Avion Il-20, fotografie de arhivă

Expert: Sistemele de apărare antiaeriană siriene nu ar fi putut doboare avionul rusesc

231
(reînnoit 15:00 18.09.2018)
Potrivit specialistului, este „problematic” să dobori un avion atât de mare, precum IL-20, cu ajutorul complexelor mobile de rachete antiaeriene.

CHIȘINĂU, 18 sept — Sputnik. Președintele Academiei pentru Probleme Geopolitice din Rusia, doctor în științe militare Konstantin Sivkov, pune la îndoială faptul că forțele antiaeriene siriene ar fi putut doborî avionul rusesc IL-20, deoarece ele, cel mai probabil, fuseseră prevenite de zborul acestuia.

„În principiu, există o probabilitate a unei astfel de erori. Însă eu presupun că asemenea lucru nu putea să se întâmple în acest caz, pentru că există semnalul de alertă; mai curând avionul nu a fost doborât de forțele antiaeriene siriene", a comentat Sivkov pentru RIA Novosti.

În afară de aceasta, expertul a menționat că IL-20 este un avion de dimensiuni destul de mari, cu patru motoare. De aceea este „problematic" să-l dobori cu ajutorul complexelor mobile de rachete antiaeriene.

Sivkov înclină spre versiunea precum că avionul rusesc ar fi putut fi doborât de către avioanele de luptă israeliene. „Mai curând, anume așa s-a și întâmplat, deoarece Israelul își dă seama că eficiența forțelor de apărare antiaeriană siriene este asigurată anume prin intermediul suportului informațional din partea avioanelor noastre", a adăugat expertul.

Anterior, Ministerul Apărării al Federației Ruse a comunicat că pe 17 septembrie, în jurul orei 23, ora Moscovei, a fost pierdută legătura cu avionul rusesc IL-20 care se întorcea la baza aeriană Hmeimim. Conform datelor departamentului militar, avionul cu un echipaj din 14 persoane la bord, se afla la o distanță de 35 km de litoralul Mării Mediteraneene. Ministerul Apărării a comunicat că, aproximativ în aceeași perioadă, patru avioane de luptă F-16 israeliene au atacat obiective siriene din Latakia, iar de pe fregata franceză „Auvergne" erau lansate rachete. Ulterior, CNN a publicat o informație conform căreia IL-20 a fost doborât din greșeală de către sistemele de apărare antiaeriană siriene.

231
Tagurile:
avion rusesec, sistemele de aparare antiaeriana, doborat, Academia pentru Probleme Geopolitice din Rusia, Ministerul Apărării al Federației Ruse, Konstantin Sivkov, Latakia, Hmeimim, Siria, Israel, Rusia
fotografie simbol

Explozie puternică la o stație de prelucrare a gazului în Harkov

25
O stație de prelucrare a gazului a explodat în regiunea Harkov din Ucraina, provocând moarte a doi angajați, iar alții opt fiind răniți.

CHIȘINĂU, 28 oct – Sputnik. Angajații Serviciului pentru Situații Excepționale din Ucraina au stins un incendiu provocat de o explozie la o stație de prelucrare a gazului din raionul Dergaciovsk din regiunea Harkov, Ucraina.

Expolzia a luat viața a doi oameni, corpurile lor au fost găsite sub ruinele provocate de explozie, iar alți opt oameni au fost răniți și au fost internați în spital.

Explozia a avut loc pe la ora 11:47. Pe caz a fost inițiată o anchetă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

25
Tagurile:
Harkov, Stație, gaz, explozie


Загрузка...

Presa din SUA: victoria lui Trump va aduce sfârșitul NATO

99
(reînnoit 20:07 27.10.2020)
Financial Times a publicat un editorial în care se arată că un al doilea mandat prezidenţial al lui Donald Trump ar putea reprezenta sfârşitul NATO.

BRUXELLES, 27 oct - Sputnik, Daniela Porovăț. Analiza Financial Times arată felul în care a decurs în primul mandat al lui Trump relația SUA cu NATO, insistându-se asupra deteriorării relațiilor dintre Washington și Berlin și nu doar din punct de vedere militar, ci și economic.

„Germania a avut parte de mai multe surprize geostrategice în ultimii ani”, se arată în articol, dar, de departe, cea mai neplăcută dintre ele, o veritabilă «lebădă neagră», a fost alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA, motiv pentru care întreaga naţiune germană ”pare hipnotizată de posibilitatea câştigării unui al doilea mandat prezidenţial de către Trump la alegerile din SUA din 3 noiembrie”, arată FT.

Analiza observă că Angela Merkel, un veritabil susţinător al NATO, a avut o relaţie extrem de rece cu Donald Trump, comparativ cu predecesorii săi de la Casa Albă, Trump fiind primul lider american de după al Doilea Război Mondial care nu a efectuat din primul mandat o vizită oficială de stat în Germania.

Așadar, un al doilea mandat al lui Trump ar duce la retragerea completă a trupelor din Afganistan şi Orientul Mijlociu, acţiune care ar putea fi continuată apoi cu retragerea militarilor americani din Europa.

FT încearcă, în schimb, să arate cât de promițătoare ar fi lucrurile dacă ar câștiga Joe Biden, care s-ar reîntoarce la vechea manieră de relaționare.

FT amintește că Donald Trump a decis să retragă o parte din trupele americane staţionate în Germania pe motiv că „Germania a făcut o avere” de pe urma prezenţei trupelor americane pe teritoriul ei și că datorează miliarde de dolari SUA.

În final, analiza din FT arată că indiferent de rezultatul alegerilor din SUA, Europa are nevoie de propria sa „ancoră de securitate”, iar aceasta nu poate fi decât Germania, marcând astfel despărțirea de relația transatlantică.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

99
Tagurile:
Nato, Sfârșit, Trump, Victorie
Tematic
Trump retrage trupele din Germania în beneficiul SUA. Și al întregii lumi


Загрузка...
Pensii și plăți sociale

Are sau nu statul bani pentru achitarea pensiilor: Răspunsul Guvernului

54
(reînnoit 15:48 28.10.2020)
Guvernul a dat asigurări că statul are bani suficienți pentru a achita pensiile și plățile sociale atât pentru luna octombrie, cât și pentru noiembrie, iar motiv de îngrijorare nu este.

CHIȘINĂU, 28 oct - Sputnik. Chiar în debutul ședinței de Guvern, premierul Ion Chicu a solicitat să fie prezentate datele cu privire la achitarea pensiilor și alocațiilor sociale pentru luna octombrie întrucât, potrivit lui, se vehiculează informația eronată că statul nu are bani pentru a-și onora atribuțiile față de cetățeni.

"Am văzut mai mulți doritori în spațiul public care afirmă că oamenii nu vor primi pensiile, prestațiile sociale și chiar salariile, inclusiv la Căușeni, unde oficiile Poștei Moldovei nu ar fi funcționat", a spus Ion Chicu. 

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a precizat că este un fals și a venit cu explicații.  

"CNAS a efectuat transferul integral în data de 1 octombrie a mijloacelor financiare necesare pentru achitarea pensiilor și alocațiilor sociale, dar și a suportului financiar în mărime de 900 de lei. Respectiv la data de 1 octombrie, toți beneficiarii de pensii și alocații au primit mijloacele financiare la card. Achitările prin intermediul Poștei Moldovei achitarea a fost efectuată conform graficului până pe 24 octombrie. Au existat anumite situații în Căușeni, dar au fost determinate de contabilitatea Poștei Moldovei, dar au fost soluționate și beneficiarii au primit. Mai avem 1% din beneficiari care nu au ridicat acești bani, dar s-a întâmplat din cauza că nu au putut să se prezinte la poștă pentru că erau internați în spitale sau nu se aflau în țară, dar vor putea ridica mijloacele financiare luna viitoare", a precizat ministrul Viorica Dumbrăveanu. 

Premierul Ion Chicu a întrebat ministrul Finanțelor dacă avem bani în buget pentru achitarea plăților în luna noiembrie. Sergiu Pușcuța a dat asigurări că resurse financiare există.

"Ministerul Finanțelor este în proces de acumulare a lichidităților pentru ca în prima zi de lucru a lunii noiembrie să efectuăm transferul către CNAS, care ulterior va asigura achitarea. În contul trezorerial avem peste 9 miliarde de lei", a precizat ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța. 

Ion Chicu a îndemnat angajații de la CNAS și Poșta Moldovei atunci când se confruntă cu anumite probleme de ordin intern sau din cauza pandemiei de COVID-19, să organizeze activitatea instituțiilor astfel încât să nu fie întârzieri la achitarea acestor plăți, fiindcă categoria de oameni care beneficiază de acești bani nu poate aștepta mult timp.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

54
Tagurile:
indemnizații, plăți sociale, pensii
Tematic
Cu cât s-au scumpit casele de la Orheiul Vechi în 20 de ani
Cât de pregătite sunt autoritățile pentru a implementa fondurile nestatale de pensii


Загрузка...