Euro

Moldovenii din Italia: Salariile în 2019 - Cât se câştigă în diverse sectoare şi domenii

708
(reînnoit 10:43 19.03.2019)
Moldovenii care lucrează în Italia pot afla cât se câştiga în cazul celor mai răspândite locuri de muncă și profesii, multe dintre acestea fiind ocupate de cetățenii țării noastre.

CHIȘINĂU, 19 mart – Sputnik. Portalul ebada.it prezintă o listă cu salariile care se câştigă în cele mai importante sectoare din Italia, unde lucrează şi mulţi moldoveni plecaţi la muncă în această ţară.

Medici, stomatologi, veterinari

După obţinerea diplomei în medicină, un medic la început de drum câştigă, în Italia, aproximativ 1750 de euro pe lună în timpul anilor de specializare, în timp ce un medic de familie câștigă circa 3500 de euro pe lună, iar un chirurg care operează în clinici private sau un medic-șef câștigă până la 6500 de euro pe lună.

De asemenea, un dentist la început de carieră câștigă între 4.000 și 5.000 de euro pe lună, sumă care poate ajunge şi până la 20.000 în cazul unui dentist ajuns foarte cunoscut; un medic veterinar câștigă aproximativ 3000 de euro pe lună dacă lucrează în privat, iar cei municipali, între 1500 și 2500 de euro pe lună.

Avocați, magistrați și notari

Avocații, dar mai ales magistrații și notarii, sunt cu siguranță cel mai bine plătiţi. Însă un avocat care tocmai şi-a obţinut diploma obţine în medie 2000 de euro pe lună, la care se adaugă un bonus pentru fiecare caz câștigat. Avocații companiilor mari pot câștiga zeci sau chiar sute de mii de euro pe lună.

Trecând la magistrați, la începutul carierei lor, aceştia pot primi 3000 de euro pe lună, sumă care poate ajunge la 8000 de euro pe lună după mai mulți ani de experienţă, în timp ce judecătorii administrativi câştigă peste 10 mii de euro pe lună. Notarii care primesc un salariu mediu de 15.000 de euro pe lună sunt cu siguranță înstăriţi, în timp ce notarii cei mai de succes pot obţine şi 40.000 de euro pe lună.

Educatori, profesori şi profesori universitari

Educatorii de grădiniță încep cu un salariu de o mie de euro pe lună, care poate ajunge la 1300 de euro. Pentru profesorii de școală primară, salariul este de 1400 de euro pe lună, pentru cei de gimnaziu, în jur de 1500 de euro pe lună, iar pentru cei de liceu, peste 1800 de euro.

În sfera universitară, un student la doctorat primește o bursă de 800-1000 de euro, un doctor în cercetare, 1000 de euro pe lună; un profesor asociat de gradul doi şi trei câștigă circa 1500 de euro pe lună, sumă care poate ajunge la 6000 de euro pe lună pentru profesorii cu drepturi depline.

Bonele şi îngrijitoarele

Bonele câștigă de regulă între 7 și 10 euro pe oră, iar unele familii plătesc o sumă suplimentară pentru orele de noapte, sumă care poate ajunge până la 15 euro pe oră. Pe de altă parte, pentru îngrijitoare există un contract cu un salariu lunar de 1.200 de euro.

Jurnaliştii

În general, jurnaliștii angajați primesc un venit mediu anual cuprins între 20.000 și 75.000 de euro și doar în cazul unui mic procent se depășește 75.000 de euro. Pentru jurnaliștii independenți, salariul este mai mic de 20 de mii de euro.

Carabinieri și polițiști

La începutul carierei, atât carabinierii, cât și simplii polițiștii câștigă în jur de 1500-1800 de euro pe lună, sumă care creşte pe măsură ce se dobândeşte experienţă. Un carabinier simplu câştigă aproximativ 1300 de euro pe lună, un căpitan, circa 6000 de euro pe lună, iar cele mai înalte grade pot câştiga chiar 10 mii de euro pe lună. Polițiștii încep de la aproximativ 1200 de euro pe lună, dar pot ajunge chiar la 5000 de euro pe lună.

