Secretarul general al Națiunilor Unite (ONU) António Guterres

Două scenarii anunțate de ONU pentru lume de după pandemia coronavirusului - detalii

604
(reînnoit 13:08 07.07.2020)
Organizația Națiunilor Unite (ONU) anunță două scenarii cu care se poate confrunta lumea după pandemia de Coronavirus - unul optimist și altul pesimist.

CHIȘINĂU, 7 iul - Sputnik. Secretarul general al ONU, Antoniu Guterres, în ediția suedeză Aftonbladet, a vorbit despre două scenarii care urmează în lume după pandemia coronavirusului, informează RIA Novosti.

Primul, este unul „optimist” și implică faptul că țările vor face față situației actuale. Statele nordice vor dezvolta un plan de succes de refacere, iar cele în curs de dezvoltare vor primi asistență. Guterres și-a exprimat, de asemenea, speranța că vaccinul contra coronavirusului va apărea în nouă luni și va fi disponibil pentru toată lumea. În opinia sa, dacă evenimentele se vor dezvolta în această direcție, iar economia se va reface, atunci lumea va începe să se miște într-o direcție care va permite revenirea la o stare normală în doi sau trei ani.

Cu toate acestea, secretarul general al ONU a vorbit și despre un scenariu „pesimist” dacă țările nu-și vor coordona acțiunile. În opinia sa, vor apărea noi focare ale virusului, iar situația în țările în curs de dezvoltare se va agrava. De asemenea, este posibil ca lucrările asupra dezvoltării vaccinului să întârzie sau să înceapă concurența acerbă pentru acesta și de aceasta vor profita țările cu oportunități economice.

”Dacă acest scenariu se va realiza, vom vedea cum segregarea, populismul și xenofobia vor crește”, este menționat în articol.

În plus, potrivit lui Guterres, fiecare țară va trăi independent, iar lumea nu va putea organiza un singur guvern pentru rezolvarea problemelor comune. Drept urmare, avertizează secretarul general al ONU, poate apărea o depresie globală care va dura cel puțin cinci până la șapte ani înainte de formarea unei „noi normalități”.

Totodată, în articol este menționat că acum este dificil de spus în ce direcție se mișcă lumea, dar este necesar să se facă tot posibilul pentru a fi gata pentru cel mai rău scenariu. Pandemia ar trebui să arate că este nevoie de schimbarea comportamentul, iar divizarea în prezent, este periculoasă pentru toată lumea.

Potrivit secretarului general al ONU, pentru a face față dificultăților globale va fi posibil doar cu ajutorul instituțiilor mai puternice de guvernare globală și cu ajutorul cooperării internaționale. Guterres a menționat că este necesară revizuirea metodelor actuale de cooperare interstatală, în cadrul cărora ONU și organismele sale, Banca Mondială, precum și FMI și organizațiile regionale vor lucra mai îndeaproape.

De asemenea, secretarul general al ONU a cerut liderilor mondiali să se unească pentru a rezolva problemele legate de menținerea păcii și a oferi oportunitatea organizațiilor internaționale să acționeze pentru a trece cu succes „testul timpului nostru”.

Conform statisticilor de la Universitatea Johns Hopkins, în lume au fost depistate în total 11,626 milioane de cazuri de boală, iar 538 de mii de oameni au murit. Cele mai multe cazuri în SUA, Brazilia și India.

În Rusia, au fost depistate 694.230 de cazuri de coronavirus, au murit 10.494 de persoane. Peste 463 de mii de pacienți s-au recuperat.

Datele actuale cu privire la situația cu COVID-19 în Rusia și în lume sunt prezentate pe portalul stopkoronavirus.ru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

604
Tagurile:
Scenarii, ONU, COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (891)
Tematic
Omenirea se va confrunta cu o foamete de „proporții biblice”: Avertizare ONU
Premieră: ONU acuză oficial SUA în ultimul ASASINAT ”strategic” – încălcare gravă a legii!

China construieşte un laborator pentru viruşi ca în Wuhan, aproape de granița cu Rusia

24
(reînnoit 10:21 04.08.2020)
China va construi până la șapte noi laboratoare pentru cercetări cu privire la boli periculoase, iar unul dintre acestea va fi la doar câteva ore distanţă de granița cu Rusia. În prezent, China are o singură unitate de acest fel, în Wuhan.

BUCUREŞTI, 4 aug – Sputnik. Până în 2026, China intenționează să construiască între cinci și șapte noi laboratoare, în regiuni diferite, fiecare cu specializarea proprie.

În Harbin, laboratorul se va ocupa de infecțiile zoonotice, printre care Covid-19 și alte boli transmise de la animale la oameni. Pe lângă coronavirus, China a descoperit recent un mic focar de ciumă bubonică în nordul țării.

„Harbin este centrul provinciei Heilongjiang, unde se găsesc numeroase focare naturale de virus encefalitic transmis de căpușă, de virus care provoaca boala gura-mana-picior şi de ciumă”, a spus Sergei Netesov, om de știință la Universitatea de Stat Novosibirsk, citat de RT . „Construirea unui astfel de laborator acolo este logică și justificată”, a adăugat acesta.

Noile centre de cercetare din China vor fi construite pentru a se conforma cerințelor BSL-4, cel mai înalt nivel de măsuri de precauție în domeniul biosecurității. Laboratoarele BSL-4 sunt adesea utilizate pentru cercetarea cu privire la agenți patogeni care se transmit uşor, precum Ebola.

Măsurile de precauţie includ sisteme sofisticate de filtrare a aerului și piese de mobilier și aparate fără cusături și suprafețe aspre. Toate lucrările sunt efectuate de personal în costume sub presiune, iar personalul trebuie să treacă printr-un duș de decontaminare chimică înainte de a ieşi din laborator.

În urma izbucnirii epidemiei de Covid-19, unii teoreticieni ai conspirației au sugerat că pandemia ar putea fi rezultatul unei „scurgeri” de coronavirus dintr-un laborator, președintele american Donald Trump declarând că a văzut dovezi care îi ofereau un „grad ridicat de certitudine” că coronavirusul provine dintr-un laborator din China.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

24
Tagurile:
virus, laborator, China
Tematic
De ce americanii au nevoie de laboratoare biologice în Asia Centrală și Caucaz


Загрузка...
Medici

Cât va mai dura pandemia: Iată care este prognoza OMS

672
(reînnoit 18:52 03.08.2020)
Situația în lume rămâne foarte gravă, menționează Comitetul de urgență al Organizației Mondiale a Sănătății, referindu-se la lupta cu Covid-19.

CHIȘINĂU, 3 aug – Sputnik. Pandemia coronavirusului de tip nou constituie în continuare o situație de urgență în domeniul sănătății publice și va mai dura o perioadă îndelungată. O declarație în acest sens a fost făcută de Comitetul de urgență al OMS.

Comitetul și-a exprimat de asemenea recunoștința față de OMS și parteneri pentru eforturile depuse în lupta cu pandemia de COVID-19 și a menționat că ”este așteptată o durată îndelungată a acestei pandemii”. Comitetul a indicat asupra importanței unor eforturi consecvente ale comunităților, dar și a unor măsuri naționale, regionale și globale de luptă cu boala.
”Comitetul a decis că pandemia mai prezintă deocamdată o situație de urgență în domeniul sănătății publice care are o importanță internațională și i-a propus directorului general al OMS anumite recomandări”, potrivit textului declarației citat de RIA Novosti.

De asemenea, Comitetul a chemat tinerii să joace un rol activ în prevenirea răspândirii bolii.

Numărul de contaminări în lume a depășit deja 18 milioane de cazuri, aproape 690 de persoane au decedat din cauza COVID-19. Organizația mondială a sănătății a anunțat pandemie de COVID-19 pe 11 martie curent.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

672
Tagurile:
OMS, coronavirus, COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (891)
Tematic
Vaccin contra coronavirusului: Ce spune Ștefan Gheorghiță despre imunizarea populației


Загрузка...
Igor Dodon

Vizită la Moscova: Agenda discuțiilor lui Dodon cu oficiali din Rusia

24
(reînnoit 11:32 04.08.2020)
Șeful statului a informat că, printre alte chestiuni, intenționează să discute despre reluarea negocierilor cu Rusia privind obținerea împrumutului de 200 de milioane de euro.

CHIȘINĂU, 4 aug – Sputnik. Președintele Moldovei, Igor Dodon, întreprinde o vizită de lucru la Moscova unde urmează să aibă o serie de întrevederi cu mai mulți oficiali ruși.

Șeful statului intenționează să discute chestiuni ce țin de aprofundarea cooperării moldo-ruse în toate domeniile de interes reciproc.

”Planific să discut cooperarea în domeniul economic, facilitarea exportului mărfurilor noastre pe piața rusă, reluarea negocierilor cu Federația Rusă în privința creditului de circa 200 de milioane de euro, posibilitățile de susținere a diasporei moldovenești în Federația Rusă și altele”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Vineri, 31 iulie, Guvernul Moldovei a decis reluarea negocierilor privind acordarea împrumutului în valoare de 200 de milioane de euro din partea Federației Ruse.

Viceprim-ministrul, ministru al Finanțelor, Serghei Pușcuța, a declarat atunci că la data de 23 iunie 2020, Ministerul Finanțelor al Federației Ruse a confirmat disponibilitatea de a relua consultările bilaterale pentru oferirea unui împrumut financiar de stat Guvernului Republicii Moldova, în sumă de 200 milioane de euro. ”Voi aminti că în legea bugetului de stat pentru anul 2020, suma împrumutului de 200 de milioane de euro este prevăzută ca sumă de finanțare a deficitului bugetar”, a declarat Pușcuța.

În ce constă problema acordării crediului

Anterior, Guvernul Chicu a ajuns la o înțelegere cu Rusia privind acordarea unui credit în valoare de 200 de milioane de euro cu dobândă de 2% anual, pe un termen de 10 ani. Prima tranșă de 100 de milioane de euro trebuia să fie transferată în timp de 30 de zile din data intrării în vigoare a Legii privind ratificarea acordului cu Rusia. Creditul oferit trebuia să fie cheltuit parțial la acoperirea deficitului bugetar, care în 2020 constituie aproximativ 16 miliarde de lei.

Însă în data de șapte mai, magistrații Curții Constituționale au declarat neconstituțional acordul de împrumut în valoare de 200 de milioane de euro dintre Republica Moldova și Federația Rusă. Sesizarea a fost depusă la CC de către de deputatul din grupul parlamentar PRO Moldova Sergiu Sîrbu. Mai multe prevederi ale respectivei legi au fost contestate și de deputații din PAS și PPPDA. 

Decizia Curții Constituționale de a recunoaște drept neconstituțional Acordul privind acordarea unui împrumut Chișinăului, în Rusia a fost considerată drept una politizată.

”Această decizie provoacă nedumerire și regret. Nedumerire pentru că, în primul rând, partea moldoveană a solicitat un împrumut, Rusia nu a impus nimic nimănui. Și, în al doilea rând, negocierile privind acordul au fost desfășurate în mod deschis și transparent, începând din noiembrie 2019. Acestea au fost mediatizate de mass-media din Moldova. Din anumite motive, nimeni nu a pus problema constituționalității negocierilor”, a declarat vicepremierul rus de externe, Andrei Rudenko.

Pe 25 iunie, în urma unei întâlniri cu șeful adjunct al Administrației Prezidențiale a Rusiei, reprezentantul special al președintelui rus pentru dezvoltarea comerțului și relațiilor economice cu Republica Moldova, Dmitri Kozak, la Moscova, președintele Moldovei, Igor Dodon, a declarat că Chișinăul și Moscova vor relua negocierile privind acordarea unui împrumut de 200 de milioane de euro.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

24
Tagurile:
Credit, Moscova, Dodon
Tematic
Rusia va susține exportul moldovenesc și va relua negocierile cu privire la credit
Negocierile cu Federația Rusă privind împrumutul de 200 de milioane de euro vor fi reluate


Загрузка...