Ursula von der Leyen

De ce Rusia are de câștigat de pe urma planului Comisiei Europene

176
(reînnoit 22:58 29.05.2020)
Planul Comisiei Europene de redresare a economiei prevede investiții în energia verde și este în avantajul Rusiei.

MOSCOVA, 30 mai – Sputnik, Ivan Danilov. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, apare într-o postură care nu este caracteristică pentru un politician: ea îi învață pe europeni regulile vieții. Spre exemplu, cetățenii Uniunii Europene care acum o săptămână se bucurau de noul plan al UE pentru restabilirea economiilor statelor care au avut de suferit de pe urma coronavirusului, urmează să ia cunoștință de o regulă importantă care prevede că un cașcaval gratuit există doar în capcană. În lectura modernă europeană regula ar trebui să fie interpretată astfel: “nu există granturi nerambursabile”, însă esența oricum nu se schimbă.

Să ne amintim că istoria conflictului, din cauza căruia state precum Danemarca, Olanda, Austria, Suedia și chiar Estonia și-au exprimat nemulțumirea și chiar au amenințat cu boicotarea planului european de “salvare economică”.

Italia, Spania și alte state din “sudul european sărac” chiar la începutul pandemiei au cerut UE și Germaniei, în special, să le ofere ajutor medical și financiar. Germania, în loc de bani și medici le-a urat multă sănătate, iar conducerii statelor afectate le-a fost citită o lecție despre disciplină, solidaritate europeană, responsabilitate bugetară și reforma instituțiilor de stat. În Italia au sporit revoltele: solidaritatea și impozitele din țară sunt europene (adică, ale Bruxellesului), iar medicii, care au venit să ajute spitalele italiene, sunt ruse, chineze și cubaneze.

Politicienii italieni, inclusiv grupuri întregi de primari, au semnat chiar o scrisoare colegilor lor germani, în care destul de clar indică asupra perspectivelor sumbre ale Uniunii Europene în ansamblu și ale zonei euro în special, în cazul în care Roma nu va primi bani. În condițiile unei crize economice și epidemiologice totale, pentru Italia o ieșire din UE sau zona euro, inclusiv falimentul în legătură cu datoriile publice de stat și private, putea deveni ultima șansă de a salva cel puțin o parte a economiei sau o formă de răzbunare la final împotriva acelei structuri (Uniunea Europeană), a cărei conducere politică poate fi considerată un coautor al problemelor italiene. Procese similare (însă mai puțin vizibile) s-au declanșat și în opinia publică din alte state, în special acolo unde Comisia Europeană de mai mulți ani încearcă să limiteze cheltuielile și deficitele bugetare.

Emmanuel Macron a profitat de situație și a efectuat rapid un rebranding al vechii idei de emitere a instrumentelor financiare europene – “obligațiile europene”, de care ar urma să răspundă Germania și alte state cu o politică bugetară cât de cât responsabilă, iar banii le-ar putea cheltui Franța și partenerii ei – pentru programele sociale și integrarea migranților. Acum aceste instrumente poartă denumirea de “coronabonduri”, iar alianța de conjunctură a statelor, care doresc sub pretextul coronavirusului să-și realizeze visul de jefuire a bugetului german, au început să exercite presiuni asupra Angelei Merkel. În cele din urmă, probabil sub amenințarea cu destrămarea UE, și fiind convinsă că „statele naționale nu au niciun viitor de unele singure”, cancelarul german a acceptat ca noile datorii colective ale Uniunii Europene, în esență, să fie puse pe seama Germaniei și a unor state precum Danemarca, Austria și Suedia.

Tăieri de pădure
© Sputnik / Александр Кондратюк

Schema arată minunat: Comisia Europeană emite “coronabonduri” în valoare de 750 de miliarde de euro, peste 500 de miliarde le împart sub formă de granturi nerambursabile “statelor europene sărace”, iar banii vor fi întorși creditorilor de către Germania și alți lideri pe măsura sosirii veniturilor nete la bugetul european, adică acele state care contribuie la bugetul UE mai mult decât primesc. Se presupunea că cel mai probabil deținător al acestor obligații va fi Banca Europeană Centrală (cel care “tipărește” euro), iar cu aceasta se poate discuta, în caz de necesitate, cu privire la anularea sau schimbarea condițiilor – chiar dacă despre această oportunitate nu se vorbește deschis. Totul arată ca o poveste: banii gratis rezolvă toate problemele! Politicienii italieni și spanioli chiar au cerut anticipat niște adaosuri suplimentare sub formă de granturi.

Iluzia gratuității a fost distrusă brusc și imediat. Șeful Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că, în primul rând, pentru “chef” urmează o nota de plată, iar în al doilea rând, plățile vor avea un caracter obligatoriu, fiind distribuit printre toți cetățenii europeni sub formă de impozite europene.

Așa cum anunță publicația de stat a Germaniei Deutsche Welle: “Restituirea (cheltuielilor n.r.) trebuie să fie efectuată din contul noilor impozite sau “propriilor resurse” ale fiecărui stat membru, cum s-ar spune în jargonul Comisiei Europene. Comisia Europeană nu poate majora impozitele. Până în prezent statele membre ale Uniunii Europene au interzis Comisiei Europene să colecteze “propriile resurse” în volume semnificative. A avea propriile venituri și impozite implică o putere politică, ceea ce statele membre nu vor să delege Bruxellesului... Pentru a colecta banii necesari achitării datoriilor începând cu anul 2028, Ursula von der Leyen propune aplicarea unor taxe vagi la reziduurile de plastic, emisii de carbon și importurile din țările extracomunitare, care afectează starea climatică”.

Dacă ar fi să traducem din limbajul birocratic de la Bruxelles: europenii vor fi nevoiți să plătească suplimentar pentru fiecare litru de benzină, pentru energia termică, pentru fiecare marfă chineză pe care au cumpărat-o în locul unei marfe europene mai scumpe (pentru că importul chinez “dăunează climei”) și toate pentru a se bucura de un program “gratuit” de salvare a economiei.

Nu se încheie totul aici. Dacă această “fentă fiscală” poate fi iertată Comisiei Europene, atunci reacția la alte detalii din programul de “salvare a economiei după pandemie” ar putea fi mult mai emoționale. Din câte se știe, doamna Ursula von der Leyen și-a însușit programul “European Green Deal” și chiar în condiții de pandemie continuă, cu susținerea deplină a Comisiei Europene și comunității europene de experți, să considere “lupta cu schimbarea climatică” o prioritate principală, pentru care ar trebui să fie cheltuiți banii luați în datorie drept urmare a crizei economice.

5-й Саммит Восточного партнерства в Брюсселе
© Sputnik / Алексей Витвицкий

Într-un comunicat de presă emis pe 27 mai, Comisia Europeană anunță cu text deschis că problemele prioritare spre care vor fi direcționați banii: “Realizarea proiectelor în domeniul energiei regenerabile, îndeosebi a celei eoliene, solare și lansarea unei economii ecologice pure pe bază de hidrogen în Europa”.

Ar fi un motiv de glume, însă Comisia Europeană tratează cu seriozitate situația și așa cum anunță agenția S&P Global Platts, Comisia Europeană de pe acum solicită estimări și propuneri pentru crearea unei “economii pe bază de hidrogen” și pentru utilizarea în masă a hidrogenului în calitate de “combustibil verde”.

Însă producția hidrogenului „verde”, așa cum menționează analiștii occidentali, așa cum recunosc funcționarii europeni – este o plăcere destul de costisitoare, pentru că energia “verde”, produsă de generatoarele eoliene și panourile solare este foarte scumpă, iar pentru a produce hidrogen e nevoie de multă apă. Iată de ce Comisia Europeană este dispusă să declare “pur” și demn de finanțare și susținere hidrogenul produs din... gazul natural. În cazul Uniunii Europene – produs din gazul natural de import. Companiile germane deja se freacă pe mâini și bombardează oficialii cu propuneri de creare în Germania a unei “infrastructuri de hidrogen”, care are nevoie, de fapt, de mari investiții financiare. Adică, există toate șansele ca banii europeni, colectați pentru combaterea urmărilor pandemiei, vor pleca în domeniul “energiei din hidrogen”, în special în Germania, Italia și Franța, în numele salvării zonei euro.

Dacă nu se va schimba nimic în conjunctura politică, atunci vom fi martorii unei transformării incredibile: programul care constă în “tipărirea euro pentru a le împărți italienilor” se va transforma într-un program de “impozitare a europenilor pentru ca nemții să poată cumpăra gaz de la ruși, pentru ca apoi să vândă europenilor hidrogen în numele ecologiei”. Aici suntem de acord că varianta finală a schemei este mult mai avantajoasă pentru Rusia.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

176
Tematic
Comisia Europeană atacă creșterea pensiilor din România
5G.Imagine simbol

Marea Britanie interzice antenele 5G produse de Huawei

35
(reînnoit 07:27 15.07.2020)
La începutul acestui an, guvernul britanic a anunțat că va permite gigantului tehnologic chinez Huawei să construiască părți ale rețelei britanice 5G, în ciuda tensiunilor tot mai accentuate între Washington și Beijing.

