Banconote euro

Opinie: Luna aprilie va marca sfârşitul Euro

578
Euro e pe cale de a eşua, alegerile din martie din Olanda vor genera prognoze clare pentru Franţa, vor accentua instabilitatea ţărilor PIIGS şi vor grăbi coagularea polului central european, Germania va schimba viteza din Euro în Deutsche Mark.

CHIȘINĂU, 15 feb — Sputnik. Alegerea lui Donald Trump şi Brexit sunt doar două detalii ale situaţiei problematice în care se află Uniunea Europeană. Iar prima victimă ar putea fi Euro, moneda impusă unor economii cu diferenţe majore. Culmea este că pe o piaţă care se declară liberă, guvernată de concurenţă, de competiţie, s-a impus, pe cale administrativă, forţat, o monedă unică. Iar această aventură s-a făcut în ciuda sfaturilor unor experţi ai pieţei şi prognozei investiţiilor lichide şi non-lichide — cazul celebrului Charles Gave.

Apoi Euro a însemnat protecţionism al unor economii puternice, în dauna unor economii slabe, din nou în ciuda unor declaraţii de egalitate între membrii UE. Sigur, declarativ s-a susţinut (globalismul) non-protecţionist comercial dar… În fapt, încă din 2006, mai mulţi specialişti avertizau asupra protecţionismului mascat şi a gravelor dezechilibre; am participat în acea perioadă la reuniuni ale OMC la Geneva, reprezentând Parlamentul României, ocazii cu care l-am auzit pe comisarul britanic (laburist) Peter Mandelson exprimându-şi dezacordul cu privire la aceste politici.

Iar criticile erau întemeiate, fiindcă folosind viciile unui sistem european fals şi alcătuit în pripă, organizaţii transnaţionale au profitat, acumulând profituri uriaşe, destabilizând pieţele, forţa de muncă, creând o dinamică nespecifică intenţiilor de dezvoltare generală anunţate prin intenţiile globaliste — şi, referitor la analiza de faţă, exercitând un control asupra aşa-zisei monede unice. De ce spun "aşa-zisei monede", fiindcă Euro nu mai are de zece ani rolul de monedă (unică), ci de vector de control al economiilor naţionale — de către economiile multinaţionale.

Nu intru acum în detaliile datoriilor guvernelor, al fabuloaselor împrumuturi zilnice pe piaţa interbancară, al emiterii titlurilor de stat pentru o echilibrare internă de moment, de fapt o dezechilibrare în carusel, al reţelelor de lobby care coordonează parlamentari, miniştri, europarlamentari, guvernatori ai băncilor de stat. În mare, controlul prin Euro se manifestă la nivel general în economiile şi finanţelor europene, transformând Europa într-o mare afacere — cu principala carenţă a unei afaceri: afacerea nu ţine seama de aspecte sociale, ci doar de profit.

Reacţia ţărilor europene a început de câţiva ani; din nou pe scurt, cuvântul de ordine fiind "ne luăm ţara (citeşte economia şi finanţele) înapoi. Curentul a fost imediat numit "populist", s-a reuşit o aparentă blocare prin asocierea cu extremismul naţionalist, a fost scos din joc temporar Jean Marie Le Pen şi definitiv austriacul Jorg Haider; culmea este că naţionalismul recuperator a început chiar în Franţa, adică ţara care a generat conceptul UE, şi în Austria, primul stat care s-a transformat dintr-un imperiu militar într-unul bancar şi al asigurărilor.

Anul acesta urmează trei alegeri foarte importante pentru viitor: la jumătatea lui martie, în Olanda, metropola cea mai activă pe plan colonial după Marea Britanie, la începutul lui mai, Franţa, republică prezidenţială, va avea un nou şef al statului, iar în septembrie, motorul Europei, Germania, va avea o lată componenţă a Bundestag-ului.

Cred că luna aprilie va marca sfârşitul Euro; în condiţiile extrem de previzibile (prin sondaje) în care Partidul Libertăţii (PVV) al lui Geert Wilders va câştiga alegerile, presiunea populară nu va permite crearea unei coaliţii de altă orientare. Alegerile din Olanda, comentează agenţia France Press, vor fi "un barometru pentru extremiştii de dreapta din Europa". Dar de extremism vorbim aici, sau de cauzele care au dus la manifestări (reacţii) de apărare a suveranităţii naţionale şi identităţii?

„Nivelul de risc al investiţiilor în titluri de stat emise de Franţa a ajuns la cel din 2012, din plină criză a datoriilor din zona euro, iar alte semnale venite tot din flancul sudic al uniunii monetare nasc alte semne de îngrijorare", se arată într-un comentariu al CNBC.