708
Tagurile:
Sectoare, Domenii, salarii, Moldoveni, Italia
Tematic
Care sunt asigurările cele mai solicitate și de ce moldovenii evită asigurarea de viață
Important pentru moldovenii pensionari de peste hotare care vor să primească pensie
Lockdown în Marea Britanie

Important pentru moldovenii din UK: Când se relaxează restricţiile

1
(reînnoit 07:44 27.01.2021)
Având în vedere că numărul cazurilor de infectare cu Covid-19 a început să scadă în Marea Britanie, prim-ministrul britanic Boris Johnson a venit cu o veste bună. Data când s-ar putea relaxa restricţiile în această ţară.

CHIȘINĂU, 27 ian – Sputnik. Prim-ministrul Marii Britanii Boris Johnson a spus că restricțiile dure impuse în această ţară pentru împiedicarea răspândirii coronavirusului ar putea fi relaxate de la jumătatea lunii februarie, în contextul în care numărul cazurilor de infectare a început să scadă.
Johnson a declarat că miniștrii vor „analiza posibilitatea relaxării unor măsuri”, dar a subliniat totuşi că numărul infectărilor este încă „foarte mare” și a promis doar că copiii se vor întoarce în clase „cât mai curând posibil”, potrivit Daily Mail

Guvernul a lămurit însă că relaxarea din data de 15 februarie constituie doar „primul punct” în care regulile vor fi revizuite.

Pe de altă parte, în acelaşi interviu, premierul a refuzat să garanteze că școlile vor fi deschise până la Paște, în ciuda presiunii din partea conservatorilor. Deputații conservatori și experții în educație insistă ca guvernul să găsească o modalitate de a readuce mai mulți copii în sălile de clasă.

Momentan, Marea Britanie vrea să îngreuneze intrarea oamenilor în ţară, astfel ca toți cei care intră să fie obligaţi să stea în carantină pe propria cheltuială în hoteluri de lângă aeroporturi.

Cazurile zilnice de infectare cu Covid-19 au scăzut cu 41% într-o săptămână, ajungând până la 22.195 – cea mai scăzută cifră din 15 decembrie. Pe de altă parte, numărul deceselor se menține constant la 592, în timp ce Boris Johnson se confruntă cu presiuni din partea parlamentarilor conservatori, care cer măsuri pentru ieșirea din lockdown.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1
Tagurile:
Marea Britanie, UK, restricții, COVID-19
Tematic
Când vor fi abolite restricţiile în Marea Britanie


Загрузка...
Angela Merkel

Dispută între Merkel și Comisia Europeană privind gestionarea pandemiei

72
(reînnoit 21:41 26.01.2021)
Au apărut diferențe majore între Comisia Europeană și cancelarul Germaniei Angela Merkel în ceea ce privește măsurile de combatere a pandemiei.

BUCUREŞTI, 26 ian – Sputnik, Marius Holdean. O nepotrivire majoră între Angela Merkel și Comisia Europeană a apărut cu privire la interdicțiile generale de călătorie și închiderea granițelor.

Astfel, Comisia Europeană nu este de acord cu propunerea Germaniei de a interzice călătoriile în UE, chiar dacă și Comisia vrea adoptarea de măsuri noi pentru restricționarea călătoriilor în UE.

Spre deosebire de propunerile Comisiei, Guvernul german analizează posibilitatea de a reduce la „aproape zero” traficul aerian internațional, în încercarea de a limita răspândirea noilor tulpini mai contagioase ale coronavirusului. Anunțul a fost făcut chiar de ministrul german de Interne, Horst Seehofer.

Ministrul de Interne Horst Seehofer i-a prezentat de altfel cancelarului Angela Merkel mai multe măsuri de a reduce drastic călătoriile spre Germania, pentru a opri răspândirea mutației britanice a coronavirusului, conform publicației germane Bild.

Aceeași publicație relatează că, într-o ședință internă cu liderii parlamentari regionali ai grupului CDU, Merkel ar fi spus: „Mă tot întreb: de ce nu interzicem călătoriile?”.

Iată însă că la Bruxelles, Comisia Europeană este de părere că e necesar să se descurajeze puternic călătoriile neesențiale, evitându-se însă închiderea frontierelor sau interdicțiile generale de călătorie pentru a se garanteze funcționarea neîntreruptă a pieței unice și a lanțurilor de aprovizionare.

"Ieri, 25 ianuarie, Comisia a propus o actualizare a Recomandării Consiliului din octombrie anul trecut de coordonare a măsurilor care afectează libera circulație în Uniunea Europeană. Această actualizare face parte din eforturile permanente ale Comisiei de a asigura îmbunătățirea coordonării și a comunicării măsurilor legate de călătorii la nivelul UE”, a anunțat Comisia printr-un comunicat de presă.

Executivul european spune că, având în vedere noile variante ale coronavirusului și numărul mare de noi infectări în multe state membre, este necesar să se descurajeze puternic călătoriile neesențiale, dar insistă, totodată, să se evite închiderea frontierelor sau interdicțiile generale de călătorie și să se garanteze funcționarea neîntreruptă a pieței unice și a lanțurilor de aprovizionare.

”Prin urmare, sunt necesare acțiuni specifice suplimentare care să asigure o abordare coordonată a măsurilor de restricționare a liberei circulații în interiorul UE”, a transmis Comisia Europeană.

Comisia propune o coordonare suplimentară în două domenii în care statele membre au convenit deja să colaboreze, și anume în actualizarea codului de culori convenit pentru marcarea zonelor de risc și prin adoptarea de măsuri mai stricte aplicate călătorilor din zone cu risc mai ridicat.

Comisia propune, astfel, ca pe lângă culorile existente - verde, portocaliu, roșu și gri, să fie adăugată și culoarea „roșu închis” pentru a indica zonele în care virusul circulă la un nivel foarte ridicat. Această culoare s-ar aplica unei zone în care rata de notificare pe o perioadă de 14 zile este mai mare de 500 la 100 000 de locuitori.

De asemenea, având în vedere riscurile legate de numărul foarte mare de noi infectări, Comisia recomandă, pe baza orientărilor ECDC, ca statele membre să se pună de acord să adopte, să mențină sau să înăsprească măsurile nefarmaceutice, cum ar fi recomandările de a rămâne acasă și închiderea temporară a anumitor activități comerciale, în special în zonele «roșu închis», să consolideze testarea și depistarea și să intensifice supravegherea și secvențierea cazurilor de COVID-19 pentru a colecta informații cu privire la răspândirea noilor variante mai contagioase ale coronavirusului.

Cu privire la gestionarea călătoriilor, persoanele care locuiesc în regiuni de frontieră ar trebui să fie exceptate de la unele restricții de călătorie. În acest sens, Comisia este de părere că acele persoane care sunt nevoite să treacă frecvent frontiera, de exemplu din motive familiale sau profesionale, nu ar trebui să fie obligați să se supună carantinei, iar frecvența impusă a testelor ar trebui să fie proporțională. În cazul în care situația epidemiologică de o parte și de alta a frontierei este similară, nu ar trebui impusă nicio cerință de testare.

Comisia insistă de asemenea ca statele membre să încerce să evite perturbarea călătoriilor esențiale, în special prin menținerea fluxurilor de transport în conformitate cu sistemul „culoarelor verzi” și prin evitarea perturbărilor lanțului de aprovizionare.

Pe lângă actualizările propuse de Comisie cu privire la călătoriile în interiorul UE, Comisia a adoptat, de asemenea, o propunere de actualizare a Recomandării Consiliului privind călătoriile în UE din țări din afara UE.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

72
Tagurile:
pandemie, dispute, Comisia Europeană, Merkel
Tematic
Moldovenii vor putea intra în UE numai după o „declarație de intenție”


Загрузка...