Angela Merkel

Brexit fără acord: Avertisment dur făcut de Merkel

233
(reînnoit 20:12 21.08.2019)
Cancelarul german Angela Merkel a avertizat astăzi asupra consecinţelor economice ale unui Brexit fără acord, înaintea unei întâlniri cu Boris Johnson care a anunțat că intenţionează să părăsească UE pe 31 octombrie.

BRUXELLES, 22 aug - Sputnik. Perspectiva unei ieşiri rapide a Marii Britanii, combinată cu tensiunile comerciale internaţionale, ”ne dau bătăi de cap”, a avertizat cancelarul german la o conferinţă în domeniul aeronautic, la Leipzig, în contextul în care economia germană, la fel ca a întregii Europe, traversează o perioadă de turbulenţe.

”Acesta este motivul pentru care voi discuta, bineînţeles, astăzi, cu premierul britanic, care îmi face o vizită, despre mijloacele de a avea o ieşire a Regatului Unit fără prea multe fricţiuni, pentru că trebuie să ne batem pentru creşterea noastră economică”, a declarat Merkel.

Unii experţi se tem că un Brexit ”dur” – o reimpunere bruscă a controalelor mărfurilor şi persoanelor la frontiera dintre Marea Britanie şi UE – ar putea antrena penurii şi afecta schimburile comerciale şi creşterea pe tot continentul.

Boris Johnson va fi primit, după vizita de azi din Germania, și la Palatul Elysée de către Emmanuel Macron, adeptul unei linii şi mai dure decât cancelarul în acest dosar, întâlnirea cu președintele francez fiind programată pentru mâine.

Discuțiile lui Boris Johnson cu liderii europeni se vor continua la Biarritz, în sudul-vestul Franţei, prin prima participare a liderului conservator la un summit G7, marcat de o întâlnire cu Donald Trump, un aprig partizan al unui Brexit fără concesii.

Preşedintele american s-a declarat ”nerăbdător” să-l întâlnească pe cel pe care unii îl numesc ”Trumpul britanic”. El urmează să-i acorde prima lor întrevedere bilaterală şi să-i promită încă o dată un apetisant acord comercial bilateral.

Întâlnirile cu Merkel şi Macron se anunţă mai crispate, atât de mare este prăpastia cu privire la Brexit între cei doi lideri europeni şi cel care vrea, cu orice preţ, să-şi scoată ţara din UE.

”Vom părăsi UE la 31 octombrie şi vom face din această ţară locul unde este cel mai bine să trăieşti din lume”, a promis miercuri Johnson, într-un tweet care amintește de Trump, însoţit de un videoclip intitulat ”Viziunea mea a Marii Britanii”.

În centrul discuţiilor de la Berlin se află noile poziţii ale lui Johnson de a încerca să evite o ieşire ”dură”. Însă ele au fost respinse deja de europeni.

Johnson şi-a reafirmat ieri opoziţia faţă de dispoziţia controversată cu privire la Irlanda, numită „backstop” sau ”plasa de siguranţă”. Ea figurează în acordul retragerii din UE încheiat de precedentul Guvern al Theresei May.

Acest dispozitiv prevede ca, în lipsa unei soluţii mai bune la finalul perioadei de tranziţie şi în vederea evitării unei reimpuneri a unei frontiere între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, Regatul Unit să rămână cu totul într-un ”teritoriu vamal unic” cu UE. Însă ”Brexiter”-ii exclud acest lucru.

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk l-a refuzat fără drept de apel imediat. ”Cei care sunt împotriva «backstopu»-ului şi care nu propun alternative realiste sunt în realitate în favoarea reimpunerii unei frontiere”, a spus președintele Consiliului European.

Merkel a explicat, de asemenea, într-o vizită în Islanda că UE este cu siguranţă ”dispusă” să încerce să găsească ”soluţii concrete” în vederea evitării ”backstop”-ului, dar fără să renegocieze acordul.

Aceste prime vizite în străinătate ale noului premier urmează să-i permită, relevă presa garmană, să se adreseze alegătorilor britanici.

Majoritatea liderului conservator în Parlament este de un singur vot, iar Partidul Laburist al lui Jeremy Corbyn pregăteşte o ambuscadă prin care să doboare Guvernul.

”Britanicii trebuie să aibă sentimentul că lipsa acordului este cel mai mic rău în comparaţie cu faptul că Londra cedează în faţa Bruxellesului”, decriptează în ediţia de miercuri Süddeutsche Zeitung, convins că ”«oferta» făcută Bruxellesului este o «farsă»” şi că ”BoJo” se ”îndreaptă” către o ieşire fără acord (”no deal”).

233
Tagurile:
avertizare, Merkel, Brexit
Tematic
Haosul „post-Brexit” – Măsură disperată a britanicilor
Coronavirus

Iată care este cel mai frecvent simptom al coronavirusului - studiu

291
Datele Biroului Național de Statistică din Marea Britanie, colectate între august și octombrie 2020, au dezvăluit care este cel mai frecvent simptom al Covid-19. Contrar concepţiei obişnuite, cele mai frecvente simptome nu sunt febra și tusea uscată.

BUCUREŞTI, 25 nov – Sputnik, Doina Crainic. Cele mai recente date colectate de cercetătorii de la Oficiul Național de Statistică din Marea Britanie au arătat că pierderea gustului și a mirosului (anosmia) a fost cel mai frecvent simptom raportat al Covid-19 în rândul celor care au fost testați pozitiv din august până în octombrie.

Dintre cei de peste 35 de ani, între 20 și 40% au suferit de anosmie, comparativ cu aproximativ 15-25% care au avut febră și 13-18%, care au fost cu tuse.

Diferența a fost și mai pronunțată în rândul tinerilor, până la 60% dintre cei sub 35 de ani suferind de anosmie față de 15 până la 25% care au avut febră și mai puțin de 10% tuse

Imaginea generală reflectată de date arată că, în perioada 15 august - 26 octombrie, numărul persoanelor care au fost testate pozitiv cu simptome precum pierderea gustului şi a mirosului a crescut la toate grupele de vârstă.

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, numărul cazurilor pe glob se apropie de 59 de milioane și peste 1,38 milioane de oameni au murit. Țările cele mai afectate sunt Statele Unite, India și Brazilia. De asemenea, Franța, Rusia, Spania, Marea Britanie, Italia, Argentina și Columbia sunt printre zece țări cele mai afectate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

291
Tagurile:
COVID-19, coronavirus, simptome
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Ne va salva sau nu de coronavirus vaccinarea - expert
Aceste produse, periculoase pentru persoanele cu coronavirus


Загрузка...
Emmanuel Macron

Macron anunță o „nouă etapă” în lupta cu COVID în Franța

60
(reînnoit 21:59 25.11.2020)
Vârful celui de-al doilea val al epidemiei de Covid-19 în Franța a trecut, a spus Emmanuel Macron, care a anunţat data când va începe o nouă etapă în lupta împotriva coronavirusului.

BUCUREŞTI, 25 nov – Sputnik, Doina Crainic. În timpul unui discurs televizat marți seara, 24 noiembrie, preşedintele Franţei Emmanuel Macron le-a cerut francezilor să-și „continue eforturile” în lupta împotriva Covid-19, menționând totodată că vârful celui de-al doilea val al epidemiei a trecut.

În timp ce țara tocmai a depăşit pragul de 50.000 de decese legate de noul coronavirus, președintele a spus că vrea ca „guvernul și parlamentul să ofere condițiile pentru a asigura izolarea persoanelor infectate, într-un mod mai restrictiv”.

Relaxarea restricţiilor după 15 decembrie

Potrivit acestuia, din 15 decembrie, dacă numărul de noi contaminări zilnice scade la 3.000, restricţiile vor putea fi ridicate și vor fi permise călătoriile. Cinematografele, teatrele și muzeele vor putea astfel să se redeschidă la acea dată, potrivit președintelui. Cu toate acestea, el a cerut „să se facă toate eforturile pentru a evita un al treilea val” al epidemiei.

„Dacă nu dorim să trecem printr-o a treia carantină, trebuie să ne dublăm vigilența: să îi protejăm pe cei dragi, în special pe cei mai vulnerabili, purtând masca, inclusiv acasă când suntem cu prietenii sau cu rudele care nu locuiesc zilnic cu noi”, a declarat Macron, citat de Sputnik France

Liceele vor putea să se deschidă complet, „cu toți elevii”, în jurul datei de 20 ianuarie, dacă numărul contaminărilor zilnice rămâne sub 5.000, a mai spus Macron.

Magazinele mici vor putea fi redeschise începând de sâmbătă, 28 noiembrie, iar serviciile la domiciliu vor fi reluate, dar până la ora 21:00 și conform „protocoalelor de sănătate”:

În același timp, certificatul pentru călătorie va permite deplasarea la 20 de kilometri de casă, în loc de unul, și timp de trei ore în loc de una. Serviciile în lăcașurile de cult vor fi din nou permise începând de sâmbătă, „în limita strictă a 30 de persoane”.

Fără vaccinare obligatorie

Președintele a mai anunțat că vaccinarea împotriva Covid-19 nu va fi obligatorie, iar campania va începe „de la sfârșitul lunii decembrie, începutul lunii ianuarie” pentru „cei mai vulnerabili oameni”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

60
Tagurile:
măsuri, Macron, COVID-19, Franța
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Moldovenii din Germania: Restricţii dure de Crăciun şi Revelion


Загрузка...