Ce ar însemna o politică naţionalistă, de tip "în America, pentru americani" a lui Donald Trump, aplicată de Paris şi Amsterdam? "Formaţiunile eurosceptice, radicale, nu au predispoziţie pentru compromisuri şi fac presiuni pentru a reinstaura controlul guvernelor naţionale asupra politicilor economice şi monetare", spune directorul comercial al unei mari bănci germane. Deci, ar însemna o lovitură resimţită în plin de multinaţionale, o localizare cu impozitarea aferentă, politici de ocupare a forţei de muncă locale, pierderea unor pieţe importante — multinaţionalele încep să fie concurate de capitalul local, Alvin Toffler se răsuceşte în mormânt.

Le rămân ţările "PIIGS" — Potugalia, Italia, Irlanda şi Grecia, cu datorii imense, dependente de finanţările internaţionale — dar în care "naţionalismul" începe să renegocieze condiţiile şi chiar sumele datorate. Exemplul Greciei este concludent — nu atât pentru negocieri, cât pentru incapacitatea de intervenţie a zonei Euro; sigur, există o teorie conform căreia creditorii nu caută să aibă datornici, ci să controleze urmările datoriilor. Dar datoriile Greciei sunt uriaşe, afectând — ba chiar distrugând definitiv — credibilitatea reglării Euro şi a Băncii Centrale Europene.

Trecem peste ţările mai puţin importante — şi ajungem la "core"-ul economic european, Germania. Ţara cu cele mai stabile (emisiuni) de titluri de stat, despre care, în analiza CNBC susmenţionată, directorul unei mari bănci germane susţinea că există "o listă de evenimente în derulare şi, pe măsura ce devine mai lungă, titlurile de stat germane obţin tot mai mult suport", aceasta datorită siguranţei acestora.

Interesantă este în context declaraţia economistului şef al unei bănci germane: "pentru zona euro se întrevede o perioadă tumultuoasă, fără vreun semn că politica monetară relaxată a BCE avea un sfârşit predictibil". Este interesantă şi pentru că Germania nu este o bancă şi nici nu poate fi târâtă în datoriile şi pierderile imense pe care BCE le acumulează de peste 10 ani, slăbind continuu stabiliatea puterii de cumpărare a Euro.

De fapt, Germania nu este ÎNCĂ o bancă; dar dacă ar deveni? Ce s-ar întâmpla dacă Germania ar schimba viteza din Euro în Deutsche Mark, devenind tiparniţă şi, automat, bancă? Dacă… Dar să nu folosim "dacă". Germania este singura putere economico-financiară capabilă şi agreată să susţină proiecte de dezvoltare pentru exploatarea resurselor Rusiei. Echilibrul titlurilor de stat mai înseamnă ceva: capacitatea Germaniei de a trăi din propria piaţă de desfacere — ceea ce, în orice situaţie din lume, nu va fi nevoie.

Am depăşit paradigma analizei de faţă; ideea este că Euro este pe cale de a eşua, iar alegerile din martie din Olanda vor genera sondaje şi prognoze clare pentru Franţa, vor accentua instabilitatea (politică) din ţările mediteraneene şi vor grăbi tendinţa de coagulare a polului central european — apropiat clar cu linia Germania — Rusia.

Luna aprilie ar putea fi semnalul unei relocări a investiţiilor multinaţionalelor către alte zone, poate Pacific, China şi Japonia, tentativa TPP cu China, nu este credibil că vor mai risca să menţină totul pe cartea unui Euro muribund. Ce va face România, în eventualitatea căderii (crizei finale) a Euro? În nici un caz sper că nu se va ţine de glume gen manifestaţii, miniştri neprofesionişti, atacuri la Banca Naţională — şi mai ales sper că se vor aplica măsuri protecţioniste reale pentru capitalul românesc. Altfel, murim şi noi — într-un fel de lege a firii celor ce nu gândesc (şi) "naţional".

Dragoş Dumitriu

Dragoş Dumitriu este jurnalist şi realizator TV, fost deputat naţionalist şi conservator în Parlamentul României, promotor al analizei sistemice.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă neapărat cu cea a redacţiei Sputnik.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

578
Tagurile:
alegeri, instabilitate, PIIGS, aprilie, Sfârșit, Euro, Dragoș Dumitriu, România, Franța, Olanda, Germania
Tematic
Italia declanşează colapsul UE
Miliardar american care anticipează colapsul dolarului
România, între trei poli de putere mondiali. E posibil un război în Europa?
Marina americană

"Zonele au fost dezvăluite": Unde și-a îndreptat armele Flota militară a SUA

155
(reînnoit 23:38 18.01.2021)
"Descurajează și învinge" – șeful Statului Major al Marinei SUA, amiralul Michael Gilday a prezentat "Planul de navigație" pentru următorul deceniu. Principalul aspect din document – flota americană trebuie să domine în Oceanul Planetar.

Scopul controlului global este o viață liniștită și îndestulată pentru americani la ei acasă. Însă textul relevă și o agresiune deschisă împotriva altor țări. Ce au planificat amiralii de la Washington – în materialul corespondentului RIA Novosti Nicolai Protopopov.

Concurenți mondiali

Marina Statelor Unite este implicată într-o concurență îndelungată, care amenință siguranța și stilul de viață al cetățenilor americani, subliniază autorii documentului. Comandamentul Flotei Militare Maritime nu poate pierde nici un minut: trebuie să acționeze în mod efectiv pentru a menține echilibrul puterilor, nu numai în deceniul actual, ci și pe parcursul întregului secol XXI.

Principalii rivali și "violatori" ai păcii globale sunt Rusia și China. Aceste țări, potrivit amiralilor americani, subminează libertatea pe mare, care a adus mult timp beneficii întregii lumi.

Moscova și Beijing încearcă să "controleze pe nedrept" accesul la resursele marine valoroase în afara apelor teritoriale, "să-și intimideze vecinii", "impunându-le revendicările cu forța", "să îndrepte, în mod permanent, rachetele cu rază lungă de acțiune spre cele mai importante căi navigabile".

Americanilor nu le place dezvoltarea de către Rusia a navelor și submarinelor cu rachete moderne, a rachetelor hipersonice și a armelor nucleare tactice. Flota rusă, potrivit Pentagonului, intensifică activitatea în întreaga lume și își desfășoară forțele din ce în ce mai aproape de țărmurile Statelor Unite. Prin urmare, "Rusia trebuie controlată în mod fiabil".

Flota chineză, fiind în curs de dezvoltare rapidă și considerată de analiștii americani drept cea mai mare din lume, reprezintă, de asemenea, o sursă de îngrijorare. Beijingul ar provoca chipurile Washingtonul și aliații acestuia, devenind în acest mod cea mai acută și îndelungată amenințare.

În același timp, este remarcat faptul că Statele Unite sunt o putere maritimă, iar prosperitatea și securitatea acestora depinde de capacitatea lor de a menține avantajul pe mare. Pentru acest scop, este necesar să-și extindă puterea navală "în fiecare colț al Oceanului Planetar".

Americanii vor continua să navigheze și să zboare oriunde permite legea internațională, precum și să-și desfășoare forțele în diverse regiuni ale lumii pentru a contesta "ambițiile maritime excesive" ale concurenților și pentru a le contracara capacitățile de luptă.

Consolidarea flotei

Astfel, submarinele nucleare cu rachete balistice "protejează Statele Unite de un atac nuclear", iar forțele speciale "sunt gata să ia prin surprindere și cel mai puternic adversar”. Amiralii asigură că Marina SUA este capabilă să debarce trupe pe orice coastă, pentru a sprijini forțele terestre.

Forțele Militare Maritime ale SUA "dispune de toate mijloacele necesare pentru a putea descuraja agresiunea, inclusiv netradiționale". În particular, mijloacele includ tehnologiile informaționale și cibernetice, precum și alte tipuri de arme care permit atacul din largul mării, de sub apă și din aer.

Un rol semnificativ în confruntarea maritimă din următorii ani va fi acordat de către SUA inteligenței artificiale. Astfel de sisteme, asigură Marina, și-au dovedit eficacitatea și superioritatea în luptă, de aceea flota va fi modernizată cu utilizarea lor masivă.

Platformele maritime fără pilot sunt, de asemenea, "vitale". Acestea vor oferi un avantaj în recunoaștere, supraveghere și vor crește capacitățile ofensive ale flotei. Până la sfârșitul deceniului, personalul Marinei va trebui să poată lucra cu încredere și fără probleme în strânsă legătură cu aparatele robotizate.

Comandamentul Forțelor Militare Maritime ale SUA consideră că, pentru a pune în aplicare toate planurile, flota trebuie consolidată și extinsă. Sunt necesare mai multe submarine nucleare și nave de suprafață cu capacități ofensive mari. Mai mult, noile nave ar trebui să fie compacte, precum de exemplu promițătoarele fregate din clasa "Constellation".

Dar Pentagonul nu ignoră nici portavioanele. Acestea continuă să fie mândria Marinei și principalul instrument de manifestare a forței. Se remarcă semnificația specială a forțelor submarine ale flotei. Aici, prioritatea este acordată submarinelor strategice din clasa "Columbia", dar și submarinelor multi-rol din clasa "Virginia”.

Tehnologii digitale și lasere

Comandamentul Marinei recunoaște că doar tehnologia nu este suficientă. Personalul trebuie să fie instruit mai meticulos, inclusiv pentru a înțelege mai bine nuanțele comportamentului inamicului. Potrivit amiralilor, "marinarii nu trebuie numai să observe și să răspundă rapid la amenințări, ci să anticipeze instinctiv acțiunile părții adverse grație cunoașterii profunde a particularităților mentalității cetățenilor unei anumite țări”.

Scenariile "viitoarelor conflicte" vor fi testate cu ajutorul exercițiilor în întreaga lume – de la Nordul îndepărtat până la partea de vest a Oceanului Pacific. De exemplu, anul acesta, Marina SUA va desfășura manevre la scară largă cu mai multe grupuri de portavioane, inclusiv cu operațiuni de debarcare a trupelor.

Pentru prima dată, acolo vor fi implicate mici grupuri cibernetico-tactice, care vor folosi noi arme ofensive și resurse informaționale. Amiralul Gilday a spus mai anterior că amploarea acestor manevre va fi "fără precedent în istoria recentă".

Tehnologiile informaționale și digitale ocupă un loc central în strategia Marinei SUA. Operațiunile militare sunt acum imposibile fără ele. Tehnologiile digitale decid totul, permit desfășurarea rapidă și eficientă a luptelor pe mare și pe uscat.

Comandamentul Marinei presupune că "adversarii Statelor Unite mizează pe distrugerea apărării flotei cu un număr mare de rachete". Prin urmare, Pentagonul va folosi o varietate de sisteme fixe și mobile de detectare, radare de submarine și drone marine, dar va spori și capacitățile defensive ale navelor și ale avioanelor. În același timp, în lupta apropiată, este planificată utilizarea, alături de armele convenționale, a armelor energetice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

155
Tagurile:
marina, SUA
Tematic
Rusia - lider la dezvoltarea noilor tipuri de arme
„Au plecat pe la casele lor cu tot cu arme”: Victoriile și eșecurile SUA în Irak


Загрузка...

În Argentina au ajuns alte 300 de mii de doze ale vaccinului ”Sputnik V”

23
Pe aeroportul din Buenos Aires a aterizat avionul care a transportat din Rusia în Argentina 300 de mii de doze ale vaccinului ”Sputnik V”.

Airbus А330-200 al companiei aeriene Aerolineas Argentinas a efectuat cel mai lung zbor fără escale din întreaga istoria operatorului. Cursa a fost deservită de un echipaj constituit din 20 de persoane, iar zborul a durat 16 ore și jumătate. Este vorba de cea de-a doua livrare a preparatului rusesc. Anterior, în țara sud-americană a fost transportate 300 de mii de doze de ”Sputnik V”. La câteva zile de la sosirea în Argentina a primei partide a vaccinului rusesc, în țară a demarat campania de vaccinare în masă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

23
Tagurile:
Argentina, Vaccinul Sputnik V
Tematic
Dodon: Moldova va primi câteva sute de mii de doze de vaccin rusesc "Sputnik V"
Ce cantitate de vaccin rusesc Sputnik V a fost produsă în Rusia


Загрузка...
Iarnă

Cât mai țin gerurile: Prognoza meteo pentru 7 zile

0
(reînnoit 22:21 18.01.2021)
Iarna s-a instalat de-a binelea. Pentru marți, 19 ianuarie, meteorologii anunță temperaturi de până la -8 grade. Totodată, izolat pe drumuri se va forma ghețuș, iar precipitații esențiale nu vor fi. 

CHIȘINĂU 19 an - Sputnik. Meteorologii prognozează pentru ziua de astăzi temperaturi de până la minus opt grade Celsius, iar vântul va sufla din Sud spre Vest, de la slab spre moderat. Totodată, presiunea atmosferică va fi ridicată. 

Mercurul din termometre va undica până la -5..-8 grade Celsius în nord, -4..-7 grade în centru și -3..-6 grade în sud. În Capitală termometrele vor indica -5..-7°С.

Prognoza meteo pentru 19 - 25 ianuarie
Prognoza meteo pentru 19 - 25 ianuarie

De menționat că meteorologii au emis anterior cod galben de răcire bruscă a vremii. Avertizarea este valabilă în perioada 16 -19 ianuarie, inclusiv, pe întreg teritoriul țării. Pentru data de 20 ianuarie, meteorologii anunță că vremea se va încălzi ușor.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în data de 19 ianuarie 1939 a fost înregistrată temperatura de +14,6 grade Celsius, fiind consideră cea mai caldă zi de 19 ianuarie de la începutul măsurărilor termice, adică din 1886. Valoarea minimă din această zi a fost înregistrată în anul 1963 și era de -21,4 de grade Celsius. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
SHS, iarna în Moldova, vreme rece, prognoza meteo
Тема:
Meteo în Moldova: Prognoza exactă pentru fiecare zi


Загрузка...