Emmanuel Macron și Theresa May

UE se destramă sub ochii noștri. România va rămâne ultima țară membră a Uniunii!

206
(reînnoit 16:43 27.06.2018)
Oficialii UE pierd vremea în discuții fără rezultate, faliile dintre țări se adâncesc, ca într-o familie care se bate pe moștenire - la împărțeală nu mai există frați și surori, fiecare e pentru sine.

Corespondență din butoiul cu pulbere al Europei

BRUXELLES, 28 iun — Sputnik, Daniela Porovăț. Trei state europene vor o Antantă separată anti-imigrație, este vorba de Austria, Germania și Italia. Italia nu mai vrea întâlniri cu Franța până când președintele din Hexagon nu-și cere scuze pentru atacurile sale la adresa noului Guvern din Peninsulă.

În discuție nu este doar nava Aquarius, un simbol al felului în care Europa nu știe să se descurce cu imigranții (care vor ajunge, în cele din urmă, în Spania, după ce au fost plimbați de la unii la alții), neștiind dacă ar mai trebui să-i primească sau nu, ci întregul eșafodaj al comunității europene care nu este în stare, după atâtea decenii de existență, expansiune și dezvoltare, să rezolve criza imigrației care rămâne o necunoscută și acum ca și atunci când s-a declanșat.

UE funcționează pe principiul dezbaterilor nesfârșite care nu ajung nicăieri și în care nimeni nu poate lua nicio decizie.

Nu e de mirare că, în vremuri tulburi precum cele prezente, în care SUA, aliatul natural al Europei, a decis să facă o politică pentru interesul propriu, UE nu e capabilă să facă față situației, motiv pentru care se creează grupulețe ad-hoc de state pe probleme punctuale. Doar că, în acest caz, nu mai vorbim de o Uniune Europeană, ci de zeci de permutări conjuncturale în care, în funcție de interesul de moment, statele ba conlucrează unele cu altele, ba își dau brânci, dar fiecare își vede de interesul ei, iar principiile europene au devenit o fantasmă în care nu mai crede nimeni.

În acest peisaj în care fiecare stat își caută propriile soluții, de multe ori împotriva celorlalte state membre, România este ultima țară care mai crede în UE. Și asta pentru că ideologii și elitele românești au rămas blocate pe butonul "Rezist" și vor rezista pe baricade și după ce din UE nu va mai rămâne decât o lecție tristă a istoriei.

În România circulă acum un banc trist că România va fi ultima țară membră a Uniunii și că, mult după ce UE se va fi desființat, politicienii de la București încă vor defila cu steagul european și vor promite în discursurile lor o viață mai bună în cadrul Uniunii Europene, așteptată să aducă lumina și bunăstarea pentru toți. Dincolo de ironia amară a anecdotei, ea ilustrează ruptura de realitate a clasei conducătoare de la București care se uită spre viitorul UE ca spre țărmul fericirii, în timp ce Uniunea ține deja de trecut.

Altfel, țările membre continuă să verse în bugetul Uniunii cotizații, banii se cheltuie, oficialii se întâlnesc și pierd vremea în discuții fără rezultate, dar faliile dintre țările europene se adâncesc pe zi ce trece, ca într-o familie care se bate pe moștenire. Iar la împărțeală nu mai există frați și surori, fiecare e pentru sine.

Visul european, construit pe asumpția falsă că toate popoarele Europei sunt sau pot deveni la fel și că UE se poate baza pe asimilare, uniformizare și anularea identităților, se destramă cu o viteză amețitoare. La final, grecii sunt tot greci, nu au devenit nemți, italienii sunt tot italieni și așa mai departe, doar că unele state s-au îmbogățit și s-au dezvoltat, iar altele înghit în sec.

Cum Merkel, pragmatică din fire, a lăsat-o mai moale cu construcția europeană și caută contracte pentru Germania ca să reziste boicotului american, a mai rămas doar Macron să mai cânte prohodul Uniunii, ca un Napoleon exilat pe insulă care încă mai visează la imperiul de odinioară, doar că nu îl mai bagă nimeni în seamă.

Europa cu mai multe viteze merge cu frâna de mână trasă și nu mai e în stare să rezolve nimic. Motiv pentru care se întoarce la statele-națiune care își apără propria ogradă și pun suveranitatea pe primul loc, în ciuda globalizării, a tehnologiei și a apelurilor disperate ale profitorilor de la Bruxelles pentru mai multă Europă, slogan care se reduce la tot mai mulți bani aruncați pe apa sâmbetei. 

206
Tagurile:
dezbateri, imigrantii din UE, anti-imigratie, state, Romania, Italia, Germania, Austria, Uniunea Europeana
Tematic
Soros, previziuni sumbre şi directive pentru Uniunea Europeană
Expert: Cum va fi afectată Moldova de o eventuală criză în Uniunea Europeană
Gherghe Mărmureanu

Seismolog, despre cutremur în România după Grecia și Turcia

100
(reînnoit 16:58 30.10.2020)
Cel mai mare seismolog român, prof. Gheorghe Mărmureanu, a apreciat șansele ca România să fie lovită de un cutremur major după dezastrul din insulele grecești și Turcia.

CHIȘINĂU, 30 oct – Sputnik. Opinia publică din lumea întreagă asistă acum la imaginile groazei, publicate în urma seismului produs în Marea Egee – și care a lovit câteva orașe din Turcia, în primul rând marele port Izmir.

S-au prăbușit clădiri, sunt multe victime – o tragedie care, așa cum e firesc, îngrozește întreaga lume – și în primul rând România, țară seismică, situată relativ aproape de zona afectată.

Mai mult, noapte trecută, zona Moldovei a fost zguduită de o serie de cutremure de suprafață – un fenomen neobișnuit.

În aceste condiții, lumea se întreabă dacă seismul din apropiere va afecta și plăcile tectonice din zona țării noastre – și ne așteptă un mare cutremur și pe noi?

Răspunsul a venit de la cel mai mare seismolog român, profesorul Gheorghe Mărmureanu, președintele Institutului de Fizica Pământului.

Într-o declarație dată Antenei 3, Mărmureanu a susținut că nu există nicio legătură între fenomenele seismice in Grecia și Turcia și cele de la noi.

Mai mult, Mărmureanu spune că istoricul cutremurelor arată că nu a existat nicio corelare și nicio interacțiune între mișcările seismice din acea zonă și cele din România – chiar atunci când a fost vorba de cutremure mari de la noi sau din Turcia.

Concluzia care reiese din declarația lui Mărmureanu este clară – nu trebuie să ne temem că ar putea urma un seism major în România – cel puțin ca o consecință a celor din Turcia și Grecia.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

100
Tagurile:
Turcia, Grecia, România, Gheorghe Mărmureanu, Cutremur
Tematic
Când vine marele seism? Ce zice Mărmureanu
Cutremur mare în România – declarație extrem de importantă a seismologului Mărmureanu


Загрузка...
Cutremur extrem de puternic în Grecia cu puțin timp în urmă

Cutremur extrem de puternic în Grecia cu puțin timp în urmă

183
(reînnoit 14:58 30.10.2020)
Acum puțin timp a avut loc un cutremur foarte puternic în Grecia, în zona insulară – epicentrul a fost la adâncime relativ mică.

BUCUREȘTI, 30 octombrie – Sputnik. Seismologii sunt în alertă, pentru că acum puțin timp a avut loc un cutremur puternic în insulele grecești.

Institutul național pentru Fizica Pământului anunță principalele date: seismul s-a produs la ora 13:51:24 (ora locală a României, în Arhipelagul Dodecanez.

Magnitudinea a fost de 6.7 grade pe scara Richter, iar adâncimea de producere de numai 30 de kilometri.

Localizarea seismului din insulele grecești
Localizarea seismului din insulele grecești

Cele mai apropiate localități sunt în Turcia - Izmir și Manisa.

În Izmir sunt raportate deja pagube.

FOTO: Cutremure în Moldova azi noapte: unda seismică a ajuns la Chișinău>>>

Reamintim că, noaptea trecută, și în România s-a resimțit o serie de cutremure – dar este greu de crezut că seismul din insulele grecești ar putea afecta semnificativ seismicitatea din țara noastră.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

183
Tagurile:
Grecia, cutremur puternic
Tematic
Cum a fost resimțit în Moldova cutremurul produs la doar 5 km adâncime


Загрузка...
Ambulanță, Medic

Număr mare de infectări și decese cauzate de COVID într-o singură zi

0
(reînnoit 18:01 30.10.2020)
Bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 75 201 cazuri. 18 persoane au murit astăzi din cauza complicațiilor cauzate de COVID-19.

CHIȘINĂU, 30 oct – Sputnik. Ministerul Sănătății anunță că astăzi au fost confirmate în țară 968 de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Bilanțul vine în urma efectuării a 3463 de teste, dintre care primar – 3124 şi repetat – 339.
Din numărul total de cazuri, patru sunt de import (Turcia-1, Rusia-1, Polonia-1, Republica Elenă-1).

Cu regret, din numărul total de cazuri 50 sunt lucrători medicali: 15 medici, 23 de asistenți medicali și 12 angajați din cadrul personalului auxiliar.

Dintre persoanele infectate,  789 sunt în stare gravă (dintre care 40 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 1423 – în stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare.

Ministerul informează că alte 695 de persoane au fost tratate și externate. În total, 55 190 persoane s-au vindecat de COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
decese, infectare, Ministerul Sănătăți, coronavirus, COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră


Загрузка...