Donald Trump

„Donald Trump”, asasinat - scandal la New York (video)

108
Un teatru din New York a provocat un scandal de proporții după ce a pus în scenă o versiune a piesei lui Shakespeare, „Julius Caesar", în care rolul principal este jucat de un actor care semăna izbitor cu preşedintele american, Donald Trump, fapt ce a stârnit critici dure, după care a urmat și o replică acidă

CHIȘINĂU, 13 iun — Sputnik. Piesa a fost pusă în scenă de Public Theater din New York şi a provocat reacţii de dezaprobare din cauza asemănării cu Donald Trump a personajului principal, care este asasinat.

Mai mult, soţia personajului avea un accent slav, ca al Melaniei Trump.

În piesă, senatorii romani decid asasinarea lui Cezar, îngrijorați de faptul că acesta a ajuns să fie însetat de putere.

Au urmat critici dure. După aceasta, companiile Delta Airlines și Bank of America, care au sponsorizat grupul de actori, au anunţat că le retrag finanţarea.

„Public Theater a ales să-l prezinte pe Julius Caesar într-un mod prin care a intenţionat să provoace şi sa ofenseze. Dacă această intenție ne-ar fi fost cunoscută mai înainte, am fi decis să nu sponsorizăm piesa", a precizat Bank of America într-un comunicat.

Piesa ar urma să fie jucată iarăși, deja în cadrul festivalului „Shakespeare in the Park", care este organizat în fiecare an în Central Park din New York.

Laura Sheaffer, care participă în fiecare an la festival, a asistat la premiera piesei și a descris scena asasinării.

„Actorul care îl joacă pe Caesar era îmbrăcat într-un costum de afaceri, cu o cravată albastră ce atârnă câțiva centimetri sub centură, cu părul roșcat-blond — ca al lui Trump. Ca să fiu sinceră, scena mi s-a părut şocantă şi respingătoare", a spus Sheaffer pentru Mediaite.

Polemicile legate de această piesă controversată s-au răspândit la nivel național, după ce fiul lideruliui de la Casa Albă, Donald Trump Jr., a postat pe Twitter un articol de pe Fox News, în care scria: „O piesă jucată în New York City pare a-l înfăţişa pe președintele Trump ca fiind înjunghiat brutal de către femei și minorități. Mă întreb, cât din această «artă» este finanțată de contribuabili. Să fim serioşi: când „arta” devine discurs politic și asta poate schimba lucrurile?".

Pe site-ul oficial al Public Theater este publicată o notă, în care instituţia îşi susţine propria producţie „Julius Caesar":

„Recunoaștem că interpretarea noastră a acestei piese a provocat o discuție aprinsă. O parte a publicului, sponsorii și susținătorii noştri au exprimat diferite puncte de vedere. Astfel de discuţii constituie chiar scopul urmărit de teatrul nostru angajat civic, fiind esenţa unei democrații sănătoase. Producția noastră nu promovează în niciun fel violența față de cineva. Piesa lui Shakespeare și producția noastră scot în evidenţă altceva: cei care încearcă să apere democrația prin mijloace nedemocratice, plătesc un preț teribil și distrug chiar acele valori, pe care luptă să le salveze".

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

108
Tagurile:
piesă, Asasinat, Scandal, teatru, Trump, Melania Trump, Donald Trump, SUA
Tematic
Donald Trump, decizie tranșantă la summitul G7. Detalii
Cum a ajuns sabia lui Ștefan cel Mare la președintele american Donald Trump
Inconsecvență sau pragmatism: Trump a semnat cel mai mare acord din istoria SUA
Bill Clinton

Secvența serii: Bill Clinton a adormit la discursul lui Biden - Video

138
Fostul președinte american a fost surprins în imagini ațipind în timpul lungului discurs al noului președinte, Joe Biden.

BUCUREȘTI, 20 ian – Sputnik. O secvență mai puțin obișnuită a fost înregistrată cu ocazia ceremoniilor de la Washington, ocazionate de instalarea noului președinte, Joe Biden.

Alături de Biden au fost prezenți trei foști președinți – Bill Clinton, George Bush jr și Barack Obama. Culmea este că noul președinte este mai… în vârstă decât ceilalți trei!

Joe Biden are 78 de ani, Clinton și Bush, 74, iar Barack Obama 50 de ani. Dintre foștii ”POTUS”, mai în vârstă este doar Jimmy Carter. În vârstă de 96 de ani, venerabilul politician democrat a fost unul dintre marii și sincerii prieteni ai României, dar și al președintelui Nicolae Ceaușescu.

Deși mai tânăr decât actualul președinte, Bill Clinton nu a rezistat la lungul discurs al lui Joe Biden – și a fost surprins de cameramani ațipind în timpul alocuțiunii noului președinte.