BUCUREŞTI, 15 iul – Sputnik, Doina Crainic. Marea Britanie va interzice, de la sfârșitul anului, achiziționarea de componente 5G produse de gigantul tehnologic chinez Huawei, a anunțat marți ministrul britanic al Media şi Culturii, Oliver Dowden.

Ministrul a adăugat că această decizie se referă la menţinerea „securităţii pe termen lung a telecomunicațiilor noastre”, potrivit Sputniknews

Interdicția va întârzia lansarea rețelelor 5G în țară cu încă un an, a spus Dowden. El a mai afirmat că Marea Britanie va trebui să abordeze diferit chestiunea reţelelor pe fibră și a rețelelor mobile vechi.

Comentând cu privire la eventualele alternative la Huawei, Dowden a spus că Marea Britanie lucrează cu alianța Five Eyes și că este necesară protejarea companiilor europene Ericsson și Nokia.

„Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să ne asigurăm că îi protejăm pe ceilalți doi furnizori de pe această piață, Nokia și Ericsson. În al doilea rând, trebuie să introducem noi furnizori, începând cu Samsung și NEC”, a spus ministrul.

Furnizoarele de echipamente de rețea Nokia și Ericsson au spus că sunt pregătite să înlocuiască Huawei în Marea Britanie, potrivit unei declarații obținute de AFP.

„Avem capacitatea și expertiza pentru a înlocui toate echipamentele Huawei din rețelele britanice”, a declarat CEO-ul Nokia pentru Marea Britanie și Irlanda, Cormac Whelan.

„Suntem pregătiți să lucrăm cu operatorii din Marea Britanie pentru a-și îndeplini programul, fără nici o perturbare de care să sufere clienții”, a spus, într-o declarație separată, președintele Ericsson pentru Europa și America Latină, Arun Bansal.

Potrivit Reuters, premierul britanic Boris Johnson a prezidat marți ședința Consiliului de Securitate Națională, care a luat decizia de a interzice achiziționarea de componente 5G de la sfârșitul anului 2020 și de a elimina toate echipamentele Huawei existente din rețeaua 5G până în 2027.

Răspunsul Huawei

Gigantul tehnologic chinez a comentat decizia Marii Britanii numindu-o „dezamăgitoare” și spunând că amenință să arunce Marea Britanie într-un decalaj digital. Compania a cerut guvernului britanic să își reconsidere decizia.

„Este vorba despre politica comercială a SUA, nu de securitate”, a spus compania.

Totuşi, în ianuarie, premierul Regatului Unit, Boris Johnson, a anunțat că Huawei i se va permite să construiască componente din rețeaua britanică 5G. Această decizie a stârnit indignare în administrația Trump, Washingtonul afirmând că permiterea Huawei să contribuie la rețeaua 5G din Marea Britanie ar face ca partajarea informațiilor să fie supusă unui risc. Washingtonul a insistat asupra faptului că Huawei ar putea folosi echipamentele sale pentru a spiona în favoarea Beijingului. Gigantul tehnologic a negat în repetate rânduri aceste acuzaţii.

În luna mai, SUA i-au interzis Huawei să acceseze cipuri și semiconductoare americane pe care compania îşi propusese să le folosească pentru rețelele sale 5G. Această restricție a obligat Huawei să caute alți furnizori, a căror siguranță nu a putut fi garantată de agențiile de securitate britanice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

35
Tagurile:
Marea Britanie, 5G, antena


Загрузка...
Roma, Italia

Important pentru moldovenii din Italia: Cum puteți obține pensia şi alocaţia socială

117
(reînnoit 09:04 15.07.2020)
Moldovenii care locuiesc şi muncesc în Italia pot afla care sunt condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a beneficia de pensie socială în această ţară şi ce trebuie să facă. Care este valoarea lunară a pensiei sociale în 2020.

BUCUREŞTI, 15 iul – Sputnik, Doina Crainic. Pensia sau alocația socială este acordată de statul italian persoanelor cu vârsta de peste 67 de ani și cu venituri minime sau fără venituri şi nu poate fi transferată în străinătate.

Condiţiile pentru a beneficia de pensia socială sunt următoarele, potrivit rotalianul.com:

- aveţi cel puţin 67 de ani;

- aveţi reşedinţa efectivă în Italia (este necesar să fiţi înscris/ă la Serviciul de evidenţă a populaţiei – „anagrafe” din cadrul Primăriei);

- puteţi prezenta inclusiv „carta di soggiorno” – cartea de şedere;

- aveţi un venit foarte mic sau nu deţineţi niciun fel de venit;

- locuiţi legal în Italia de cel puţin 10 ani (rezidență efectivă, stabilă și continuă), fiind înscris la Registrul pentru Evidența Populației din cadrul Primăriei Locale.

Pentru a obţine pensia socială, puteţi depune cererea prin următoarele mijloace: online, pe site-ul www.inps.it (este necesar să vă creaţi un cont pe site-ul INPS); telefonic, sunând la numerele de telefon: 803164 (apelabil gratuit de la un telefon fix), 06164164 (apelabil de la un telefon mobil); cu sprijinul unei instituţii de asistenţă -„Patronato”.

De asemenea, trebuie să comunicaţi codul dvs. fiscal şi al soţiei/soţului (chiar dacă aceasta/acesta locuieşte în străinătate).

Valoarea pensiei socială se stabileşte anual. În anul 2020, valoarea lunară a pensiei sociale este de 459,83 euro. Veniturile realizate trebuie să se încadreze în limitele stabilite anual.

Acestea variază în funcţie de starea civilă a pensionarului. Astfel, dacă solicitantul este căsătorit, se ia în calcul şi venitul soţului/soţiei. Pentru a putea primi pensie socială în acest an, veniturile obţinute nu trebuie să depăşească următoarele limite: 5.977 de euro dacă solicitantul este necăsătorit; 11.955 de euro dacă solicitantul este căsătorit.

Important de ştiut este că, dacă beneficiarul pensiei se mută într-o altă ţară, îşi pierde dreptul de a primi respectiva alocaţie. De asemenea, pensia socială nu poate fi transmisă urmaşilor.

Plata pensiei sociale este suspendată în cazul în care beneficiarul se află în străinătate pentru perioade mai mari de o lună (cu excepţia problemelor medicale foarte grave dovedite prin documentaţia medicală necesară). La un an de la suspendarea dreptului, INPS poate revoca plata prestaţiei, dacă în urma verificărilor efectuate a rezultat că situaţia a rămas neschimbată.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

117
Tagurile:
pensie, Italia
Tematic
Moldovenii din Germania, avertizare: „Ameninţarea unui al doilea val de COVID-19, reală”


Загрузка...
Chișinău

Donație de la Moscova: Autospeciale pentru Chișinău Foto

0
(reînnoit 12:27 15.07.2020)
Administrația Moscovei donează Primăriei Chișinău un lot constând din 5 autospeciale pentru pentru deszăpezirea și salubrizarea drumurilor.

CHIȘINĂU, 15 iul – Sputnik. Primăria Chișinău va primi o donație constând din cinci autospeciale pentru întreținerea drumurilor din partea administrației orașului Moscova, capitala Federației Ruse.

Administrația Moscovei donează 5 autospeciale Primăriei Chișinău
Administrația Moscovei donează 5 autospeciale Primăriei Chișinău

Cele cinci mașini pentru deszăpezirea și salubrizarea drumurilor vor completa parcul întreprinderii municipale „Exdrupo".

Decizia de acceptare a donației, care va fi făcută din partea Întreprinderii Unitare de Stat "Ecotehprom" din Moscova, a fost aprobat pe 14 iulie de Consiliul municipal Chișinău.

Primarul general, Ion Ceban, a spus în ședința Consiliului municipal că cele cinci autospeciale vor contribui la îmbunătățirea calității intervențiilor pe drumuri pe timp de iarnă, dar și în ceea ce privește calitatea salubrizării.

Primarul general a declarat că donația oferită de partea rusă este un rezultat al discuţiilor pe care le-a avut cu reprezentanții administrației orașului Moscova, în luna ianuarie 2020.

Primăria Chișinău a precizat că  Regia „Exdrupo” va asigura procedurile de transportare, vămuire și înregistrare a autospecialelor donate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Chisinau, autospeciale, Moscova, donatie
Tematic
Ion Ceban: În Consiliul Municipal Chișinău există consens - iată pentru ce proiecte
Ce se va întâmpla cu piața „Delfin” de la Buiucani: Ion Ceban deschide parantezele


Загрузка...