Bebeluș la spital

Grav! Epidemia de rujeolă a ajuns în Moldova de peste Prut, un copil a decedat

1731
(reînnoit 15:52 19.05.2017)
Rujeola, care a luat mai multe vieți în România, a ajuns la câțiva pași de țara noastră, la Iași fiind înregistrat primul caz de deces din cauza acestei boli

CHIȘINĂU, 18 mai — Sputnik. Bebelușul de numai cinci luni a murit la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva" din Iași, la aproximativ o zi de la internare, comunică ziaruldeiasi.ro.

Potrivit sursei, analizele de laborator au confirmat diagnosticul de rujeolă, după decesul copilului. Acesta era din localitatea Fereşti, judeţul Vaslui. La Spitalul din Iași mai sunt internați doi copii infectaţi cu rujeolă, ambii nevaccinaţi. În cazul unuia dintre ei, de nouă ani, medicii presupun că ar fi vorba de refuzul părinţilor. În celălalt caz, vaccinarea nu s-a făcut din cauza vârstei mici, sub 9 luni, vaccinul ROR fiind indicat începând cu vârsta de 12 luni.

Responsabilii din sistemul medical văd cauza epidemiei în refuzul multor părinţi de a-şi vaccina copiii, calificând această situație drept inconştienţă. Astfel, un copil nevaccinat poate să nu fie neapărat victimă, dar devine un factor de răspândire a bolii şi poate ucide indirect alţi copii cu care intră în contact şi nu au vaccinul din cauza vârstei prea mici.

Chiar dacă aceste cazuri de rujeolă vin din afara Iaşului, medicii de aici sunt îngrijorați, deoarece ele arată că epidemia din vestul ţării, extinsă ulterior în sud, şi unde a ucis zeci de copii, a ajuns acum şi în Moldova.

Potrivit ultimei informări săptămânale a Centrului Naţional de Surpaveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), în judeţul Iaşi au fost diagnosticate 15 cazuri de rujeolă, în timp ce în judeţul Vaslui au fost confirmate 11 cazuri. În regiunea de nord-est au mai fost confirmate 39 de cazuri în judeţul Suceava, unul la Botoşani, opt la Neamţ şi patru la Bacău. Singurul deces confirmat la un pacient din Moldova diagnosticat cu rujeolă este cel al bebeluşului din Vaslui.

Medicii subliniază că oricine, la orice vârstă, poate face vaccinul în scop profilactic, cu condiţia să nu fi dezvoltat boala şi să nu aibă contraindicaţii.

Simptomatologia bolii se dezvoltă, de obicei, după opt zile de la expunerea la virus. Simptomele iniţiale sunt febra, tusea persistentă, secrețiile nazale, uneori diareea. Ulterior, apar pete mici de culoare alb-gri în interiorul gurii, urmate de o erupție cutanată. Petele mici şi roşii apar mai întâi la nivelul feţei şi apoi cuprind tot corpul.

De la debutul epidemiei în vestul României, la nivelul întregii țări s-au înregistrat peste 25 de decese în rândul copiilor, cei mai mulţi dintre aceştia fiind nevaccinaţi. În Timiş au fost înregistrate cele mai multe cazuri: opt decese, urmând judeţele Arad, Dolj şi Caraş-Severin.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

1731
Tagurile:
rujeola, Iași, vaccin, epidemie, Moldova, deces, România
Tematic
Epidemie de rujeolă la hotar cu Moldova: deja sunt 15 morți
Câte cazuri de rujeolă au fost documentate în RM în ultimii ani
Lockdown în Marea Britanie

Important pentru moldovenii din UK: Când se relaxează restricţiile

35
(reînnoit 09:17 27.01.2021)
Având în vedere că numărul cazurilor de infectare cu Covid-19 a început să scadă în Marea Britanie, prim-ministrul britanic Boris Johnson a venit cu o veste bună. Data când s-ar putea relaxa restricţiile în această ţară.

CHIȘINĂU, 27 ian – Sputnik. Prim-ministrul Marii Britanii Boris Johnson a spus că restricțiile dure impuse în această ţară pentru împiedicarea răspândirii coronavirusului ar putea fi relaxate de la jumătatea lunii februarie, în contextul în care numărul cazurilor de infectare a început să scadă.
Johnson a declarat că miniștrii vor „analiza posibilitatea relaxării unor măsuri”, dar a subliniat totuşi că numărul infectărilor este încă „foarte mare” și a promis doar că copiii se vor întoarce în clase „cât mai curând posibil”, potrivit Daily Mail

Guvernul a lămurit însă că relaxarea din data de 15 februarie constituie doar „primul punct” în care regulile vor fi revizuite.

Pe de altă parte, în acelaşi interviu, premierul a refuzat să garanteze că școlile vor fi deschise până la Paște, în ciuda presiunii din partea conservatorilor. Deputații conservatori și experții în educație insistă ca guvernul să găsească o modalitate de a readuce mai mulți copii în sălile de clasă.

Momentan, Marea Britanie vrea să îngreuneze intrarea oamenilor în ţară, astfel ca toți cei care intră să fie obligaţi să stea în carantină pe propria cheltuială în hoteluri de lângă aeroporturi.

Cazurile zilnice de infectare cu Covid-19 au scăzut cu 41% într-o săptămână, ajungând până la 22.195 – cea mai scăzută cifră din 15 decembrie. Pe de altă parte, numărul deceselor se menține constant la 592, în timp ce Boris Johnson se confruntă cu presiuni din partea parlamentarilor conservatori, care cer măsuri pentru ieșirea din lockdown.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

35
Tagurile:
Marea Britanie, UK, restricții, COVID-19
Tematic
Când vor fi abolite restricţiile în Marea Britanie


Загрузка...
Angela Merkel

Dispută între Merkel și Comisia Europeană privind gestionarea pandemiei

79
(reînnoit 21:41 26.01.2021)
Au apărut diferențe majore între Comisia Europeană și cancelarul Germaniei Angela Merkel în ceea ce privește măsurile de combatere a pandemiei.

BUCUREŞTI, 26 ian – Sputnik, Marius Holdean. O nepotrivire majoră între Angela Merkel și Comisia Europeană a apărut cu privire la interdicțiile generale de călătorie și închiderea granițelor.

Astfel, Comisia Europeană nu este de acord cu propunerea Germaniei de a interzice călătoriile în UE, chiar dacă și Comisia vrea adoptarea de măsuri noi pentru restricționarea călătoriilor în UE.

Spre deosebire de propunerile Comisiei, Guvernul german analizează posibilitatea de a reduce la „aproape zero” traficul aerian internațional, în încercarea de a limita răspândirea noilor tulpini mai contagioase ale coronavirusului. Anunțul a fost făcut chiar de ministrul german de Interne, Horst Seehofer.

Ministrul de Interne Horst Seehofer i-a prezentat de altfel cancelarului Angela Merkel mai multe măsuri de a reduce drastic călătoriile spre Germania, pentru a opri răspândirea mutației britanice a coronavirusului, conform publicației germane Bild.

Aceeași publicație relatează că, într-o ședință internă cu liderii parlamentari regionali ai grupului CDU, Merkel ar fi spus: „Mă tot întreb: de ce nu interzicem călătoriile?”.

Iată însă că la Bruxelles, Comisia Europeană este de părere că e necesar să se descurajeze puternic călătoriile neesențiale, evitându-se însă închiderea frontierelor sau interdicțiile generale de călătorie pentru a se garanteze funcționarea neîntreruptă a pieței unice și a lanțurilor de aprovizionare.

"Ieri, 25 ianuarie, Comisia a propus o actualizare a Recomandării Consiliului din octombrie anul trecut de coordonare a măsurilor care afectează libera circulație în Uniunea Europeană. Această actualizare face parte din eforturile permanente ale Comisiei de a asigura îmbunătățirea coordonării și a comunicării măsurilor legate de călătorii la nivelul UE”, a anunțat Comisia printr-un comunicat de presă.

Executivul european spune că, având în vedere noile variante ale coronavirusului și numărul mare de noi infectări în multe state membre, este necesar să se descurajeze puternic călătoriile neesențiale, dar insistă, totodată, să se evite închiderea frontierelor sau interdicțiile generale de călătorie și să se garanteze funcționarea neîntreruptă a pieței unice și a lanțurilor de aprovizionare.

”Prin urmare, sunt necesare acțiuni specifice suplimentare care să asigure o abordare coordonată a măsurilor de restricționare a liberei circulații în interiorul UE”, a transmis Comisia Europeană.

Comisia propune o coordonare suplimentară în două domenii în care statele membre au convenit deja să colaboreze, și anume în actualizarea codului de culori convenit pentru marcarea zonelor de risc și prin adoptarea de măsuri mai stricte aplicate călătorilor din zone cu risc mai ridicat.

Comisia propune, astfel, ca pe lângă culorile existente - verde, portocaliu, roșu și gri, să fie adăugată și culoarea „roșu închis” pentru a indica zonele în care virusul circulă la un nivel foarte ridicat. Această culoare s-ar aplica unei zone în care rata de notificare pe o perioadă de 14 zile este mai mare de 500 la 100 000 de locuitori.

De asemenea, având în vedere riscurile legate de numărul foarte mare de noi infectări, Comisia recomandă, pe baza orientărilor ECDC, ca statele membre să se pună de acord să adopte, să mențină sau să înăsprească măsurile nefarmaceutice, cum ar fi recomandările de a rămâne acasă și închiderea temporară a anumitor activități comerciale, în special în zonele «roșu închis», să consolideze testarea și depistarea și să intensifice supravegherea și secvențierea cazurilor de COVID-19 pentru a colecta informații cu privire la răspândirea noilor variante mai contagioase ale coronavirusului.

Cu privire la gestionarea călătoriilor, persoanele care locuiesc în regiuni de frontieră ar trebui să fie exceptate de la unele restricții de călătorie. În acest sens, Comisia este de părere că acele persoane care sunt nevoite să treacă frecvent frontiera, de exemplu din motive familiale sau profesionale, nu ar trebui să fie obligați să se supună carantinei, iar frecvența impusă a testelor ar trebui să fie proporțională. În cazul în care situația epidemiologică de o parte și de alta a frontierei este similară, nu ar trebui impusă nicio cerință de testare.

Comisia insistă de asemenea ca statele membre să încerce să evite perturbarea călătoriilor esențiale, în special prin menținerea fluxurilor de transport în conformitate cu sistemul „culoarelor verzi” și prin evitarea perturbărilor lanțului de aprovizionare.

Pe lângă actualizările propuse de Comisie cu privire la călătoriile în interiorul UE, Comisia a adoptat, de asemenea, o propunere de actualizare a Recomandării Consiliului privind călătoriile în UE din țări din afara UE.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

79
Tagurile:
pandemie, dispute, Comisia Europeană, Merkel
Tematic
Moldovenii vor putea intra în UE numai după o „declarație de intenție”


Загрузка...
Rețele electrice, electricitate

Am putea rămâne fără energie electrică: Care este motivul

20
Din cauza vremei și a Codului portocaliu emis de Serviciul Hidrometeorologic, compania Premier Energy atenționează populația că ar putea să apară probleme cu rețelele electrice și pe alocuri ar putea fi întreruperi de energie.

CHIȘINĂU 27 ian - Sputnik. Meteorologii au anunțat Cod portocaliu de condiții meteorologice complicate, valabil până joi, 28 ianuarie. 

În acest context, unul dintre distribuitorii naționali de energie electrică avertizează că există riscul de rupere a conductoarelor de linii electrice aeriene, s-ar putea isca situații periculoase și întreruperi de energie electrică. 

Totodată, compania îndeamnă toate persoanele, în special copiii, să fie atenți și să nu să se expună riscului. Oamenii sunt rugați să ocolească și să nu atingă cablurile electrice căzute la pământ sau care atârnă de pe piloni și copaci, să marcheze la distanță locul rupturii conductorului electric şi să asigure paza acestuia până la intervenția specialiștilor, să nu intervină în instalațiile electrice, să supravegheze copiii și să-i instruiască cum să procedeze atunci când vede vreun cablu pe pământ, iar despre orice incident să informeze operatorul de distribuție la telefonul 022-43-11-11 sau la numărul local, indicat în factură.

Compania distribuitoare de energie susține că vor fi luate toate măsurile pentru securizarea locurilor posibilelor avarii și restabilirea operativă a serviciului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

20
Tagurile:
Cod Portocaliu, avertizare, meteo, electricitate


Загрузка...