Test cu rachetă balistică, imagine din arhivă

O nouă cursă a înarmărilor? SUA vor testa rachete interzise după ieşirea din Tratatul INF

187
(reînnoit 16:31 14.03.2019)
Pentagonul intenționează să testeze două tipuri de rachete care au fost interzise mai bine de 30 de ani, în cadrul Tratatului privind Forțele Nucleare Intermediare, întărind suspiciunile că s-a pregătit pentru acest lucru de mulți ani.

BUCUREŞTI, 14 mart – Sputnik, Doina Crainic. Oficialii Pentagonului au prezentat un plan de producere a unei rachete de croazieră cu zbor la altitudine joasă, cu o rază de acțiune de aproximativ 1.000 km, și o rachetă balistică capabilă să călătorească 3.000-4.000 km.

Niciuna nu va fi dotată cu armate nucleare, au afirmat oficialii, deși, fără a mai exista un tratat care să fie respectat, nu vor putea fi împiedicaţi să se întoarcă la o cursă înarmărilor în stilul celei din Războiul Rece, scrie RT.

Testele sunt programate să aibă loc imediat după retragerea oficială a Statelor Unite din Tratatul INF cu Rusia.

Racheta de croazieră va fi pregătită pentru testele de zbor în luna august, în timp ce proiectilul cu rază lungă de acțiune ar urma să fie testat în noiembrie, potrivit oficialilor, care au dezvăluit aceasta miercuri, sub anonimat.

O încercare reușită de salvare a Tratatului INF ar putea teoretic împiedica dezvoltarea acestor două arme, dar cei care se opun cursei înarmărilor par să fie tot mai puţini la Washington.

Mai mult, chiar susținătorii tratatului învinovățesc Rusia că l-ar fi încălcat cu racheta lor de croazieră 9M729, acuzaţii pe care Rusia le-a respins, arătând către flotele masive de drone ale SUA și sistemele de rachete „defensive” compatibile cu Tomahawk staționate în Europa.

„Dacă Statele Unite încearcă să determine NATO să accepte desfășurarea unor astfel de rachete, acest lucru va provoca un ciclu de acțiune-reacție şi o cursă de rachete, care vor avea efecte destabilizatoare”, a declarat Daryl Kimball, de la Asociația pentru Controlul Armelor, citat de AP.

Pentagonul a anunțat luni că va începe fabricarea componentelor pentru sistemele de rachete interzise, „activitate care, până la 2 februarie, ar fi fost incompatibilă cu obligațiile noastre faţă de Tratat”, a spus un purtător de cuvânt al Pentagonului, menționând data la care președintele Trump a anunțat oficial începutul retragerii Statelor Unite din Tratat.

Ministerul rus al Apărării a declarat luna trecută că crede că SUA construiește din 2017 o fabrică de producție Raytheon, cu intenția de a produce armele interzise și a căutat doar un pretext pentru a ieşi din Tratat.

187
Tagurile:
rachete, test, inarmare, INF, SUA
Tematic
Declarație: Germania este împotriva aducerii a noi rachete nucleare în Europa
Statele Unite: Noi rachete vor fi amplasate în Europa doar după consultări cu partenerii
NATO va răspunde dacă Rusia va amplasa rachete la frontierele statelor membre
Studenți

Acord de dezvoltare a schimburilor academice Rusia-România

52
(reînnoit 18:32 16.01.2021)
Reprezentanții Centrului Rus de Știință și Cultură de la București vin cu vești excelente la început de an. Vorbim despre stabilirea unei frumoase prietenii și cooperări în plan academic între Rusia și România.

BUCUREȘTI, 16 ian – Sputnik, Georgiana Arsene. Semne bune anul are, deși iarna nici nue grea și nici omătul nu este mare, cum spune colindul românesc.

În schimb, începutul lui 2021 este cum nu se poate mai promițător și mai bine conturat. Și aceasta pentru că, așa cum precizează și reprezentanții Centrului Rus de Știință și Cultură de la București, în noul an s-au făcut noi prieteni.

Mai precis, este vorba despre faptul că Universitatea de Finanţe din subordinea Guvernului Federației Ruse a semnat un acord de cooperare și dezvoltare a schimburilor academice cu Academia de Studii Economice din București.

Parteneriatul școlilor de top din domeniul economiei, finanțelor și managementului din Rusia și România a fost posibil prin contribuţia Centrul rus de știință și cultură în România, informează Centrul Rus de Știință și Cultură de la București pe pagina sa de Facebook.

Academia de Studii Economice din București are o bună experiență de cooperare fructuoasă cu Universitatea Economică de Stat din Sankt Petersburg.

Academia organizează cursuri de limba rusă, la care participă peste 150 de cursanţi anual, mai adaugă sursa citată.

Academia de Studii Economice din București este liderul învățământului superior economic și de administrație publică din România și din Europa de Sud-Est, fapt confirmat de pozițiile de top pe care le deține în clasamentele universitare internaționale, se arată pe pagina ase.ro.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

52
Tagurile:
România, Rusia, Acord


Загрузка...

Lavrov a comparat SUA cu un elefant în magazinul de porțelanuri

55
Ministrul rus al Afacerilor Externe consideră inacceptabile amestecul în problemele interne a statelor suverane și impunerea anumitor scheme ideologice.

Serghei Lavrov a comparat SUA cu un elefant în magazinul de porțelanuri. Șeful diplomației ruse s-a referit la imixtiunea Washingtonului în problemele interne ale altor state. Cum se reflectă acest lucru asupra Irakului, Libiei și Siriei, aflați din materialul video Sputnik.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

55
Tagurile:
probleme interne, amestec, SUA, Lavrov
Tematic
Lavrov a comentat noile sancțiuni ale SUA împotriva Rusiei
Serghei Lavrov: Nu va fi simplu să redresăm situația cu SUA


Загрузка...
Armă - foto simbol

A împușcat-o pentru voia carne: Poliția a dezvăluit fapta unui minor

0
(reînnoit 21:53 16.01.2021)
Un băiat de 17 ani a împușcat o căprioară dintr-o armă deținută ilegal. Polițiștii au găsit bucăți din carnea animalului la domiciliul minorului. Pe acest caz a fost deschisă o cauză penală.

CHIȘINĂU, 16 ian - Sputnik. Un adolescent de 17 ani din satul Pietrosu, raionul Fălești va fi cercetat penal pentru vânătoare ilegală.

Băiatul este învinuit că a împușcat o căprioară într-o fâșie forestieră din preajma localității.

Minorul a recunoscut că deținea ilegal arma de vânătoare cu țeavă lisă pe care a folosit-o, a informat Poliția.

Băiatul ar fi avut nevoie doar de carnea căprioarei – blana animalului a fost găsită în fâșia forestieră, la o distanță de vreo 50 de metri de domiciliul său. 

„În urma cercetării domiciliului suspectului, polițiștii au depistat într-un șopron din gospodărie urme de sânge și aproximativ 10 kg de carne. Carnea a fost ridicată și transportată pentru efectuarea expertizei biologice”, a precizat Poliția.

Pe acest caz a fost pornit un proces penal, pentru stabilirea tuturor circumstanțelor. Arma a fost transmisă Centrului Tehnico Criminalistic și Expertize judiciare pentru efectuarea expertizei.

Precizăm că vânătoarea de căprioare este interzisă în Republica Moldova chiar și în sezonul de vânătoare, fiind permisă doar „recoltarea” unor căpriori „în scopul completării colecției de animale pentru expoziții zoologice (scop cultural) a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală”.

Hotărârea Guvernului referitoare la vânătoarea în sezonul 2020-2021 poate fi consultată la acest link.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Ilegal, arma, împușcat, carne
Tematic
Ecologist, despre fauna din Republica Moldova: Vom vedea animale doar în filme
Cele mai ciudate și neobișnuite animale de pe planeta noastră - Foto
Savanții au descoperit ce animale pot contracta COVID-19


Загрузка...