Берлин

Germania: Noi măsuri pentru lucrători, valabile până la sfârşitul anului

313
(reînnoit 10:00 20.06.2020)
Ambasada României în Republica Federală Germania a publicat un comunicat despre noile măsuri adoptate de guvernul german pentru protecția muncii și a sănătății lucrătorilor sezonieri în agricultură, măsuri valabile până la sfârşitul anului.

BUCUREŞTI, 20 iun – Sputnik, Doina Crainic. Măsurile adoptate de guvernul federal pentru lucrătorii sezonieri din agricultură privind protecția muncii și a sănătății sunt valabile până la data de 31 decembrie 2020 şi vin în contextul ridicării restricțiilor de călătorie în spațiul european.

Documentul publicat de Ambasada României în Republica Federală Germania prevede o serie de măsuri specifice, dintre care cele mai importante sunt:

• Lucrătorii sezonieri din statele membre UE și din state asociate Schengen pot intra pe teritoriul federal pe cale terestră și pe cale aeriană fără restricții;

• Fermierii-angajatori au responsabilitatea respectării normelor de protecție a muncii și sănătății în fermele lor, inclusiv în spațiile de cazare ale lucrătorilor. Acestea trebuie să corespundă standardelor pentru agricultură, păduri și grădinărit privind pandemia Covid-19 ale Sozialversicherung für Landwirtschaft, Forsten und Gartenbau/SVLFG, furnizorul de asigurări sociale în domeniu;

• Angajatorii se asigură că angajații intră în contact cât mai puțin unii cu ceilalți și mențin distanța necesară unii față de ceilalți. Se pleacă de la premisa că împărțirea lucrătorilor în echipe fixe de la început ajută la reducerea riscului de răspândire a virusului.

De asemenea, se va aplica regula potrivit căreia echipele care lucrează împreună locuiesc grupat și separat de membrii celorlalte echipe:

- Trebuie respectată distanța de minimum 1,5 m. Această regulă de distanțare trebuie menținută, mai ales, între diferitele echipe de lucrători stabilite.
- Folosirea spațiilor comune (bucătării, grupuri sanitare etc.) trebuie reglementată astfel încât să fie posibilă doar pentru o singură echipă într-un anumit interval. În caz contrar, trebuie menținută distanța de minim 1,5 m.
- În caz de boală, trebuie izolată imediat întreaga echipă. Lucrătorii bolnavi trebuie cazați separat de ceilalți. Cazul de îmbolnăvire trebuie adus la cunoștință de către angajator autorității de sănătate locale competente.

- Angajatorul trebuie să semnaleze, încă de la început, autorităților locale de sănătate și celor de protecție a muncii angajarea lucrătorilor sezonieri.

- Fermele trebuie să poată oferi informații privind trasabilitatea contactelor de lucru avute de cei bolnavi, în acord cu prevederile regionale în vigoare.

Pe lângă înregistrarea lucrătorilor la serviciile de asigurare socială, angajatorii trebuie să aibă disponibile următoarele date pe o listă specială:

- Numele, adresa de domiciliu din țara de reședință și numărul de telefon al lucrătorului sezonier.
- Data intrării și ieșirii din Germania; la plecare este necesară informația privind destinația și noua adresă (revenirea acasă sau, acolo unde e cazul, adresa noului angajator).
- Informații despre echipele constituite și toți membrii acestora, precum și privind repartizarea lucrătorilor în locuințe.
- Angajatorul va distruge informațiile personale sus menționate despre lucrătorii sezonieri la 4 săptămâni de la plecarea acestora din Germania.
- Lucrătorii sezonieri se declară de acord cu preluarea și prelucrarea datelor personale prin semnătura lor pe această listă specială.
- În situația apariției unui caz de infectare, angajatorul pune lista cu informațiile sus menționate la dispoziția autorității de sănătate competente pentru asigurarea trasabilității contactelor și reducerea riscului de răspândire a infectărilor.
- Autoritățile locale competente (de sănătate, de protecție a muncii) sunt responsabile de supravegherea și punerea în aplicare a reglementărilor de mai sus.

De asemenea, angajatorul trebuie:

- Să transmită angajatului, înainte de sosirea acestuia în Germania, spre semnare, într-o limbă înțeleasă de acesta din urmă, contractul de muncă, precum și un contract privind costurile adiacente pe care angajatul ar urma să le suporte (transport, cazare și masă).
- Să transmită angajatului, înainte de sosirea acestuia în Germania, spre informare, materiale informative privind condițiile de trai și de lucru, inclusiv normele de igienă.
- Să informeze angajatul asupra unor oferte de consiliere pentru lucrători sezonieri (Faire Mobilitaet, Asociația europeană pentru lucrători imigranți).
- Să adauge fișei de salariu o dovadă privind existența unei asigurări medicale (de stat sau private) care să ofere o asigurare pentru toate serviciile medicale necesare, se mai arată pe pagina de Facebook.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

313
Tagurile:
lucrători, Lucru, măsuri, Germania
Tematic
O comună italiană, dintr-o zonă superbă, vinde locuințe cu un euro: Care sunt condițiile
fotografie simbol

Explozie puternică la o stație de prelucrare a gazului în Harkov

40
O stație de prelucrare a gazului a explodat în regiunea Harkov din Ucraina, provocând moarte a doi angajați, iar alții opt fiind răniți.

CHIȘINĂU, 28 oct – Sputnik. Angajații Serviciului pentru Situații Excepționale din Ucraina au stins un incendiu provocat de o explozie la o stație de prelucrare a gazului din raionul Dergaciovsk din regiunea Harkov, Ucraina.

Expolzia a luat viața a doi oameni, corpurile lor au fost găsite sub ruinele provocate de explozie, iar alți opt oameni au fost răniți și au fost internați în spital.

Explozia a avut loc pe la ora 11:47. Pe caz a fost inițiată o anchetă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

40
Tagurile:
Harkov, Stație, gaz, explozie


Загрузка...

Presa din SUA: victoria lui Trump va aduce sfârșitul NATO

99
(reînnoit 20:07 27.10.2020)
Financial Times a publicat un editorial în care se arată că un al doilea mandat prezidenţial al lui Donald Trump ar putea reprezenta sfârşitul NATO.

BRUXELLES, 27 oct - Sputnik, Daniela Porovăț. Analiza Financial Times arată felul în care a decurs în primul mandat al lui Trump relația SUA cu NATO, insistându-se asupra deteriorării relațiilor dintre Washington și Berlin și nu doar din punct de vedere militar, ci și economic.

„Germania a avut parte de mai multe surprize geostrategice în ultimii ani”, se arată în articol, dar, de departe, cea mai neplăcută dintre ele, o veritabilă «lebădă neagră», a fost alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA, motiv pentru care întreaga naţiune germană ”pare hipnotizată de posibilitatea câştigării unui al doilea mandat prezidenţial de către Trump la alegerile din SUA din 3 noiembrie”, arată FT.

Analiza observă că Angela Merkel, un veritabil susţinător al NATO, a avut o relaţie extrem de rece cu Donald Trump, comparativ cu predecesorii săi de la Casa Albă, Trump fiind primul lider american de după al Doilea Război Mondial care nu a efectuat din primul mandat o vizită oficială de stat în Germania.

Așadar, un al doilea mandat al lui Trump ar duce la retragerea completă a trupelor din Afganistan şi Orientul Mijlociu, acţiune care ar putea fi continuată apoi cu retragerea militarilor americani din Europa.

FT încearcă, în schimb, să arate cât de promițătoare ar fi lucrurile dacă ar câștiga Joe Biden, care s-ar reîntoarce la vechea manieră de relaționare.

FT amintește că Donald Trump a decis să retragă o parte din trupele americane staţionate în Germania pe motiv că „Germania a făcut o avere” de pe urma prezenţei trupelor americane pe teritoriul ei și că datorează miliarde de dolari SUA.

În final, analiza din FT arată că indiferent de rezultatul alegerilor din SUA, Europa are nevoie de propria sa „ancoră de securitate”, iar aceasta nu poate fi decât Germania, marcând astfel despărțirea de relația transatlantică.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

99
Tagurile:
Nato, Sfârșit, Trump, Victorie
Tematic
Trump retrage trupele din Germania în beneficiul SUA. Și al întregii lumi


Загрузка...
Comisia Electorală Centrală

Când va oferi CEC informații despre rezultatul alegerilor

0
(reînnoit 19:02 28.10.2020)
Modul în care cetățenii vor fi informați pe 1 noiembrie despre mersul votării și rezultatele alegerilor prezidențiale a fost precizat astăzi de Comisia Electorală Centrală.

CHIȘINĂU, 28 oct – Sputnik. Comisia Electorală Centrală (CEC) a precizat astăzi modul în care va furniza informația despre mersul votării și rezultatele scrutinului prezidențial în ziua de duminică, 1 noiembrie 2020.

CEC anunță că în ziua alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova vor fi difuzate informaţii de interes public și vor fi organizate briefinguri cu participarea membrilor Comisiei Electorale Centrale conform următorului orar:

-          ora 08:00;

-          ora 12:00;

-          ora 15:00;

-          ora 18:00;

-          ora 22:00.

Prin intermediul unei aplicații disponibile pe pagina-web a instituției www.cec.md sau în pagină separată, la fel ca la scrutinele anterioare, va fi posibilă vizualizarea prezenței la vot pe parcursul zilei alegerilor, dar și informații despre rezultatele preliminare ale scrutinului după închiderea secțiilor de votare.

CEC menționează că, din motive de securitate, linkul către această aplicație va deveni activ în dimineața zilei alegerilor.

Luni, 2 noiembrie, la ora 9:00, mass-media va fi invitată la un briefing, în cadrul căruia vor fi prezentate rezultatele preliminare oficiale privind desfășurarea alegerilor prezidențiale.

La necesitate, vor fi organizate suplimentar briefing-uri, în sala de ședințe a Comisiei Electorale Centrale, și emise comunicate de presă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
rezultate alegeri, CEC
Tematic
CEC a încheiat acreditarea observatorilor la alegeri
CEC: Programul secțiilor de peste hotare ar putea fi prelungit
CEC a decis câte buletine de vot vor fi tipărite pentru scrutin


Загрузка...