Terra

Prognoze apocaliptice: Află ce spun oamenii de știință

412
(reînnoit 11:37 10.02.2018)
Doi geofizicieni de la Universitatea din Leeds, profesorul Jon Mound şi profesorul Phil Livermore, cred că o inversare geomagnetică va avea loc în următorii două mii de ani.

CHIȘINĂU, 10 feb — Sputnik. Pământul este protejat de radiațiile cosmice printr-un câmp magnetic care deviază particulele nocive departe de planetă, scrie Sputnik International.

Dar această forță nu este constantă. În întreaga istorie a planetei, au existat cel puțin câteva sute de inversări ale câmpului magnetic, când polii nord și sud şi-au schimbat locurile.

În timpul inversării polilor, câmpul magnetic îşi schimbă forma și slăbește. Pe parcursul acestei perioade, poate scădea până la 10% din puterea sa inițială și se formează mai mult de doi poli, chiar și la ecuator. In medie, inversările de câmp magnetic au loc o dată la un milion de ani, dar intervalul dintre ele nu este permanent.

Pe lângă inversările geomagnetice totale, au existat şi inversări parțiale în istoria Pământului, când polii magnetici s-au mutat la latitudini mai joase, până când au traversat ecuatorul și apoi s-au întors înapoi. Ultima inversare completă, așa-numitul fenomen Brunhes-Matuyama, s-a întâmplat în urmă cu aproximativ 780.000 de ani. O inversare temporară a polilor a avut loc în urmă cu 41.000 de ani și a durat mai puțin de o mie de ani.

Schimbările în câmpul magnetic slăbesc protecția planetei și ridică nivelul de radiații. În cazul în care o inversare geomagnetică ar avea loc azi, ar crește riscurile apropierii sateliţilor de Pământ.

În 2003, așa-numita furtună solară Halloween a produs pene de curent la reţelele electrice din Suedia și a necesitat modificarea rutelor de călătorii aeriene. În același timp, este încă neclar impactul pe care o furtună majoră îl poate produce la o infrastructură electronică modernă.

Pagubele economice definitive de la penele de curent, încălzire, aer condiționat, GPS și Internet ar fi destul de semnificative: folosind calcule aproximative, se estimează că cel puțin 40 de miliarde de dolari pe zi s-ar pierde.

Efectul direct pe care o inversare a câmpului magnetic l-ar produce asupra ființelor vii și asupra oamenilor este, de asemenea, dificil de prezis. Omul modern nu s-a confruntat cu un astfel de eveniment în istoria existenței sale.

Unele studii încearcă să facă legătura inversărilor geomagnetice și activitatăţilor vulcanică cu extincția în masă; cu toate acestea, profesorii Jon Mound și Phil Livermore afirmă că nu există nici o activitate notabilă a vulcanilor. Deci, cel mai probabil ca omenirea nu va avea decât să se ocupe de expunerea electromagnetică.

Citire
© Sputnik / Кирилл Каллиников

Este cunoscut faptul că multe specii de animale au o anumită formă de magnetorecepţie, ceea ce le permite să simtă schimbarea în câmpul magnetic al Pământului. Animalele folosesc acest simţ pentru deplasările în timpul migrațiilor lungi.

Este cunoscut doar faptul că oamenii antici au reușit să supraviețuiască evenimentului Laschamp, precum și altor fenomene de inversare a polilor geomagnetici.

Oamenii de știință afirmă că inversarea polilor geomagnetici poate să apară în următorii două mii de ani. Momentul exact este dificil de prezis.

După ce a mii de ani au trăit pe Pământ, oamenii încă știu puține lucruri despre inversarea polilor geomagnetici. Oamenii de stiinta au doar informații aproximative privind compoziția și structura miezului Pământului, care generează câmpul magnetic. Doar recent, în experimente de laborator care simulează condițiile din interiorul Pământului, oamenii de știință japonezi au stabilit că a treia componentă majoră este siliciul. Acesta ocupă aproximativ 5% din masa miezului Pământului; restul este fier (85%) și nichel (10%).

