BUCUREŞTI, 29 mart — Sputnik, Georgiana Arsene. Ce se ascunde în spatele cazului Skripal şi a solicitării Marii Britanii făcută către NATO şi UE de a se solidariza? Sunt interese de natură geostrategică la mijloc sau doar un joc de putere al englezilor?
Iată câteva întrebări la care fostul ministru de Externe, diplomatul Adrian Năstase, răspunde, printr-un articol postat pe blogul său şi intitulat extrem de sugestiv „A început al doilea Război Rece".
Năstase spune exact ceea ce a reprezentat, încă de la început, cazul Skripal: schimbări majore pe harta geopolitică prin…"dimensiunea emoţională imensă indusă de autorităţile britanice".
„Reţeta" apelării la emoţii a mai fost folosită, cu mare succes mediatic, şi în cazul Litvinenko. Vi-l amintiţi, desigur, livid, pe un pat de spital…
Acest caz „pare să anunţe intrarea oficială în cel de-al doilea Război Rece", precizează diplomatul, care îşi exprimă nedumerirea privind faptul că britanicii nu au folosit procedurile şi termenele prevăzute în „Convenţia de eliminare a armelor chimice" şi nici graba de a escalada conflictul prin expulzarea rapidă a celor 23 de diplomaţi ruşi.
„În definitiv, Theresa May ar fi putut să-şi aducă aminte de situaţia delicată a lui Tony Blair, acuzat că a pornit războiul din 2003 împotriva Irakului pe baza unor fotografii trucate prezentate de Colin Powell la ONU", a menţionat Năstase.
De ce, însă, Marea Britanie a solicitat decizii de solidaritate şi din partea NATO, dar şi a foştilor „colegi" din Uniunea Europeană?
Abil, Năstase nu dă un răspuns ferm la această provocare. Nici nu ar avea cum, dar ipoteza lansată de acesta este foarte credibilă.
„Sugerez o ipoteză", spune acesta, care adaugă că este posibil ca Marea Britanie să aibă nevoie de acest incident ca să justifice revenirea sa în Uniunea Europeană. Şi aceasta să fie făcută chiar împotriva referendumului de ieşire.
„În condiţiile dificultăţilor politicilor interne legate de Brexit, Theresa May poate spune, după ce membrii UE au început să expulzeze, în vrac, diplomaţi ruşi: „iată la cine putem apela atunci când avem o problemă de securitate. Trebuie, deci, să ne întoarcem!", este de părere diplomatul Adrian Năstase.
Legătura dintre Skripal, Salisbury și depozitul de arme chimice din Europa>>>
Concluzia sa este că, în acest fel, "Skripal ar putea deveni eroul revenirii Marii Britanii la Uniunea Europeană, ce-i drept, "cu preţul declanşării unui nou Război Rece".
"Din păcate, România va trebui să se gândească, din nou, la proverbul după care atunci cand elefantii se bat sau fac dragoste, iarba este cea care suferă", conchide Năstase.
CHIȘINĂU 28 feb - Sputnik. Potrivit Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului din România, în ziua de 27 februarie 2021, la ora 23:13:10 (ora locală a României) s-a produs un cutremur mediu cu magnitudinea de 4.2 grade pe scara Richter, la adâncimea de 126 km, în zona seismică Vrancea, Buzău.
Acesta este cel mai puternic cutremur produs în luna februarie a acestui an în România. Vibrațiile scoarței terestre, care au avut loc în țara vecină, au putut fi resimțite și de locuitorii Moldovei.
La câteva ore diferență, dar deja în data de 28 februarie, România a mai fost zguduită o dată, dar de această dată intensitatea a fost mai slabă. Potrivit Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, în ziua de 28 Februarie 2021, la ora 02:11:54 (ora locală a României) s-a produs un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.8, la adâncimea de 133 km în zona seismică Vrancea.
