Palestina

SUA și Germania, confruntare pentru Palestina: Cine ține partea Germaniei

134
(reînnoit 19:02 10.06.2019)
Diferend diplomatic major între SUA și Germania pe tema statului palestinian. Berlinul insistă pe soluția a două state, în contradicție totală cu Statele Unite, iar Iohannis joacă pe mâna nemților.

BRUXELLES, 10 iunie - Sputnik, Daniela Porovăț. Ministrul german de externe, Heiko Maas, a fost cel care a arătat că Germania dorește să implementeze soluţia a două state în rezolvarea conflictului dintre Israel şi palestinieni. În același timp, comunitatea internaţională aşteaptă publicarea planului american de pace pentru Orientul Mijlociu, pentru că puține țări îți permit să contrazică politica externă a Statelor Unite.

Germania se află însă în conflict cu SUA pe mai multe capitole, unul dintre ele fiind cel comercial, iar altul problema palestiniană, motiv pentru care Maas a declarat: ''Suntem şi rămânem uniţi în ce priveşte necesitatea pentru o soluţie negociată privind două state''. Este vorba, așadar, de crearea unui stat palestinian independent de Israel.

În plus, reprezentantul Berlinului a promis sprijin pentru UNRWA, Agenţia ONU de ajutor pentru refugiaţii palestinieni, boicotată de către Washington o dată cu venirea la Casa Albă a lui Donald Trump, motivația fiind că investiţiile economice ar fi mai potrivite decât donaţiile pentru ameliorarea nivelului de trai al palestinienilor.

Planul de pace pentru Orientul Mijlociu va fi făcut public curând tocmai de Jared Kushner, consilier, dar şi ginere al lui Trump, iar presa americană a dezvăluit că există intenția americană de a oferi avantaje financiare palestinienilor cu condiția ca ei să renunţe la cererea de a avea un stat propriu.

Disputa SUA-Germania e clară, SUA nu vrea deloc stat palestinian, iar mutarea Ambasada SUA la Ierusalim a transmis clar acest lucru. Germania, care e împotriva mutării ambasadei de la Tel Aviv și a atras toată Europa în a-i susține poziția, vrea să contracareze influența americană.

Interesantă este poziția președintelui Iohannis care a direcționat politica externă a României pe linia Germaniei, blocând dorința Guvernului PSD de a merge pe soluția americano-israeliană, în ciuda parteneriatului strategic al Bucureștiului cu Washingtonul. Iohannis a fost cel mai mare opozant al mutării ambasadei României la Ierusalim și e clar acum că el face acest joc în interesul Germaniei.

134
Tagurile:
Iohannis, Romania, Palestina, Germania, SUA
Tematic
Palestina sugerează o soluție în problema Ierusalimului
Palestina, parte a Convenției privind interzicerea armelor chimice
Vaccinul ”Sputnik V”

Slovacia ignoră EMA și autorizează vaccinul rusesc ”Sputnik V”

2
(reînnoit 09:17 02.03.2021)
Slovacia este cel de al doilea stat din Uniunea Europeană care a autorizat utilizarea vaccinului rusesc Sputnik V, ignorând Agenția Europeană a Medicamentelor.

CHIȘINĂU, 2 mar – Sputnik. Slovacia a autorizat vaccinul rusesc ”Sputnik V”, urmând exemplul Ungariei și ignorând Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA), anunță Fondul Rusesc pentru Investiții Directe (RFPI).

Vaccinul Sputnik V
© Sputnik / Авиакомпания Aerolíneas Argentinas

“RFPI anunță înregistrarea vaccinului rusesc împotriva coronavirusului ”Sputnik V” în Republica Slovacia. Astfel, Slovacia a devenit cea de-a 39 țară din lume și al doilea stat din Uniunea Europeană, care a aprobat utilizarea vaccinului Sputnik V”, a declarat Fondul.

Preparatul a fost autorizat în cadrul unei proceduri de urgență (emergency use authorization, EUA), în baza rezultatelor studiilor clinice ale ”Sputnik V” în Rusia și a unei evaluări multilaterale ale experților din Slovacia.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

2
Tagurile:
UE, Autorizare, Vaccinul Sputnik V, Slovacia
Tematic
Pentru cine poate fi periculos vaccinul AstraZeneca, administrat în Moldova
Va fi permisă intrarea în Europa "cu un vaccin incorect din punct de vedere politic"?


Загрузка...
Nicolas Sarkozy

Ultima oră: Sarkozy, condamnat la trei ani de detenție

90
(reînnoit 15:50 01.03.2021)
Fostul președinte al Franței a fost condamnat la trei ani, dintre care doi ani - cu suspendare. Este primul șef de stat francez condamnat cu executare.

CHIȘINĂU, 1 mart – Sputnik. Fostul președinte al Franței, Nicolas Sarcozy a fost condamnat la trei ani, dintre care doi ani - cu suspendare. El a fost recunoscut vinovat de corupție și trafic de influență, a comunicat reporterul RIA Novosti din sala de judecată.

În acest caz, se punea problema dacă Nicolas Sarkozy a încercat, prin avocatul său Thierry Herzog, să-l ajute pe fostul înalt magistrat Gilbert Azibert să obțină un post în Monaco în schimbul informațiilor care îl priveau în afacerea Bettencourt.

Acuzarea s-a bazat în special pe convorbirile telefonice dintre Sarkozy și Herzog prin intermediul uneu linii telefonice înregistrate pe numele lui Paul Bismuth. Curtea penală a considerat în cele din urmă că s-a încheiat un „pact de corupție” între fostul președinte, acum în vârstă de 66 de ani, Herzog și G. Azibert, fiind condamnați, de asemenea, la trei ani de închisoare, potrivit Sputnik France. 

Procuratura Națională Financiară (PNF) ceruse împotriva fostului preşedinte patru ani de închisoare, inclusiv doi ani pentru faptul că imaginea prezidențială a fost „deteriorată” de acest caz cu „efecte devastatoare”, a considerat Procuratura

Nicolas Sarkozy are la dispoziție zece zile pentru a face apel. Din 17 martie, fostul preşedinte francez va apărea din nou în instanță, de data aceasta în dosarul Bygmalion, sub suspiciunea de finanțări ilegale ale campaniei sale din 2012.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

90
Tagurile:
Franța, condamnat, Nicolas Sarkozy
Tematic
Nicolas Sarkozy a fost reţinut de poliţia din Franța


Загрузка...