienizați mâinile
  • purtați mască în spațiile închise și în transportul public. Nu uitați că aceasta trebuie schimbată în mod regulat sau spălată zilnic (în cazul măștilor din bumbac) și trebuie să acopere atât nasul, cât și gura. Nu atingeți masca, ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate
  • ajutați persoanele în etate să facă cumpărături și implicați-vă în activitățile de voluntariat. Totodată, nu le vizitați, stați acasă și apelați la serviciul 112 dacă vă simțiți rău și aveți simptomele noului coronavirus;
  • respectați autoizolarea la domiciliu în cazul testului COVID-19 pozitiv și urmați toate indicațiile medicului;

Autoritățile îndeamnă cetățenii să raporteze cazurile de nerespectare a normelor antiepidemiologice, astfel vor putea contribui la stoparea răspândirii COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Spital, coronavirus, COVID-19
Tematic
Mesaj important, corect al OMS – prezentat într-o formă controversată


Загрузка...