Igor Pșenicinikov

Politolog: O armată în Kosovo înseamnă o amenințare pentru securitatea europeană

130
(reînnoit 17:21 19.12.2018)
Expertul Institutului Rus de Cercetări Strategice, Igor Pșenicinikov, vorbește despre consecințele creării unei armate în Kosovo.

CHIȘINĂU, 19 dec – Sputnik. Parlamentul din Kosovo a aprobat un set de proiecte de lege privind transformarea Forțelor de Securitate din Kosovo într-o armată națională a republicii. Acest fapt contravine deciziei Consiliului de Securitate al ONU și poate prezenta o amenințare pentru securitatea nu doar a Balcanilor, ci și a întregii Europe, a spus expertul Institutului Rus de Cercetări Strategice, Igor Pșenicinikov.

„Crearea armatei kosovare contravine rezoluției 1244 a Consiliului de Securitate al ONU din 1999 care consfințește oficial suveranitatea Serbiei asupra provinciei Kosovo și Metohia și recunoaște forțele internaționale drept unica formațiune militară legitimă în această regiune. Occidentul și-a exprimat îngrijorarea. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a spus că acest fapt va destabiliza situația în zonă. Totodată, și-au exprimat îngrijorarea și reprezentanții UE. Însă acesta este un cinism, deoarece SUA și alte țări, deja de mai mulți ani, îi înarmează pe kosovari”, a declarat expertul.

Mai mult ca atât, politologul afirmă că acesta este un prim pas spre înfăptuirea ideilor revizioniste de la mijlocul secolului XX.

„În zilele noastre revine în forță ideea „Marii Albanii” care a apărut în anii celui de la Doilea Război Mondial și a fost promovată de către fasciștii nemți și italieni pe pământul albanez, în ciuda sârbilor. Să nu uităm că Priștina s-a adresat deja Tiranei cu rugămintea de a elibera tuturor kosovarilor pașapoarte albaneze. Cu alte cuvinte, Kosovo roagă de fapt ca Albania să-și alipească această regiune sârbă. Iar autoritățile albaneze nu exclud posibilitatea unirii Albaniei cu Kosovo. Hashim Thaçi a promis că, „dacă UE își va închide ușile pentru Kosovo, toți albanezii din regiune vor trăi într-o singură țară”, a menționat Pșenicinikov.

130
Tagurile:
Securitatea europeană, Amenintare, armata, Kosovo
Tematic
Atmosferă încinsă: Gaze lacrimogene în Parlamentul din Kosovo
Serbia: Scade numărul statelor care recunosc independența Kosovo
Lavrov a anunţat că Rusia susţine Belgradul în problema Kosovo

De ce SUA vor fi nevoite dea explicații talibanilor în Afganistan?

28
(reînnoit 16:28 16.04.2021)
Populația Afganistanului este într-o stare de neliniște după ce președintele Biden a anunțat retragerea trupelor americane, fără a se ajunge însă la pace în țară - negocierile cu talibanii au ajuns în impas.

Populația Afganistanului este indignată de decizia lui Biden de a retrage din țara lor trupele americane. Președintele american a declarat că a venit timpul ca soldații "să se întoarcă acasă". Doar ei așa și nu au reușit, în timp de 20 de ani în care au încercat, să ajungă la o înțelegere cu talibanii și să instaureze pacea. Când trupele americane vor pleca definitiv din Afganistan? Și pentru ce SUA, potrivit Ministerului de Externe al Rusiei, vor fi nevoite să dea explicații militanților?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

28
Tagurile:
Afganistan, retragere, SUA
Tematic
Fost consilier al șefului Pentagonului: SUA nu vor ajuta Ucraina într-un conflict cu Rusia
MAE: SUA sunt responsabile pentru ceea ce se întâmplă în relațiile cu Rusia


Загрузка...

Forțele israeliene lovesc ținte în Fâșia Gaza

28
Statul Palestinei: Forțele israeliene au lovit ținte din Fâșia Gaza după un atac cu rachete lângă Sderot.

Forțele israeliene au bombardat ținte în Fâșia Gaza joi, acestea venind ca răspuns la o rachetă lansată din zona, care a lovit anterior o țintă lângă Sderot, potrivit armatei israeliene.

Nu au fost raportați răniți ca urmare a grevelor care au fost efectuate cu avioane de luptă și elicoptere de atac. Armata israeliană a declarat pe Twitter că atacurile au vizat „un loc de fabricație a armelor Hamas, un tunel de contrabandă cu arme și un post militar”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

28
Tagurile:
rachetă, Forțe armate, Israel, gaza


Загрузка...
Curtea Constituțională

Ciurea: Vom asista la o confruntare politică de mare amploare

0
(reînnoit 17:16 16.04.2021)
Analistul politic Corneliu Ciurea a comentat decizia Curții Constituționale care a constatat că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului și pot fi declanșate alegeri parlamentare anticipate.

CHIȘINĂU, 16 apr – Sputnik. Analistul politic Corneliu Ciurea a declarat pentru Sputnik Moldova că decizia Curții Constituționale care a constatat că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului și pot fi declanșate alegeri parlamentare anticipate ar fi neconstituțională și rușinoasă.

Potrivit lui, aceeași Înalte Curte a spus că Parlamentul nu poate fi dizolvat în condițiile în care există o majoritate parlamentară și un candidat, însă acum s-ar fi mers împotriva propriilor decizii și a legilor internaționale. 

"Maia Sandu se va grăbi să anunțe când mai curând data alegerilor parlamentare anticipate, e logica jocului politic. Parlamentul se va opune, va sesiza forurile internaționale și va aduce argumente pentru a demonstra că decizia a fost politizată și că judecătorii au acționat ilegal. Deci, vom asista în continuare la o confruntare politică de mare amploare între președinte și parlament", a declarat analistul politic Corneliu Ciurea.

Ciurea a mai preciza că prin deciziile luate se creează haos în societate. Unica soluție acum este ca politicienii să găsească consens și să inițieze dialogul. 

"Gestul președintelui Sandu și deciziile Curții Constituționale sunt iresponsabile și împing țara spre dezordine și dezmăț politic, dar sper că politicienii se vor opri la timp și vor găsi ac de cojoc pentru deciziile revoltătoare. Admit că acest dezmăț politic are scopul de a induce un haos în zona noastră", a mai spus Ciurea. 

Corneliu Ciurea susține că urmează ca Înalta Curte să se pronunțe cu privire la legalitatea instituirii stării de urgență, iar după aceasta lucrurile vor deveni mai clare.

De precizat că magistrații Curții Constituționale au stabilit că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului. Astfel, Maia Sandu are dreptul să emită decretul de dizolvare a Parlamentului.

După aceasta, liderul socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat că PSRM va înainta un proiect de hotărâre Parlamentului prin care va cere constatarea faptului uzurpării Curții Constituționale de către trei judecători ai Înaltei Curți (Manole, Șova, Roșca) în interesul politic al președintelui, încălcarea jurământului depus în fața Parlamentului și demisia acestora.

Președintele Curții, Domnica Manole, a venit cu o reacție publică, cerându-le politicienilor să aibă cultura constituționalismului și să respecte soluțiile Curții.

"Exercitarea oricărei forme de presiuni asupra judecătorilor Curţii Constituționale, atât înainte de adoptarea actelor sale jurisdicționale, cât şi ca un act de răzbunare pentru soluţiile adoptate, este inadmisibilă, fiind incompatibilă cu respectarea statului de drept, a autorităţii Curţii şi a supremaţiei Constituţie", a spus Manole. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
analist politic, analist, curtea constituțională
Tematic
Socialiștii cer demisia a trei judecători de la Curtea Constituțională
Vor fi anticipate! Curtea Constituțională - Parlamentul poate fi dizolvat


Загрузка...