Cumpărător la magazin - foto de arhivă

Scandalul alimentelor cu dublu standard: Ce se vinde în magazinele din România

327
(reînnoit 09:07 04.08.2017)
Chiar dacă au impresia că cumpără din magazine alimente de calitate europeană, pentru locuitorii din estul Europei par să fie aplicate standarde duble

CHIŞINĂU, 30 iul — Sputnic. Scandalul alimentelor pentru cetăţenii de „mâna a doua" din Europa de Est ia o nouă amploare, de data aceasta în România.

În urma unei analize a Ministerului Agriculturii de la Bucureşti au fost identificate mai multe produse alimentare cu standarde duble calitativ în România şi UE.

Astfel, au fost prelevate simultan 29 de probe identice din magazinele româneşti şi din unele ţări UE, din categoriile lactate, carne, peşte şi ciocolată. Dintre acestea, nouă au prezentat diferenţe privind conţinutul de grăsime şi proteine.

Ministrul român al Agriculturii, Petre Daea, nu a dat numele producătorilor sau comercianţilor implicaţi, precizând că rezultatele analizelor vor fi trimise Comisiei Europene.

Diferenţe de conţinut au fost identificate la produse ca parizer de porc, cârnaţi pentru grătar, conserve de peşte, pateu de ficat, bacon cuburi, şuncă de porc. Prin urmare, o bună parte din produsele comercializate de marile lanţuri de magazine în România sunt diferite de cele vândute în Europa de Vest.

Chiar dacă specialiştii, inclusiv cei de la Protecţia Consumatorului, afirmă că aceste produse nu prezintă pericol pentru sănătate, nutriţioniştii trag un semnal de alarmă, deoarece pe termen lung acestea ar putea provoca probleme serioase.

În cadrul unei şedinţe de Guvern, premierul român Mihai Tudose se întreba dacă românii sunt cumva „cetățeni de mâna a doua" și mănâncă orice. El a propus să fie găsită o modalitate prin care să li se spună cetăţenilor „ce firme ne consideră a fi o țară de mâna a doua și să îi tratăm și noi ca atare".

Situaţia nu este însă chiar atât de simplă. Potrivit ministrului Daea, numele comercianţilor şi producătorilor nu pot fi făcut publice pentru că ar putea interveni „conflicte juridice care ar putea să coste".

Dezvăluirile privind calitatea mai proastă a unor mărci comercializate de unii producători în ţările est-europene, faţă de mărcile similare vândute în ţările din vestul UE tind să se transforme într-u scandal internaţional, constata anterior premierul slovac, Robert Fico.

Acesta a avertizat că nu va accepta ca cetăţenii Slovaciei să fie trataţi în acest mod.

Pe de altă parte, Comisia Europeană (CE) a anunţat că pregăteşte o metodologie comună de testare a produselor alimentare pentru a vedea dacă în anumite state calitatea alimentelor este mai redusă, aşa cum se pretinde.

327
Tagurile:
est, vest, producători, magazine, dublu standard, alimente, Slovacia, UE, România

Imagini spectaculoase: Un cârd de flamingo roz pe laguna din Izmir - Video

38
(reînnoit 14:35 24.01.2021)
Un cârd de flamingo roz pe o lagună din Izmir din TurciaUn cârd de flamingo roz pe o lagună din Izmir din TurciaUn cârd de flamingo roz pe o lagună din Izmir din Turcia

Un cârd de flamingo roz s-a așezat în laguna Chakalburnu din Izmirul turcesc. În imagini puteți vedea cum se odihnesc păsările care pe suprafața apei. Zona este bine protejată de vânturi, ceea ce le permite păsărilor să se distreze în liniște.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

38
Tagurile:
Turcia, Izmir, flamingo
Tematic
Nebunie totală pe Tik Tok: Cursă auto în Capitală - Video


Загрузка...
Un avion pe pista de decolare a unui aeroport, imagine de arhivă

Iranul extinde suspendarea zborurilor cu Marea Britanie

19
Iranul nu va permite intrarea în țară a pasagerilor care sosesc din Marea Britanie, dar nici nu vor permite călătoria din Iran în Marea Britanie.

CHIȘINĂU, 24 ian - Sputnik. Iranul a prelungit suspendarea zborurilor cu Marea Britanie din cauza tulpinii "britanice" a coronavirusului, a declarat șeful Organizației Aviației Civile a țării Turaj Dehgani Zangani, informează RIA Novosti.

Inițial, decizia de suspendare a zborurilor a fost luată pe 21 decembrie, când autoritățile iraniene au interzis companiilor aeriene să vândă bilete de avion pentru zboruri între Iran și Marea Britanie.

„Restricțiile de călătorie spre Londra vor continua să funcționeze până la sfârșitul lunii Bahman (se încheie pe 18 februarie) din acest an din cauza coronavirusului ”britanic”, a declarat oficialul pentru IRNA.

El a menționat că Iranul în continuare nu va permite intrarea pasagerii care sosesc în Iran din Marea Britanie, adăugând că nu vor exista nici opțiuni pentru călătoria din Iran în Marea Britanie.

© Photo : Пресс-служба Роспотребнадзора

Până acum au fost identificate șase cazuri a noii tulpini de coronavirus în Iran. A fost descoperit pentru prima dată la începutul lunii ianuarie la un iranian venit din Marea Britanie.

La sfârșitul lunii decembrie, oamenii de știință britanici au anunțat că au descoperit o nouă tulpină a virusului, care este cu 50-70% mai infecțioasă decât cel inițial. Această tulpină s-a răspândit rapid în Marea Britanie în noiembrie, iar ulterior și în țările europene. Oamenii de știință au declarat în decembrie că nu au dovezi că noua tulpină ar fi mai mortală, dar au observat că, spre deosebire de cea cunoscută deja, aceasta îi poate afecta și pe copii. Potrivit oamenilor de știință și a medicilor, această tulpină a coronavirusului este în prezent „principala” care se răspândește în rândul populației.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

19
Tagurile:
COVID-19, Marea Britanie, Iran
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Conflictul SUA – Iran: Washingtonul vrea să-și păstreze influența în Orientul Apropiat


Загрузка...