MI6 building

Fost șef MI6 pretinde virusul a început ca un ”accident” la un laborator din China

171
(reînnoit 08:44 05.06.2020)
Beijing se confruntă cu presiuni crescute să explice cum a început COVID-19 să se răspândească la finele anului trecut în Wuhan.

BRUXELLES, 5 iun - Sputnik, Daniela Porovăț. În această privință, există încercările lui Donald Trump de a eticheta noua boală respiratorie drept ”un virus chinezesc” și cele ale secretarului de stat SUA, Mike Pompeo, care pretinde că ar exista ”evidențe imense” că virusul a fost făcut de mâna omului, relatează Sputnik News.

Sir Richard Dearlove, fost șef al serviciului secret britanic MI6, a spus pe un podcast făcut de The Telegraph că un raport științific publicat săptămâna aceasta de o echipă de cercetare norvegiano-britanică sugerează că pandemia de COVID 19 este rezultatul unui virus respirator ”scăpat” dintr-un laborator din China.

лаборатория P4 в Уханьском институте вирусологии в Ухани

Potrivit acestui ”important” nou studiu, citat de Sir Richard Dearlove, de 75 ani, au fost descoperite indicii în interiorul secvenței genetice a virusului, părând să sugereze că elementele sale cheie au fost făcute de om și ”inserate”.

Raportul hrănește pretențiile că China ar trebui să plătească ”despăgubiri” pentru bilanțul global al deceselor și crizei economice din cauza pandemiei, iar fostul șef al spionilor este citat în publicația britanică spunând că Beijing ar fi făcut efoturi de la începutul pandemiei să ”blocheze” dezbaterile despre originea virusului.

”Nu cred că a început ca un accident... Se pune întrebarea, dacă China ar fi să își admită responsabilitatea, va plăti despăgubiri? Cred că va determina fiecare țară din lume să își regândească relația cu China și felul în care comunitatea internațională se comportă cu conducerea Chinei”, a spus Sir Richard Dearlove, care a fost șeful MI6 între 1999 și 2004, pentru podcastul The Telegraph.

Sugerând că oamenii de știință din China ar fi putut desfășura experimente clandestine de manipulare de gene pe virușii de la lilieci când virusul a scăpat din cauza fisurilor de securitate, Dearlove a spus:

”Este o afacere riscantă, dacă faci o greșeală. Uitați-vă la poveștile... despre încercările conducerii de a bloca orice dezbatere despre originea pandemiei și felul în care oamenii au fost arestați și reduși la tăcere. Nu ar trebui să mai avem nici o îndoială despre situația cu care ne confruntăm”, a spus el.

În timp ce s-a abținut să acuze Beijingul că ar fi dat drumul în mod intenționat virusului, Dearlove acuză China în interviu că ar fi acoperit dimensiunile epidemiei.

”Desigur, chinezii trebuie să fi gândit, dacă ei trebuie să sufere o pandemie poate nu ar trebui să încercăm prea tare să o oprim ca și competitorii noștri să sufere aceleași dezavantaje ca și noi” a spus fostul șef al MI6.

Amprente unice

Potrivit noului studiu de cercetare intitulat ”Etiologia reconstruită istoric a tulpinii de SARS-CoV-2”, condus de profesorul Angus Dalgleish de la Spitalul St. George din cadrul Universității din Londra, și de virusologul norvegian Birger Sorensen, echipa pretinde că ar fi identificat ”secțiuni inserate pe suprafața tulpinii de SARS-CoV-2" care ar fi aruncat lămuriri asupra felului în care virusul și-a găsit drumul spre celulele umane, scrie The Telegraph.

Studiul este citat avertizând că tulpina de SARS-CoV-2 se diferențiază mult de oricare alt virus SARS care a fost studiat anterior, și, în consecință, se îndoiește că eforturile de a dezvolta un vaccin vor avea succes.

Oamenii de știință sugerează că adevărata etiologie a virusului a fost ”prost înțeleasă” ceea ce i-a determinat să dezvolte un vaccin propriu, produs de  Immunor AS, o companie farmaceutică norvegiană condusă de Sorensen.

Analiza oferită de profesorul Dalgleish și colegii săi, programată pentru publicare în zilele care urmează, pretinde că virusul are ”amprente unice”, ”indicatori de manipulare intenționată”, punând astfel sub semnul întrebării teoria că virusul a evoluat natural.

Cercetarea sugerează că virusul este ”remarcabil de bine adaptat pentru coexistența în oameni” și că a fost probabil fabricat printr-un experiment de laborator in Wuhan pentru a dezvolta ”viruși himeră cu potențial înalt”.

”În consecință, cei care își mențin părerea că pandemia de COVID 19 a ieșit dintr-un transfer zoonotic trebuie să explice precis de ce această dare de seamă este greșită înainte de a afirma că evidențele lor sunt persuasive, mai ales când, așa cum arătăm și noi, sunt erori șocante în argumentația lor”, concluzionează raportul citat de publicația britanică.

Studiul în discuție, spune Telegraph, a fost respins anterior de mai multe publicații, printre care Nature sau Jurnalul Virusologiei, care au considerat cercetarea ”nepotrivită pentru publicare”.

Raportul a fost rescris de câteva ori în mod clar pentru a scoate afirmațiile acuzatorii despre China înainte de a fi publicat în Quarterly Review of Biophysics Discovery, o revistă condusă de oameni de știință de la Universitatea Stanford și de la Universitatea Dundee.

O versiune anterioară, citată de The Telegraph, sugerează că noua boală respiratorie ar trebui numită ”Wuhan virus”, pretinzând că a dovedit ”dincolo de orice îndoială rațională ca virusul COVID 19 a fost fabricat”.

”Suntem conștienți că aceste descoperiri pot avea semnificație politică și ridica întrebări deranjante”, scriau autorii în versiunea originală, conform publicației.

Un consilier-șef științific al armatei norvegiene și unul dintre autorii originari, John Fredrik Moxnes, au cerut ca numele lor să fie scoase din raport.

Potrivit publicației, oameni de știință de la Francis Crick Institute și de la Imperial College London au respins concluziile studiului.

Totuși, salutând noua cercetare ca ”o foarte importantă contribuție la o dezbatere care începe acum despre cum a evoluat virusul și cum a scăpat și a izbucnit ca o pandemie”, Richard Dearlove a spus:

”Cred că acest articol particular este foarte important, și cred că va schimba dezbaterea... Pe măsură ce această dezbatere despre virus se dezvoltă, cred că tot acest material va fi printat și va deranja anumite persoane, cred. Să sugerăm că chinezii poate au spus prea multe în ziarele lor, în ceea ce apare și în ceea ce nu apare”.

"I think this particular article is very important, and I think it will shift the debate… As this debate about the virus develops, I think all this material is going to be in print and is going to embarrass a number of people, I think. Let's suggest that the Chinese maybe have too much say in their journals, in what appears and what doesn't."

Originile COVID 19

China a fost sub presiune globală să explice detaliile despre felul în care noul virus respiratoriu și-a avut originea în orașul Wuhan la finele lui 2019.

Luna trecută, secretarul de stat Mike Pompeo a pretins că există ”evidențe imense” că pandemia își are originea într-un laborator chinezesc, iar președintele SUA Donald Trump în mod repetat a arătat cu degetul învinovățind China pentru pandemie și desemnând COVID 19 drept ”virus chinezesc”.

Există un consens aproape unanim în comunitatea globală că virusul respirator care a provocat pandemia a apărut întâi la animale, cel mai probabil la lilieci sau pangolini, și apoi s-a transmis la oameni.

Медицинские работники в защитных костюмах в лаборатории по обнаружению коронавируса

Într-o declarație făcută pe 30 aprilie, biroul directorului Serviciului de Informații Naționale din SUA a spus că crede că virusul COVID 19 care își are originea inițială în orașul Wuhan nu a fost făcut de om sau modificat genetic, adăugând:

”Comunitatea Internațională va continua să examineze cu rigurozitate informațiile și datele care apar pentru a determina dacă pandemia a început printr-un contact cu animale infectate sau dacă a fost un rezultat al unui accident la laboratorul din Wuhan”.

Anterior, OMS a spus pe 21 aprilie că toate probele disponibile indică faptul că virusul își are originea la finele anului trecut în animale din China și nu a fost făcut de om în laborator.

Guvernul chinez a respins vehement toate speculațiile referitoare la originea COVID 19, spunând că epidemia a început într-o ”piață umedă” din orașul Wuhan, anul trecut.

лаборатория P4 в Уханьском институте вирусологии в Ухани

La începutul acestei săptămâni, ambasadorul chinez în Marea Britanie a spus că Beijing ar accepta o investigație internațională cu privire la originea pandemiei, insistând că țara sa nu are nimic de ascuns.

”Dosarul Chinei este curat. Poate rezista testului timpului și istorie”, a spus ambasadorul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

171
Tagurile:
China, laborator, virus
Clinica Charite în Berlin

Unde e sticla din care a băut Navalnîi? Răspunsul Berlinului

229
(reînnoit 22:15 18.09.2020)
Reprezentantul guvernului de la Berlin a refuzat să spună dacă sticla din care a băut Navalnîi într-un hotel din Tomsk se află în Germania.

BUCUREȘTI, 18 sep – Sputnik. Purtătorul de cuvânt al guvernului Germaniei, Steffen Seibert, a refuzat să spună unde se află sticla din hotelul din Tomsk, unde a locuit Aleksei Navalnîi, sugerând să fie adresată această întrebare colegilor activistului rus.

Alexei Navalnîi
© Sputnik / Михаил Воскресенский

Joi, pe contul oficial al lui Navalnîi din Instagram a fost publicată o declarație în care se afirmă că “Noviciok”, cu care ar fi fost otrăvit acesta, a fost descoperit în sticlele din camera din Xander Hotel din Tomsk. De asemenea, se anunță că după ce colaboratorii Fundației pentru Combaterea Corupției (FBK, organizația lui Navalnîi, n.r.) au aflat despre internarea lui Navalnîi, au chemat un avocat, au intrat în cameră, au strâns și au împachetat totul, inclusiv sticlele cu apă.

“Guvernul federal a luat act de înregistrarea video pe care echipa lui Navalnîi le-a publicat. În legătură cu acest video, adresați-vă echipei lui Navalnîi. Tot ce am vrut să spunem am exprimat în comunicatele de presă, în declarații, inclusiv ale cancelarului. Nu mai avem ce adăuga”, a declarat Seibert în cadrul unui briefing organizat vineri. 

Fiind întrebat dacă autoritățile Germaniei vor transmite Rusiei sticla în calitate de „potențială probă”, Seibert a declarat că “la ceea ce au declarat toxicologii din Germania, precum și cei din Franța și Suedia despre natura și originea toxinului nu mai are ce adăuga”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

229
Tagurile:
Aleksei Navalnîi, sticlă, Berlin
Tematic
Reacția Moscovei la ideea UE de a numi sancțiunile “Navalnîi”


Загрузка...
Loterie

OMS, avertisment sumbru: Compară COVID-19 cu loteria

53
(reînnoit 22:01 18.09.2020)
Organizația Mondială a Sănătății spune că şansele de a câștiga la loterie sunt mai mari decât cele de a scăpa de infecţia COVID-19.

BUCUREȘTI, 18 sept - Sputnik. Potrivit OMS, şansele de a scăpa de infecţia COVID-19 sunt foarte mici, motiv pentru care organizația insistă pe respectarea măsurilor de protecţie. Avertismentul are loc în contextul în care numărul spitalizărilor la nivel mondial a crescut foarte mult.

Dr. Mike Ryan, director executiv al Programului OMS pentru Urgenţe Sanitare, a declarat că statistic este mai probabil să câştigi la loterie decât să scapi de infecţia Covid-19.

„Dacă nu găsim un vaccin şi nu continuăm să suprimăm acest virus şi presupunem că acest virus se răspândeşte la 60 sau 70% din populaţia lumii, şansele de a scăpa sunt de 1 la 200. Din această perspectivă, gândiţi-vă la şansele dumneavoastră de a câştiga la loterie”, a declarat Ryan.

Reprezentanții OMS au avertizat de altfel că la nivel mondial se înregistrează „creşteri ale numărului spitalizărilor în unităţile de terapie intensivă”.

La această oră, cele mai multe cazuri de coronavirus se regăsesc în Spania, Franţa, Muntenegru, Ucraina, precum şi în câteva state din SUA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

53
Tagurile:
loterie, COVID-19, OMS
Tematic
Covid-19: OMS așteaptă creşterea numărului de morţi în octombrie și noiembrie în Europa


Загрузка...
Luminița Suveică

Dureri de cap și oboseală: Cum înfrunți astenia de toamnă

0
(reînnoit 20:48 19.09.2020)
Toamna este sezonul asteniei - afecțiune caracterizată printr-o stare de epuizare și oboseală a organismului, cauzată de schimbarea anotimpului, căreia i se adaugă stări de melancolie și, în cazurile mai grave, chiar episoade depresive.
Dureri de cap și oboseală: Cum să depășiți astenia de toamnă

Zile mai scurte, temperaturi tot mai scăzute şi peisaje care îndeamnă la melancolie. Reducerea intensităţii luminii provoacă diverse schimbări în organism: scade producţia de serotonină, considerat hormon al fericirii, vitamina D se asimilează mai greu, iar deficitul ei este una dintre cauzele lipsei de energie, a slăbiciunii musculare sau anxietăţii. Lipsa acestei vitamine stimulează producţia de melatonină, considerat hormon al somnului. 

Somnolenţa prelungită, insomniile, slăbiciunea fizică, lipsa de energie, melancolia şi predispoziţia pentru răceli şi infecţii sunt printre primele semnale ale dereglărilor fiziologice şi psihice cu care corpul se confruntă la început de toamnă.

Deși această afecțiune poate trece în câteva săptămâni, când organismul se obișnuiește cu noul anotimp, există câteva posibilități de a grăbi acest proces de adaptare și de a preveni simptomele care pot afecta activitatea zilnică.

"În această perioadă imunitatea este mai scăzută, de aceea principalul mod prin care putem influența lucrurile spre bine este alimentația. Recomandarea mea este să consumați cât mai multe alimente bogate în vitamina C, magneziu, Vitamina E, fier și calciu. Consumați legume și fructe proaspete și respectați un regim echilibrat de somn", a menționat doctorul în medicină Luminița Suveică.

Ea menținează că plimbările în aer liber, activitățile sportive, gândirea pozitivă și practicarea unui hobby pot fi cele mai bune remedii pentru astenia de toamnă.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Vitamine, simptome, dureri de cap, astenie, toamnă
Tematic
Vitamina B modulează un răspuns imun: ar putea trata COVID-19 - studiu


Загрузка...