Doha, Qatar, Imagine de arhivă

Qatar lansează cea mai mare bancă islamică: Iată în ce scop

149
(reînnoit 18:44 19.03.2019)
Doha a anunțat când își va lansa activitatea cea mai mare bancă islamică din lume - detalii.

CHIȘINĂU, 19 mart - Sputnik. Qatar intenționează să înființeze o bancă islamică care să investească în sectorul energetic, cea mai mare de acest gen din lume. Aceasta urmează să se lanseze în al patrulea trimestru al acestui an, informează Aljazeera.

Șeful Energy Bank, Khalid Al Suwaidi, a declarat că aceasta va avea un capital autorizat de 10 miliarde de dolari, sub umbrela Centrului Financiar din Qatar, și va finanța proiecte globale.

Amintim că Doha a anunțat retragerea sa din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), decizia fiind exprimată de secretarul de stat pentru afaceri energetice al Qatarului, Saad bin Srida al-Kaabi.

Producția medie este de aproximativ 600 mii barili pe zi. Qatar este cel mai mare exportator de gaze lichefiate din lume.

Qatar și OPEC

Organizația țărilor exportatoare de petrol (OPEC) este o asociație internațională interguvernamentală creată de statele producătoare de petrol pentru a controla cotele de producție.

Qatar
© Sputnik / Виталий Белоусов

OPEC include Algeria, Angola, Venezuela, Gabon, Iran, Irak, Congo, Kuweit, Qatarul, Libia, Emiratele Arabe Unite, Nigeria, Arabia Saudită, Guineea Ecuatorială și Ecuador. Membrii organizației controlează aproximativ două treimi din rezervele mondiale de petrol, reprezentând până la 45% din producția mondială și jumătate din exporturi. Rusia este un observator.

În 2016, membrii OPEC și o serie de țări care nu fac parte din organizație (OPEC +) au convenit asupra unei reduceri semnificative a producției de materii prime. Ulterior, acordul a fost prelungit până la sfârșitul anului 2018.

Ponderea petrolului Qatarului în producția totală a cartelului anul trecut a fost de 1,85%. Acum, țara produce aproximativ 620 mii de barili de petrol pe zi. Doha a fost membru al OPEC timp de 57 de ani.

149
Tagurile:
Aljazeera, banca islamică, Qatar, Scop
Tematic
Misiunea diplomatică a RM în Qatar produce miracole
Tot mai mulți turiști ruși merg să se odihnească în Qatar


Загрузка...