Wikileaks

Expert WikiLeaks dispărut în mod misterios în Norvegia

63
(reînnoit 08:26 15.09.2018)
Poliția norvegiană a declarat că anchetatorii olandezi îi ajută să caute un asociat al fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, asociat care a dispărut în mod misterios în nordul Norvegiei acum trei săptămâni.

BUCUREŞTI, 14 sept — Sputnik, Doina Crainic. Expertul olandez în domeniul securității cibernetice Arjen Kamphuis, asociat al fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, are 47 de ani şi este dispărut din 20 august, când a plecat de la hotelul unde era cazat în orașul Bodø din nordul Norvegiei. Dispariţia sa a dat naştere la numeroase teorii ale conspirației pe reţelele de socializare. 

Doi anchetatori olandezi au sosit la Bodø pentru a ajuta în anchetă, a declarat poliția norvegiană, adăugând că vor rămâne acolo tot restul săptămânii, potrivit thelocal.no

„Kamphuis nu a fost încă găsit, iar cazul este deschis, fiind posibile diferite rezultate, însă deocamdată nu există indicii că ar fi fost săvârșită o crimă", a precizat poliţia. 

De asemenea, joi, poliţia a publicat o fotografie cu un caiac pliabil alb. Anchetatorii cred că expertul olandez în securitate cibernetică a cumpărat caiacul chiar înainte de a pleca în vacanță în Norvegia.

Miercuri, poliţia a dezvăluit că un pescar a găsit câteva lucruri personale ale lui Kamphuis plutind pe un lac, la aproximativ 50 de kilometri est de Bodø. 

Poliția nu a dezvăluit însă şi ce obiecte erau, însă postul norvegian de televiziune TV2 a relatat că printre acestea se aflau şi documentele de identitate ale lui Kamphuis, potrivit thelocal.no. Caiacul a fost găsit în aceeași zonă unde au fost descoperite obiectele, iar poliția își continuă ancheta. 

Pe 2 septembrie, WikiLeaks, care publică informații secrete, a scris pe Twitter că dispariția asociatului este „ciudată". 

În fotografiile care circulă pe rețelele sociale, Kamphuis poartă ochelari, are păr blond lung și barbă scurtă.

WikiLeaks a precizat că avea un bilet pentru un zbor pe 22 august de la Trondheim, oraș situat la peste 700 de kilometri la sud de Bodø, însă nu a prins avionul. 

Assange se află la ambasada Ecuadorului la Londra din 2012, când i s-a acordat azil politic, deoarece se temea de extrădarea în Statele Unite, unde ar fi judecat pentru publicarea, în 2010, de documente militare americane secrete și de telegrame diplomatice.

63
Tagurile:
securitate cibernetica, olandez, disparut, expert, WikiLeaks, Julian Assange, Lume, Norvegia
Tematic
Documente desecretizate ale CIA: Hitler a locuit în Columbia? (FOTO)
CIA a publicat online informații desecretizate despre OZN-uri


Загрузка...