Cosmos, imagine simbol

Ipoteză șocantă: Un savant contestă teoria Big Bang

220
(reînnoit 17:15 12.06.2018)
Teoria „Big Bang" despre originile Universului este larg acceptată. Totuşi, un fizician brazilian o contestă şi susţine valabilitatea unei noi teorii despre apariția Universului

CHIȘINĂU, 13 iun — Sputnik. Omul de știință din Brazilia Juliano Cesar Silva Neves contestă teoria „Big Bang" despre originile Universului.

Într-un articol publicat în numărul din septembrie al revistei General Relativity and Gravitation, Neves propune teoria conform căreia Universul se extinde și se contractă într-un mod ciclic.

„Una dintre consecințele lucrării mele ar putea fi apariţia unei viziuni «ciclice» asupra Universului", a declarat, pentru Sputnik Brazilia, Juliano Cesar Silva Neves, fizician la Universitatea Campinas (IMECC-UNICAMP) din Brazilia.

„Modelul cosmologic propus de mine recunoaște, desigur, extinderea Universului, precum și alte fenomene cunoscute, cum este radiația cosmică. Pentru mine problema principală este Big Bang-ul și starea de singularitate inițială. Adică primul stadiu [teoretizat] al existenței Universului, o stare în care cantitățile fizice și geometrice care figurează în teoria relativității a lui Einstein nu au o valoare precisă", a explicat Neves.

El a adăugat că, în limbajul matematicienilor, aceste cantități tind către infinit. Aceasta poate fi percepută ca o problemă în legătură cu teoria relativității şi majoritatea comunității științifice consideră că, în viitor, această problemă poate fi lămurită cu ajutorul unei teorii referitoare la gravitația cuantică, ce încă nu a fost formulată.

Nu există o teorie general acceptată cu privire la gravitația cuantică, ce ar reconcilia teoria relativității generale şi cea privid mecanica cuantică. Se speră că o astfel de teorie ar putea oferi o descriere satisfăcătoare a microstructurii timpului spațial la așa numita scară Planck, limita minimă până la care poate fi împărţit şi observat Universul, dincolo de care legile fizicii nu mai funcţionează.

Totuşi, fizicianul susţine că problema singularității inițiale poate fi rezolvată fără a recurge la teoriile cuantice. În modelul propus de el, nu există moment în faza inițială în care aceste cantități au valori infinite și, în plus, acestă fază nu este neapărat prima.

„Cu alte cuvinte, resping ideea exploziei și propun în schimb o revenire sau un ricoşeu. Înainte de actuala expansiune a universului a mai existat o altă fază, anterioară. Dacă în prezent are loc o expansiune a Universului, înseamnă că înainte de aceasta, [Universul] s-a contractat. Astfel, este posibil să formulăm un model ciclic, în cadrul căruia Universul trece prin etape succesive de compresiune și expansiune", susţine fizicianul.

220
Tagurile:
ipoteza, om de stiinta, Teoria Big Bang, univers, articol, Origini, savant, Planeta Pamant, Lume
Tematic
Trump vrea să ajungă în cosmos. În SUA va vi înființat un nou tip de trupe
Uluitor! Căderea unui meteorit, filmată din cosmos (VIDEO)
Premierul Armeniei  Nikol Pașinean și președintele Rusiei Vladimir Putin

Putin a discutat cu Pașinean situația din Armenia

37
Premierul Armeniei, Nikol Pașinean, l-a contactat pe Vladimir Putin în contextul tensionării situației politice la Erevan.

CHIȘINĂU, 25 feb – Sputnik. Prim-ministrul Armeniei, Nikol Pașinean, l-a contactat telefonic pe Vladimir Putin, în contextul tensionării situației din țară.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, șeful statului rus a îndemnat părțile să dea dovadă de reținere.

“Putin s-a pronunțat pentru păstrarea ordinii și păcii în Armenia, reglementarea situației în limitele legii”, a adăugat reprezentantul administrației prezidențiale ruse.

Criza politică din Armenia s-a acutizat după niște afirmații ale lui Pașinean în legătură cu ”Iskanderul” rusesc. Potrivit presei, adjunctul șefului Statului Major l-a ridiculizat pe șeful guvernului, motiv pentru care a fost forțat să demisioneze. Totodată, a fost cerută și demisia șefului Statului Major al Armatei.

Criză politică în Armenia: Pașinean vorbește despre o tentativă de lovitură de stat>>>

În dimineața de 25 februarie, Armata Armeniei a cerut demisia lui Pașinean.

Premierul consideră că această declarație reprezintă o tentativă de lovitură de stat și și-a îndemnat susținătorii să iasă în stradă.

Spre seară, opoziția a ridicat baricade și corturi în preajma sediului parlamentului. Liderii demonstranților au declarat că protestul se va desfășura în regim non-stop, până la demisia guvernului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

37
Tagurile:
Putin, Armenia, Nikol Pașinean


Загрузка...
Premierul Armeniei, Nikol Pașinean, foto de arhivă

Pașinean: Situația din Armenia este gestionabilă, nu intenționez părăsesc țara

48
(reînnoit 16:26 25.02.2021)
Se fac auzite noi declarații cu privire la criza politică din Armenia pe care autoritățile o consideră drept o tentativă de lovitură de stat.

CHIȘINĂU, 25 feb – Sputnik. Situația din țară poate fi gestionată, a declarat premierul Armeniei, Nikol Pașinean, în timpul unui marș alături de susținătorii săi pe străzile Erevanului.

El a numit conflictul cu conducerea Statului Major "o reacție emoțională".

Statul Major al Forțelor Armate ale Armeniei a cerut joi demisia prim-ministrului Nikol Pașinean și l-a avertizat în ceea ce privește folosirea forței împotriva propriului popor. Pașinean a spus că, după ce Forțele Armate i-au cerut demisia, el l-a eliberat din funcție pe șeful Statului Major Onik Gasparyan.

Kremlinul
© Sputnik / Наталья Селиверстова

Cu o zi mai devreme, președintele Armeniei, Armen Sarkissian, la sugestia lui Pașinean, l-a demis pe prim-adjunctul șefului Statului Major al Forțelor Armate Tiran Khachatryan, care, potrivit mediilor de informare, a ridiculizat afirmațiile șefului guvernului despre complexele "Iskander".

În timpul marșului, pe parcursul căruia au avut loc ciocniri între susținătorii și oponenții premierului, Pașinean a mai spus că el și familia sa nu au de gând să fugă din țară.

"Sper că v-ați obișnuit cu teroarea informațională. Sunt răspândite tot felul de zvonuri – că, chipurile, am pregătit un avion și ne pregătim să fugim. Suntem aici și în niciun caz nu vom părăsi patria noastră. Familia mea este aici", a declarat Pașinean.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

48
Tagurile:
Nikol Pashinyan, Armenia
Tematic
Criză politică în Armenia: Pașinean vorbește despre o tentativă de lovitură de stat


Загрузка...
скамейка

În Moldova vor fi impuse noi restricții: Când vor fi cunoscute detaliile

223
Ministerul Sănătății este îngrijorat de înrăutățirea situației epidemice legate de răspândirea noului coronavirus.

CHIȘINĂU, 25 feb – Sputnik. Vineri va fi convocată o nouă ședință a Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică la care urmează să fie aprobate noi măsuri privind ocrotire sănătății. Anunțul a fost făcut de serviciul de presă al ministerului de resort.

Instituția precizează că, în contextul situației epidemice nefavorabile, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Tatiana Zatîc ”a convocat în ședință specialiștii epidemiologi ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, pentru a discuta și înainta Comisiei Naționale pentru Sănătate Publică măsuri restrictive menite să reducă cazurile de infecție cu COVID-19”.

”Mâine, urmează CNESP să se întrunească într-o ședință pentru a aproba noi măsuri de sănătate publică”, este precizt în comunicatul Ministerului.

O nouă pandemie devastatoare amenință omenirea: Încă un virus transmis de lilieci>>>

De menționat că în unele instituții de învățământ din Capitală părinții au fost anunțați deja că de vineri elevii vor fi trecuți iarăși la instruirea online din cauza numărului mare de infectări cu noul coronavirus.

Amintim că joi au fost anunțate alte 1736 de cazuri confirmate de COVID-19. Este în creștere alarmantă și numărul cazurilor grave, dar și al deceselor

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

223
Tagurile:
COVID-19, restricții, Ministerul Sănătăţii
Tematic
Restricții mai dure: Cum comentează specialiștii noile decizii


Загрузка...