Vladimir Putin

Putin, despre controlul global al armelor: Statele Unite fac o politică distructivă

190
(reînnoit 13:11 16.01.2019)
Președintele Rusiei Vladimir Putin a declarat miercuri, într-un interviu acordat presei sârbe, că Rusia nu dorește o nouă cursă a înarmărilor.

CHIȘINĂU, 16 ian – Sputnik. Potrivit președintelui rus, Moscova a trimis în decembrie Washingtonului propuneri privind menținerea Tratatului INF. Mai mult, Putin a declarat miercuri că Rusia este pregătită pentru un dialog serios cu Statele Unite cu privire la întreaga agendă strategică.

„Nu vom închide ochii la desfășurarea rachetelor de croazieră americane în Europa și la amenințarea directă reprezentată de acestea la adresa securității noastre. Va trebui să luăm măsuri eficiente ca răspuns. Dar, ca țară responsabilă și prudentă, Rusia nu este interesată de o nouă cursă a înarmărilor”, a declarat Vladimir Putin, citat de Sputnik Internaţional.

Politica „distructivă” a Statelor Unite  

Totuşi, Statele Unite par a avea politică „distructivă” în ceea ce privește controlul global al armelor, a adăugat președintele.

„În ciuda faptului că SUA spun că vor să iasă din INF, suntem deschişi la dialog cu privire la modul în care le putem menţine în Tratat. În decembrie, am trimis o serie de propuneri concrete în această privință către SUA. Suntem deschisi către discuţii serioase privind întreaga agendă strategică a celor două țări”, a declarat Putin pentru două ziare sârbe.

El a mai spus că Statele Unite încearcă „să desființeze sistemul de acorduri internaționale privind controlul armelor (...) sau să adere la acele clauze care le servesc interesele. Anunțul că vor ieşi din INF constituie o altă verigă în acest lanț de evenimente”, a adăugat Putin.

Ce a mai spus Președintele rus în cadrul interviului

De asemenea, în cadrul interviului, Putin a solicitat partenerilor occidentali să stabilească un dialog bazat pe principiile dreptului internațional. Potrivit preşedintelui rus, aceasta este cheia pentru menținerea păcii globale și a stabilității regionale.

„Această situație este rezultatul acțiunilor unilaterale continue ale Statelor Unite și ale altor țări occidentale, inclusiv al utilizării forței. Acest lucru a creat o atmosferă de conflict și neîncredere”, a subliniat Putin.

„Facem apel către colegii occidentali să se abțină de la șantaj, amenințări și provocări, să respecte legile internaționale și să intre în dialog cu ţara noastră, bazat pe Carta ONU. Este singura modalitate de a menţine pacea”, a conchis Vladimir Putin.

Putin a subliniat, de asemenea, că extinderea NATO în Europa constituie o strategie distructivă, adăugând că o astfel de politică reprezintă o „reminiscenţă a Războiului Rece”. Potrivit președintelui, NATO încearcă în prezent să-și consolideze poziția în Balcani.

Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, face bilanțul activității diplomației ruse în anul 2018 în cadrul unei conferințe de totalizare.
© Sputnik / Владимир Астапкович

„Am spus în repetate rânduri că vedem expansiunea NATO ca o reminiscenţă a Războiului Rece, o strategie militară și politică distructivă”, a afirmat Putin.

„Politica SUA și a altor țări occidentale în Balcani, care încearcă să-și afirme poziția dominantă în regiune, constituie un factor destabilizator serios. Aceasta creează diviziuni pe continentul european și încalcă flagrant principiul indivizibilității securității. Acest lucru va spori, în cele din urmă, neîncrederea și tensiunile în Europa, în loc să favorizeze stabilitatea”, a avertizat Putin.

Declarațiile lui Putin cu privire la Serbia și UE

Putin a acordat interviuri unor ziare sârbe înainte de călătoria sa în țara balcanică. Preşedintele a spus că decizia Serbiei de a se apropia de Uniunea Europeană nu va îngrădi „cooperarea multilaterală” dintre Moscova și Belgrad.

„Respectăm decizia guvernului sârb de a adera la UE și, spre deosebire de partenerii occidentali, nu forţăm Belgradul să aleagă între Rusia și UE. Furnizam [Serbiei] echipamente militare și armament și oferim asistenţă privind mentenanţa lor. (...) Vom continua să dezvoltăm această cooperare militar-tehnică”, a promis președintele rus.

Totuşi, președintele rus a criticat Uniunea Europeană pentru că nu a reacţionat după votul parlamentar al Kosovo pentru transformarea forțele de securitate într-o armată regulată.

„Am fost surprinși de pasivitatea manifestată de UE după ce «parlamentul» din Kosovo a decis transformarea Forţelor de Securitate ale Kosovo într-o armată deplină. Evident, sârbii care trăiesc în această provincie [Kosovo] văd această decizie ca pe o amenințare directă la adresa securității lor, ceea ce constituie, de asemenea, un risc serios de escaladare a conflictelor în regiune”, a declarat Putin pentru două ziare sârbe.

El a avertizat Bruxelles-ul că „nu este în interesul UE să închidă ochii la astfel de acțiuni unilaterale, care reprezintă o încălcare flagrantă a legilor internaționale, mai ales dacă Bruxelles-ul intenționează să medieze în continuare dialogul dintre Belgrad și Pristina”.

Declarațiile Ministerului rus de Externe

Ministerul rus de Externe a declarat vineri că „încercarea de a purta un dialog sub formă de ultimatumuri, făcând referire la o «ultimă șansă» a Rusiei, așa cum a spus Stoltenberg, vine în contradicţie cu afirmaţiile potrivit cărora salvarea tratatului constituie prioritatea Alianței. Dimpotrivă, astfel de declaraţii împiedică abordarea situaţiei printr-un dialog profesionist.”

Declarație: Germania este împotriva aducerii a noi rachete nucleare în Europa>>>

Moscova și Washingtonul s-au învinuit reciproc în mod repetat pentru încălcarea pactului nuclear din 1987, care interzice rachetele balistice și de croazieră lansate la sol cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri.

Federația Rusă, SUA și Tratatul INF

Președintele american Donald Trump a declarat în octombrie că a intenţionat să scoată țara din acord, dar a fost convins în decembrie de aliații europeni să acorde Rusiei o „perioadă de grație” de 60 de zile, până la jumătatea lunii februarie, pentru a se conforma.

Expert: Cum ar începe un război nuclear între Federația Rusă și Statele Unite ale Americii>>>

Rusia a respins acuzațiile și a denunţat existenţa armelor americane în Europa care pot lansa rachete de croazieră cu raze de acţiune care încalcă termenii INF. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat Statele Unite că refuză să abordeze împreună chestiunile care trezesc îngrijorări de ambele părţi.

190
Tagurile:
interviu, declaratie, INF, Uniunea Europeana, Serbia, Putin, SUA, Rusia
Tematic
Șoigu: Rusia are cea mai modernă armată din lume
Expert: Trump a greșit făcând publice „veștile proaste pentru Rusia”
Atac militar al SUA în Siria

SUA au atacat Siria la ordinul lui Biden

43
Atacurile aeriene au distrus „multiplele facilități” și au fost aprobate de președintele american Joe Biden

BUCUREȘTI, 26 feb – Sputnik. Aviația Statelor Unite a atacat și distrus „multiplele facilități miliției susținute de Iran” situate în Siria, informează Pentagonul, transmite Russia Today.

Atacurile SUA au fost aprobate de președintele american Joe Biden și considerate ca represalii pentru atacurile cu rachete asupra bazelor SUA din Irak.

„La direcția președintelui Biden, forțele militare americane au organizat în această seară atacuri aeriene împotriva infrastructurii utilizate de grupurile militante susținute de iranieni în estul Siriei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, într-un comunicat. Atacul a avut loc joi în jurul orei 18.00, ora estică.

Kirby a arătat că bombardarea teritoriului sirian a reprezentat și represalii la „atacurile recente împotriva personalului american și al coaliției din Irak”. El a susținut în continuare că raidurile ”au avut drept scop dezactivarea tensiunilor din Orientul Mijlociu. În același timp, am acționat într-un mod care urmărește să dezescaladeze situația generală atât în ​​Siria de Est, cât și în Irak”.

Kirby a susținut că atacurile au cauzat daune grave infrastructurii „unui număr de grupuri militante susținute de iranieni, inclusiv Kait’ib Hezbollah și Kait’ib Sayyid al Shuhad”, menționând că „mai multe facilități” au fost distruse.

Rapoartele neconfirmate din Siria vorbeau despre explozii lângă Al-Bukamal, un oraș din provincia Deir-ez-Zor, lângă granița cu Irakul.

***

Atacurile aeriene americane vin după o serie de atacuri cu rachete asupra Zonei Verzi din Bagdad, Baza Aeriană Balad și Aeroportul Internațional Erbil din Irak în ultimele două săptămâni. De menționat că nici un grup nu și-a asumat responsabilitatea și Pentagonul nu a dat vina pe nimeni, oficial.

Nu este prima dată când SUA acuză Iranul de atacurile asupra trupelor și contractorilor americani din Irakul vecin. După ce un contractor a murit, administrația Trump a vizat miliția Kataib Hezbollah și alte unități de mobilizare populară șiită, acțiuni care au culminat cu asasinarea cu drone a generalului Qassem Soleimani, comandantul Forței Quds a Corpului Garda Revoluționară Islamică (IRGC) din Iran , în ianuarie 2020.

La vremea respectivă, Biden însuși a condus ”corul” democraților care au denunțat acea mișcare a președintelui Donald Trump, spunând că „a aruncat un băț de dinamită într-o cutie de tabla”. Președintele Camerei, Nancy Pelosi, a declarat că atacul la Soleimani riscă „să provoace o escaladare periculoasă a violenței” și că a fost întreprinsă fără autorizația Congresului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

43
Tagurile:
atacat, Joe Biden, SUA, SIRIA


Загрузка...
German flags wave in front of the Reichstag building, host of the German Federal Parliament Bundestag, in Berlin, Germany. (File)

Important: Tot ce se schimbă în Germania în martie 2021

112
(reînnoit 23:15 25.02.2021)
Măsuri pentru ieşirea din lockdown, termen-limită pentru încasarea subvenţiilor pentru familiile cu copii, trecerea la ora de vară – sunt doar câteva dintre schimbările care vor avea loc în Germania în martie 2021. Ce trebuie să ştie românii din această ţară.

BUCUREŞTI, 26 feb – Sputnik, Doina Crainic. Schimbările care vor avea loc în Germania în martie 2021 sunt prezentate de portalul thelocal.de:

Relaxarea restricţiilor – măsuri aşteptate

Restricțiile severe împotriva coronavirusului sunt în vigoare în Germania până cel puțin pe 7 martie. Totuşi, școlile au început treptat să se redeschidă, iar frizeriile se vor deschide din nou pe 1 martie. Cancelarul Angela Merkel și liderii landurilor se vor întâlni pe 3 martie pentru a discuta următorii pași. Se așteaptă să anunțe un plan pentru ca landurile să iasă din lockdown, deși se va baza pe situația epidemiologică și pe modul în care se răspândesc variantele virusului.

Unele state încep deja să relaxeze restricţiile. De exemplu, Bavaria intenționează să redeschidă florăriile și centrele de grădinărit în martie.

Modificarea etichetelor energetice

Etichetele energetice pentru aparatele electrice se schimbă. Germania elimină etichetele A +, A ++ și A +++. În schimb, în viitor, ele vor varia doar de la G, pentru aparatele mai puțin ecologice, până la A – desemnând modele foarte eficiente din punct de vedere energetic.

De asemenea, potrivit Asociației Federale a Centrelor pentru Consumatori, aparatele anterioare cu eticheta A +++ vor ajunge probabil la clasa C în viitor. Cea mai bună clasă, A, va rămâne deocamdată neocupată, astfel încât producătorii să aibă un stimulent pentru inovație.

Plăci de asigurare albastre

De la 1 martie, vehiculele precum motorete și scutere electrice vor avea nevoie de o nouă plăcuță de înmatriculare. De la această dată, vor fi permise numai plăcuțele de înmatriculare albastre. Oricine va călători cu o plăcuță de înmatriculare neagră după acest termen poate fi urmărit penal și nu va fi asigurat în caz de avarie.

O altă noutate în acest an este că plăcuțele de înmatriculare nu vor mai trebui să fie din aluminiu sau tablă. Unele companii de asigurare le oferă și ca folie adezivă.

Termen-limită pentru încasarea subvenţiilor Baukindergeld pentru familiile cu copii

Părinții care doresc în continuare să încaseze alocaţia Baukindergeld trebuie să obțină o autorizație de construcţie sau să cumpere o proprietate înainte ca proiectul de subvenții să se încheie la 31 martie 2021. Trebuie apoi să solicitați alocația Baukindergeld în termen de șase luni de la mutare. Data ultimă pentru depunerea cererii este 31 decembrie 2023.

Subvenţia Baukindergeld a fost lansată pentru a facilita familiilor (inclusiv părinților singuri) cu unul sau mai mulți copii să-şi construiască prima lor casă sau să cumpere bunuri imobiliare. Potrivit programului, familiile pot primi o subvenție de 1.200 euro pe copil pe an pe o perioadă de 10 ani.

Toaletarea gardurilor vii

În Germania există o regulă privind tăierea gardurilor vii în lunile de primăvară și vară. Astfel, între 1 martie și 30 septembrie nu aveți voie să tăiați gardurile vii, potrivit Legii federale privind conservarea naturii.

În această perioadă nu sunt permise tăieri mari de „garduri vii, tufișuri și alte plante lemnoase”, stipulează legea. Este permisă doar „tăierea ușoară”, lucrările mai mari fiind permise doar începând cu luna octombrie. Scopul legii este de a proteja animalele și păsările care se adăpostesc în aceste spații verzi în primăvară și vară.

Trecerea la ora de vară

1 martie este începutul meteorologic al primăverii în 2021, dar începutul „real” al primăverii este puțin mai târziu, pe 20 martie.

În acelaşi timp, trebuie să ne pregătim să pierdem o oră de somn: trecerea la ora de vară în 2021 este programată să aibă loc în ziua de 28 martie. Ceasul va fi dat înainte cu o oră, de la 2:00 la 3:00 dimineața, ceea ce înseamnă că noaptea va fi mai scurtă. De asemenea, va fi mai întuneric dimineața, dar lumina va dura mai mult seara.

Sărbătoare publică în Berlin

Majoritatea celor care locuiesc în Berlin se vor putea bucura de o zi liberă pe 8 martie, când este Frauentag (Ziua Femeii). Aceasta cade într-o zi de luni, astfel că majoritatea oamenilor vor primi o zi liberă. Frauentag a fost introdusă în 2019, ceea ce înseamnă că Berlinul are acum 10 zile de sărbătoare oficiale. Bavaria este statul cu cele mai multe sărbători legale, având 13 în total.

Timbre cu coduri digitale

Din martie, tot mai multe timbre vor fi marcate cu coduri digitale individuale pentru a împiedica pierderea scrisorilor. Codurile, care sunt similare codurilor QR, vor fi plasate alături de imaginile tradiționale. Deutsche Post, care a lansat inițiativa în februarie, a anunţat că până în 2022 codurile vor apărea pe toate timbrele din Germania.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

112
Tagurile:
ora de vară, restricții, schimbare, Germania
Tematic
Germania: Un video viral cu Merkel care a constatat că nu și-a pus masca


Загрузка...
Maia Sandu

De ce este în stare Maia Sandu de dragul alegerilor anticipate

0
Președintele Republicii Moldova Maia Sandu nu are de gând să semneze un nou decret privind desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru.

CHIȘINĂU, 26 feb - Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu nu va desemna un nou candidat la funcția de prim-ministru.

Aceasta va aștepta data de 23 martie, când expiră cele 45 de zile de la demisia Guvernului Chicu, iar în cazul în care nu va fi votat un nou Guvern, Parlamentul poate fi dizolvat. Mai mult, președintele nu va iniția nici consultări cu fracțiunile parlamentare, așa cum a decis marți, 23 februarie, Curtea Constituțională. În cazul unei emisiuni televizate, Maia Sandu a declarat că va organiza întrevederi cu experții și reprezentanți ai societății civile. 

„Nu văd rostul acestor acțiuni în situația în care am înțeles că majoritatea deputaților de acolo au alte interese decât interesele cetățenilor. Eu o să discut cu reprezentanții societății civile, cu oameni din domeniu, respectiv, specialiști în drept constituțional. Asta o să fac în următoarele zile. Cel mai probabil, începând cu ziua de luni, să vedem cum văd ei această situație”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii. 

Aceasta a mai săus că Înalta Curte va trebui să spună dacă s-au întrunit circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului. Amintim, Constituția prevede dizolvarea Parlamentului dacă nu investește un Guvern timp de 3 luni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0


Загрузка...