Efectul câmpului magnetic asupra planetei prezintă cea mai mare problemă geofizică. Nu este pe deplin cunoscut modul în care Planeta își menține propria magnetosferă. Oamenii de știință au doar o teorie care oferă o explicație: geodinamismul. Conform acestei teorii, există un miez metalic cu o coajă tare și un centru de lichid în centrul planetei. Datorită dezintegrării elementelor radioactive, căldura este generată, ceea ce duce la formarea fluxului convectiv unui fluid conductor. Acești curenți generează câmpulul magnetic al planetei.

Cu toate că teoria geodinamismului nu are alternative, aceasta solicită câteva întrebări. În conformitate cu teoria clasică magneto-hidrodinamică, efectul dinam ar trebui să se estompeze, iar miezul planetei ar trebui să se răcească și să se întărească. Nu există nicio înțelegere exactă a mecanismelor prin care Pământul sprijină auto-generarea efectului dinam, împreună cu caracteristicile observate ale câmpului magnetic, anomaliile geomagnetice, migrația și inversarea polilor.

După cum s-a menționat de către Mound și Livermore, recenta descoperire a unui jet de flux în interiorul miezului prezintă posibilitățile de progres ale științei în studiul dinamicii proceselor interioare ale planetei. Fluxul de curent a fost format în miezul exterior lichid al Pământului într-o zonă aflată sub Polul Nord. Lățimea acestei zone este în acest moment de 420 de kilometri. Aceasta a ajuns la asemenea dimensiuni începând din anul 2000, iar în fiecare an crește în lăţime cu până la 40 de kilometri.

Geofizicienii cred că fluxul curentului geomagnetic care a fost descoperit este unul dintre obiectele care creează un câmp magnetic al Pământului. În combinație cu metodele numerice şi cu experimentele de laborator, acestea, dar şi alte descoeperir lucru si alte descoperiri ar trebui să accelereze foarte mult progresul în geofizică.

Oamenii de ştiinţă vor avea în curând posibilitatea de a prezice comportamentul miezului Pământului, potrivit profesorilor Mound și Livermore.

412
Tagurile:
Afla ce spun oamenii de stiinta, inversarea polilor, prognoze apocaliptice, dezvaluiri, geologi, Terra, sputnik, Phil Livermore
Tematic
Tehno-apocalipsa: apariția „electro-persoanelor”
Vine apocalipsa: o firmă belgiană le-a implantat cipuri angajaților
Apocalipsa la dată fixă: Un numerolog a calculat când va veni sfârșitul lumii
Papa Francisc

Papa Francisc sprijină parteneriate civile homosexuale - reacții

78
(reînnoit 16:38 22.10.2020)
Papa Francisc a făcut o declarație care a bulversat Biserica Catolică. El și-a exprimat sprijinul pentru parteneriatele civile dintre persoane de același sex, deoarece, în opinia sa, toți oamenii, indiferent de orientarea lor sexuală, „au dreptul să fie în familie”.

CHIȘINĂU, 22 oct - Sputnik. Pontificul și-a împărtășit punctul de vedere în noul documentar „Francesco” al regizorului american Evggeny Afineevski. Premiera filmului a avut loc în cadrul Festivalului de Film de la Roma, informează Sputnik Internațional.

"Homosexualii au dreptul să fie în familie. Sunt copii ai lui Dumnezeu și au dreptul la o familie. Nimeni nu ar trebui exclus. Ceea ce trebuie să facem este să adoptăm o lege privind uniunile civile, astfel încât homosexualii să poată fi protejați legal”, este precizat pe pagina oficială de Facebook a Papei Francisc.

O reacție dură la declarațiile făcute de Papa Francisc a urmat din partea Arhiepiscopul Carlo Maria Viganò, care a scris într-un articol publicat pe LiveNews că „nu trebuie să fii teolog sau expert moral pentru a ști că aceste afirmații sunt totale heterodoxe și constituie un motiv foarte serios de scandal pentru credincioși”.

”Această înșelăciune se bazează pe sprijinul elitei globaliste, mass-media și lobby-ul LGBT, de care mulți clerici, episcopi și cardinali nu sunt străini. Mai mult, să nu uităm că la multe națiuni există legi în vigoare care pedepsesc penal pe oricine consideră sodomia condamnabilă și păcătoasă sau care nu aprobă legitimarea „căsătoriei” homosexuale - chiar dacă o fac pe baza Crezului lor. O declarație a episcopilor împotriva lui Bergoglio cu privire la o chestiune precum homosexualitatea ar putea determina autoritatea civilă la urmărirea penală a acestora, cu aprobarea Vaticanului”, consideră episcopul Viganò.

Potrivit acestuia, Papa ”încearcă să-i forțeze pe unii cardinali și episcopi să se separe de comuniunea cu el, obținând ca rezultat nu propria excomunicare pentru erezie, ci declararea acelei părți a Bisericii drept schismatică și un „dușman” al Papei. Această capcană ar avea scopul - în intențiile presupuse ale lui Bergoglio și „cercului său magic” - de a-i consolida propria putere în cadrul unei biserici care ar fi „catolică” doar nominal, dar în realitate ar fi eretică și schismatică”.

Carlo Maria Viganò nu este singurul care a luat atitudine împotriva declarațiilor Papei Francisc, alături de el fiind și episcopii americani Joseph Strickland și Thomas Tobin, dar și o serie de teologi romano-catolici.

Pe de altă parte, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, consideră că Papa Francisc, exprimându-și sprijinul pentru căsătoriile civile dintre persoane de același sex, face o mișcare pozitivă, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, într-un briefing de presă.

Papa Francisc a adoptat o abordare mai tolerantă față de homosexualitate de când a ajuns cap al Bisericii Romano-Catolice în 2013.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

78
Tagurile:
cuplurile homosexuale, familie, parteneriate civile, Papa Francisc
Tematic
(VIDEO) Ispita lui Papa Francisc: A propus modificarea rugăciunii ”Tatăl Nostru”


Загрузка...
Marea Britanie

Noi reguli de acces în Marea Britanie de anul viitor

70
(reînnoit 16:03 22.10.2020)
Marea Britanie va introduce de la 1 ianuarie restricții de intrare pe teritoriul său a cetăţenilor din Uniunea Europeană care au cazier.

BRUXELLES, 22 oct - Sputnik. Noile reguli care vor fi aplicate în Marea Britanie de anul viitor și care prevăd interzicerea accesului pe teritoriul Regatului Unit a cetățenilor europeni care au cazier înseamnă egalizarea tratamentului pentru aceştia cu regimul aplicat cetăţenilor cu situaţii similare din restul ţărilor lumii.

© Sputnik / Алексей Витвицкий

”Prea mult timp, regulile UE ne-au obligat să acceptăm infractori străini periculoşi, care abuzează de valorile noastre şi ne pun în pericol modul de viaţă, pe străzile noastre”, a afirmat ministrul de interne Priti Patel, cu referire la aceste reglementări.

Patel a afirmat că Marea Britanie va fi mai sigură datorită controalelor de frontieră mai ferme şi mai corecte atunci când infractorii străini, indiferent de naţionalitate, vor fi supuşi aceloraşi reguli.

Modificările vor fi prezentate astăzi în Parlamentul britanic și presupun ca infractorii străini condamnaţi la cel puţin un an de închisoare să aibă interzis la intrarea în Regatul Unit. Pentru cei cu sentinţe mai scurte decizia va fi luată în funcţie de fiecare caz individual.

Şi cei care nu au executat condamnări ar putea fi respinşi la graniţă dacă sunt recidivişti sau au primit o condamnare de orice fel în precedentele 12 luni şi nu au mai intrat anterior în Marea Britanie.

Potrivit guvernului, aceste reguli, care nu li se vor aplica cetăţenilor UE acoperiţi de măsuri din acordul de Brexit, se înscriu în eforturile menite să consolideze frontierele ţării.

Anunţul guvernului intervine, totodată, după ce Curtea de Apel din Londra a decis miercuri că deportarea forţată a migranţilor cu doar 72 de ore de la înştiinţarea lor este ilegală.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

70
Tagurile:
Marea Britanie, acces, reguli
Tematic
Prezidențiale: Lista secțiilor de votare din Marea Britanie


Загрузка...
București

Alegeri prezidențiale: Lista secțiilor de votare din România

0
(reînnoit 22:55 22.10.2020)
Moldovenii stabiliți în România sunt așteptați în data de 1 noiembrie pentru a alege președintele Republicii Moldova. Pentru conaționalii noștri vor fi deschise 13 secții de votare.

În România vor fi deschise 13 secții de votare pentru scrutinul prezidențial din 1 noiembrie, în cadrul căruia cetățenii moldoveni vor alege președintele Republicii Moldova. Ambasada țării noastre a publicat lista adreselor la care vor fi deschise secțiile de votare pe teritoriul statului vecin în ziua alegerilor. Iată adresele: 

 • Secţia de votare nr.1/406 București, sediul Ambasadei, Aleea Alexandru 40
 • Secţia de votare nr.1/407 București, str. Stavropoleos 6, în incinta Autorității Electorale Permanente
 • Secţia de votare nr.1/408 Iași, sediul Consulatului General, Aleea Grigore Ghica Vodă 60A
 • Secţia de votare nr.1/409 Timișoara, Colegiul Național de Artă “Ion Vidu”, str. Cluj 12
 • Secţia de votare nr.1/410 Cluj Napoca, Casa de Cultură a Studenților, Piața “Lucian Blaga” 1-3
 • Secția de votare nr.1/411 Galați, Universitatea “Dunărea de Jos”, str. Domnească 47
 • Secția de votare nr.1/412 Brașov, Casa de Cultură a Studenților, str. Memorandumului 39
 • Secția de votare nr.1/413 Constanța, Universitatea “Ovidius”, bd. Mamaia 124, Aleea Universității 1
 • Secția de votare nr.1/414 Bacău, Universitatea “Vasile Alecsandri”, Calea Mărășești 158
 • Secția de votare nr.1/415 Suceava, Universitatea “Ștefan cel Mare”, str. Universității 13
 • Secția de votare nr.1/416 Sibiu, Școala Gimnazială “Regina Maria”, str. Zaharia Boiu 1
 • Secția de votare nr.1/417 Craiova, Universitatea din Craiova, str. Alexandru Ioan Cuza 13
 • Secția de votare nr.1/418 Oradea, Universitatea din Oradea, Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură, parter, str. B.Ș. Delavrancea, nr.4, clădirea D+4E

Secțiile de votare vor fi deschise între ora 07:00 și 21.00. Dacă va fi înregistrat un flux mare de alegători la unele secții de votare din străinătate, programul de lucru va putea fi prelungit, astfel încât toată lumea să aibă posibilitatea să voteze, a spus anterior președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil.

APCE
© Sputnik / Владимир Федоренко
Cetățenii își vor exercita votul în baza următoarelor acte de identitate: pașaportul (valabil sau expirat), buletinul de identitate valabil, livretul de marinar. Participanții la vot urmează să respecte măsurile de prevenire a infecției  COVID-19. Astfel, vor purta măști de protecție, vor respecta distanța fizică menționată pe indicatoarele vizuale, își vor dezinfecta mâinile la intrarea în secția de votare și vor fi supuși termometriei. De asemenea, alegătorii sunt încurajați să meargă la urnele de vot cu pixul personal. 

CEC a înregistrat opt candidați pentru cursa prezidențială.

Este vorba de Renato Usatîi, desemnat de Partidul Politic „Partidul Nostru”, Andrei Năstase, desemnat de Partidul Politic ”Platforma Demnitate și Adevăr”, Tudor Deliu, desemnat de Partidul Liberal Democrat din Moldova, Igor Dodon, candidat independent, Violeta Ivanov, desemnată de Partidul Politic „Șor”, Maia Sandu, desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Octavian Țîcu, desemnat de Partidul Politic „Partidul Unității Naționale” și Dorin Chirtoacă, desemnat de Blocul electoral UNIREA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
scrutin prezidenţial, scrutin, alegeri
Tematic
Filip spune cum va acționa Partidul Democrat după alegeri
A început numărătoarea inversă! Ce trebuie să știm despre alegeri


Загрузка...