Aterizarea navei spațiale Soyuz MC-13

Cum a revenit pe pământ echipajul care pilota nava spațială Soyuz MC-13 - Video

260
(reînnoit 22:35 06.02.2020)
Modulul de coborâre al navei spațiale Soyuz MS-13 a aterizat în stepele Kazahstanului, nava a fost andocată de la Stația Spațială Internațională la 08:50 (ora Moscovei).

CHIȘINĂU, 06 feb -  Sputnik. Modulul de coborâre al navei spațiale echipate Soyuz MS-13 a aterizat în Kazahstan, a transmis reporterul RIA Novosti de la Centrul de control a zborurilor.

La bord se aflau rusul Alexander Skvorțov, italianul Luca Parmitano și astronauta NASA Christina Cook. Americana deține astfel un record în ceea ce privește durata de aflare în spațiu a unei femei - 328 de zile.

Potrivit șefului Roskosmos Dmitri Rogozin, „sănătatea membrilor echipajului este satisfăcătoare”.

Nava a fost andocată de la Stația Spațială Internațională la 08:50 ora Moscovei. Pe stație continua să lucreze echipajul în componența căruia se află cosmonautul rus Oleg Skripochka și americanii Andrew Morgan și Jessica Meir.

Mai devreme, conducătorul de zbor al segmentului rusesc SSI, Vladimir Solovyov, l-a avertizat pe Skvorțov că la altitudine este prognozat vânt puternic, cu rafale de la 20 până la 35 de metri pe secundă. El i-a recomandat echipajului să fie pregătit de eventualele „răsuciri și învârtiri”.

”Soyuz MS-13”, avându-i la bord pe Skvorțov, Parmitano și Morgan, a ajuns la stație pe 21 iulie 2019. Christina Cook a zburat pe 15 martie 2019 cu Soyuz MS-12.

În timpul zborului, Cook a efectuat șase ieșiri în spațiu, de trei ori - cu Meir. Ieșirea lor pe 18 octombrie a fost o premieră. Pentru prima dată o echipă formată doar din femei a ieșit în spațiu deschis.

La rândul său, Skvorțov a fost primul care a controlat robotul antropomorf Fedor în spațiu. Cu ajutorul unui astronaut, îmbrăcat într-un exoschelet și o cască, robotul a lucrat cu o șurubelniță și chei, a fixat conectoarele electrice, a pornit burghiul, și-a frecat mâinile cu un prosop și a răspuns la întrebările echipajului.

Parmitano a ieșit de câteva ori în spațiu, iar odată în scafandru s-au acumulat zece mililitri de lichid în locul conectării scafandrului cu sistemul de răcire cu apă. Cu o situație similară s-a confruntat și partenerul lui, Morgan - o cantitate mică de lichid a fost găsită în papucul drept.

În timpul primului său zbor, în 2013, italianul a fost la un pas de a-și piardă viața după ce în timpul ieșiri în spațiul deschis în casca lui au pătruns aproape 2,5 litri de apă din circuitul de răcire.

260
Tagurile:
misiune spațială, navă, echipaj
Tematic
Statele Unite vor lupta în spațiu. Care va fi reacția Rusiei
Avertisment NASA: Un asteroid cât Turnul Eiffel, în apropiere de Pământ

Spital mobil în Stepanakert: A fost amenajat de armata rusă

16
(reînnoit 22:23 30.11.2020)
Ministerul Apărării al Rusiei a amenajat un spital mobil în Nagorno-Karabakh, relatează corespondentul RIA Novosti.

Spitalul este dotat cu unități de terapie intensivă, de diagnostic funcțional și de laborator, o sală de operații, un cabinet stomatologic și un cabinet oftalmologic. Există aparate pentru ventilare artificială, aparate cu ultrasunete și raze X.

Calea spre pace: Cum Rusia ajută locuitorii din Nagorno-Karabah
© Video : Ruptly / Минобороны России / МЧС России

Trupele ruse de menținere a păcii sunt staționate în Nagorno-Karabakh în conformitate cu un acord semnat pe 10 noiembrie de liderii Rusiei, Azerbaidjanului și Armeniei. Acesta prevede încetarea completă a ostilităților care au durat până pe 27 septembrie. Armenia ar trebui, de asemenea, să întoarcă regiunile Kelbajar, Lachin și Aghdam Azerbaidjanului.

La Baku, acordul a fost numit capitularea Erevanului. Președintele Ilham Aliyev a subliniat că documentul este cel mai benefic pentru Azerbaidjan: acum, potrivit acestuia, etapa militară a fost încheiată și este posibil să se treacă la probleme de ordin politic.

Prim-ministrul armean Nikol Pashinian a recunoscut că decizia privind pacea a fost una dificilă, dar i-a permis să salveze ceea ce Karabahul ar fi pierdut. După aceea, au început proteste în Erevan, în care a fost cerută demisia prim-ministrului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

16
 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Un militar rus asamblează echipamente la spitalul mobil de lângă Stepanakert. Primele unități ale tehnicii medicale speciale din districtul militar estic au ajuns în capitala Nagorno-Karabakh, Stepanakert, pentru a oferi asistență populației locale.

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Militarii ruși descarcă echipamente la spitalul mobil de lângă Stepanakert. Primele unități au ajuns în capitala Nagorno-Karabakh, Stepanakert, pentru a oferi asistență populației locale.

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Militarii ruși instalează echipamente la spitalul mobil de lângă Stepanakert.

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Un militar rus fixează o copertină pe un modul cadru pe teritoriul spitalului mobil de lângă Stepanakert

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Militarii ruși instalează echipamente la spitalul mobil de lângă Stepanakert

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Militarii ruși instalează un modul cadru pe teritoriul spitalului mobil de lângă Stepanakert

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Militari ruși pe teritoriul spitalului mobil de lângă Stepanakert

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Militarii ruși descarcă echipamente la spitalul mobil de lângă Stepanakert. Primele unități au ajuns în capitala Nagorno-Karabakh, Stepanakert, pentru a oferi asistență populației locale.

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Un militar rus instalează echipamente în cadrul spitalului mobil de lângă Stepanakert.

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Militar rus pe teritoriul spitalului mobil de câmp lângă Stepanakert

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Militarii ruși instalează echipamente medicale la spitalul mobil de lângă Stepanakert

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Militar rus descarcă echipamente medicale la spitalul mobil de lângă Stepanakert

Tagurile:
spital, Karabah
Тема:
Situaţia în Nagorno-Karabah
Tematic
Turcomanii sirieni în Karabah: veniți la război sau o mare populare?


Загрузка...

Militarii ruși au amenajat un spital la Stepanakert

39
(reînnoit 16:13 30.11.2020)
Ministerul Apărării al Federației Ruse a amenajat în Nagorno-Karabah un spital de campanie, relatează corespondentul RIA Novosti.

CHIȘINĂU, 30 nov – Sputnik. Spitalul este destinat acordării asistenței medicale militarilor din contingentului de menținere a păcii.

”Asamblarea corturilor cu structură pneumatică modulară a fost finalizată. În primul rând, avem ca scop acordarea asistenței medicale contingentului de menținere a păcii. Dar suntem pregătiți să ajutăm și populația civilă. Suntem gata să plasăm, din contul nostru, până la 40 de persoane”, a declarat jurnaliștilor șeful unității medicale, Iaroslav Ivanov.

Potrivit acestuia, spitalul dispune de secții de reanimare, de diagnostic funcțional, de diagnostică de laborator, de o sală de operații, de un cabinet stomatologic și de un cabinet oftalmologic. La fel, spitalul este dotat cu ventilatoare mecanice, ecografe și aparate Roentgen.

Trupele ruse de menținere a păcii sunt staționate în Nagorno-Karabah, în conformitate cu acordul semnat pe 10 noiembrie de liderii Rusiei, Azerbaidjanului și Armeniei. Acesta prevede încetarea completă a ostilităților începute pe 27 septembrie, a schimbului de prizonieri și de cadavre. Armenia trebuie, de asemenea, să întoarcă Azerbaidjanului regiunile Kelbajar, Lachin și Agdam.

La Baku, acordul a fost numit capitularea Erevanului. Președintele Ilham Aliev a subliniat că documentul este estrem de convenabil Azerbaidjanului: el a declarat că, acum, odată cu încheierea fazei militare, este posibilă discutarea chestiunilor politice.

Prim-ministrul Armeniei, Nikol Pashinyan a recunoscut că decizia de a face pace a fost grea pentru el, cu toate acestea, această decizie i-a permis să salveze ceea ce Karabahul ar fi pierdut. În urma acestei declarații, la Erevan au început proteste, oamenii cerând demisia premierului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

39


Загрузка...