În luna februarie, în România au fost înregistrate 28 de cutremure.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
BUCUREŞTI, 27 feb – Sputnik. În Germania a fost înregistrată cea mai mare oscilaţie săptămânală de temperatură de la începutul măsurătorilor meteorologice, potrivit DPA. Astfel, de la o vreme de iarnă cu ninsori abundente, ger năprasnic şi temperaturi neobişnuit de scăzute, care au dat peste cap viaţa locuitorilor, a avut loc, în doar câteva zile, o trecere la o vreme specifică mai curând unei primăveri călduroase.
Potrivit specialiştilor de la Serviciul German de Meteorologie (DWD), e prima dată în epoca modernă când Germania trece printr-o alternanţă termică atât de mare precum cea care a fost înregistrată la staţia meteorologică din Gottingen, oraş din centrul ţării.
Astfel, pe 14 februarie, a fost înregistrată la această staţie o temperatură de -23,8 grade Celsius, iar după doar şapte zile, pe 21 februarie, meteorologii germani au înregistrat o temperatură de +18,1 grade, ceea ce înseamnă o diferenţă termică de 41,9 grade, potrivit sursei citate de ziarulromanesc.de.
Un precedent record a fost înregistrat în mai 1880, în perioada primelor zile ale măsurătorilor meteorologice. Purtătorul de cuvânt al DWD a dezvăluit că atunci a fost măsurată o creştere cu 41 de grade a temperaturii exterioare, într-un interval de doar şapte zile.
Mai mult, în nordul Germaniei au fost atinse luni alte două recorduri de temperaturi ridicate în anotimpul de iarnă. Astfel, în oraşul Quickborn temperaturile au ajuns la 18,9 grade, depăsind recordul precedent de 17,8 grade, stabilit în urmă cu doi ani.
Al doilea record de temperatură în anotimpul de iarnă a fost atins luni în Hambug, la staţia meteorologică Neuwiedenthal: +21,1 grade Celsius. Precedentul record raportat la aceeaşi staţie, de 18,1 grade Celsius, a fost stabilit în urmă cu un an.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU 28 feb - Sputnik. Transportul public din capitală va fi utilizat la capacitate maximă, iar în zilele de weekend nu va fi sistată activitatea acestuia. Aceasta este decizia Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică din Chișinău, care a fost luată sâmbătă. Primarul Capitalei a scris pe pagina sa de Facebook de ce Comisia a luat o astfel de decizie și a explicat că sistarea activității transportului public în zilele de sâmbătă și duminică nu va contribui deloc la reducerea numărului de cazuri, ba din contra ar putea crea o situație mai gravă.
„În momentul în care diminuăm sau restricționăm transportul, asta înseamnă că vom avea aglomerație și mai mare în stații și în unitățile de transport. Astăzi, pentru a controla și diminua aceste procese, nu avem cum. Dacă punem restricții îmbulzeala va fi și mai mare”, susține primarul.În acest sens, Ion Ceban a scris că în următoarea săptămână vor fi scoase pe linie alte 20 de troleibuze noi și a precizat că municipalitatea trebuie să găsească soluții pentru a suplimenta unitățile de transport public.
„Vedem ce putem face cu licitația cu privire la autobuze, mă refer la licitația lansată internațional, inclusiv, cu publicarea în Jurnalul UE de achiziții publice, pentru achiziționarea a celor 100 de autobuze”, a mai scris Ceban.
Amintim că sâmbătă, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a Municipiului Chișinău s-a reunit în ședință și a stabilit cum va circula transportul public în weekend și în zilele lucrătoare. Astfel, sâmbătă și duminică transportul public va circula conform unui program stabilit pentru zilele de odihnă, cu monitorizarea strictă a regimului epidemiologic. Acest lucru înseamnă că transportul va circula la o capacitate redusă, dar nu va fi sistat definitiv, așa cum s-a anunțat ieri după ședința Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică.
În zilele de lucru însă transportul public din Chișinău va circula la capacitate maximă, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului COVID-19.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova