Pașaport românesc

Modificări importante la eliberarea paşapoartelor românești: Tot ce trebuie ştiţi

647
(reînnoit 11:34 11.03.2018)
Proiectul de lege adoptat de Guvernul României introduce mai multe modificări şi completări la Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate.

BUCUREŞTI, 11 mart — Sputnik, Doina Crainic. Valabilitatea paşapoartelor electronice pentru persoanele care au împlinit vârsta de 25 de ani a fost extinsă la 10 ani, faţă de cinci ani cât era până acum.

Modificarea face parte din proiectul de lege aprobat de Executiv, care aduce mai multe modificări şi completări Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate.

Proiectul mai prevede o valabilitate de trei ani a paşaportului simplu electronic pentru copiii cu vârsta de până la 12 ani, iar pentru cei cu vârsta cuprinsă între 12 şi 25 de ani, valabilitatea va fi de cinci ani.

Prin această măsură se urmăreşte scăderea numărului de solicitări pentru eliberarea acestor documente, astfel încât să se evite aglomeraţiile la serviciile de emitere a paşapoartelor.

O altă modificare importantă este aceea că eliberarea paşaportului simplu temporar va putea fi emis doar în anumite situaţii de urgenţă obiective (determinate de motive de sănătate, familiale sau profesionale), în care titularul nu dispune de timpul necesar pentru eliberarea unui paşaport simplu electronic. În momentul depunerii cererii pentru eliberarea acestui tip de paşaport, va trebui dovedită urgenţa.

În cazul persoanelor care nu vor să le fie eliberat un paşaport simplu electronic, paşaportul simplu temporar va fi eliberat în intervalul în care se emite paşaportul simplu electronic.

De asemenea, este reglementată şi „posibilitatea eliberării paşaportului şi în baza ordonanţelor preşedinţiale nedefinitive date în condiţiile Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, prin care instanţa a dispus cu privire la exercitarea autorităţii părinteşti ori prin care a suplinit acordul celuilalt părinte pentru eliberarea paşaportului copilului", precizează reprezentaţii MAI, într-un comunicat remis Mediafax.

647
Tagurile:
regimul liberei circulatii, pasaport temporar, document, pasaport electronic, Modificari, valabilitate, cerere, Romania
Tematic
Marea Britanie, alarmată: Mii de moldoveni ajung în UK cu paşapoarte româneşti
Grav: Moldovenii care solicită paşaport românesc trebuie să ştie asta
Spania oferă ajutor nerambursabil şi locuințe gratis moldovenilor cu pașaport românesc


Загрузка...