Carles Puigdemont

Rezultatul referendumului din Catalonia: ”Am câștigat un stat independent"

236
(reînnoit 19:49 02.10.2017)
După numărarea voturilor, premierul Cataloniei, Carles Puigdemont a declarat că Statul spaniol a scris o pagină ruşinoasă a istoriei sale

CHIȘINĂU, 2 oct — Sputnik, Dragoș Dumitriu. "Astăzi, în această zi de speranță și suferință, cetățenii din Catalonia, am câștigat un stat independent sub forma Republicii #1 OCT", scrie premierul catalan Carles Puigdemont pe pagina sa de Facebook.

Președintele Parlamentulului Cataloniei, Carles Puigdemont
© Facebook / Captură ecran
Președintele Parlamentulului Cataloniei, Carles Puigdemont

Puigdemont publică și primele cifre rezultate din numărătoare. Astfel cu toate că guvernul spaniol a închis peste 300 de scții de votare și a confiscat un număr mare de baloți cu buletine de vot, autoritățile secesioniste catalane consideră că au înregistrat o prezență de peste 55% la urne — cu un total de peste 2.2 milioane de voturi numărate.

"Din buletinele de vot care nu au fost confiscate, s-au numărat 2.262.424 de voturi", scrie Puigdemont. Iată rezultatul, așa cum l-a comunicat Carles Puigdemont:

DA: 2.020.144 (90,09 %)

NU: 176.565 (7,87 %)

Voturi albe: 45.586 (2,03 %)

Voturi anulate: 20.129 gol (0,89 %)

Cu alte cuvinte, un rezultat fără dubii al referendumului pentru independența Cataloniei. Ce se va întâmpla mai departe? Sigur, părerile sunt împărțite, majoritatea liderilor europeni condamnând pe de-o parte violența autorităților de la Madrid, pe de altă parte fiind reticenți în a recunoaște secesiunea Spaniei, membru marcat al UE.

"Pentru voi, care ați învăţat în lumea civilizată a unui popor pașnic, care a ţinut piept umilințelor şi represiunii — celor aproape 800 de persoane ce au fost rănite ca urmare a brutalității poliţiei, care au suportat umilințe și încălcări clare ale drepturilor omului ce nu pot rămâne nepedepsite, vă transmit emoționat mulţumirile mele", a scris acum câteva ore Carles Puigdemont.

Puigdemont scrie apoi despre ceea ce Europa și lumea întreagă au reclamat — acțiunile rușinoase ale Madridului.

"Statul spaniol a scris astăzi o pagină ruşinoasă a istoriei sale de relaţii cu Cataloniei, din păcate nu pentru prima dată. Asta s-a terminat. Avem dreptul la libertate, să trăim în pace, dintr-un stat care înţelege doar impunerea şi reprimarea".

Iar finanlul mesajului postat de Carles Puigdemont este fără dubii:

"Astăzi, în această zi de speranță și suferință, cetățenii din catalonia am câștigat un stat independent sub forma Republicii #1 OCT".

236
Tagurile:
Carles Puigdemont, rezultat, refeendum, Catalonia, Spania
Tematic
Numărul adepților separării Cataloniei de Spania a crescut

Oamenii de afaceri protestează la Roma împotriva restricțiilor COVID - ciocniri cu poliția

30
(reînnoit 17:01 14.04.2021)
Sute de proprietari de baruri și restaurante au protestat marți la Circo Massimo din Roma împotriva restricțiilor COVID care obligă în prezent afacerile lor să rămână închise.

"Trebuie să lucrăm, dar ei nu ne lasă să lucrăm. Ajutorul nu ajunge", a spus angajatul Giuseppe Vasapolli.

„Încă trăim din puținii bani câștigați în timpul verii”, a declarat proprietarul unui restaurant, Massimiliano Beppe. "Nu este posibil să lucrăm doar o lună pe an și să rămânem închiși pentru lunile rămase."

Protestatarii au fost de asemenea certându-se cu Poliția, precum și scandând „libertate” în fața lor.

Italia a înregistrat 3 793 033 de cazuri confirmate de COVID-19, și 115 088 decese asociate coronavirusului, potrivit datelor compilate de Universitatea John Hopkins.

Declarații ale protestatarilor:

Francesco Lopresti, ospătar: "Cu reguli de distanțare și să fie dure. Cine nu le respectă, poate fi expulzat. Dar trebuie să lucrăm. Nu mai putem aștepta."

Giovanni Gandolfo, asociația italiană AIRCA: "Pentru că nu există turiști, chiar dacă suntem deschiși, nu putem lucra. 2021 pare mai rău decât 2020. Pentru că în 2020 am avut un bonus pentru centrele istorice, acum nimic. Multe dintre companiile noastre riscă să falimenteze în șase luni".

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

30
Tagurile:
protest, Italia
Tematic
Proteste la București împotriva restricțiilor COVID: Video
Video: Protest în fața Parlamentului împotriva ”Guvernului lockdown-ului”


Загрузка...

Rusia închide Turcia: Ce se va întâmpla cu sezonul turistic în 2021?

110
Rusia a suspendat până la 1 iunie zborurile spre Turcia și Tanzania. Și iarăși totul se întâmplă din cauza creșterii ratei de infectare cu coronavirus.

În Turcia, situația privind coronavirusul s-a deteriorat brusc. Câteva zile la rând se înregistrează un număr de peste  50 de mii de infectări, o astfel de situație nu a mai fost de la începutul pandemiei.

Acum lumea tocmai se confruntă cu celui de-al treilea val de coronavirus, multe țări europene sunt nevoite să revină la restricțiile dure de carantină. Judecând după evoluția situației, sezonul turistic-2021, la fel ca și cel precedent, ar putea fi iarăși compromis.

Între timp, în Rusia, situația privind COVID-19 se află sub control, datorită ritmului sporit de vaccinare și reacție adecvate a guvernului rus la schimbarea situației. Astfel, cetățenii țării sunt îndemnați să opteze pentru destinații turistice autohtone atunci când își planifică vacanța de primăvară, pentru a-și proteja în primul rând sănătatea.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

110
Tagurile:
Turcia, Rusia, turism
Tematic
Turismul, afectat grav de pandemie: Situația din Moldova
Deputat în Duma de Stat, despre ”turismul vaccinării” din Moldova în Rusia: Vom clarifica


Загрузка...
Mihai Machidon

Secretar de stat, despre exportul de grâu: Poate fi afectată securitatea alimentară?

0
(reînnoit 22:18 14.04.2021)
Problema exportului de grâu din rezerva de stat: Este sau nu pusă în pericol securitatea alimentară a țării și care este riscului creșterii prețului la pâine în următoarea perioadă? Subiectul a fost discutat în studioul Radio Sputnik Moldova.
Secretar de stat, despre exportul de grâu: Va crește prețul la pâine?

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Mihai Machidon, a precizat că securitatea alimentară a populației este o prioritate a statului, iar conform statisticilor anuale, în Republica Moldova sunt consumate în medie 390-400 mii tone de grâu.

Un simplu calcul poate scoate în evidență dacă este sau nu pusă în pericol securitatea alimentară a țării, a precizat Mihai Machidon.

"Anul acesta avem exportate 120 mii tone de grâu, iar noi avem un produs de aproape 600 mii tone. Ne încadrăm în media tuturor acestor ani cu asigurarea alimentației. Din calculele noastre, avem necesarul care ne asigură alimentația în interior, dar și în rezervele de stat. Suntem asigurați. Nu trebuie să facem panică", a subliniat oficialul.

De asemenea, Mihai Machidon a fost întrebat despre posibilitatea creșterii prețurilor la pâine în viitorul apropiat. Oficialul a dat asigurări că acest lucru nu se va întâmpla în perioada următoare.

"Pâinea socială și prețurile la pâine nu au fost majorate, chiar și în pofida creșterii prețurilor la grâu. Au fost poate majorări neesențiale pentru produsele din patiserie - tort, covrigei, dar care, să spunem așa, nu sunt de prima necesitate. În perioadă următoare sperăm că nu vor crește prețurile la pâine", a punctat Machidon.

Precizăm că în urma recomandărilor Consiliului Suprem de Securitate (CSS), Guvernul în exercițiu a votat în data de 30 martie o hotărâre cu privire la introducerea unei restricții temporare la exportul grânelor - până pe 12 aprilie 2021. Atunci, în urma ședinței CSS, Maia Sandu a declarat că va fi creat un grup de lucru „care să stabilească care pot fi intervențiile în rezervele de stat”, astfel încât să nu fie admisă creșterea prețurilor la pâine și la furaje.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
pâine, export, grâu
Tematic
Președinția cere din nou interzicerea temporară a exportului de grâu


Загрузка...