Recep Tayyip Erdogan

Erdogan - Critică dură în adresa SUA şi UE pentru amestecul „imperialist” în Venezuela

222
(reînnoit 10:37 06.02.2019)
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, și-a arătat din nou susţinerea faţă de președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, spunând că încercările occidentale de a-l înlătura nu au nimic de-a face cu democrația și statul de drept.

CHIȘINĂU, 10 feb – Sputnik. Erdogan a vorbit în fața parlamentarilor turci, adresându-se țărilor occidentale care îl sprijină pe liderul interimar autoproclamat Juan Guaido.

„Este Venezuela a voastră? Cum înlăturaţi o persoană care a ajuns în funcţie prin alegeri? Cum puteţi transfera puterile prezidențiale către cineva care nu a fost ales? Știți ce este democrația?”, a declarat preşedintele turc Erdogan, citat de RT

Preşedintele a mai spus că Occidentul vrea să impună „o decizie ilegală”, şi anume, înlăturarea lui Nicolas Maduro de la putere. Prin urmare, Turcia nu acceptă „o lume în care forţa are dreptate”. Erdogan a subliniat că „suntem împotriva acestei poziții imperialiste”.

Nu este prima dată când Erdogan şi-a exprimat susţinerea faţă de Maduro. Anterior, liderul turc a declarat că „prietenul” său de la Caracas se confruntă cu „acte de sabotaj din partea asasinilor economici”, profitând de ocazie pentru a promite o consolidare a relaţiilor comerciale dintre Turcia și Venezuela.

La sfârșitul lunii ianuarie, când criza din Venezuela era în toi, Ankara a criticat SUA pentru amestecul continuu al acestora în afacerile interne ale Venezuelei. Ministrul de Externe Mevlut Cavusoglu a numit autoproclamarea lui Guaido ca fiind „foarte ciudată”, în timp ce Erdogan și-a exprimat solidaritatea faţă de președintele ales, spunând public „frate Maduro, fii puternic!”.

Însuşi Erdogan s-a confruntat cu o tentativă de lovitură de stat în 2016, despre care Ankara a spus că a fost iniţiată de un cleric, Fethullah Gulen, autoexilat în SUA, pe care Washingtonul a refuzat să-l extrădeze în Turcia.

Relațiile politice dintre Ankara și Caracas s-au dezvoltat din 2016, când Maduro a efectuat patru vizite în Turcia. În 2018, Erdogan a mers în Venezuela într-o vizită reciprocă, prima din istorie efectuată de un preşedinte turc.

Turcia are interese considerabile în Venezuela, nu numai în privinţa profiturilor din comerțul bilateral. Venezuela vinde aur Turciei, unde este rafinat şi apoi returnat. De asemenea, Turcia a investit puternic în industria petrolieră controlată de statul venezuelean.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

222
Tagurile:
critica, amestec, Uniunea Europeana, SUA, Venezuela, Erdogan, Turcia
Tematic
Erdogan, despre ISIS: Gruparea teroristă a fost creată pentru a speria lumea
Erdogan: Turcia a reușit să respingă un atac cibernetic asupra unui comandament militar
Medicina

Purtarea obligatorie a două măști în această țară UE din 25 februarie

100
(reînnoit 10:06 24.02.2021)
Potrivit șefului Ministerului Sănătății, Jan Blatny, acest lucru este din cauza răspândirii tulpinii britanice de coronavirus. Noua cerință se va aplica, în special, în magazine, spitale, transportul public și stații.

Cehii sunt obligați să poarte fie respiratoare, fie nanomăști, fie două măști medicale simultan în locuri aglomerate din 25 februarie.

Potrivit șefului Ministerului Sănătății, Jan Blatny, acest lucru este din cauza răspândirii tulpinii britanice de coronavirus. Noua cerință se va aplica, în special, în magazine, spitale, transportul public și stații.

„În toate aceste locuri, cetățenii vor trebui să aibă un aparat de respirat de tip FFP2 sau o nanomască sau două măști chirurgicale în același timp”, a spus Blatny.

Potrivit acestuia, Cabinetul nu a luat în considerare încă problema compensării monetare pentru categoriile social-vulnerabile. Economiștii estimează că aparatele respiratorii, dintre care majoritatea sunt de unică folosință, ar putea costa o familie de patru persoane 2000 de crone (aproximativ 93 USD) pe lună.

În ultimele zile, după știrea intenției guvernului de a introduce purtarea obligatorie a aparatelor respiratorii, acestea sunt cumpărate până la epuizare atât în ​​farmacii, cât și în magazine în fiecare zi până la prânz. Cele mai ieftine aparate respiratorii sunt aproape complet epuizate în magazinele online.

Medicii se tem că mulți, de dragul economiei banilor, vor folosi un respirator mult timp, ceea ce îl va transforma practic într-o sursă suplimentară de infecție.

În Republica Cehă a fost introdus un regim de urgență, de la ora 21.00 la ora 5.00 nu se iese afară. Trei districte - Cheb și Sokolov în vest și Trutnov în est - sunt închise pentru intrare și ieșire, unde numărul pacienților cu COVID-19 este de trei până la patru ori mai mare decât media națională.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

100
Tagurile:
Cehia, mască
Tematic
OMS spine când se va încheia pandemia


Загрузка...
Sputnik V

Tot mai multe țări aprobă vaccinul rusesc ”Sputnik V”

47
(reînnoit 09:38 24.02.2021)
O nouă țară din America de Sud aprobă vaccinul rusesc ”Sputnik V”, devenind a 33-a țară din lume care a autorizat utilizarea vaccinului rusesc pentru a combate epidemia de Covid-19 pe teritoriul său.

CHIȘINĂU, 24 feb – Sputnik. Ministerul Sănătății din Republica Cooperatistă Guyana a aprobat vaccinul rusesc ”Sputnik V” împotriva noului coronavirus, a anunțat Fondul rus de Investiții Directe (RFPI).

Statele latino-americane manifestă un interes tot mai ridicat pentru vaccinul Sputnik V, iar astăzi putem anunța aprobarea medicamentului de către Guyana”, a anunţat directorul RFPI Kirill Dmitriev.

Potrivit Fondului rus de Investiții Directe, validarea vaccinului s-a făcut prin procedura de autorizare pentru utilizare de urgență (EUA). Guyana devine astfel a 33-a țară care a autorizat utilizarea vaccinului rusesc ”Sputnik V”.

Dmitriev a anunțat de asemenea că vaccinului ”Sputnik V” a fost aprobat în Kirghizia, aceasta devenind astfel cea de a patra țară din Asia Centrală unde a fost înregistrat preparatul rusesc.

Anterior, Fondul a anunțat sosirea în Mexic a primelor 200.000 de doze de ”Sputnik V”. În același timp, Republica Islamică Iran și-a anunţat intenția de a fabrica peste 40 de milioane de doze pe an în producție comună cu Rusia.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

47
Tagurile:
Vaccinul Sputnik V
Тема:
Vaccinul Sputnik V: știri de ultimă oră
Tematic
Sondaj: Majoritatea moldovenilor sunt împotriva vaccinului anti-COVID-19
Putin: Este nevoie de unirea eforturilor pentru producerea vaccinurilor


Загрузка...
Serghei Lavrov

Moscova îi solicită administrației Biden reafirme inadmisibilitatea războiului nuclear

0
(reînnoit 22:17 24.02.2021)
Șeful diplomației ruse susține reafirmarea inadmisibilității războiului nuclear dintre Moscova și Washington. Potrivit acestuia, această propunere a fost adresată Statelor Unite pe 4 februarie.

BUCUREŞTI, 25 feb – Sputnik, Doina Crainic. Miercuri, într-o sesiune virtuală a Conferinței privind dezarmarea, susţinută la Geneva, Sergei Lavrov a declarat că, în timpul unei conversații telefonice din 4 februarie cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a propus reafirmarea angajamentului din partea Rusiei și a Statelor Unite cu privire la inadmisibilitatea războiului nuclear.

„Susținem în mod ferm reafirmarea formulării fundamentale de către Rusia și Statele Unite, precum și de către alți membri din cadrul celor cinci puteri nucleare, că nu pot exista câștigători într-un război nuclear și că nu ar trebui declanșat niciodată”, a spus şedul diplomaţiei ruse, reamintind despre propunerea sa către secretarul de stat al SUA.

Ministrul rus de Externe a menționat că asigurarea restricției în contextul denunțării Tratatului privind eliminarea rachetelor cu rază medie și scurtă de acţiune (INF) a rămas o problemă prioritară.

„Propunerea noastră rămâne în vigoare: nu vom desfășura astfel de rachete terestre în regiuni în care nu vor fi desfăşurate aceleași dispozitive americane. Facem apel la țările NATO să ia măsuri reciproce similare. Propunerile noastre specifice privind măsurile de verificare reciprocă sunt cunoscute”, a adăugat ministrul, citat de Sputnik France.

O propunere deja făcută de Rusia

Anterior, Rusia i-a propus în mod repetat Washingtonului reafirmarea, în calitate de mari puteri nucleare, a tezei afirmate de Gorbaciov şi Reagan potrivit căreia războiul nuclear nu trebuie declanşat niciodată și că nu pot exista câștigători, dar administrația Trump nu a răspuns propunerii.

În 1985, acest concept de război nuclear care exclude noțiunea de învingător a fost aprobat de către președintele URSS de atunci Mihail Gorbaciov și de omologul său american, Ronald Reagan.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Washington, război nuclear, Joe Biden, Lavrov, Moscova
Tematic
Zaharova: Manevrele SUA în Marea Neagră amenință pacea și stabilitatea
SUA au transferat bombardiere strategice în Norvegia


Загрузка...