BUCUREŞTI, 9 aug — Sputnik, Doina Crainic. În primul rând, moldovenii din Germania trebuie să ştie că este obligatoriu să existe o perioadă de odihnă de unsprezece ore între două schimburi, iar duminica trebuie să fie zi de odihnă.
Angajații pot lucra maximum zece ore consecutiv, potrivit Legii privind orele de lucru, dar trebuie să ia pauze între ele. Şi munca în ture de douăsprezece ore este posibilă legal. În acest caz, avantajul este că oamenii trebuie să lucreze aproximativ trei zile pe săptămână, potrivit consultantului Andreas Hoff de la Potsdam, citat de n-tv.de.
Fiecare program de lucru trebuie stabilit cu consultarea lucrătorilor. Dacă există un comitet de întreprindere, acesta trebuie să fie implicat în structurarea programului de lucru, deci și în planificarea schimburilor.
Comitetul de întreprindere are, de asemenea, dreptul de inițiativă, astfel că poate iniția modificări în program. Dacă nu există un comitet de întreprindere care să reprezinte interesele forței de muncă, atunci patronul are mai multă libertate de a decide. Totuși, trebuie să ţină seama şi de personal. „Este recomandabil ca fiecare angajator să asculte şi angajaţii", spune Hoff. Fluctuaţiile creează, în general, o situaţie nedorită în companii.
În ceea ce priveşte schimburile de noapte, cu cât sunt mai puţine ture de noapte consecutive, cu atât mai bine, pentru ca organismul să nu se adapteze prea mult la un astfel de ritm. Medicul ocupaţional Michael Nasterlack recomandă maximum două sau trei ture de noapte consecutive. Dacă se depășește acest prag, se creează o povară mare asupra sănătăţii. De exemplu, după două nopţi, urmează faza de recuperare şi revenirea la ritmul normal de zi, explică Nasterlack. Este foarte importantă odihna suficientă după o tură de noapte.
Pentru a nu pune în primejdie starea de sănătate, Nasterlack recomandă angajaţilor în schimburi să evite fumatul, să facă sport chiar şi în aceste condiţii și să mănânce cât mai sănătos. De asemenea, recomandă angajatorilor să facă oferte la săli de fitness sau să ofere mese sănătoase pentru lucrătorii în schimburi. În plus, angajaţii trebuie să se asigure că au parte de un somn de calitate.
De asemenea, lucrătorii care muncesc în schimburi au dreptul legal de a fi supuși unor examene medicale regulate.
CHIȘINĂU, 2 mart – Sputnik. Întrebat în timpul unei vizite la Stains despre posibilitatea modificarea interdicţiei de ieşire din case după ora 19:00, Emmanuel Macron a spus că ar fi necesar ca francezii să „mai reziste câteva săptămâni” cu restricțiile legate de sănătate.
Mai precis, președintele îi îndeamnă pe francezi să mai aștepte încă „patru până la șase săptămâni”, înainte de posibile modificări în ceea ce privește restricțiile.
Președintele francez a participat luni, 1 martie, la un schimb de mentorat cu tineri și lideri de afaceri. De asemenea, a mears la un centru de vaccinare deschis la jumătatea lunii februarie în Bobigny, pentru cei mai vulnerabili seniori. Aceasta este prima sa vizită la un centru de acest tip de la începerea campaniei de vaccinare în Franța, potrivit Sputnik France.
Pe 2 ianuarie, interdicţia ieşirii din case a fost mutată cu două ore mai devreme, de la ora 20:00 la 18:00 în aproximativ 15 departamente franceze, după care măsura a fost extinsă pe întreg teritoriul, două săptămâni mai târziu.
Pe 27 februarie, Jérôme Salomon, directorul general al Sănătății, a lăudat eficacitatea măsurii într-un interviu pentru JDD, afirmând că măsura „răspunde eficient la problema ridicată de adunările private”.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 2 mar – Sputnik. Slovacia a autorizat vaccinul rusesc ”Sputnik V”, urmând exemplul Ungariei și ignorând Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA), anunță Fondul Rusesc pentru Investiții Directe (RFPI).
“RFPI anunță înregistrarea vaccinului rusesc împotriva coronavirusului ”Sputnik V” în Republica Slovacia. Astfel, Slovacia a devenit cea de-a 39 țară din lume și al doilea stat din Uniunea Europeană, care a aprobat utilizarea vaccinului Sputnik V”, a declarat Fondul.
Preparatul a fost autorizat în cadrul unei proceduri de urgență (emergency use authorization, EUA), în baza rezultatelor studiilor clinice ale ”Sputnik V” în Rusia și a unei evaluări multilaterale ale experților din Slovacia.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Mai întâi vor fi imunizați cei care lucrează nemijlocit în cadrul secțiilor de reanimare, anestezie și de terapie intensivă, precum și personalul din cadrul secțiilor cu profil COVID-19 din spitale. Ulterior va fi vaccinat întreg personalul medical din instituțiile spitalicești, a precizat anterior Ministerul Sănătății.
Campania a început cu vaccinarea lucrătorilor medicali de la Spitalul Clinic Republican, iar apoi vor fi imunizați angajați ai Institutului de Medicină Urgentă.
În cadrul celei de-a doua etape vor fi imunizate persoanele care au depășit vârsta de 60 de ani, cele care au afecțiuni cronice, precum și angajații din cadrul structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului și lucrătorii din sistemului penitenciar.
Abia la cea de-a treia etapă va fi imunizată toată populația, adică toți cei care nu au fost vaccinați în primele două etape.
Pentru cine poate fi periculos vaccinul AstraZeneca, administrat în Moldova>>>
Potrivit planului național de imunizare împotriva coronavirusului, 70% din populația Republicii Moldova ar urma să primească vaccinul.
Primele peste 21 de mii de doze de vaccin AstraZeneca împotriva noului coronavirus au ajuns în Republica Moldova sâmbătă, 27 februarie, fiind oferite cu titlu gratuit de România.
Amintim totodată că Agenția Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale a autorizat pe 26 februarie vaccinul rusesc "Sputnik V" în țara noastră.