CHIȘINĂU, 6 dec – Sputnik. De mulți ani, succesul strategiei rusești în plan internațional are, într-o mare măsură, legătură cu nivelul excelent al cunoştinţelor în geografie ale lui Vladimir Putin, scrie Le Figaro.
Potrivit cotidianului, președintele rus cunoaşte foarte bine harta politică a lumii și principalele caracteristici ale fiecărei țări. Cotidianul menţionează, ca exemplu, situația din octombrie 2017, când preşedintele a intervenit în discursul ministrului Agriculturii, Alexander Tkachev, care vorbea despre exportul de carne de porc în Indonezia, spunându-i că este o greşeală, deoarece este vorba despre o țară predominant musulmană.
„Spre deosebire de omologii săi occidentali, nu pornește niciodată de la principiul că alți lideri gândesc în același mod ca el, fiind conștient de nivelul de pregătire și de mentalitățile foarte diferite existente în culturi diferite”, scrie Le Figaro.
Ziarul deplânge faptul că, de mulți ani, spre deosebire de Putin, principalii lideri occidentali sunt „complet necunoscători în domeniul geografiei”.
„Să ne amintim că Nicolas Sarkozy și George W. Bush nu au știut diferența dintre musulmanii sunniţi și șiiți la începutul mandatului lor prezidențial, ceea ce pentru țările din Orientul Mijlociu unde a existat intervenționism [occidental] s-a dovedit a fi dramatic, aşa cum au arătat rezultatele catastrofale ale politicii lor în regiune. La fel şi actualii lideri, cum sunt Donald Trump, care confundă țările (Australia cu Austria!), sau Emmanuel Macron, care face multe gafe în materie de geografie: Guiana este o insulă sau Villeurbanne este situat în suburbiile orașului Lille”, detaliază ziarul.
Cunoştinţele slabe în domeniul geografiei, de care dau dovadă liderii occidentali, conduc la neînțelegerea unor chestiuni geostrategice importante. Le Figaro menţionează Mali ca exemplu, unde islamiștii erau considerați un pericol pentru interesele franceze, în timp ce în Siria erau un aliat puternic împotriva lui Bashar al-Assad.
Cotidianul explică situaţia prin faptul că liderii au o instrucţie slabă, precizând că geografia nu este studiată în mod obligatoriu în Statele Unite în învățământul secundar și că, în Franța, disciplina nu este pusă în evidenţă în programa şcolilor pentru elită. La aceasta se adaugă dezinteresul total față de acest subiect din partea multor lideri occidentali, care sunt mai degrabă interesaţi de chestiuni economice și financiare.
De asemenea, ziarul constată că Occidentul nu are o strategie clară pe termen lung, prin care să definească cine îi sunt dușmanii și prietenii, ce țări nu ar trebui destabilizate pentru a menține pacea în lume, care sunt relaţiile dintre forţe reale și nedorite în diferite state ale planetei.
„Se fac o mulțime de greșeli geopolitice, pentru care plătim prețul. Terorismul Statului Islamic [Daesh] constituie consecința atât a distrugerii Irakului în 2003 de către SUA, cât și a sprijinului armat acordat rebelilor în Siria”, este concluzia cotidianului.
Cehii sunt obligați să poarte fie respiratoare, fie nanomăști, fie două măști medicale simultan în locuri aglomerate din 25 februarie.
Potrivit șefului Ministerului Sănătății, Jan Blatny, acest lucru este din cauza răspândirii tulpinii britanice de coronavirus. Noua cerință se va aplica, în special, în magazine, spitale, transportul public și stații.
„În toate aceste locuri, cetățenii vor trebui să aibă un aparat de respirat de tip FFP2 sau o nanomască sau două măști chirurgicale în același timp”, a spus Blatny.
Potrivit acestuia, Cabinetul nu a luat în considerare încă problema compensării monetare pentru categoriile social-vulnerabile. Economiștii estimează că aparatele respiratorii, dintre care majoritatea sunt de unică folosință, ar putea costa o familie de patru persoane 2000 de crone (aproximativ 93 USD) pe lună.
În ultimele zile, după știrea intenției guvernului de a introduce purtarea obligatorie a aparatelor respiratorii, acestea sunt cumpărate până la epuizare atât în farmacii, cât și în magazine în fiecare zi până la prânz. Cele mai ieftine aparate respiratorii sunt aproape complet epuizate în magazinele online.
Medicii se tem că mulți, de dragul economiei banilor, vor folosi un respirator mult timp, ceea ce îl va transforma practic într-o sursă suplimentară de infecție.
În Republica Cehă a fost introdus un regim de urgență, de la ora 21.00 la ora 5.00 nu se iese afară. Trei districte - Cheb și Sokolov în vest și Trutnov în est - sunt închise pentru intrare și ieșire, unde numărul pacienților cu COVID-19 este de trei până la patru ori mai mare decât media națională.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 24 feb – Sputnik. Ministerul Sănătății din Republica Cooperatistă Guyana a aprobat vaccinul rusesc ”Sputnik V” împotriva noului coronavirus, a anunțat Fondul rus de Investiții Directe (RFPI).
Statele latino-americane manifestă un interes tot mai ridicat pentru vaccinul Sputnik V, iar astăzi putem anunța aprobarea medicamentului de către Guyana”, a anunţat directorul RFPI Kirill Dmitriev.
Potrivit Fondului rus de Investiții Directe, validarea vaccinului s-a făcut prin procedura de autorizare pentru utilizare de urgență (EUA). Guyana devine astfel a 33-a țară care a autorizat utilizarea vaccinului rusesc ”Sputnik V”.
Dmitriev a anunțat de asemenea că vaccinului ”Sputnik V” a fost aprobat în Kirghizia, aceasta devenind astfel cea de a patra țară din Asia Centrală unde a fost înregistrat preparatul rusesc.
Anterior, Fondul a anunțat sosirea în Mexic a primelor 200.000 de doze de ”Sputnik V”. În același timp, Republica Islamică Iran și-a anunţat intenția de a fabrica peste 40 de milioane de doze pe an în producție comună cu Rusia.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
BUCUREŞTI, 25 feb – Sputnik, Doina Crainic. Miercuri, într-o sesiune virtuală a Conferinței privind dezarmarea, susţinută la Geneva, Sergei Lavrov a declarat că, în timpul unei conversații telefonice din 4 februarie cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a propus reafirmarea angajamentului din partea Rusiei și a Statelor Unite cu privire la inadmisibilitatea războiului nuclear.
„Susținem în mod ferm reafirmarea formulării fundamentale de către Rusia și Statele Unite, precum și de către alți membri din cadrul celor cinci puteri nucleare, că nu pot exista câștigători într-un război nuclear și că nu ar trebui declanșat niciodată”, a spus şedul diplomaţiei ruse, reamintind despre propunerea sa către secretarul de stat al SUA.
Ministrul rus de Externe a menționat că asigurarea restricției în contextul denunțării Tratatului privind eliminarea rachetelor cu rază medie și scurtă de acţiune (INF) a rămas o problemă prioritară.
„Propunerea noastră rămâne în vigoare: nu vom desfășura astfel de rachete terestre în regiuni în care nu vor fi desfăşurate aceleași dispozitive americane. Facem apel la țările NATO să ia măsuri reciproce similare. Propunerile noastre specifice privind măsurile de verificare reciprocă sunt cunoscute”, a adăugat ministrul, citat de Sputnik France.
Anterior, Rusia i-a propus în mod repetat Washingtonului reafirmarea, în calitate de mari puteri nucleare, a tezei afirmate de Gorbaciov şi Reagan potrivit căreia războiul nuclear nu trebuie declanşat niciodată și că nu pot exista câștigători, dar administrația Trump nu a răspuns propunerii.
În 1985, acest concept de război nuclear care exclude noțiunea de învingător a fost aprobat de către președintele URSS de atunci Mihail Gorbaciov și de omologul său american, Ronald Reagan.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova