Turkish President Tayyip Erdogan speaks during a news conference following the National Security Council and cabinet meetings at the Presidential Palace in Ankara, Turkey, July 20, 2016

"Sultanul" Erdogan îl face praf pe Netanyahu, mesaj extrem de dur și pentru SUA

163
(reînnoit 14:31 16.05.2018)
Reacții internaționale puternice după masacrul din Gaza - președintele Turciei preia inițiativa și organizează o întâlnire foarte importantă.

BUCUREȘTI, 16 mai — Sputnik, Dragoș Dumitriu. "Trump a aruncat un chibrit aprins în Ierusalim fără nici un plan pentru stingerea incendiului", titrează "The Guardian". Primele evenimente și reacții (în lanț) dau dreptate prestigiosului cotidian britanic.

Chiar în prima zi, forțele armare israeliene au ucis aproape 60 de palestinieni, dintre care câțiva copii și adolescenți, iar câteva mii au fost răniți — peste 1300 prin împușcare directă. E vorba de civili manifestanți, neînarmați, aflați nu pe teritoriul israelian, ci în Fâșia Gaza.

Premierul Netanyahu a pretextat că "s-ar fi încercat" trecerea frontierei"… în condițiile în care nu există nicio frontieră! Un alt pretext ar fi implicarea organizației Hamas — dar nu s-a înregistrat nici vreun atac tipic acestei organizații, nici vreo armă printre manifestanți.

Cele mai dure reacții internaționale au venit din partea statelor Europei occidentale, dar mai ales din partea Turciei. Ankara și-a rechemat consulul de la Tel Aviv, ulterior și Ministerul de Externe israelian cerându-i „să se întoarcă în ţara sa pentru o perioadă de timp".

Și Africa de Sud și-a retras ambasadorul din cauza violențelor comise de autoritățile israeliene. "Din cauza caracterului grav şi orb al ultimului atac israelian", motivează guvernul sud-african decizia rechemării ambasadorului.

"Victimele participau la manifestaţii paşnice împotriva inaugurării Ambasadei Statelor Unite la Ierusalim, agresiunea violentă a forţelor armate israeliene constituie o provocare", consideră autoritățile de la Pretoria.

Cele mai dure replici le-au schimbat însă premierul Netanyahu și președintele Turciei, Recep Erdogan.

Erdogan a folosit sintagma "Terorism de stat", acuzând Israelul de "genocid" în Fâșia Gaza.

"Ceea ce a făcut Israelul este un genocid", a spus Erdogan. "Condamn această dramă umanitară, acest genocid, indiferent din care parte vine, din Israel sau din America", a declarat președintele turc aflat la Londra.

Erdogan a spus cu această ocazie că SUA s-au discreditat ca mediator al conflictului din zonă.

Replica lui Netanyahu pentru Erdogan nu a întârziat — premierul israelian ripostând violent:

"Erdogan este unul dintre cei mai mari susținători ai Hamas și nu există nicio îndoială că el înțelege bine terorismul și masacrele", a declarat Netanyahu, subliniind "Să nu ne țină lecții de morală nouă".

Dialogul mesajelor dure a continuat, președintele turc lansând o nouă acuzație foarte gravă — apartheid.

"Netanyahu este premierul unui stat apartheid care ocupă de peste 60 de ani teritoriile unui popor fără apărare, încălcând rezoluțiile ONU", a acuzat Erdogan. "Pe mâinile sale este sânge palestinian și nu își poate acoperi crimele atacând Turcia".

Dar, cea mai dură reacție a avut-o Erdogan trimițându-l pe Netanyahu la Cartea Sfântă a evreilor, la cele Zece Porunci.

"Vrei o lecție de umanitate? Citește cele zece porunci", a scris Erdogan pe contul său de Twitter. Precizez că Recep Tayyip Erdogan este pasionat de studiul religiilor, iar pentru cunoscători cele Zece Porunci erau special date bărbaților evrei.

​Să mai spunem că vineri va avea loc în Turcia, un summit extraordinar al Organizației Cooperării Islamice, la solicitarea premierului turc Binali Yildirim. OCI grupează 57 de state musulmane, iar Turcia este actualul președinte în exercițiu.

Premierul Binali Yildirim a cerut țărilor musulmane care au relații cu Israelul "să le reconsidere". Să mai spunem că, în decembrie, OCI a condamnat, la solicitarea președintelui Edogan, decizia lui Donald Trump de a muta ambasada americană la Ierusalim.

163
Tagurile:
netanyahu, sua, Dur, atac, mesaj, Erdogan
Sean Connery

A murit legendarul actor Sean Connery, primul interpret al lui James Bond

118
(reînnoit 16:05 31.10.2020)
Legendarul actor Sean Connery a murit astăzi la vârsta de 90 de ani. A jucat în mai bine de 70 de filme, dar rolul său de agent MI6, i-a adus marea popularitate.

BUCUREȘTI, 31 oct - Sputnik. Actorul britanic Sean Connery a murit sâmbătă la vârsta de 90 de ani, relatează Independent.

"Legendarul actor Sean Connery, care a jucat rolul lui James Bond, a murit la vârsta de 90 de ani", scrie publicația.

Sean Connery s-a născut pe 25 august 1930 la Edinburgh, Scoția. Și-a început cariera de actorie în anii 1950, după ce a servit în Marina Regală a Marii Britanii. De asemenea, a jucat fotbal și a făcut culturism.

A jucat în mai bine de 70 de filme, dar rolul său ca agent MI6, un personaj din romanele James Bond ale lui Ian Fleming, i-a adus popularitatea. Connery a jucat în șase părți ale celebrului film despre Bond.

În același timp, alte roluri i-au adus premii profesionale. În 1988, Connery a câștigat premiul Oscar și un Glob de Aur pentru rolul său secundar în drama The Untouchables. În total, actorul are la activ trei Globuri de Aur.

În același 1988, academicienii britanici de film (BAFTA) l-au distins pe scoțian pentru rolul principal din filmul „The Name of the Rose”. El a primit al doilea premiu de la ei doi ani mai târziu, pentru cel mai bun actor în rol secundar în Indiana Jones și Cruciada Trecută, iar al treilea - în 1998 - pentru contribuția sa în cinematografie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

118
Tagurile:
James Bond, rol, a murit, actor


Загрузка...
Asteroid and the Earth

Data când un asteroid ar putea lovi Pământul

156
(reînnoit 22:21 30.10.2020)
Impactul acestui asteroid cu planeta noastră poate produce o explozie care ar fi „echivalentul a 1.200 de milioane de tone de TNT sau aproximativ 80.000 de bombe nucleare ca la Hiroshima”.

BUCUREŞTI, 30 oct – Sputnik, Doina Crainic. Se așteaptă ca o roca spațială masivă să treacă pe lângă Pământ în viitorul nu foarte îndepărtat. De asemenea, oamenii de știință avertizează că există o probabilitate, deşi mică, de a se ciocni cu planeta noastră, relatează The Sun.

Asteroidul denumit Apophis, poartă numele vechii zeități egiptene care simbolizează haosul și are aproximativ 370 metri în diametru, fiind puţin mai mare decât înălțimea clădirii zgârie-nori Bank of America din New York; explozia pe care ar produce-o la impact ar putea fi „echivalentul a 1.200 de milioane de tone de TNT sau aproximativ 80.000 de bombe nucleare de la Hiroshima”.

Potrivit ziarului, în timp ce astronomii crezuseră anterior că asteroidul va ocoli Pământul, ulterior ei au descoperit că „se îndepărtează de traiectoria sa și îşi accelerează viteza”.

„Asteroidul se îndepărtează de orbita pur gravitațională cu aproximativ 170 de metri pe an, ceea ce este suficient pentru a face posibil scenariul impactului în 2068”, a spus astronomul Dr. Dave Tholen, potrivit Sputnik News.

După ce se spune că a fost trecută „în jurnalele lor” data de 12 aprilie 2068 drept „zi de coliziune”, astronomii de la Universitatea din Hawaii au spus că traiectoria asteroidului este afectată de așa-numitul efect Yarkovsky care „apare pe măsură ce asteroidul absoarbe și apoi radiază căldura de la Soare”, ceea ce înseamnă că partea laterală a asteroidului care „radiază mai multă căldură” determină devierea acestuia de la cursul său stabilit de forța gravitațională”.

„Este o forță atât de mică, încât nu este vizibilă în cazul obiectelor mai mari, dar, cu cât obiectul este mai mic, cu atât este mai ușor de detectat efectul”, a precizat dr. Tholen, unul dintre cercetătorii care au descoperit Apophis.

Ziarul subliniază că, în timp ce „ultimele calcule” sugerează că șansele ca asteroidul să se ciocnească cu planeta noastră și să provoace „un dezastru global” sunt de aproximativ una din 150.000, dr. Tholen consideră că „șansele reale ale unui impact în 2068” sunt mai aproape de una la 530.000.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

156
Tagurile:
Impact, explozia, Pământ, asteroid
Tematic
Cât de periculos este asteroidul 2009 PQ1 pentru Pământ: Iată ce spune un expert rus


Загрузка...
Zinaida Gribincea

Psiholog: Dependența de Internet este precum un drog

0
(reînnoit 18:14 31.10.2020)
Internetul are avantajele lui, dar există și unele dezavantaje ce pot afecta starea emoțională a oamenilor. Psihologii sunt de părerea că Internetul are același efect precum drogul, în cazul în care nu există capacitatea de control a comportamentului.
Dependența de Internet: Consecințe grave asupra sănătății

Internetul a devenit o sursă inepuizabilă de informații, un instrument indispensabil pentru muncă și afaceri, un mod de a dobândi cunoștințe, dar și de a petrece timpul liber sau de a comunica. Beneficiile și avantajele Internetului sunt extrem de multe, însă există și consecințe negative, una dintre care ar fi dependența de Internet.

Potrivit psihologului Zinaida Gribincea, aceasta este o problemă destul de serioasă cu care se confruntă umanitatea în prezent. Este exact la fel de periculoasă ca oricare alt tip de dependență, doar că acaparează pe deplin starea și comportamentul omului.

"Este o tulburare de control al impulsului. Oamenii stau conectați ore în șir fără a avea alte activități. Ei sunt într-o poziție de subordine și pierd autonomia în fața acestuia. Persoanele dependente nu-și pot stăpâni impulsul de a sta pe Internet, care le provoacă plăcere și relaxare. Internetul are același efect ca drogul în cazul în care nu avem capacitatea de a controla comportamentul", a explicat specialistul.

Mai mult, în prezent, în anumite clinici din lume, se folosesc tratamente ale dependentei de calculator precum: psihoterapia, administrarea de medicamente contra stărilor de anxietate și depresie.

Despre metodele și capacitatea de autocontrol a utilizării Internetului fie în scop de serviciu, fie în scopuri personale, aflați din interviul audio atașat.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
psiholog, Internet


Загрузка...