CHIȘINĂU, 28 iul – Sputnik. În aceste zile, la Paris temperaturile au ajuns până la 42,6° C, fiind atins un nou record de căldură în Franţa, potrivit Météo-France, citat de Sputnik France.
Parizienii care au îndrăznit să iasă afară s-au răcorit scăldându-se în cea mai mare fântâna arteziană din Paris, Trocadero.
Temperatura înregistrată în Capitala franceză a constituit un record absolut, precedentul recordul datând din iulie 1947, când temperaturile au atins 40,4 ° C.
Potrivit datelor Ministerului francez de Interne, din iulie au fost înregistrate în Franța o sută de cazuri de înec și 58 de decese din cauza valului de caniculă extremă.
CHIȘINĂU 28 feb - Sputnik. Potrivit Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului din România, în ziua de 27 februarie 2021, la ora 23:13:10 (ora locală a României) s-a produs un cutremur mediu cu magnitudinea de 4.2 grade pe scara Richter, la adâncimea de 126 km, în zona seismică Vrancea, Buzău.
Acesta este cel mai puternic cutremur produs în luna februarie a acestui an în România. Vibrațiile scoarței terestre, care au avut loc în țara vecină, au putut fi resimțite și de locuitorii Moldovei.
La câteva ore diferență, dar deja în data de 28 februarie, România a mai fost zguduită o dată, dar de această dată intensitatea a fost mai slabă. Potrivit Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, în ziua de 28 Februarie 2021, la ora 02:11:54 (ora locală a României) s-a produs un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.8, la adâncimea de 133 km în zona seismică Vrancea.
În luna februarie, în România au fost înregistrate 28 de cutremure.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
BUCUREŞTI, 27 feb – Sputnik. În Germania a fost înregistrată cea mai mare oscilaţie săptămânală de temperatură de la începutul măsurătorilor meteorologice, potrivit DPA. Astfel, de la o vreme de iarnă cu ninsori abundente, ger năprasnic şi temperaturi neobişnuit de scăzute, care au dat peste cap viaţa locuitorilor, a avut loc, în doar câteva zile, o trecere la o vreme specifică mai curând unei primăveri călduroase.
Potrivit specialiştilor de la Serviciul German de Meteorologie (DWD), e prima dată în epoca modernă când Germania trece printr-o alternanţă termică atât de mare precum cea care a fost înregistrată la staţia meteorologică din Gottingen, oraş din centrul ţării.
Astfel, pe 14 februarie, a fost înregistrată la această staţie o temperatură de -23,8 grade Celsius, iar după doar şapte zile, pe 21 februarie, meteorologii germani au înregistrat o temperatură de +18,1 grade, ceea ce înseamnă o diferenţă termică de 41,9 grade, potrivit sursei citate de ziarulromanesc.de.
Un precedent record a fost înregistrat în mai 1880, în perioada primelor zile ale măsurătorilor meteorologice. Purtătorul de cuvânt al DWD a dezvăluit că atunci a fost măsurată o creştere cu 41 de grade a temperaturii exterioare, într-un interval de doar şapte zile.
Mai mult, în nordul Germaniei au fost atinse luni alte două recorduri de temperaturi ridicate în anotimpul de iarnă. Astfel, în oraşul Quickborn temperaturile au ajuns la 18,9 grade, depăsind recordul precedent de 17,8 grade, stabilit în urmă cu doi ani.
Al doilea record de temperatură în anotimpul de iarnă a fost atins luni în Hambug, la staţia meteorologică Neuwiedenthal: +21,1 grade Celsius. Precedentul record raportat la aceeaşi staţie, de 18,1 grade Celsius, a fost stabilit în urmă cu un an.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Potrivit lui Iurie Ciocan, în urma implementării acestei reforme, instituțiile publice vor putea face ușor schimb de date. Ca urmare, cetățeanul nu va trebui sa solicite certificate de la unele instituții publice pentru a le prezenta altor instituții publice.
"Totul se automatizează într-o manieră foarte simplă. Fiecare instituție care are nevoie de o informație despre cetățean o poate accesa în baza codului personal. În 2021, a fost lansat cabinetul personal al cetățeanului de către Agenția de Guvernare Electronică, ceea ce deja înseamnă un progres. Cred că anume instrumente de acest gen – exluderea certificatelor de la o instituție la alta, excluderea de fapt a unor contacte inutile între stat și cetățean - vor îmbunătăți colaborarea dintre aceștia", a remarcat Iurie Ciocan.
Expertul a susține că reforma ar putea fi implementată până la alegerile locale din 2023 sau până la cele din 2027, iar cooperarea intercomunitară este un element definitoriu în acest sens.
"Ar fi bine dacă vom reuși până la viitoarele alegeri locale. Dacă nu, atunci mai avem de muncit. Nu avem bătut în cuie un termen. Scopul este să avem o reformă bine gândită, pentru că noi credem că aceasta este calea corectă", a precizat expertul.
Opinie: Primăriile din Moldova nu mai sunt eficiente
Și reprezentantul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Alexandru Morcov, a declarat că reforma APL este necesară, deoarece primăriile nu mai sunt eficiente.
Potrivit lui, activitatea primăriilor este ineficientă din cauza statului care nu și-a onorat obligațiunile asumate față de APL-uri pe parcursul anilor, cu privire la descentralizarea fiscală și financiară, consolidarea capacităților economiilor locale, crearea unor mecanisme fezabile de prestare a serviciilor etc.
"Spre exemplu, dacă ne referim la perceptorul fiscal, acesta include impozitul pe bunurile imobiliare și impozitul funciar. Cum poate să fie autosustenabilă autoritatea publică locală, când cheltuielile de administrare a unui impozit depășesc propriu-zis impozitul. Aceasta a fost funcția statului să facă înregistrarea și evaluarea bunurilor imobile, autoritățile publice locale nu au nici o vină", a remarcat pentru Sputnik reprezentantul CALM.
De menționat că executivul are trei scenarii pentru reforma teritorial-administrativă a Republicii Moldova, între care unul prevede reducerea numărului de primării de nivelul I cu tocmai 90 la sută, adică din cele 896 existente astăzi să mai rămână doar 93.
Reforma preconizată de autoritățile centrale prevede și reducerea numărului de raioane - de la 35 la doar 5.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova