Viktor Orban Emmanuel Macron

Conflict în Europa: Viktor Orban i-a declarat război lui Macron

373
(reînnoit 16:49 10.01.2019)
”Criza actuală este cea mai serioasă problemă legată de migrație cu care s-a confruntat Europa de după cel de-al doilea război mondial”.

BUCUREȘTI, 10 ian - Sputnik, Evan Răutu. Pe fondul amenințărilor președintelui francez de a sancționa membrii UE care îi îndepărtează pe migranți Budapesta a dezlănțuit un adevărat război politic – bazat pe poziția fermă a primului ministru Orban în această problemă.

Mai mult, premierul maghiar a declarat că va saluta partidele anti-imigrație – care vor câștiga majoritatea la viitoarele alegeri pentru Parlamentul European din luna mai.

Azi, într-o conferință de presă, Viktor Orban la definit pe președintele Macron ca fiind liderul forțelor pro-imigrare din Uniunea Europeană și a promis că va lupta împotriva lui și a ceea ce susține, transmite Sputnik International.

”Nu există nici o îndoială că Emmanuel Macron este o figură importantă, este liderul forțelor pro-imigrare”, a declarat Orban. ”Nu este nimic personal, ci o chestiune legată de viitorul țărilor noastre. Dacă ceea ce dorește cu privire la migrație se materializează în Europa, acest lucru ar fi rău pentru Ungaria, prin urmare trebuie să-l combat”, a subliniat ferm Orban.

Orban Viktor anticipează chiar un eveniment important în războiul politic - o victorie a forțelor anti-imigrație la alegerile pentru Parlamentul European din luna mai, care ar putea duce la schimbări în executivul UE - Comisia Europeană.

”Ulterior (acestei victorii, n.n.), alegerile naționale din statele membre ale UE ar putea schimba structura Consiliului European, ducând astfel la o schimbare pe continent în problema migrației”, a declarat Orban.

Orban pune sare pe rana migrației, comentând favorabil acordul polonez-italian privind intensificarea frontierei externe a UE: premierul maghiar a declarat că ”nu poate decât să salute mișcarea”.

Viktor Orban nu a uitat nici Germania, căreia i-a cerut Germaniei să respecte poziția maghiarilor cu privire la problema migrației - și a dezvăluit că ”simte presiunea constantă din partea Berlinului de a lăsa migranții să intre”.

Sputnik International atrage atenția că Macron a fost implicat într-un conflict extins cu liderii populiști din Ungaria, Italia, Cehia, Slovacia, Polonia și Austria – din cauza poziției sale privind criza migranților.

În iunie 2018, președintele francez a amenințat că va sancționa statele membre ale UE care au refuzat migranții cu statut de azil dovedit, declarând că Parisul nu poate accepta o situație în care ”țări care beneficiază masiv de solidaritatea UE dau prioritate interesului național propriu atunci când vine vorba de problema emigranților”.

Într-un discurs din august, Macron i-a numit pe Orban și pe alți lideri populiști din UE ”demagogi naționaliști”.

În contrapartidă la politica lui Macron, premierul Orban și Grupul de la Vișegrad a porpus ideea unor centre de screening pentru potențialii migranți din afara UE, propunând instituirea unor astfel de centre în Africa. Comisarul UE pentru migrație a respins această idee, numindu-l ”Golful Guantanamo pentru migranți”, și că este ”împotriva valorilor noastre europene”.

Uniunea Europeană se confruntat cu divergențe politice majore în ceea ce privește așa-numita criză a refugiaților, care a început în 2015, comentează Sputnik International. ”Statele membre ale UE din Europa Centrală și de Est au refuzat să accepte migranții pe scară largă și au respins propunerea de cotele de refugiați”.

”Criza actuală este cea mai serioasă problemă legată de migrație cu care s-a confruntat Europa de după cel de-al doilea război mondial - și provine din conflictele armate și din problemele economice care afectează multe țări din Africa și Orientul Mijlociu”, scrie Sputnik International.

373
Tematic
Detronarea lui Emmanuel Macron: Matteo Salvini - Noul lider al Uniunii Europene

China construieşte un laborator pentru viruşi ca în Wuhan, aproape de granița cu Rusia

27
(reînnoit 10:21 04.08.2020)
China va construi până la șapte noi laboratoare pentru cercetări cu privire la boli periculoase, iar unul dintre acestea va fi la doar câteva ore distanţă de granița cu Rusia. În prezent, China are o singură unitate de acest fel, în Wuhan.

BUCUREŞTI, 4 aug – Sputnik. Până în 2026, China intenționează să construiască între cinci și șapte noi laboratoare, în regiuni diferite, fiecare cu specializarea proprie.

În Harbin, laboratorul se va ocupa de infecțiile zoonotice, printre care Covid-19 și alte boli transmise de la animale la oameni. Pe lângă coronavirus, China a descoperit recent un mic focar de ciumă bubonică în nordul țării.

„Harbin este centrul provinciei Heilongjiang, unde se găsesc numeroase focare naturale de virus encefalitic transmis de căpușă, de virus care provoaca boala gura-mana-picior şi de ciumă”, a spus Sergei Netesov, om de știință la Universitatea de Stat Novosibirsk, citat de RT . „Construirea unui astfel de laborator acolo este logică și justificată”, a adăugat acesta.

Noile centre de cercetare din China vor fi construite pentru a se conforma cerințelor BSL-4, cel mai înalt nivel de măsuri de precauție în domeniul biosecurității. Laboratoarele BSL-4 sunt adesea utilizate pentru cercetarea cu privire la agenți patogeni care se transmit uşor, precum Ebola.

Măsurile de precauţie includ sisteme sofisticate de filtrare a aerului și piese de mobilier și aparate fără cusături și suprafețe aspre. Toate lucrările sunt efectuate de personal în costume sub presiune, iar personalul trebuie să treacă printr-un duș de decontaminare chimică înainte de a ieşi din laborator.

În urma izbucnirii epidemiei de Covid-19, unii teoreticieni ai conspirației au sugerat că pandemia ar putea fi rezultatul unei „scurgeri” de coronavirus dintr-un laborator, președintele american Donald Trump declarând că a văzut dovezi care îi ofereau un „grad ridicat de certitudine” că coronavirusul provine dintr-un laborator din China.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

27
Tagurile:
virus, laborator, China
Tematic
De ce americanii au nevoie de laboratoare biologice în Asia Centrală și Caucaz


Загрузка...
Medici

Cât va mai dura pandemia: Iată care este prognoza OMS

685
(reînnoit 18:52 03.08.2020)
Situația în lume rămâne foarte gravă, menționează Comitetul de urgență al Organizației Mondiale a Sănătății, referindu-se la lupta cu Covid-19.

CHIȘINĂU, 3 aug – Sputnik. Pandemia coronavirusului de tip nou constituie în continuare o situație de urgență în domeniul sănătății publice și va mai dura o perioadă îndelungată. O declarație în acest sens a fost făcută de Comitetul de urgență al OMS.

Comitetul și-a exprimat de asemenea recunoștința față de OMS și parteneri pentru eforturile depuse în lupta cu pandemia de COVID-19 și a menționat că ”este așteptată o durată îndelungată a acestei pandemii”. Comitetul a indicat asupra importanței unor eforturi consecvente ale comunităților, dar și a unor măsuri naționale, regionale și globale de luptă cu boala.
”Comitetul a decis că pandemia mai prezintă deocamdată o situație de urgență în domeniul sănătății publice care are o importanță internațională și i-a propus directorului general al OMS anumite recomandări”, potrivit textului declarației citat de RIA Novosti.

De asemenea, Comitetul a chemat tinerii să joace un rol activ în prevenirea răspândirii bolii.

Numărul de contaminări în lume a depășit deja 18 milioane de cazuri, aproape 690 de persoane au decedat din cauza COVID-19. Organizația mondială a sănătății a anunțat pandemie de COVID-19 pe 11 martie curent.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

685
Tagurile:
OMS, coronavirus, COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Vaccin contra coronavirusului: Ce spune Ștefan Gheorghiță despre imunizarea populației


Загрузка...
Agricultură

Bani pentru agricultorii afectați de calamități: Ce acte sunt necesare pentru a beneficia

0
(reînnoit 13:27 04.08.2020)
Autoritățile de la Chișinău au decis alocarea surselor financiare pentru agricultorii care au avut de suferit în urma secetei, dar și a grindinei din acest an.

CHIȘINĂU, 4 aug – Sputnik. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului va distribui, prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, 100 de milioane lei din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. Din acești bani vor fi acordate compensații pentru a diminua consecințele calamităților naturale asupra recoltei anului 2020. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost semnat de Guvern, iar banii urmează să ajungă în cel mai scurt timp la beneficiari.

Agricultorii trebuie să știe că este necesar un set de documente ca să intre în posesia compensațiilor pentru acoperirea prejudiciilor cauzate de secetă și grindină. Ei mai trebuie să cunoască că aceste compensații vor acoperi parțial prejudiciile din sectorul agricol cauzate de calamitățile naturale.

Potrivit Regulamentului privind stabilirea modului de acordare a compensațiilor pentru diminuarea consecințelor calamităților naturale asupra recoltei anului 2020, compensațiile vor fi destinate acoperirii cheltuielilor suportate la semănatul și întreținerea culturilor cerealiere din prima grupă afectate de secetă și întreținerea culturilor horticole afectate de căderile de grindină.

Ca să poată primi compensație din partea statului solicitantul trebuie să:

 • dețină în proprietate sau folosință terenurile agricole, care au fost afectate de calamitățile naturale prevăzute în prezentul Regulament
 • dispună de cont bancar în monedă națională (MDL)
 • suprafaţa indivizibilă minimă eligibilă pentru acordarea compensaţiei constituie 0,5 ha pentru toate culturile eligibile
 • în cazul culturilor horticole, exceptând legumele cultivate în câmp deschis, să dispună de proiect de înființare sau schiță de proiect
 • dispună de actele de constatare a pagubelor cauzate de secetă, eliberat până în data de 01.07.2020 și de grindină, eliberat până în data de 20.07.2020
 • datele din actele de constatare prezentate de către solicitant trebuie să corespundă cu datele din raportul totalizator.

Compensația se acordă solicitanților, sub formă de cuantum, în funcție de cultură, suprafața afectată și gradul de afectare.

Calcularea mărimii compensației per beneficiar se efectuează de către AIPA, în baza actelor de constatare și a raportului totalizator prezentat de Minister.

Solicitanții de compensații vor trebui să depună dosarele la subdiviziunile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură din raza teritorială în care își desfășoară activitatea solicitantul de compensații, după intrarea în vigoare a prezentului Regulament.

Dosarele trebuie să conțină următoarele acte obligatorii:  

 • cererea de acordare a compensației, conform modelului din Anexa nr. 1
 • declaraţia pe proprie răspundere privind completitudinea dosarului și veridicitatea informaţiei înscrise în documentele prezentate, conform modelului din anexă
 • copia extrasului din Registrul de stat al persoanelor juridice sau a certificatului de înregistrare a gospodăriei ţărăneşti
 • copia extrasului din Registrul bunurilor imobile sau din Registrul contractelor de arendă
 • copia Actului de constatare a pagubelor pentru recolta anului 2020, cauzate de secetă sau grindină
 • copia primelor 8 file din Pașaportul Proiectului de înființare a plantației horticole sau copia schiței de proiect în cazul plantațiilor de arbuști fructiferi și căpșuni
 • copia certificatului privind atribuirea codului IBAN, eliberat de către banca comercială
 • copia Actului de înființare a plantației perene, întocmit conform legislației.

Termenul limită de depunere a dosarului este 18 septembrie 2020. Acesta se depune de către solicitant (administrator) sau de către reprezentantul legal al solicitantului, cu confirmarea deţinerii împuternicirilor respective.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Proteste agricultori, Agricultori, compensații, compensații bănești
Tematic
Agricultorii spun că Guvernul oferă prea puțini bani pentru acoperirea pierderilor
Când reiau protestele agricultorii – Astăzi a expirat termenul dat Guvernului Chicu


Загрузка...