Pește, foto simbol

Otravă curată: Pește contaminat cu mercur, în piețe și rețelele comerciale

4367
(reînnoit 13:50 16.05.2019)
Zeci de tone de peste contaminat cu mercur și alte metale grele au ajuns în marile magazine din România: ce consecințe poate avea consumul acestuia asupra sănătății oamenilor.

CHIȘINĂU, 16 mai – Sputnik. Zeci de tone de peşte contaminat cu mercur şi alte metale grele, provenit din ape toxice din Italia, Spania şi Franţa, au ajuns pe piața din România. Marfa era adusă în țara vecină, cu acte false, de o reţea bine organizată formată din sute de persoane.

Oamenii legii din România au stopat vânzarea pe piața a speciilor braconate din apele poluate ale Italiei, Spaniei și Franței, unde pescuitul este interzis. În urma sesizărilor făcute de autoritățile române, s-a declanșat o amplă anchetă la nivel european, informează evz.ro.

Acum câteva zile, polițiștii români, italieni, spanioli, francezi și maghiari au desfășurat peste 150 de percheziții la domiciliile persoanelor suspectate că ar avea legături cu mafia peștelui din Europa,

În cadrul acțiunilor de investigație, 115 depozite şi magazine de peşte au fost percheziţionate de poliţişti doar în România. Potrivit procurorilor, românii erau cei care organizaseră afacerea și aduceau otrava în țară.

Potrivit procurorului Teodor Niță de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, unde a fost deschis un dosar penal pe acest caz, Autoritatea română pentru Siguranţa Alimentară nu a făcut nici un control sau dacă au făcut, au spus că totul este în regulă.

”Dar am făcut analizele la alte structuri ale statului. Atentatul la sănătatea publică nu figurează în codul de procedură penală. Din păcate. Peștele alterat care a ajuns în punctele de comercializare a fost consumat în mare parte. Și acum este foarte probabil să mai fie pe piață”, a precizat procurorul.

Ministrul Sănătății din România, Sorina Pintea, a declarat la România TV că a luat legătura cu specialiștii în toxicologie, medici, pe care i-a întrebat care ar putea fi posibilele consecințe asupra sănătății celor care au consumat astfel de alimente.

”Acest tip de alimente, consumate în timp îndelungat și frecvent, pot să dea încărcări ale organismului cu metale grele, dar care se manifestă după o perioadă mai îndelungată de timp. Adică doi, trei ani. Repet, este vorba despre un consum constant. Dacă încărcătura cu metale grele, pe care noi nu o cunoaștem în acest moment, pentru că nu avem toate datele, ar fi fost foarte mare, cu siguranță acei pești ar fi murit. Consecințele pot să apară în timp. Nu putem vorbi de cazuri letale în acest moment, dar avem nevoie de mai multe date”, a precizat ministrul.

Potrivit sursei, mai multe tone de pește contaminat cu mercur, și produse din pește, au fost retrase de la comercializare însă nu se știe ce cantitate a ajuns în total în piețe și în magazine. 

4367
Tagurile:
mafia, mercur, comert, piata, peste, otrava
Tematic
Este peștele cel mai benefic pentru sănătate și îl puteți cumpăra chiar la Piața Centrală
Twitter, imagine de arhivă

Twitter a explicat de ce postările lui Trump au fost marcat cu ”ecusonul neadevărului”

10
Serviciul de Securitate al rețelei de socializare Twitter explică de ce a marcat ”tweet-urile” președintelui american ca fiind false.

CHIȘINĂU, 28 mai - Sputnik. Serviciul de securitate al Twitter a explicat de ce a marcat două tweet-uri ale președintelui american Donald Trump despre votul poștal din California ca fiind neadevărate, informează RIA Novosti.

Mai devreme, sistemul rețelei de socializare Twitter a desemnat unul dintre mesajele lui Trump că ar conține o minciună și a plasat o pictogramă de avertizare, care sugerează utilizatorilor să se familiarizeze cu faptele despre votarea prin poștă.

Link-ul din această semnătură duce la o pagină specială de pe Twitter, care începe cu un link către un articol din Politico sub titlul „Trump face declarații nefondate conform cărora votarea prin poștă duce la falsificarea rezultatelor”.

Următorul este un scurt extras de pe Twitter din trei puncte, în care sunt enumerate ceea ce Trump a spus în mod incorect, iar mai jos este o selecție de publicații pe același subiect.

"Am adăugat o notă la cele două înregistrări ale președintelui american Donald Trump despre planurile de votare prin poștă în California ca parte a politicii noastre de corectitudine pentru evenimente publice. Credem că aceste tweet-uri pot genera confuzie în rândul alegătorilor despre ceea ce ei ar trebui să facă, să primească buletinul de vot și să ia parte la procesul electoral", precizează serviciul de securitate al rețelei de socializare într-un comunicat.

Anterior, președintele SUA, Donald Trump, a amenințat că va reglementa sau „închide” complet rețelele de socializare dacă continuă să astupe vocile conservatorilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

10
Tagurile:
Trump, Twitter
Tematic
Premieră: Război între Trump și Twitter, acuzații de ”Amestec în alegerile prezidenţiale”


Загрузка...
Coronavirus. Imagine simbol

Expert: În ce măsură pandemia va însemna “sfârșitul globalismului”

33
(reînnoit 07:50 28.05.2020)
Pandemia va determina dezvoltarea lanțurilor locale de aprovizionare, însă acest lucru nu va presupune neapărat ascensiunea naționalismului și protecționismului.

BUCUREȘTI, 28 mai – Sputnik. Țările, odată confruntate cu noul coronavirus, ar putea să demareze crearea propriilor lanțuri locale care le-ar substitui pe cele globale, însă sporirea producției locale nu presupune ascensiunea protecționismului și „sfârșitul globalismului”, a declarat colaboratorul asociat al Programului Global Climatic al Institutului Mondial al Resurselor (WRI) Noëmie Leprince-Ringuet, la conferința internațională “Dialogul Climatic”.

“Statele vor încerca să reînvie lanțurile de aprovizionare și să-și însănătoșească economiile, e ceva normal. Dacă acest lucru presupune sporirea producției la nivel local, de ce nu? Totuși, creșterea producției locale nu presupune un sfârșit al globalizării și sfârșitul cooperării internaționale, acest lucru nu presupune ascensiunea naționalismului și protecționismului. În viziunea mea, pot fi create lanțuri locale de aprovizionare și, totodată, să se reacționeze la pandemie”, a spus Leprince-Ringuet.

De asemenea, ea a precizat că „localismul” economic ar putea viza, spre exemplu, sectorul agrar.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

33
Tagurile:
Globalism, pandemie
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră


Загрузка...
Parc

Cum arată parcul ”La Izvor”: Lucările de reamenajare sunt pe ultima sută de metri - Foto

0
(reînnoit 09:39 28.05.2020)
Lucrările de reamenajare a parcul ”La Izvor” sunt pe ultima sută de metri. Muncitorii amenajează stadionul destinat pentru fotbal de plajă.

CHIȘINĂU, 28 mai - Sputnik. O nouă față a parcului ”La Izvor”. Potrivit primarului Capitalei, Ion Ceban, lucrările de reamenajare a spațiului sunt efectuate în proporție de 60 la sută. Muncitorii sunt la etapa de instalare a tribunelor pe stadionul din parc. Acesta are o capacitate de 1100 de locuri și după amenajare oamenii vor putea juca fotbal de plajă.

”Cheltuielile pentru construcția stadionului sunt acoperite de Federația Moldovenească de Fotbal şi FIFA”, a precizat primarul Ion Ceban. 

80% din cheltuielile vor fi acoperite de Federația Internațională de Fotbal, restul de 20% fiind suportate de Federația Moldovenească de Fotbal. O decizie privind darea în arendă pe 25 de ani a terenului de 0,7 hectare pentru stadion, a fost aprobată anterior de Consiliul municipal Chișinău.

Reamenajarea parcului ”La Izvor”
Stadion din parcul ”La Izvor” pentru praticarea fotbalului de plajă

În apropierea stadionului de fotbal pe plajă vor fi amenajate terenuri pentru practicarea diferitor genuri de sport. Este vorba de minifotbal, tenis de câmp, volei pe plajă şi locuri de joacă pentru copii.

Reamenajarea parcului ”La Izvor”
Stadion din parcul ”La Izvor” pentru praticarea fotbalului de plajă

La fel, acolo va fi amenajată o parcare publică, fântâni arteziene și piste pentru bicicliști. Aleile pietonale vor fi iluminate și amenajate cu mobilier urban. Proiectul integral urmează să fie definitivat până la sfărşitul lunii iulie.

Reamenajarea parcului ”La Izvor”
Stadion din parcul ”La Izvor” pentru praticarea fotbalului de plajă

Parcul „La Izvor” din sectorul Buiucani al Capitalei va fi reamenajat până la sfârșitul acestui an. Cel puțin asta ne-au promis autoritățile municipale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
la sută, lucrări, Parcul La Izvor
Tematic
Uimitor cum va arăta Parcul „La izvor”! Primarul Ion Ceban a oferit detalii – Foto


Загрузка...