SUA și UE

Le Monde: Se adâncește ruptură dintre Statele Unite ale Americii și Europa

110
(reînnoit 10:31 19.02.2019)
Conferința de Securitate de la Munchen a scos la iveală o ruptură în relațiile transatlantice, afirmă jurnaliștii publicației franceze Le Monde.

CHIȘINĂU, 19 feb – Sputnik. În opinia reporterilor ziarului francez “Le Monde”, Thomas Wieder și Sylvie Kauffmann, Conferința de Securitate de la Munchen a demonstrata o înrăutățire bruscă a relațiilor transatlantice și a deschis ochii la situația reală.

Jurnaliștii au menționat că politicienii s-au confruntat din nou cu dezacorduri în cele mai importante subiecte. Astfel, potrivit lor, Europei nu îi este pe plac faptul că SUA au anunțat pe neașteptate retragerea trupelor din Siria, renunțând la orice responsabilitate pentru situația din regiune.

De asemenea, statele europene sunt nemulțumite de retragerea Washingtonului din acordul nuclear cu Iranul și suspendarea participării la Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare.

În afară de aceasta, partenerii transatlantici se confruntă cu divergențe în privința gazului rusesc, situației din Venezuela și chiar evoluția companiei Huawei, menționează autorii materialului.

În pofida tuturor acestor neînțelegeri, delegația SUA, în frunte cu vicepreședintele Mike Pence, a dat indicații liderilor europeni cu un ton moralist ce trebuie să facă.

Totuși, lecția americanilor, impregnată cu avertismente și reproșuri, a fost primită cu răceală, se spune în articol.

În opinia celor doi jurnaliști, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a răspuns dur și fără de precedent la revendicările americanilor. Aceasta a recunoscut că este șocată de poziția președintelui SUA, Donald Trump, care a declarat că importul de automobile europene amenință securitatea națională. În același timp, Merkel a menționat indignată că politica nucleară a Washingtonului în raport cu Rusia și Iranul îi pune în pericol, în primul rând, pe europeni.

Autorii subliniază că un răspuns atât de tăios al Germaniei, care timp de o jumătate de secol a fost un partener fidel al Washingtonului pe continentul european, spune multe despre existența unei rupturi relațiile dintre Europa și SUA.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

110
Tagurile:
afirmatii, relatii, Europa, SUA
Tematic
Erdogan - Critică dură în adresa SUA şi UE pentru amestecul „imperialist” în Venezuela
Declarație: Uniunea Europeană are nevoie de Rusia pentru a face faţă SUA şi Chinei


Загрузка...