Alegeri parlamentare anticipate în Ucraina

Alegeri anticipate: Ucrainenii își aleg astăzi deputații - detalii

216
Alegeri parlamentare anticipate în Ucraina: Președintele Zelenski anunță care va fi prioritatea noului Parlament - iată legea pe care o propune.

CHIȘINĂU, 21 iulie - Sputnik. Ucrainenii își alege deputații în Rada supremă în această duminică în care au loc alegeri parlamentare anticipate. Aceste se desfășoară la doar trei luni după ce Vladimir Zelenski a devenit președinte al țării vecine.

Potrivit canalului de telegram Sputnik Ближнее зарубежье, la scrutin participă 24 de partide și peste trei mii de candidați în circumscripții uninominale.

Potrivit, Comisiei Electorale Centrale, la ora 17:00, prezența la vot pe întreg teritoriul Ucrainei este de 40 la sută. În total, au fost deschise 30 de mii de secţii care urmează să se închidă la ora 20:00.

Inițial, scrutinul urma să aibă loc la data de 27 octombrie, dar Zelensky a dizolvat Parlamentul pe 21 mai.

Duminică, după ce și-a exercitat dreptul al vot, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a declarat că o prioritate a noului Parlament trebuie să fie examinarea unei legi cu privire la anularea imunității deputaților.

Rada Supremă a Ucrainei este formată din 424 de deputați, însă în acest scrutin sunt aleși doar cei înaintați pe liste de partid, nu și cei din circumscripțiile uninominale. Aceștia sunt aleși pentru o perioadă de cinci ani.

216
Tagurile:
Alegeri anticipate, Ucraina, Volodimir Zelenski
Tematic
Incredibil: Partidul lui Zelenski vrea să permită străinilor să facă asta în Ucraina

Spania: Distrugerea armelor confiscate de la organizații militante

15
(reînnoit 17:12 05.03.2021)
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a participat săptămâna aceasta la o ceremonie de distrugere simbolică a armelor confiscate de la grupări militante.

Evenimentul a avut loc la Colegio de Guardias Jovenes „Duque de Ahumada”, în Valdemoro, Madrid.

În actul simbolic au fost distruse aproximativ 1 377 de arme, confiscate în anii '80 și '90 de la grupări militante, majoritatea de la ETA.

Agenți ai Poliției Naționale, Guardia Civil, Erzaintza, Mossos și Policia Foral au putut fi văzuți descoperind o prelată albă mare pe care zăceau armele de foc.

"Importanța acestui act este că oricine predă armele acceptă înfrângerea", a declarat Sanchez în timpul discursului său.

În timpul ceremoniei, premierul a amintit de victimele terorismului spaniol, spunând că "nu putem recupera viețile pe care le-am pierdut. Dar este în puterea noastră să luptăm pentru ca aceste momente să nu fie date uitării".

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

15
Tagurile:
arme, distrugere, Spania
Tematic
Important pentru posesorii de arme: Reguli de care trebuie să ții cont


Загрузка...
Drapel ONU

Sancțiunile impuse de SUA încalcă drepturile omului experți ONU

35
(reînnoit 10:37 05.03.2021)
Sancțiunile unilaterale ale SUA, impuse în baza stării de urgență, încalcă o gamă largă de drepturi ale omului, consideră experții ONU.

CHIȘINĂU, 5 mar – Sputnik. Sancțiunile unilaterale, autorizate de SUA în baza stării de urgență, încalcă o gamă largă de drepturi ale omului în Rusia, China, Venezuela și alte state, consideră experții ONU în domeniul drepturilor omului.

Potrivit unei declarații a experților ONU, legislația internă îi permite președintelui SUA să declare stare de urgență, care autorizează impunerea de sancțiuni în condițiile unor amenințări pentru securitatea națională, dar și atunci când politica externă sau economia SUA se confruntă cu niște amenințări. În opinia experților, declararea stării de urgență nu poate servi drept pretext pentru aplicarea unor sancțiuni pe o perioadă nedeterminată.

“Sancțiunile impuse de SUA în baza declarării stării de urgență încalcă o gamă largă de drepturi ale omului în China, Cuba, Haiti, Iran, Nicaragua, Federația Rusă, Siria, Venezuela, Zimbabwe și alte state, inclusiv dreptul la libertatea de circulație, asociere, proceduri juridice firești, precum procese echitabile, prezumția de nevinovăție, drepturi economice și sociale și dreptul la viață”, este menționat în declarație.

În context, experții ONU vin cu un îndemn către SUA de a-și respecta deplin și scrupulos obligațiile asumate în cadrul Pactului Internațional cu privire la drepturile civile și politice, pentru a preveni orice efecte negative asupra drepturilor persoanelor vizate de sancțiuni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

35
Tagurile:
drepturile omului, sancțiuni, SUA, ONU
Tematic
Fotomodelul rus Natalia Vodianova, desemnată ambasador ONU pe domeniul sănătăţii sexuale


Загрузка...
Centrul COVID-19 Chișinău

Situația devine tot mai alarmantă: Din nou un număr mare de infectări

0
(reînnoit 18:48 05.03.2021)
După recordul înregistrat joi, vineri Ministerul Sănătății anunță cu 12 cazuri mai puține. Mai exact, în data de 5 martie, 1 788 de persoane au fost diagnosticate cu COVID-19. Totodată, alți 22 de bolnavi au pierdut lupta cu maladia, dintre care și un medic.

CHIȘINĂU 5 mart - Sputnik. Vineri au fost anunțate alte 1 788 cazuri confirmate de COVID-19. Printre noile cazuri sunt și 11 de import din Ucraina, Germania, Franța, Republica Elenă, România, Spania și Italia. Rezultatele vin după procesarea a 4 859 de teste primare.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 192 985. 

Totodată, 77 de cadre medicale au fost diagnosticate cu COVID-19. Este vorba despre 17 medici, 38 de asistenți medicali și 22 de infirmieri. 

Ministerul Sănătății anunță și decesul a 22 de pacienți. Printre bolnavii decedați se numără și Natalia Catrangiu, în vârstă de 42 ani, ce activa medic nefrolog la un spital privat. Anterior, ea a activat la Spitalul Clinic „Sfânta Treime”. Până în prezent, 93 de lucrători medicali au murit din cauza complicațiilor date de noul coronavirus. În total, 4 071 de bolnavi au fost răpuși de boală. 

Conform datelor ministerului Sănătății, în prezent 322 de pacienți sunt în stare extrem de gravă, iar 65 sunt conectați la aparate de ventilare artificială. 

Totodată, alte 822 persoane s-au vindecat de noul virus. În total, 169 623  persoane au fost tratate de COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
bolnavi, spitale, pandemie, COVID-19


Загрузка...