CHIŞINĂU, 2 ian — Sputnik. SUA a oferit ajutor financiar Pakinstanului, însă acesta nu a sprijinit lupta împotriva terorismului, adăpostind radicalii din Afganistan, a declarat președintele SUA, Donald Trump.
"SUA a transferat Pakistanului un ajutor de peste 33 miliarde de dolari în ultimii 15 ani, iar aceștia ne-au răspund doar cu minciuni și fraude, crezând că liderii noștri sunt niște idioți. Au oferit adăpost teroriștilor pe care îi vânăm în Afganistan și nu ne oferă niciun ajutor. Ajunge!", a scris Trump în contul său Twitter.
The United States has foolishly given Pakistan more than 33 billion dollars in aid over the last 15 years, and they have given us nothing but lies & deceit, thinking of our leaders as fools. They give safe haven to the terrorists we hunt in Afghanistan, with little help. No more!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 1 ianuarie 2018
Anterior, Trump a declarat că Pakistanul "ar putea pierde multe" în cazul în care nu va lupta cu teroriștii care se ascund pe teritoriul acestei țări.
BUCUREŞTI, 15 ian – Sputnik, Doina Crainic. Pe 27 decembrie, Norvegia a lansat programul de imunizare împotriva Covid-19, persoanele din centrele de îngrijire fiind pe lista prioritară. De atunci, 23 de persoane au murit la scurt timp după ce au primit vaccinul. Medicii norvegieni investighează toate aceste cazuri și au stabilit că 13 dintre acestea au legătură cu efectele secundare ale vaccinului, potrivit presei locale, citate de RT.
„Nu vedem nimic alarmant cu privire la aceste cifre. Toate decesele apar la persoanele în vârstă și fragile, cu boli subiacente”, a explicat dr. Steinar Madsen, directorul autorității naționale de reglementare a medicamentelor, Agenția Norvegiană pentru Medicamente.
Norvegia are o populație de peste cinci milioane de locuitori. Madsen a declarat anterior că între 350 și 400 de persoane mor în casele de îngrijire în fiecare săptămână, prezicând că unii oameni în vârstă ar putea să nu reacționeze bine la vaccin.
Față de cei care au murit, 29 de persoane care au primit vaccinul au manifestat efecte secundare semnificative, nouă cazuri find grave, iar șapte cazuri ușoare, a anunţat oficialul. Toate vaccinurile împotriva Covid-19 pot provoca uneori reacții adverse precum febră și greață.
La începutul acestei săptămâni, Institutul Norvegian pentru Sănătate Publică a actualizat ghidul de vaccinare împotriva Covid-19 pentru a reflecta noile date. Documentul instruiește acum medicii să evalueze temeinic persoanele din căminele de îngrijire medicală înainte de a le administra vaccinul. În cazul persoanelor foarte bolnave care nu au speranţe să trăiască mult, beneficiile vaccinului „pot fi marginale sau neglijabile”, se precizează în ghid.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 15 ian - Sputnik. Cel de-al treilea episod al proiectului RT „Nu-i lăsăm pe ai noștri” este un interviu cu jurnalista Alla Berezovskaia. Ea a povestit cum organele de drept din Letonia i-au făcut percheziție la domiciliu.
„Stăteam, lucram ca întotdeauna, absorbită de Facebook și alarmată, când brusc a sunat cineva pe interfon”, a povestit jurnalista.
„Ridic receptorul și văd: un polițist stă în întuneric, care se prezintă și spune: „Vă rog, deschideți ușa”. (...) Unul dintre cei care au venit la mine a arătat decizia judecătorului că mi s-a prezentat o învinuire pe articolul 84, în legătură cu care se desfășoară acțiuni de anchetă, o percheziție în acest apartament, cu confiscarea tuturor echipamentelor informatice și a purtătorilor de informații. Mi s-a propus să pun telefoanele pe masă, locul meu la computer a fost ocupat de un bărbat mascat. Din câte am înțeles, era un hacker care a început să facă ceva, a efectuat unele manipulări și mi-am dat seama că erau copiate toate informațiile mele de pe computer”, a spus Berezovskaia.
Jurnalista respinge acuzația împotriva ei, reamintind că colaborarea ei cu Baltnews.lv a fost pe bază contractuală. Letonia este o țară liberă și toată lumea are dreptul să publice oriunde consideră de cuviință, a spus ea.
„Întrucât am o poziție destul de fermă în susținerea educației rusești în Letonia, cu privire la problemele non-cetățeniei, glorificarea nazismului și scriu multe articole despre jurnaliștii noștri și apărătorii drepturilor omului care au intrat acum în proceduri penale, am crezut că vor fi plângeri cu privire la acest lucru. Nu știam că brusc vom fi declarați cumva implicați în acele sancțiuni care nu ne erau aplicabile în niciun fel”, a adăugat ea.
Berezovskaya a menționat că Letonia a declarat un adevărat război împotriva jurnaliștilor din presa oficială rusă. În același timp, reprezentanții presei letone pur și simplu refuză să-și sprijine colegii.
„Dintre jurnaliștii letoni, știți, niciunul nu a spus un cuvânt în apărarea noastră. Mai mult, în programul „Fără cenzură” s-a afirmat că „aceștia nu sunt jurnaliști”, dar sunt „propagandiști ai Kremlinului”, a spus Berezovskaia.
În același timp, nimeni nu acordă atenție plângerilor populației vorbitoare de limba rusă.
„Mulți au auzit despre deputatul Seimului (Edvin) Șnor, care a scris despre ruși, citându-l pe unul dintre politicieni, că aceștia ar fi ca păduchii care trebuie scoși dintr-o haină de blană. Probabil ați auzit despre scriitorul leton Sedlenieks, care a vorbit despre ruși ca „abatere genetică”, și o anume Mara Krontale, o fostă crainică letonă, care a scris: „Straniu, de ce nu putem scăpa nicidecum de ruși, că doar cândva am scăpat de nemți, de ce nu putem rezolva problema cu rușii?”. Ea nu a scris nimic despre faptul că odinioară Letonia a scăpat de evrei, a rezolvat și această problemă”, a spus Berezovskaia.
Reamintim că mai mulți jurnaliști ai portalului Baltnews și agenției Sputnik au fost reținuți de forțele de securitate letone la 3 decembrie 2020 pentru colaborare cu MIA „Rossiya Segodnya”. Ei sunt acuzați de încălcarea regimului sancțiunilor impuse de UE.
Proiectul „Nu-i lăsăm pe ai noștri” este condus de Maria Butina, membru al Camerei Obștești a Federației Ruse pentru securitate și interacțiune cu Comisia de monitorizare publică, eliberată anterior dintr-o închisoare americană.
În cadrul proiectului se desfășoară o campanie de informare la scară largă în sprijinul jurnaliștilor de limbă rusă care au fost reținuți de Serviciul de Securitate de Stat din Letonia pentru cooperarea cu mass-media rusă.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 16 ian - Sputnik. Sâmbătă, 16 ianuarie, vremea se răcește. Cerul va fi variabil, uneori se va arăta și Soarele de după nori și nu sunt prognozate precipitații esențiale.
Presiunea atmosferică va fi normală.
Vântul va sufla din nord-vest, moderat.
Maximele termice ale zilei vor fi de -6..-9 grade Celsius în nord, -5..-8 grade în centru și -4..-7 grade în raioanele de sud.
Pentru 16-19 ianuarie a fost instituit un Cod Galben de schimbare bruscă a temperaturii.
În orele nocturne, temperatura aerului va fi de -10..-15°C, iar ziua între -5 și -10°C. Potrivit meteorologilor, temperatura medie zilnică a aerului va scădea cu 5-7°C față de normă (norma -3..-5°C).
În noaptea spre duminică, în nord sunt așteptate minime de minus 15 grade, în centru – de minus 14 grade și în sud – de minus 13 grade.
Duminică, 17 ianuarie, la prânz sunt așteptate -7..-10 grade Celsius în nord, -6..-9 grade în centru și -5..-8 grade în sud.
Presiunea atmosferică va fi ridicată.
Vântul va sufla din nord-vest, cu o viteză de 2-7 metri pe secundă.
Pentru următorul interval de 7 zile nu sunt prognozate precipitații.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova