Президент Венесуэлы Николас Мадуро. Архивное фото.

Maduro, lecție dură pentru Bruxelles: ”Ajunge! Aveți 72 de ore pentru a părăsi Venezuela!”

396
(reînnoit 11:34 30.06.2020)
Nicolas Maduro, președintele Venezuelei, către UE: ”Cine sunt ei să încerce să se impună prin ameninţare? Cine sunt ei? Ajunge!”

BUCUREȘTI, 30 iun – Sputnik. Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a reacționat dur după ce UE a adoptat sancţiuni față de 11 oficiali venezueleni. Cei 11 oficiali au fost sancționați de UE ca urmare a implicării în ”acţiuni împotriva opozanţilor guvernului Maduro”.

În replică, la câteva ore după anunțarea sancțiunilor, Maduro a anunţat expulzarea șefei reprezentanței UE, Isabel Brilhante Pedrosa, dându-i 72 de ore pentru a părăsi Venezuela.

”Cine sunt ei să încerce să se impună prin ameninţare? Cine sunt ei? Ajunge!”, a declarat Maduro în cadrul unei conferințe susținută la Palatul Miraflores.

Maduro a anunțat că în acest interval de timp va oferi reprezentantei UE ”un avion pentru a pleca - dar ne vom pune lucrurile în ordine cu Uniunea Europeană”, făcând referire la suspendarea actuală a zborurilor comerciale ca urmare a pandemiei.

Este de menționat că opozantul Juan Guaido este recunoscut drept preşedinte interimar al Venezuelei de mai multe state - circa 50 de ţări – fapt uluitor și care sfidează orice logică de drept internațional, deoarece Maduro este președintele ales al Venezuelei. 

Recent, în mai, în Parlamentul de la Caracas au avut loc alegeri, iar Luis Parra a fost ales șef al Parlamentului în locul lui Guaido.

Faptul a fost negat de UE, care l-a sancționat pe Parra! ”Pretinsa alegere a lui Luis Parra nu a fost legitimă deoarece aceasta nu a respectat procedurile juridice şi nici principiile constituţionale democratice”, a considerat UE.

Reamintim că bogata țară sud americană face obiectul unei blocade economice internaționale și a unor sancțiuni, după ce regimul socialist instalat de legendarul Hugo Chavez și continuat de Nicolas Maduro a decis naționalizarea resurselor și a unor mari industrii, exploatate până atunci de firme din SUA și UE.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

396
Tagurile:
Nicolas Maduro, Maduro, Bruxelles
Paza de coastă

Precizări în legătură cu cargobotul naufragiat în marea neagră: Cui aparținea nava

102
(reînnoit 17:17 17.01.2021)
La bordul cargoului care a naufragiat astăzi în apropiere de țărmul Turciei se aflau 12 persoane. Printre acestea erau și doi cetățeni ruși.

CHUȘINĂU, 17 ian – Sputnik. La bordul cargoului care a naufragiat astăzi în Marea Neagră, în apropiere de coasta Turciei, se aflau doi cetățeni ruși, comunică RIA Novosti, cu referire la ”Rossmorreciflot”

”În total la bord erau 12 oameni, șase au fost salvați”,  a comunicat interlocutorul Agenției, menționând că în componența echipajului erau de asemenea cetățeni ucraineni.

Cargobot a naufragiat în Marea Neagră, în zona Inkumul, provincia turcă Bartın. Potrivit guvernatorul provinciei, Sinan Güner, patru membri ai echipajului au murit, șase au reușit să fie salvați. Operațiunea de salvare a fot sistată din cauza condițiilor meteo nefavorabile, care au și constituit cauza naufragierii vasului.

Inițial a fost comunicată informația că cargobotul ar fi navigat sub pavilionul Rusiei, iar marinarii sunt cetățeni ruși. Mau târziu a devenit cunoscut faptul că echipajul este ucrainean, iar nava este sub pavilionul Palau.  Proprietarul ei este Arvin Shipping LTD (Belize), iar operatorul - Tesoro Marine LLC (Ucraina).

Cargobotul a fost scos de la înregistrare în Rusia în anul 1997. Ministerul Ucrainean de Externe a confirmat că la bordul acestuia erau zece cetățeni ucraineni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

102
Tagurile:
Ucraina, Turcia, Marea Neagră, naufragiat, cargo


Загрузка...

Sport, saună și mâncare sănătoasă: cum s-au stabilit pacificatorii ruși în Karabah

134
(reînnoit 16:23 17.01.2021)
Infrastructura unică îi face pe militari să se simtă ca acasă. Militarii ruși au construit trei orășele-bloc modulare în Nagorno-Karabakh, unde se află aproximativ 400 de pacificatori.

Militarii ruși au construit trei orășele-bloc modulare în Nagorno-Karabakh, unde se află aproximativ 400 de pacificatori care asigură securitatea și monitorizează încetarea focului în regiunea nerecunoscută.

Infrastructura unică îi face pe militari să se simtă ca acasă. Fiecare astfel de obiect este absolut autonom și potrivit pentru orice condiții climaterice; alimentarea neîntreruptă cu energie electrică, apă și căldură - toate sunt în aceste module.

De asemenea, pe teritoriul taberelor militare există sală de sport, baie, cantină, cameră de agrement și centru medical. Partea rezidențială este dotată cu toate mobilierele și aparatele electrocasnice necesare.

În viitorul apropiat, este planificată construirea a încă cinci astfel de facilități pe teritoriul Nagorno-Karabakh, unde vor fi cazați încă 540 de soldați.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

134
Tagurile:
militari ruși, Karabah
Tematic
Cum monitorizează pacificatorii ruși încetarea focului din Karabah


Загрузка...
Вячеслав Ионицэ

Moldova se va bălăci în sărăcie și în 2021: Cât va dura criza economică

0
(reînnoit 21:16 17.01.2021)
La sărăcia în care ne aflăm, orice creștere economică mai mică de 10% înseamnă bălăceală în continuare în glod, declară expertul economic Veaceslav Ioniță.
Moldova se va bălăci în sărăcie și în 2021! Cât va dura criza economică

Moldova a fost lovită dur de criza economică provocată de pandemia care face ravagii în întreaga lume. Potrivit expertului Veaceslav Ioniță, economia își va reveni de pe urma crizei din 2020 abia la sfârșitul lui 2021. Și asta, deoarece orice majorare a veniturilor moldovenilor nu va șterge cu buretele sărăcia în care țara noastră se bălăcește de trei decenii.

„Anul 2021 va fi un an de recuperare, dar va fi o recuperare grea. Dacă am vorbi de o țară dezvoltată, pentru ei o creștere de unul două procente este ceva normal. Pentru Republica Moldova, la sărăcia în care ne aflăm, orice creștere mai mică de 10% asta înseamnă bălăceală în continuare în glod și titlul ”onorific” de cea mai săracă țară din Europa”, a declarat expertul economic Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei”.

Cert este că aproximativ 20% din populația țării nu a simțit criza economică cu care se confruntă majoritatea oamenilor. Veniturile acestora nu s-au micșorat în 2020, iar despre criză au auzit doar la televizor.

„Noi de fapt avem două Moldove paralele. Avem aproximativ 20% din populație care are un nivel de bunăstare destul de ridicat. În acest an, la ei și veniturile s-au ridicat, și consumul s-a menținut, oamenii și-au procurat apartamente, s-au mutat la case pe pământ sau au cumpărat autoturisme. Acest segment de oameni nu a simțit această criză. Însă în majoritatea populației această criză lovește dur”, a opinat el.

Potrivit experților Băncii Mondiale care au analizat efectele crizei asupra business-ului și a pieței muncii din țara noastră, în 2020 și-au pierdut locul de muncă aproape 70 de mii de oameni, iar nivelul șomajului a crescut până la 8%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
PIB, criza, saracie, criza economică
Tematic
Starea economiei Moldovei pe final de 2020 – expert economic
Anatol Usatîi, realizările în economie pe parcursul anului


Загрузка...