Conform cutumei de instalare, discursul prezidențial are 12 minute și este un fel de prezentare a programului noului președinte – și are rolul unui angajament în fața națiunii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

138
Tagurile:
Joe Biden, discurs, Bill Clinton
Tematic
Donald Trump, discursul de rămas bun: „Mă voi întoarce într-o anumită formă”


Загрузка...
Джо Байден

Politolog militar: Se schimbă vectorul interacțiunii dintre SUA și Federația Rusă

90
(reînnoit 18:26 20.01.2021)
Administrația președintelui ales, Joe Biden, intenționează să ia în considerare o posibilă prelungire a Tratatului New START imediat după inaugurare. În emisie directă la radio Sputnik, aceste intenții au fost comentate de către politologul militar Andrei Koșkin.

CHIȘINĂU, 20 ian – Sputnik. Administrația președintelui ales al SUA, Joe Biden, imediat după inaugurare, se va ocupa de problema Tratatului privind măsurile pentru reducerea și limitarea ulterioară a armelor strategice ofensive (New START), a declarat candidatul la funcția de secretar de stat, Anthony Blinken.

"Zonele au fost dezvăluite": Unde și-a îndreptat armele Flota militară a SUA>>>

Potrivit acestuia, noua echipă de la Casa Albă va căuta să prelungească acest tratat. Candidatul la funcția de secretar de stat a asigurat că administrația nu va accepta orice restricție în ceea ce privește sistemul de apărare antirachetă.

În emisie directă la radio Sputnik, politologul militar, șeful catedrei de politologie și sociologie de la Universitatea Rusă de Economie Plehanov, Andrei Koșkin a comentat aceste intenții.

"Putem doar încuraja administrația Biden în intenția ei dea a extinde Tratatul New START. Într-o anumită măsură, acest lucru schimbă vectorul de interacțiune dintre Statele Unite și Federația Rusă. Aceasta – dorința de a păstra totuși mecanismul de reținere a cursei înarmărilor nucleare – va pune probabil începutul unei alte politici a administrației Statelor Unite în ceea ce ține de limitarea armelor strategice. Și, cel mai probabil, bor duce și la crearea altor acorduri, care ar putea permite controlul deplin asupra mijloacelor nucleare ale statelor, inclusiv ale SUA", a spus Andrei Koșkin.

Tratatul New START dintre Rusia și Statele Unite a intrat în vigoare pe 5 februarie 2011. Acesta prevede că părțile își vor reduce arsenalele nucleare astfel încât, peste șapte ani și ulterior, numărul total de arme să nu depășească 700 de rachete balistice intercontinentale, rachete balistice pe submarine și bombardiere grele, precum și 1.550 de focoase și 800 de lansatoare desfășurate și ne-desfășurate.

În prezent, Tratatul New START este singurul tratat activ de limitare a armelor între Rusia și Statele Unite, el expiră pe 5 februarie 2021.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

90
Tagurile:
tratat, Joe Biden, SUA
Tematic
Reprezentantul MAE rus a explicat semnificația retragerii țării din Tratatul „Cer Deschis”


Загрузка...
Lei și euro în avion din hârtie

Euro și dolarul s-au scumpit și mai mult noul preț: Cursul valutar BNM

0
(reînnoit 18:51 20.01.2021)
Dolarul s-a scumpit cu 7 bani și euro cu 6 bani în cotațiile valutare oficiale pentru 21 ianuarie. Cu 2 bani a urcat și prețul leului românesc. De asemenea, rubla rusească a urcat de la 23,50 bani până la 23,67 bani. Hrivna ucraineană a coborât nesemnificativ.

CHIȘINĂU, 21 ian - Sputnik. La cursul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru joi, 21 ianuarie, un dolar american este cotat cu 17,41 lei, un euro – cu 21,09 lei, o hrivnă ucraineană – cu 61,65 bani, un leu românesc – cu 4,33 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 23,67 bani.

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 21 ianurie
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 21 ianurie

Prețul dolarul a crescut cu 7 bani, iar al euro a urcat cu 6 bani la cursul BNM pentru 21 ianuarie. Pe 20 ianuarie, euro a sărit peste „pragul psihologic” de 21 de lei, scumpindu-se cu 16 bani, iar dolarul s-a scumpit cu 4 bani. 

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă. 

BNM a anunțat că ritmul anual al inflaţiei a constituit 0,39% în luna decembrie 2020. 

La 31 decembrie 2020, activele oficiale de rezervă ale BNM se cifrau la 3 miliarde 783 de milioane 540 de mii de dolari americani (3 783,54 mil. dolari SUA). Astfel, rezervele valutare ale BNM erau în creștere cu aproape 104 milioane de dolari în comparație cu 30 noiembrie 2020.

În 2020, rezervele valutare ale BNM au crescut constant, înregistrând record după record.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
cursul afișat de BNM, cursul de schimb valutar
Tematic
Topul țărilor de unde vin cei mai mulți bani în Moldova


Загрузка...