Harta Europei

Schimbări demografice: Populația musulmană din Europa se va tripla până în 2050

235
(reînnoit 12:08 01.12.2017)
Numărul populației musulmane din Europa va creşte considerabil, chiar în cazul în care procesul de imigrație a acestora va înceta definitiv, arată un studiu recent. Document estimează de asemenea care va fi numărul musulmanilor în Europa către anul 2050, în cazul în care imigraţia va rămâne la fel de mare.

CHIȘINĂU, 1 dec — Sputnik. Imigrația sporită va face ca în Europa să ajungă să locuiască aproximativ 76 de milioane de musulmani până în 2050.

Studiul, realizat de Centrul de Cercetare Pew, intitulat „Populația musulmană este în creștere în Europa", analizează viitorul celor 25,8 milioane de musulmani care locuiesc în prezent în țările europene.

Toate cele trei scenarii — imigraţie zero, moderată și foarte ridicată — luate în considerare de cercetători, au generat un rezultat provocator: numărul musulmanilor din Europa va crește oricum, deoarece aceştia sunt mai tineri și „în cazul lor, fertilitatea este mai mare decât în cazul altor europeni, reflectând un model global".

În primul scenariu („imigrație zero"), populația musulmană din Europa tot va creşte, de la nivelul actual de 4,9%, la 7,4% (aproximativ 36 de milioane) până în anul 2050, chiar dacă „imigraţia tuturor (musulmanilor) în Europa ar înceta imediat şi permanent".

populație
© Sputnik / Мирослав Ротарь

În al doilea scenariu (imigrație „medie") se presupune că fluxurile de refugiați încetează, dar imigranții „obișnuiți" continuă să vină din alte motive decât fuga din calea războaielor și instabilității. În aceste condiții, musulmanii ar putea ajunge să reprezinte 11,2% (59 de milioane) din populația Europei în 2050.

Al treilea scenariu (imigrație „foarte ridicată"), în care afluxul mare de imigranți predominant musulmani care s-a înregistrat între 2014 și 2016 continuă pe o perioadă nedeterminată, este mult mai pesimist. În acest caz, musulmanii ar putea ajunge să constituie 14% (75 milioane) din populația Europei până în 2050, ceea ce înseamnă un număr aproape triplu față de cifra actuală.

Dacă se va întâmpla acest lucru, este de aşteptat ca mai multe țări europene importante să suporte cea mai mare parte a poverii. În Suedia, aproape o treime din populație (4,5 milioane sau 30%) va fi musulmană, în timp ce în Austria și Germania musulmanii vor reprezenta până la 19% din populație.

De asemenea, dacă imigrația foarte ridicată va continua până în 2050, populaţia musulmană din Marea Britanie va crește la 17,2%, cea din Finlanda la 15%, iar cea din Norvegia la 17%.

​„În timp ce se aşteaptă ca populația musulmană din Europa să crească, în toate cele trei scenarii — și să ajungă la un număr mai mult decât dublu în scenariile privind imigrația medie și cea foarte ridicată —, pe de altă parte, se estimează că numărul total al europenilor non-musulmani va scădea în fiecare scenariu", se precizează în Raportul Pew.

​Sondajele realizate anterior arată că majoritatea europenilor sunt îngrijoraţi de imigrația musulmanilor. În luna august a acestui an, Fundația germană Bertelsmann a constatat că fiecare al cincilea cetățean european nu dorește să aibă ca vecini musulmani. De asemenea, un alt studiu efectuat în februarie de institutul britanic de cercetări Chatham House a dezvăluit că o medie de 55% din populația din 10 țări europene „au fost de acord că toate noile fluxuri de imigranţi din majoritatea țărilor musulmane ar trebui oprite".

235
Tagurile:
populatie, demografie, musulmani, schimbări demografice, Europa
Tematic
În zece ani, toți vom fi musulmani din cauza stupidității noastre
Dodon: declinul demografic, o mare problemă pentru Moldova
Îmbătrânirea populației în Moldova ar putea conduce la un colaps social
Clinica Charite în Berlin

Unde e sticla din care a băut Navalnîi? Răspunsul Berlinului

229
(reînnoit 22:15 18.09.2020)
Reprezentantul guvernului de la Berlin a refuzat să spună dacă sticla din care a băut Navalnîi într-un hotel din Tomsk se află în Germania.

BUCUREȘTI, 18 sep – Sputnik. Purtătorul de cuvânt al guvernului Germaniei, Steffen Seibert, a refuzat să spună unde se află sticla din hotelul din Tomsk, unde a locuit Aleksei Navalnîi, sugerând să fie adresată această întrebare colegilor activistului rus.

Alexei Navalnîi
© Sputnik / Михаил Воскресенский

Joi, pe contul oficial al lui Navalnîi din Instagram a fost publicată o declarație în care se afirmă că “Noviciok”, cu care ar fi fost otrăvit acesta, a fost descoperit în sticlele din camera din Xander Hotel din Tomsk. De asemenea, se anunță că după ce colaboratorii Fundației pentru Combaterea Corupției (FBK, organizația lui Navalnîi, n.r.) au aflat despre internarea lui Navalnîi, au chemat un avocat, au intrat în cameră, au strâns și au împachetat totul, inclusiv sticlele cu apă.

“Guvernul federal a luat act de înregistrarea video pe care echipa lui Navalnîi le-a publicat. În legătură cu acest video, adresați-vă echipei lui Navalnîi. Tot ce am vrut să spunem am exprimat în comunicatele de presă, în declarații, inclusiv ale cancelarului. Nu mai avem ce adăuga”, a declarat Seibert în cadrul unui briefing organizat vineri. 

Fiind întrebat dacă autoritățile Germaniei vor transmite Rusiei sticla în calitate de „potențială probă”, Seibert a declarat că “la ceea ce au declarat toxicologii din Germania, precum și cei din Franța și Suedia despre natura și originea toxinului nu mai are ce adăuga”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

229
Tagurile:
Aleksei Navalnîi, sticlă, Berlin
Tematic
Reacția Moscovei la ideea UE de a numi sancțiunile “Navalnîi”


Загрузка...
Loterie

OMS, avertisment sumbru: Compară COVID-19 cu loteria

52
(reînnoit 22:01 18.09.2020)
Organizația Mondială a Sănătății spune că şansele de a câștiga la loterie sunt mai mari decât cele de a scăpa de infecţia COVID-19.

BUCUREȘTI, 18 sept - Sputnik. Potrivit OMS, şansele de a scăpa de infecţia COVID-19 sunt foarte mici, motiv pentru care organizația insistă pe respectarea măsurilor de protecţie. Avertismentul are loc în contextul în care numărul spitalizărilor la nivel mondial a crescut foarte mult.

Dr. Mike Ryan, director executiv al Programului OMS pentru Urgenţe Sanitare, a declarat că statistic este mai probabil să câştigi la loterie decât să scapi de infecţia Covid-19.

„Dacă nu găsim un vaccin şi nu continuăm să suprimăm acest virus şi presupunem că acest virus se răspândeşte la 60 sau 70% din populaţia lumii, şansele de a scăpa sunt de 1 la 200. Din această perspectivă, gândiţi-vă la şansele dumneavoastră de a câştiga la loterie”, a declarat Ryan.

Reprezentanții OMS au avertizat de altfel că la nivel mondial se înregistrează „creşteri ale numărului spitalizărilor în unităţile de terapie intensivă”.

La această oră, cele mai multe cazuri de coronavirus se regăsesc în Spania, Franţa, Muntenegru, Ucraina, precum şi în câteva state din SUA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

52
Tagurile:
loterie, COVID-19, OMS
Tematic
Covid-19: OMS așteaptă creşterea numărului de morţi în octombrie și noiembrie în Europa


Загрузка...
Luminița Suveică

Dureri de cap și oboseală: Cum înfrunți astenia de toamnă

0
(reînnoit 20:48 19.09.2020)
Toamna este sezonul asteniei - afecțiune caracterizată printr-o stare de epuizare și oboseală a organismului, cauzată de schimbarea anotimpului, căreia i se adaugă stări de melancolie și, în cazurile mai grave, chiar episoade depresive.
Dureri de cap și oboseală: Cum să depășiți astenia de toamnă

Zile mai scurte, temperaturi tot mai scăzute şi peisaje care îndeamnă la melancolie. Reducerea intensităţii luminii provoacă diverse schimbări în organism: scade producţia de serotonină, considerat hormon al fericirii, vitamina D se asimilează mai greu, iar deficitul ei este una dintre cauzele lipsei de energie, a slăbiciunii musculare sau anxietăţii. Lipsa acestei vitamine stimulează producţia de melatonină, considerat hormon al somnului. 

Somnolenţa prelungită, insomniile, slăbiciunea fizică, lipsa de energie, melancolia şi predispoziţia pentru răceli şi infecţii sunt printre primele semnale ale dereglărilor fiziologice şi psihice cu care corpul se confruntă la început de toamnă.

Deși această afecțiune poate trece în câteva săptămâni, când organismul se obișnuiește cu noul anotimp, există câteva posibilități de a grăbi acest proces de adaptare și de a preveni simptomele care pot afecta activitatea zilnică.

"În această perioadă imunitatea este mai scăzută, de aceea principalul mod prin care putem influența lucrurile spre bine este alimentația. Recomandarea mea este să consumați cât mai multe alimente bogate în vitamina C, magneziu, Vitamina E, fier și calciu. Consumați legume și fructe proaspete și respectați un regim echilibrat de somn", a menționat doctorul în medicină Luminița Suveică.

Ea menținează că plimbările în aer liber, activitățile sportive, gândirea pozitivă și practicarea unui hobby pot fi cele mai bune remedii pentru astenia de toamnă.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Vitamine, simptome, dureri de cap, astenie, toamnă
Tematic
Vitamina B modulează un răspuns imun: ar putea trata COVID-19 - studiu


Загрузка...