CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu consideră că omologul său american poate fi manipulat cu ușurință. O declarație în acest sens a făcută vineri purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov.
Anterior, John Bolton, fost consilier pe probleme de securitate națională al șefului Casei Albe a SUA, a declarat că Putin își vede capacitatea de a-l manipula pe Trump fără prea mare greutate.
”Putin nu se poate purta cu Trump de parcă ar cânta la o vioară. Ce crede Putin despre Trump, el însuși a spus în repetate rânduri în numeroase interviuri", a declarat Peskov pentru presă, transmite RIA Novosti.
Bolton a scris o carte de memorii despre colaborarea cu președintele SUA, care va fi publicată în următoarele zile. Administrația Trump a criticat aceste memorii.
Însuși liderul american l-a numit pe fostul său consilier drept „un prost supărat și plictisitor care nu dorea decât război”.
Autoritățile americane au depus deja o cerere în instanță pentru a împiedica apariția memoriilor lui Bolton.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
BUCUREȘTI, 20 ian – Sputnik. O secvență mai puțin obișnuită a fost înregistrată cu ocazia ceremoniilor de la Washington, ocazionate de instalarea noului președinte, Joe Biden.
Alături de Biden au fost prezenți trei foști președinți – Bill Clinton, George Bush jr și Barack Obama. Culmea este că noul președinte este mai… în vârstă decât ceilalți trei!
Joe Biden are 78 de ani, Clinton și Bush, 74, iar Barack Obama 50 de ani. Dintre foștii ”POTUS”, mai în vârstă este doar Jimmy Carter. În vârstă de 96 de ani, venerabilul politician democrat a fost unul dintre marii și sincerii prieteni ai României, dar și al președintelui Nicolae Ceaușescu.
Deși mai tânăr decât actualul președinte, Bill Clinton nu a rezistat la lungul discurs al lui Joe Biden – și a fost surprins de cameramani ațipind în timpul alocuțiunii noului președinte.
bill clinton is really asleep rn pic.twitter.com/m7jORNobFI
— LF (@the_lunarfather) January 20, 2021
Conform cutumei de instalare, discursul prezidențial are 12 minute și este un fel de prezentare a programului noului președinte – și are rolul unui angajament în fața națiunii.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 20 ian – Sputnik. Administrația președintelui ales al SUA, Joe Biden, imediat după inaugurare, se va ocupa de problema Tratatului privind măsurile pentru reducerea și limitarea ulterioară a armelor strategice ofensive (New START), a declarat candidatul la funcția de secretar de stat, Anthony Blinken.
"Zonele au fost dezvăluite": Unde și-a îndreptat armele Flota militară a SUA>>>
Potrivit acestuia, noua echipă de la Casa Albă va căuta să prelungească acest tratat. Candidatul la funcția de secretar de stat a asigurat că administrația nu va accepta orice restricție în ceea ce privește sistemul de apărare antirachetă.
În emisie directă la radio Sputnik, politologul militar, șeful catedrei de politologie și sociologie de la Universitatea Rusă de Economie Plehanov, Andrei Koșkin a comentat aceste intenții.
"Putem doar încuraja administrația Biden în intenția ei dea a extinde Tratatul New START. Într-o anumită măsură, acest lucru schimbă vectorul de interacțiune dintre Statele Unite și Federația Rusă. Aceasta – dorința de a păstra totuși mecanismul de reținere a cursei înarmărilor nucleare – va pune probabil începutul unei alte politici a administrației Statelor Unite în ceea ce ține de limitarea armelor strategice. Și, cel mai probabil, bor duce și la crearea altor acorduri, care ar putea permite controlul deplin asupra mijloacelor nucleare ale statelor, inclusiv ale SUA", a spus Andrei Koșkin.
Tratatul New START dintre Rusia și Statele Unite a intrat în vigoare pe 5 februarie 2011. Acesta prevede că părțile își vor reduce arsenalele nucleare astfel încât, peste șapte ani și ulterior, numărul total de arme să nu depășească 700 de rachete balistice intercontinentale, rachete balistice pe submarine și bombardiere grele, precum și 1.550 de focoase și 800 de lansatoare desfășurate și ne-desfășurate.
În prezent, Tratatul New START este singurul tratat activ de limitare a armelor între Rusia și Statele Unite, el expiră pe 5 februarie 2021.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU 21 ian - Sputnik. Deputații urmează să înceapă sesiunea parlamentară de primăvară la 1 februarie.
Șeful Legislativului Zinaida Greceanîi a semnat o dispoziție în acest sens. Biroul permanent al Parlamentului urmează să stabilească când va avea loc prima ședință plenară din sesiunea de primăvară, după pregătirea proiectului ordinii de zi.Sesiunea de toamnă-iarnă s-a încheiat oficial în data de 16 decembrie. Ulterior, Parlamentul a avut programată o ședință extraordinară în data de 23 decembrie, atunci când trebuia să fie examinată moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu. Acest lucru nu s-a întâmplat, deoarece cu puțin timp înainte de începerea ședinței Chicu a anunțat că demisionează din funcția de premier.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova