Copii la o școală din Franța, imagine de arhivă

La grădiniță cu de-a sila: Macron vrea schimbarea mentalității francezilor

238
(reînnoit 08:33 30.03.2018)
Președintele francez consideră că Republica se află în pericol, fapt care l-a determinat să micșoreze vârsta de școlarizare obligatorie de la 6 la 3 ani, fapt care ar conduce la o schimbare de mentalitate.

CHIȘINĂU, 29 mart — Sputnik. Președintele Franței, Emmanuel Macron, consideră că Republica se află în pericol și pentru a o apăra el vrea reformarea sistemului educațional.

”Republica a fost construită de școală. Ori de câte ori națiunea este lovită în inima ei, ea tinde să trateze doar simptomele”, a declarat Emmanuel Macron.

​El a decis micșorarea vârstei de școlarizare obligatorie de la 6 la 3 ani.

”Grădinița va deveni momentul fundamental al carierei noastre școlare. Am decis să fac obligatoriu grădinița și, prin urmare, să reduc vârsta educației de la 6 la 3 ani”, a scris președintele Macron pe contul său de Twitter.

Totodată, el a subliniat că învățământul preșcolar ”va rămâne și pe viitor un element important al sistemului educațional francez” și este de părere că ”învățământul obligatoriu de la vârsta de 3 ani reprezintă o adevărată schimbare de mentalitate”.

Potrivit Ministerului francez al Educației, în anul de învățământ 2015-2016, aproximativ 98 la sută dintre copiii care au au atins vârsta de trei ani erau instituționalizați în cadrul instituțiilor preșcolare de învățământ. Acest indicator diferă în funcție de regiunile țării. Astfel, dacă în Paris erau instituționalizați aproximativ 93%, atunci pe insula Corsica indicatorul era de 87%, iar în teritoriile de peste mări — doar 70%.

Pe 28 martie, Camera Deputaților din România a aprobat un proiect asemănător, care prevede că învățământul obligatoriu în România începe la 4 ani, și nu la 6 ca până acum. La fel ca și în Franța, autoritățile încearcă să diminueze discrepanța numerică a copiilor instituționalizați în grădinițele din mediul urban față de cele din alte regiuni ale țării.

În Republica Moldova, educația obligatorie începe cu grupa pregătitoare din învățământul preșcolar și încetează la vârsta de 18 ani.

238
Tagurile:
mentalitatii, obligati, copii de 3 ani, sa faca asta, schimbarea, francezi, Emmanuel Macron, Franta
Tematic
Franța vrea să le interzică adolescenților sub 16 ani să folosească Facebook
Franța: secretele din spatele lui "Rothschild" Macron
Vaccinul ”Sputnik V”

UE ar putea include ”Sputnik V” în portofoliul de comenzi

13
(reînnoit 16:54 04.03.2021)
Comisia Europeană nu exclude includerea vaccinului Sputnik V în portofoliul comun al UE de preparate împotriva COVID 19.

CHIȘINĂU, 4 mar – Sputnik. Comisia Europeană nu exclude includerea vaccinului rusesc ”Sputnik V” în portofoliul comun al comenzilor, a anunțat în cadrul unui briefing purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

Anterior, Agenția Europeană a Medicamentelor a anunțat demararea procedurii de expertizare a vaccinului rusesc Sputnik V. EMA nu a precizat care vor fi termenele în care va putea fi aprobat preparatul, însă au anunțat că examinarea va avea loc în regim de urgență.

“Trebuie să facem o diferență între ceea ce face EMA, procedurile ei de expertizare etapizată, iar pe de altă parte – portofoliul vaccinurilor UE. În prezent nu există negocieri cu privire la includerea Sputnik V în portofoliul comun european. Strategia noastră de vaccinare reprezintă o strategie a Comisiei Europene și a statelor membre. Comisia Europeană și statele membre ar putea decide în orice moment includerea unui vaccin în acest portofoliu”, a declarat el.

În prezent, pe piața Uniunii Europene există trei vaccinuri pentru care au fost eliberate autorizații de punere pe piață: al companiei Pfizer/BioNTech (până la 600 milioane de doze), Moderna (două contracte a câte 460 milioane de doze) și AstraZeneca (până la 400 de milioane de doze).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

13
Tagurile:
Vaccinul Sputnik V, UE
Тема:
Vaccinul Sputnik V: știri de ultimă oră
Tematic
Care vaccin este mai eficient: Sputnik V sau AstraZeneca - expert moldovean
Dr. Alberts: Beneficii nete ale vaccinului rusesc față de alte vaccinuri


Загрузка...

Cutremurul devastator din Grecia, de 6,3 pe scara Richter

34
În Republica Elenă a avut loc un cutremur puternic de 6,3 pe scara Richter, miercuri. El a fost resimți puternic și în Capitala Greciei, chiar dacă aceasta se află la 250 de kilometri distanță de epicentru.

Institutul Național de Cercetare pentru Fizica Pământului din România a anunțat că seismul s-a produs miercuri, la ora 12:16:12 (ora noastră), în zona Thessaly, Grecia, la adâncimea de 30 de kilometri.

Mai exact, cutremurul s-a produs la 119 kilometri sud-vest de Thessaloniki, 176 de kilometri nord de Patra, 248 de kilometri sud de Skopje, 248 de kilometri nord-vest de Piraeus, 249 de kilometri nord-vest de Atena, 252 de kilometri sud-est de Tirana și 288 kilometri sud-est de Prizren.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

34


Загрузка...