Drapele - UE și SUA

Uniunea Europeană nu are soluții împotriva protecționismului Statelor Unite ale Americii

580
(reînnoit 08:41 22.06.2019)
Comisia Europeană include SUA printre țările care prezintă o problemă pentru comerțul european, din cauza măsurilor protecționiste americane, și semnalează că nu reușește să negocieze cu americanii.

BRUXELLES, 21 iunie - Sputnik, Daniela Porovăț. Comisia Europeană nu ezită să enumere SUA printre țările-problemă în ceea ce privește exporturile din UE, alături de China, India și Algeria.

Într-un comunicat emis recent de Comisie, instituția menționează publicarea unui raportul care ”confirmă creșterea continuă a barierelor cu care se confruntă întreprinderile europene pe piețele externe. Datorită răspunsului ferm al UE, 123 de astfel de bariere au fost eliminate de la începutul mandatului actualei Comisii, permițând exporturi suplimentare de peste 6 miliarde EUR în 2018”.

Comisia a identificat 45 de noi bariere comerciale introduse în țări din afara UE în 2018, ajungându-se la un nivel record de 425 de măsuri în 59 de țări diferite, costând întreprinderile din UE miliarde euro în fiecare an.

Comisarul pentru comerț, Cecilia Malmström, observă de altfel climatul ostil cu care se confruntă UE, printre țările-problemă numărându-se însă și SUA:

„În contextul complex care există astăzi, grevat de tot mai multe tensiuni comerciale și măsuri protecționiste, UE trebuie să continue să apere interesele întreprinderilor sale pe piețele mondiale. Asigurarea respectării regulilor comerciale existente are o importanță deosebită”

Comunicatul oficial al Comisiei Europene recunoaște, astfel, că ”Cel mai mare impact asupra exporturilor UE îl au măsurile introduse de China, S.U.A., India și Algeria. Ele implică 80% din totalul exporturilor UE afectate de măsuri noi și vizează in principal sectoarele oțelului, aluminiului și tehnologiilor informației și comunicațiilor (TIC)”.

Cât despre rezultatele înlăturării acestor bariere, Comisia raportează succese cu alte țări, dar nu și cu SUA: ”Intervenind în strânsă colaborare cu statele membre ale UE și cu întreprinderile din UE în cadrul strategiei consolidate a UE de acces la piețe, Comisia a eliminat anul trecut 35 de bariere comerciale în, printre altele, China, Japonia, India și Rusia”.

Surprinzător, SUA, aliatul numărul unu al Europei, lipsește de pe lista țărilor cu care UE a putut să ajungă la o înțelegere, spre deosebire de alte state cu care UE poate negocia și ajunge la soluții!

580
Tagurile:
protectionism, solutie, SUA, Uniunea Europeana
Tematic
Bloomberg: Cine este „marele câștigător” în războiul comercial dintre China şi SUA
SUA și Germania, confruntare pentru Palestina: Cine ține partea Germaniei
Teste la coronavirus în laborator. Mostre

De ce coronavirusul s-ar putea nu dispară niciodată

186
În timp ce cursa pentru vaccinurile anti-Covid este în toi, un cercetător de la Centre national de la recherche scientifique din Franţa a explicat de ce nu există o soluție miraculoasă. Potrivit acestuia, este imposibil ca o boală infecțioasă să dispară complet.

BUCUREŞTI, 13 aug – Sputnik, Doina Crainic. Dezvoltarea unui vaccin nu poate rezolva problema coronavirusului. Potrivit directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, „nu există și nu poate exista niciodată un panaceu”.

Un cercetător de la CNRS, François Renaud, spune acelaşi lucru, dar încearcă să fie optimist.

„Este imposibil să facem ca o boală infecțioasă să dispară complet”, a afirmat specialistul în boli infecțioase, François Renaud, pentru revista Les Échos.

Deși variola a fost declarată eradicată în 1980, nicio altă boală infecțioasă nu a fost eradicată, indiferent dacă este de gripă sau rujeolă, care există de milenii, a amintit el.

„Trebuie să trăiești cu virusul și să îi reduci răspândirea”, a explicat cercetătorul, citat de Sputnik France

Deocamdată, mijloacele pentru aceasta sunt măsurile de igienă și distanțarea socială. În viitor, ar putea să apară alte mijloace, fără a eradica pandemia.

Mutaţiile virusului

Totuşi, cercetătorul consideră că vaccinul nu este o soluție miraculoasă, având în vedere capacitatea virusului de a produce mutaţii.

„Vaccinurile sunt departe de a fi soluţia perfectă, de exemplu, pentru gripă în fiecare an avem un vaccin și în fiecare an oameni mor din cauza gripei”, a adăugat cercetătorul.

După cum a subliniat acesta, cu cât virusul produce mutaţii, cu atât este mai puțin eficient vaccinul. Prin urmare, totul va depinde de capacitatea sistemelor de sănătate de a-și adapta răspunsul, an de an.

Pe de altă parte, în cazul Covid-19, cercetătorul CNRS este puţin mai optimist. Noul coronavirus este un virus ARN monocatenar, însemnând că este compus dintr-o singură catenă de ARN, în timp ce virusul de gripă are opt, a explicat François Renaud. Astfel, mutațiile noului coronavirus ar putea fi mai puțin diverse decât cele observate la virusul gripal.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

186
Tagurile:
coronavirus


Загрузка...
Proteste în Belarus. Imagine din arhivă

Încă 700 de oameni au fost reținuți în urma protestelor în Belarus

35
(reînnoit 20:09 13.08.2020)
Revoltele din Belarus și-au pierdut caracterul de masă, a menționat Ministerul Afacerilor Interne din această țară. Totuși, nivelul de agresiune față de forțele de ordine rămâne ridicat.

CHIȘINĂU, 13 aug - Sputnik. Aproximativ 700 de persoane au fost reținute miercuri în Belarus pentru participarea la protestele neautorizate. 

Într-un mesaj al serviciului de presă al Ministerului Afacerilor Interne postat pe Telegram, se menționează că miercuri pe diverse resurse internet au fost lansate apeluri de blocare a drumurilor și, prin urmare, transportul public a circulat cu abateri de la grafic. 

Protestele antiguvernamentale au început în Belarus pe 9 august, după alegerile prezidențale care au fost câștigate de către actualul șef de stat Aleksandr Lukașenko. Potrivit Comisiei Electorale Centrale din această țară, el a acumulat 80,08% dintre voturi. 

În primele zile, protestatarii din centrul Minskului au ridicat baricade din tomberoane. Poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri de apă împotriva lor. Demonstranții au fost forțați să plece din centrul orașului. În total, aproximativ 7000 de persoane au fost reținute. 

Mai mult, potrivit Ministerul de Interne din Belarus, 103 reprezentanți ai structurilor de forță au avut de suferit în urma confruntărilor cu participanții la acțiunile de protest din 9-13 august. 28 dintre ei sunt spitalizați. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

35
Tagurile:
rețineri, proteste, Belarus
Tematic
În Belarus s-a anunțat reținerea „coordonatorului” dezordinilor în masă
A patra zi de proteste în Belarus: Mai puține confruntări


Загрузка...